Πολιτική και τεχνοκράτες


του Γιώργου Προκοπάκη από το fb

Αφορμή για το σημείωμα η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη.

Τον Μάιο 2012 η κυβέρνηση Παπαδήμου παρέδωσε φεύγοντας τη λίστα με τα προαπαιτούμενα της εποχής. Δεν ήταν μια λίστα. Τα 77 "έργα", όλα ψηφισμένες υποχρεώσεις από τη Βουλή 12/2/2012, είχαν προδιαγραφεί, είχαν χρεωθεί σε υπουργεία, είχαν αρχίσει να έχουν πραδοτέα ήδη. Ο συμφωνημένος με την τρόικα σχεδιασμός πήγαινε ρολόι. Την ευθύνη για αυτό το mega-project και βέβαια την παρακολούθηση των έργων καθώς και τη σύνταξη της έκθεσης είχε ο Γκίκας Χαρδούβελης από το γραφείο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Η τύχη τους είναι γνωστή. Η τρικομματική σταμάτησε τα πάντα, βουρλιζόταν τρεις μήνες με την απαγκίστρωση. Το project το ξαναπήρε στα χέρια του ο Στουρνάρας από το τέλος Σεπτεμβρίου. Ξαναψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα τον Δεκέμβριο 2012 και τα πιο σημαντικά απ´ αυτά είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για το αν και πότε θα γυρίσει η τρόικα για την αξιολόγηση!

Ο κ. Χαρδούβελης, ως ΥΠΟΙΚ πια, παίζει το 2014 ένα εντελώς διαφορετικό ρόλο από το 2012. Το 2012 προσπαθούσε να βάλει τον μηχανισμό να δουλέψει για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Το 2014 προσπαθεί να τα βρει με την τρόικα για να μη γίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Ως οικονομολόγος είναι το ίδιο άριστος!

Ο κ. Χαρδούβελης αποδέχεται πλήρως την ιδιότητα του τεχνοκράτη και εκτελεί κατά τις επιθυμίες των ανωτέρων. Με την ίδια επαγγελματική επάρκεια, σε δύο χρόνια υπηρετεί δύο διαφορετικές πολιτικές! Η διαφορά είναι στους "ανωτέρους". Το 2012 ο κ. Παπαδήμος, εκπλήσσοντας πολλούς, επέδειξε πολιτικότητα, ωριμότητα, αποφασιστικότητα και προσήλωση στο στόχο. Κυρίως όμως έδειξε πώς ο υπεύθυνος "το παίρνει πάνω του". Ο αμιγώς τεχνοκράτης "mega-project manager" είχε καθαρό πολιτικό πλαίσιο, καθαρή εντολή και αδιαμφισβήτητη στήριξη. Ακριβώς αυτά που δεν έχει ο κ. Χαρδούβελης το 2014.
Η εντολή είναι, όχι πώς να λυθεί το πρόβλημα της χώρας, αλλά πώς θα φανεί ότι ήμασταν και είμαστε αντιμνημονιακοί - βεριτάμπλ, όχι στα λόγια όπως ο Τσίπρας. Όσο για τη στήριξη, βράστα. Οι επιτυχίες - πραγματικές ή επικοινωνιακές - είναι των Σαμαρά και Βενιζέλου - για τις αποτυχίες ψάχνουμε να βρούμε κορόιδα να τις φορτώσουμε. Γι αυτό έχουμε δει επί πέντε μήνες τον ΥΠΟΙΚ να περνάει από λάθη σε λαθάρες, που δεν είναι δικά του, και να μην μπορεί ο άνθρωπος ούτε καν να εξηγήσει! Επικοινωνιακό έλλειμμα βλέπουν τα καλά ΜΜΕ και ο Τύπος.
Για τον τρίτο τεχνοκράτη (οι άλλοι δύο: Παπαδήμος, Χαρδούβελης), τον κ. Στουρνάρα, τάχω ξαναπεί. Έδειξε πολιτικότητα και αποφασιστικότητα που δεν περίμενε κανείς. Πάλεψε και επέβαλε την πολιτική του στο τρίο Στούτζες του 2012. Αν έχει σωθεί η παρτίδα, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τεχνοκράτη Στουρνάρα. Όχι γιατί ήξερε καλά τα οικονομικά του, αλλά γιατί υπήρξε πολιτικός και μαχητής.

Επιστρέφοντας από κει που ξεκίνησα. Φαντάζομαι πως ως αμιγώς τεχνοκράτης που εκτελεί εντός του πλαισίου που θέτει ο προϊστάμενος, ο κ. Χαρδούβελης μπορεί να παραμείνει στη θέση του μετά την αποψίλωσή του από αρμοδιότητες. Θα διαπραγματεύεται με την τρόικα και δεν θα έχει ιδέαν εάν μπορεί ή δεν μπορεί, θέλει ή δεν θέλει, ο μηχανισμός να εκτελέσει! Αν αντιλαμβάνεται πως πρέπει να είναι έστω και λίγο πολιτικός, δεν μπορεί να παραμένει.

Οι περιπτώσεις των τριών "τεχνοκρατών" δίνουν λίγη τροφή για σκέψη στη συζήτηση που λιγότερο ή περισσότερο έντονα γίνεται από το καλοκαίρι του 2011. Επανέρχεται κάθε τόσο η λογική απαίτηση της χρησιμοποίησης των αρίστων. Κι αναρωτιόμαστε μετά, τι διάολο γίνεται και οι άριστοι τα θαλασσώνουν; Είναι φανερό πως αυτό που προέχει είναι το πλαίσιο πολιτικής όχι η αριστεία του εκτελεστικού. Τους αρίστους τους θέλουμε μαζί με το πλαίσιο πολιτικής, όχι για φτιασίδωμα της πολιτικής άλλων.


Σχόλια

  1. Κ. Προκοπακη: Αν ο κ. Χαρδουβελης προσπαθει, οπως λετε, τωρα το 2014, οπως προσπαθουσε και το 2012, να μην γινουν μεταρρυθμισεις, τοτε δεν ανηκει στην κατηγορια των αριστων. Ουτε στους τεχνοκρατες (που ξερουν τις καταλληλες λυσεις στον καταλληλο χρονο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία