Η ομορφιά θα μας σώσει αγαπημένοι



του Μιχάλη Μητσού από τα ΝΕΑ
Έκρηξη μίσους

H δήλωση του Σαββατοκύριακου ανήκει στον Κωστή Μαραβέγια. Αφού ξεκαθαρίζει τη θέση του απέναντι στη βία, χαρακτηρίζοντας όλες τις μορφές της φασίζουσες και εν τέλει βαθιά εξουσιαστικές, περνάει στην ουσία: καμιά αλληλεγγύη στον κανιβαλισμό της απόγνωσης, καμιά συμμετοχή στον πιθηκισμό της ιδιοτελούς συμπαράστασης σε άδικα «δίκαιους αγώνες» που φέρουν όπλα, φωτιές και δακρυγόνα. Παρακινεί όποιον του φαίνεται όμορφη η φωτιά, να βουτήξει στα μέσα του για να πιει λίγο νερό αγάπης. Και καταλήγει με ένα υστερόγραφο: «Θερμή παράκληση να καθαριστούν τα παγκάκια της Αθήνας από τα χημικά και τις μολότοφ. Θέλω να βγω με το κορίτσι μου σήμερα που 'ναι Κυριακή, να το φιλήσω σε παγκάκι».

Για την ανάρτησή του αυτή στο facebook o καλλιτέχνης δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις. Κάποιος τον κατηγόρησε ότι ξέχασε αυτούς που τον ανέδειξαν (δηλαδή αυτοί που τον ανέδειξαν θέλουν όπλα, φωτιές και δακρυγόνα;), κάποιοι άλλοι του είπαν ότι εξαργυρώνει τη θέση του στη ΝΕΡΙΤ και προωθεί την προπαγάνδα του Mega (και τα δύο μαζί;), ένας τρίτος του ζήτησε να βρει ένα ανθρώπινο δικαίωμα που να μην κατακτήθηκε με αίμα (μα η δυνατότητά του ακριβώς να πληκτρολογεί σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!). Μην ψάχνεις παγκάκι για να φιλήσεις το κορίτσι σου, του είπε κάποιος: τα έχουν καταλάβει όλα οι άστεγοι.
Είναι αλήθεια ότι αυτοί που κάνουν τέτοια σχόλια, όπως κι εκείνοι που τα σπάνε, αποτελούν απλώς μια ηχηρή μειοψηφία. Η σιωπηλή πλειοψηφία λέγεται έτσι επειδή είναι σιωπηλή. Ακόμα κι έτσι, όμως, ο Μαραβέγιας σίγουρα δεν φανταζόταν ότι θα προκαλούσε τέτοια έκρηξη μίσους.
Η εποχή δεν προσφέρεται για συμβιβασμούς και μετριοπάθεια. Το σημερινό ραντεβού των γονιών του Ρωμανού με τον Πρωθυπουργό καταγγέλθηκε από τον ίδιο τον απεργό πείνας, ο οποίος κατανοεί πάντως την αγωνία τους «αφού κινδυνεύουν να χάσουν το παιδί τους». Οποιαδήποτε μεσολαβητική προσπάθεια επιχειρείται απορρίπτεται ως υποκριτική κίνηση του εχθρού. Η ακραία στάση ενός νέου ανθρώπου βγάζει στην επιφάνεια εξίσου ακραία συναισθήματα.

«Η ομορφιά θα μας σώσει, αγαπημένοι», επιμένει ο Μαραβέγιας. Μέχρι τότε, πάντως, καλύτερα να φιλά το κορίτσι του σε κλειστό χώρο.

Θυμίζουμε τη δήλωσή του:
«Αγαπημένε μου συνάνθρωπε,
πόση βία ν' αντέξεις πια σ' αυτό τον τόπο; Βία "κρατική", βία "αντιεξουσιαστική", βία "χρυσαυγίτικη", όλες βίες φασίζουσες και εν τέλει βαθιά εξουσιαστικές. Καταπονημένη και καταπατημένη από δαύτους της καρδιάς μας η μη βία.
Κι αφού μου ζητάς να πάρω θέση επίμονα κι αφού σου πω το προφανές Πρόσβαση στη Γνώση και στη Μόρφωση για Όλους, θα σου τραγουδήσω το υπόλοιπο.
(Σε Μι Ματζόρε )
Καμία αλληλεγγύη στον κανιβαλισμό της απόγνωσης και σε όποιον εκφραστή και εμπνευστή της με οποιαδήποτε ψυχογενή "ιδεολογικά" προσχήματα.
Καμία συμμετοχή στον πιθηκισμό της ιδιοτελούς συμπαράστασης σε άδικα "δίκαιους αγώνες" που φέρουν όπλα φωτιές και δακρυγόνα.
Τέλος,
η ομορφιά θα μας σώσει αγαπημένοι. Κι αν η φωτιά σου φαίνεται όμορφη, βούτα στα μέσα σου να πιεις λίγο νερό αγάπης. Κάπου θα 'χεις κι εσύ συνάνθρωπε. Θα ξεδιψάσεις.
ΥΓ. Θερμή παράκληση να καθαριστούν τα παγκάκια της Αθήνας από τα χημικά και τις μολότοφ. Θέλω να βγω με το κορίτσι μου σήμερα που 'ναι Κυριακή, να τη φιλήσω σε παγκάκι.
Με αγάπη
Κ. Μαραβέγιας».

Σχόλια

  1. Η ομορφιά θα μας σώσει αγαπημένοι

    Αλίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Θερμή παράκληση να καθαριστούν τα παγκάκια της Αθήνας από τα χημικά και τις μολότοφ. Θέλω να βγω με το κορίτσι μου σήμερα που 'ναι Κυριακή, να το φιλήσω σε παγκάκι». Ανταξιο ενος κρατικου βραβειου βιβλιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία