Ο Σταύρος Θεοδωράκης για της Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης


Κυρίες, κύριοι
Φίλοι και αντίπαλοι

Βρίσκομαι σε έναν ρόλο που ποτέ δεν είχα φαντασθεί και θα προσπαθήσω και σήμερα – αλλά και όσες φορές χρειαστεί στο μέλλον – να είμαι ειλικρινής, πράγμα που θα με βοηθήσει να αισθανθώ και πιο άνετα σε αυτό το νέο μου βήμα.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Όχι μόνο γιατί μας λείπουν τα ευρώ αλλά γιατί έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας.
Έχουμε χάσει ένα τμήμα -φοβάμαι- του μυαλού μας αλλά και της καρδιάς μας.
Έχουμε μπερδέψει συνθήματα, ρόλους και στόχους. Είναι ερώτημα αν μια νέα Βουλή, ανανεωμένη κατά 50%, μπορεί να γίνει η μαγιά για μια νέα πολιτική. Ελπίζω, πάντως, όλοι να έχουμε διάθεση να ακούμε και μετά να αποφασίζουμε. Επιτρέψτε μου, βέβαια, να πω πως δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος γι’ αυτό.
Φοβάμαι ότι αρκετοί εδώ μέσα πρώτα σκέφτονται το όφελος των κομμάτων τους και μετά το όφελος των πολλών… Αλλά δεν έχουμε άλλο τρόπο από το να προσπαθήσουμε.
Πάμε λοιπόν – για να θερμάνουμε την ατμόσφαιρα και τη μεταξύ μας σχέση – σε αυτά που συμφωνούμε.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής, η σύγκρουση με το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά είναι – ναι! – προτεραιότητα για τη χώρα.
Πρέπει να ελεγχθούν οριζοντίως και από μια ελεγκτική αρχή όλες οι υπάρχουσες λίστες (Νικολούδη, Λιχτενστάιν, Λαγκάρντ).
Συμφωνούμε ότι είναι προτεραιότητα η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και του πετρελαίου. Βάλαμε σύστημα εισροών εκροών και δεν το ελέγχει κανείς. Και στο υγραέριο δεν έχουμε βάλει κανένα κανόνα και κανέναν μηχανισμό ελέγχου.
Συμφωνούμε ότι υπάρχει μια τριγωνική σχέση τραπεζών – MEDIA και πολιτικής που νοθεύει την ενημέρωση, προσπαθεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις και επιβαρύνει εκτός των άλλων και τα δημόσια – εν τη ευρεία εννοία – ταμεία.

Συμφωνούμε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στα θαλασσοδάνεια, αν και νομίζω ότι είμαστε επιεικείς μιλώντας για θαλασσοδάνεια. Εδώ μιλάμε για ένα επαναλαμβανόμενο τραπεζικό έγκλημα. Εκατομμύρια των εκατομμυρίων, που θρέφουν νεκρές επιχειρήσεις που δεν προσφέρουν τίποτα στην κοινωνία.
Και εμείς προτείνουμε αντί να περιμένουμε αν και πότε αυτά τα δάνεια θα εντοπισθούν από τους ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να γίνει μια πολιτική συμφωνία που θα επιτρέψει ή- αν θέλετε -θα επιβάλει στις τράπεζες να μην εγκρίνουν δάνεια επειδή κάποιος ισχυρός τους έκλεισε το μάτι. Τα λεφτά δεν είναι για τους χρεοκοπημένους αεριτζήδες αλλά είναι γι’ αυτούς που επενδύουν στην γνώση και την καινοτομία και σέβονται τον κόσμο της εργασίας.
Συμφωνούμε, λοιπόν, στην ανάγκη για μια νέα πολιτεία χωρίς τσιφλίκια και βαρόνους. Συμφωνούμε ιδιαίτερα στην πάταξη του πελατειακού κράτους, αν και ξαφνιάστηκα όταν σας άκουσα πριν λίγες μέρες να μιλάτε για πρώτη φορά για το πελατειακό κράτος. Μετά από τρία χρόνια; Τώρα το θυμηθήκατε;
Ελπίζω να μην είναι ένα προπέτασμα καπνού για να αναζητάμε το πελατειακό κράτος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο κάποιοι θα στήνουν ένα νέο πελατειακό κράτος. Γιατί θα το έχετε καταλάβει – πολλοί από αυτούς που σας αγάπησαν τους τελευταίους μήνες – ήταν οι ευνοημένοι του βαθέως πελατειακού κράτους. Τρύπωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να σωθούν και μάλλον σώθηκαν.

Η νέα Κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει την «μετριοκρατία», μέσα από την οποία επιβιώνει το πολιτικό σύστημα! Οι μετριότητες θα στηθούν έξω από τα γραφείο σας κ.Τσίπρα! Τους καλούς πρέπει να τους αναζητήσετε ο ίδιος!
Και επιτέλους πρέπει να υπάρξει και ένα σύστημα εξοστρακισμού των αποτυχημένων! Και στον πολιτικό και στον επιχειρηματικό τομέα! Χωρίς έντιμο ανταγωνισμό και αξιοκρατία, ο αέρας – το οξυγόνο – της πολιτικής και της οικονομίας λιγοστεύει.
Η δική μας πρόταση, λοιπόν, είναι συγκεκριμένη και δεν έχετε παρά να την υιοθετήσετε. Όσοι δεν κατάφεραν να βγουν Βουλευτές να μην διοριστούν σε κρατικές θέσεις και αν διοριστούν να μην μπορούν να επανέλθουν στην πολιτική, αν δεν περάσουν 4 χρόνια.
Συμφωνούμε στις συμβολικές περικοπές, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, στα επιτελεία των υπουργών, στα αυτοκίνητα των βουλευτών, στο 3ο κυβερνητικό αεροπλάνο. Κάποιοι στο ίντερνετ σχολίασαν «σιγά τα ωά». Δεν είναι έτσι. Εξ όνυχος τον λέοντα.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο να έχουμε ένα από τα ακριβότερα πολιτικά συστήματα στο Δυτικό κόσμο και ταυτόχρονα ένα από τα αναποτελεσματικότερα.
Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να κάνω και εδώ δύο προτάσεις. Αυστηρό έλεγχο σε όλους τους υπόχρεους Πόθεν Έσχες. Είναι ντροπή να ανακαλύπτουν τυχαία οι δικαστές διάτρητα πόθεν έσχες πολιτικών, όταν πια αυτοί έχουν βγει στη σύνταξη.
Δεύτερη πρόταση. Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποσπάσει 564 δημοσίους υπαλλήλους – η ΝΔ 391 και το ΠΟΤΑΜΙ 103. Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε μια γενναία περικοπή. Τα κόμματα και οι βουλευτές να αποσπάσουμε τους μισούς που δικαιούμαστε! Να εξασφαλίσουμε δηλαδή στο ρημαγμένο δημόσιο 1.000 υπαλλήλους! Και να σας πω κάτι – εμείς στο Ποτάμι, θα το κάνουμε έτσι κι αλλιώς – ανεξαρτήτως αν θα το κάνετε εσείς. Όπως κάναμε και με την αστυνομία και αρνηθήκαμε τις σκοπιές και τα συνοδευτικά αυτοκίνητα.


Είμαστε, λοιπόν, σύμμαχοι της κυβέρνησης στην προσπάθεια της για λιγότερο κράτος στην υπηρεσία των πολιτικών.
Πάμε όμως σιγά σιγά και σε αυτά που διαφωνούμε.
Κύριοι συνάδελφοι, δε βρισκόμαστε στο 1974. Κύριε Τσίπρα, δεν είστε ο Καραμανλής που επέστρεψε από το Παρίσι μετά την πτώση της χούντας. Δεν είμαστε στην αρχή της Μεταπολίτευσης. Οι κυβερνήσεις τους χθες ήταν δημοκρατικές κυβερνήσεις. Μας χωρίζουν πολλά από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι τους ψήφισαν και αυτούς το 2012. 2.5 εκατομμύρια σας ψήφισαν και εσάς – βάζω μαζί και τους ΑΝΕΛ.

Είναι, λοιπόν, επικίνδυνο να μιλάτε για «επιστροφή της δημοκρατίας». Η Δημοκρατία δεν υπάρχει μόνο όταν κερδίζουμε εμείς. Αφήστε στην άκρη τη ρητορική του μίσους, τη ρητορική των αγανακτισμένων. Όσοι διαφωνούν μαζί σας δεν είναι Μερκελιστές, προσκυνημένοι και υποτελείς. Μην αντιγράφεται τους ακροδεξιούς συνεταίρους σας, που μέχρι χθες σας θεωρούσαν κομμούνια και αντεθνικώς σκεπτόμενους. Βάλτε τέρμα στην επιζήμια πόλωση. Δεν μας χρειάζεται μια νέα εθνικοφροσύνη.

Ένας νέο πατριωτισμός μας χρειάζεται – μην τα μπερδεύετε. Μην ακολουθήσετε τη λογική της αρένας, που τροφοδοτεί το παλιό μίσος. Γυρίστε σελίδα. Και εσείς και η Πρόεδρος της Βουλής μιλήσατε για εξεταστικές επιτροπές. Μην μιλάτε τόσο εύκολα για εξεταστικές επιτροπές. Μην ποινικοποιείτε την πολιτική ζωή. Οι πολιτικές αποφάσεις που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακόμα και αν ήσαν λάθος – που πολλές από αυτές, ήταν λάθος – δεν ήταν παράνομες. Σταματήστε τώρα τη συζήτηση για προδότες και αντιστασιακούς. Σε τι αντιστέκονται; Άγνωστο. Γιατί οι πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση; όπως είπατε. Ποιος θα προδώσει; Εσείς κυβερνάτε. Δεν θέλουμε κυβέρνηση Πόντιου Πιλάτου, που όταν έρθουν τα δύσκολα θα πει : να αποφασίσει ο λαός στις πλατείες.
Και η Ευρώπη – αναφέρεται σε αυτή την διαμάχη – ως «ξένος παράγοντας που θέλει να επέμβει στα εσωτερικά μας». Είναι η Ευρώπη ξένος παράγοντας; Οι απαντήσεις, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι σαφείς και μονοσήμαντες. Μην κλείνετε το μάτι ορισμένοι από εσάς σε έναν έρποντα αντιευρωπαϊσμό και σε ένα εθνολαϊκισμό. Μην παρασύρεσθε από την ακροδεξιά συνιστώσα της κυβέρνησης. Αντιθέτως. Ενισχύστε τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Να γίνουμε μια ανοιχτή κοινωνία χωρίς προκαταλήψεις.
Το παιδί του μετανάστη, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Ελλάδα και σπούδασε στην Ελλάδα, είναι για μας Έλληνας. Και δεν είναι Έλληνας μόνο αν κληθεί να παίξει στο ΝΒΑ.
Από στελέχη των ΑΝΕΛ έχουμε ακούσει βέβαια και πολλά ομοφοβικά συνθήματα. Όπως και αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας. Μιλούν με εχθρότητα και για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Πρόκειται για την ουσία του εθνολαϊκισμού – φόβος για οτιδήποτε διαφορετικό Και τι μπορεί να κάνει η Βουλή, θα μου πείτε; Μπορεί! Ιθαγένεια στη δεύτερη γενιά, δικαιώματα στο διαφορετικό και σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν κοστίζουν τίποτα. Ευρώπη άλλωστε δεν είναι μόνο το ευρώ. Είναι μια δύσκολη πορεία προς μία ανοιχτή κοινωνία.
Πάμε όμως και στο ευρώ – γιατί και αυτό δεν είναι αμελητέο! Κατά την εκτίμηση μας, η ευρωζώνη θα προχωρήσει κάποια στιγμή σε πλήρη οικονομική και πολιτική ένωση. Μόνο τότε θα αποκτήσει περιεχόμενο η Ευρώπη των λαών, της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της ασφάλειας για όλους. Άρα για μας το ευρώ δεν είναι απλά η εμμονή σε ένα νόμισμα. Είναι η κάρτα για την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στη πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η σχέση με τους εταίρους μας θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό, αλληλεγγύη αλλά και διάθεση αναζήτησης κοινά αποδεκτών λύσεων.
Και επιτρέψτε μου:
Οι Έλληνες υπουργοί δεν είναι σταυροφόροι, δεν είναι οι ελευθερωτές της Ευρώπης, δεν είναι προφήτες μιας νέας θρησκείας. Ας ξεπεζέψουν από το άσπρο άτι και ας ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας. Η Ελλάδα, βέβαια, δεν μπορεί να συνεχίσει στην ίδια ρότα.
Ο νεοφιλελευθερισμός – που πολύ αγάπησαν ακόμη και κόμματα σοσιαλιστικά και όχι μόνο εδώ αλλά και στην Ευρώπη – δεν είναι λύση. Πρόγραμμα – δόσεις – λιτότητα. Πρόγραμμα – δόσεις- λιτότητα. Είναι μια λάθος συνταγή που δημιούργησε μια οικονομία κλινικά νεκρή με το παράσημο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο κομοδίνο.
Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας, αποκτήσαμε άλλο ένα εκατομμύριο ανέργους, οδηγήσαμε στην μετανάστευση πολλά από τα καλύτερα νεανικά μυαλά. Οι Γερμανοί πρέπει να πάψουν λοιπόν να επαναλαμβάνουν μονότονα «υπάρχουν συμφωνίες – υπάρχουν συμφωνίες!». Αλλά και η δική σας πλευρά δεν μπορεί να επικαλείται μόνο τη νωπή λαϊκή εντολή. Δεν είναι μόνο ο ελληνικός λαός κυρίαρχος. Στην Ε.Ε. υπάρχουν και άλλοι 27 λαοί που είναι εξ ίσου κυρίαρχοι.
Υπάρχει λύση όμως αυτή τη στιγμή; Ναι, υπάρχει και την έχουμε προτείνει:
– Να ζητήσετε από το Γιούρογκρουπ μια παράταση. Από ότι φαίνεται την έχετε ανάγκη γιατί δεν ήσασταν έτοιμοι παρότι 2 χρόνια τώρα ζητάγατε εκλογές.
– Να διαπραγματευθούμε και να κλείσουμε με τους εταίρους μας ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων.
– Να κλείσει το πρόγραμμα και η σχέση μας με την τρόικα και να μας δοθούν οι οφειλόμενες δόσεις.
Έχουμε ανάγκη τα λεφτά της Ευρώπης γιατί μάλλον… το σχέδιο να τυπώσουμε λεφτά στον Χολαργό δεν προχωράει.
Αυτές όμως οι ευρωπαϊκές -ας μου επιτραπεί ο όρος- διευθετήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα της χώρας. Η κυβέρνησή πρέπει να προωθήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, τη δικαιοσύνη, τη διοίκηση, την εκπαίδευση, το Σύνταγμα. Μεταρρυθμίσεις που υποχρεώνουν τους εταίρους μας να δουν διαφορετικά την Ελλάδα και το χρέος των Ελλήνων.
Θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μείωσης των στραγγαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 2%. Το ζητούσαμε και πριν τις εκλογές όταν εσείς μιλάγατε για ονομαστική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Στόχος μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας – όπως τη λέτε – θα πρέπει να είναι: στο τέλος του χρόνου η Ελλάδα να μπορεί να εκδώσει 10ετή ομόλογα με επιτόκιο γύρω στο 3%. Αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας. Θα το λένε πρόγραμμα, θα το λένε συμφωνία-γέφυρα, ας το λένε και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Εμείς θα το στηρίξουμε αν διασφαλίζει το ευρωπαϊκό μας μέλλον.
Πάψτε όμως να επαναλαμβάνετε λάθη, που έχουν ξαφνιάσει ακόμα και τους συμμάχους μας στην Ευρώπη. Αν τους λέτε ότι δεν δεσμεύεστε με τις υπογραφές των προηγούμενων, τότε ποιος θα πιστέψει την δική σας υπογραφή; Το έχετε σκεφθεί αυτό;
Και μην τους μιλάτε συνεχώς για τους ήρωες που πεθαίνουν όρθιοι. Σημασία έχει να νικάς και όχι να γίνεσαι άγαλμα.
Κυρίες και κύριοι,
Ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε η χώρα σε καιρό ειρήνης. Τα συζητάμε κάθε μέρα όλα. Διαδηλώνουμε, συγκρουόμαστε, διαπραγματευόμαστε αλλά κάτι έχουμε ξεχάσει. Κάτι αποφεύγουμε να πούμε. Κάτι δεν εμφανίζουμε στο τραπέζι. Η Παιδεία.

Και βγήκε η νέα κυβέρνηση και το πρώτο που είπατε είναι ότι θα επιστρέψουν στις σχολές οι αιώνιοι φοιτητές. Αυτή είναι η αλλαγή που φέρνετε; Οι πρώτες δηλώσεις του υπουργού δυστυχώς αποπνέουν ένα «πίσω ολοταχώς στο 1982». Ήδη αποφασίσατε να διώξετε όσους λαμπρούς Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού ήρθαν να προσφέρουν αφιλοκερδώς χρόνο και τεχνογνωσία. Και βέβαια, δεν ακούσαμε λέξη για διασύνδεση των Σχολών με την παραγωγή. Φαίνεται ότι εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού για κάποιους από εσάς αυτό που είναι νόμος σε όλες τις χώρες της Δύσης. Όλα αυτά είναι ενδεικτικά της συμπεριφοράς ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στη χώρα. Η Σουηδία, η Φινλανδία, η Νότια Κορέα, χώρες που γνώρισαν μεγάλη κρίση και ύφεση είναι αυτή τη στιγμή πρωτοπόρες στην εκπαίδευση. Και εδώ που θα έπρεπε να φέρετε την επανάσταση, λέτε μόνο τι θα καταργήσετε, τι θα σταματήσετε, τι δεν θα κάνετε!
Εμείς ζητάμε έναν εθνικό διάλογο, όχι με τα συνήθη ύποπτα κομματικά στελέχη αλλά με προσωπικότητες, που όλοι σεβόμαστε. Και να δεσμευτούμε ότι οι αλλαγές στην εκπαίδευση, που θα προτείνει αυτή η Εθνική Επιτροπή θα ψηφισθούν με πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

– Δημόσιος χαρακτήρας των εκπαιδευτικών μονάδων και όχι μονάδες που δουλεύουν σαν τμήματα υπουργείου.
– Αξιολόγηση του σχολείου και των εκπαιδευτικών.
– Εξασφάλιση ίσων ευκαιριών με υποστήριξη των πιο αδύναμων και πρότυπα σχολεία κατά προτεραιότητα σε όλες τις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας.
Το ίδιο Εθνικά πρέπει να δράσουμε στην έρευνα – η παρουσία του Κώστα Φωτάκη μας προδιαθέτει απολύτως θετικά – αλλά και στον Πολιτισμό, τη Δικαιοσύνη και άλλους τομείς που νιώθουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι, που μπορούμε να συνεννοηθούμε.

Παρεμπιπτόντως- επειδή ο λόγος για πολιτισμό. Να ανοίξει ξανά η ΕΡΤ. Όχι όμως η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΕΡΤ των κομμάτων –γιατί ξέρετε ότι και αυτό υπήρξε – αλλά μια ΕΡΤ για όλους τους Έλληνες με προσωπικότητες στην κεφαλή της. Ανθρώπους που μπορούν να εγγυηθούν μια νέα πορεία, χωρίς ρεβανσισμούς αλλά και χωρίς τις αρρώστιες του παρελθόντος. Όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα τολμήσουν το καινούργιο, θα τους ενισχύσουμε και θα τους παρέχουμε κάθε βοήθεια, αν μας το ζητήσουν. Για να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα.
Όμως φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, φοβούμαι ότι κάποιοι ανάμεσα σας βλέπουν τις μεταρρυθμίσεις σαν τον γύρο του θανάτου. Τους πιάνει ίλιγγος. Και προτιμούν να είναι με το παρελθόν που χρεοκόπησε παρά με την καινούργια Ελλάδα που πασχίζει να γεννηθεί. Έτσι μέχρι τώρα στέλνετε αντιφατικά μηνύματα. Άλλα στις συνιστώσες, άλλα στην κοινωνία και άλλα προς τους δανειστές. Μοιάζει σα να προσπαθείτε να αγοράσετε χρόνο από όλους, χρόνο από αυτόν που δεν διαθέτει η χώρα.
Κυρίες και κύριοι,
Οι πραγματικές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις απαιτούν συγκρούσεις με κατεστημένες αντιλήψεις, με συμφέροντα και συντεχνίες. Εσείς προεκλογικά τα υποσχεθήκατε όλα σε όλους. Στη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία. Για να προχωρήσετε πρέπει να συγκρουσθείτε με τον προεκλογικό σας εαυτό.
Έχετε ευθύνες για το γεγονός ότι η σημερινή Βουλή δεν είναι αναθεωρητική και δεν μπορεί να αλλάξει ούτε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Θα έπρεπε εσείς να προτείνετε να αλλάξει αυτός ο εκτρωματικός εκλογικός νόμος, που παλιότερα καταγγέλλατε.
Έχετε ευθύνη για τις φρούδες ελπίδες που δημιουργήσατε στους ανέργους, τους φτωχούς, τους υπερφορολογημένους Έλληνες.

Τους τα παρουσιάζατε όλα εύκολα και τάζατε λαγούς με πετραχήλια. Τους λέγατε ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα τα αλλάξετε όλα. Και τώρα τους λέτε «όλα με την σειρά τους». «Την Δευτέρα 26 του μήνα ο κατώτερος μισθός θα πάει στα 751». Το φωνάζατε και τώρα λέτε θα το ξαναδούμε το 2016, αν και εφόσον οι εταίροι συμφωνήσουν.

Δεν είπατε λέξη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – εμείς καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση και περιμένουμε την απάντησή σας.
Κύριοι υπουργοί,
Θα σας φανεί ίσως παράδοξο αλλά θα ήθελα ο κ. Τσίπρας και εσείς να τα είχατε πει όλα σωστά αυτές τις 3 μέρες στην Βουλή.
Το Ποτάμι δεν ήρθε για να προσθέσει προβλήματα και εγωισμούς στην πολιτική ζωή.
Ήρθαμε για λύσεις. Και όταν οι λύσεις έρχονται από άλλους, εμείς θα τις ψηφίζουμε.
Δεν θα κολλήσουμε από την αρρώστια του παλιού συστήματος που λέει ναι σε όλα ή όχι σε όλα, ανάλογα με τα έδρανα που κάθεται.
Λέτε όμως ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι το σχέδιο για να κυβερνήσετε τη χώρα. Το πιστεύετε;
Από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, κ.Τσίπρα, απουσιάζουν λέξεις που χωρίς αυτές η χώρα δεν θα βρει ποτέ προκοπή.
Επιχειρηματικότητα – εξαγωγές – καινοτομία.
Θέλετε να κυβερνήσετε μια χώρα, που είναι στον κατήφορο με σβηστή τη μηχανή και δεν λέτε λέξη πως θα πάρει μπρος η μηχανή, η οικονομία.
Να σκεφθείτε επίσης ότι το πρόβλημα ΔΕΝ είναι οι λίγοι φόροι που πληρώνουν τα γνωστά κορόιδα αλλά το ότι το κράτος σπαταλά πολύ περισσότερα απ´ όσα μπορεί να μαζέψει από φόρους. Πολλοί φόροι είναι ήδη εξαντλητικοί.
Παρεμπιπτόντως, είπατε ότι εγγυάσθε τις καταθέσεις. Εγγυάσθε και τη ρευστότητα;
Κυρίες κύριοι,
Εμείς λέμε ότι η χώρα χρειάζεται να αρχίσει ξανά να παράγει. Να έρθουν επενδυτές. Να πάψει η νεολαία να παρακαλάει για ένα επίδομα. Να έχει δουλειά, να μην θέλει χάρες από τους πολιτικούς.
Οι Κινέζοι να επεκταθούν στο λιμάνι; – Ναι
Ρώσοι στον σιδηρόδρομο; – Ναι
Άραβες στον τουρισμό; – Ναι
Βορειοευρωπαίοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; – Ναι
Να ενισχυθεί και η ελληνική επιχειρηματικότητα και η ποιοτική ελληνική παραγωγή. Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση.
Οι τεράστιες δυνατότητες της χώρας συνθλίβονται από την έλλειψη ενός προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης με
συγκεκριμένους στόχους και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.
Ένα πρόγραμμα, στο οποίο οι αγρότες θα ξέρουν ποιος είναι ο παραγωγικός στόχος, ποιες οι αγορές και κυρίως, να υπάρχει συνέπεια και δέσμευση από το κράτος σε σχέση με τις υποχρεώσεις του.
Δεν σας κρύβω ότι σε αυτόν τον τομέα η ανησυχία μου είναι πολύ μεγαλύτερη από την αισιοδοξία μου.
Ακόμα και σήμερα κάποιοι υπουργοί σας καλούσαν τους επενδυτές να φύγουν από τη χώρα. Συμφωνεί ο κ. Βαρουφάκης με αυτά που είπε σήμερα ο κ. Λαφαζάνης; Να ακυρώσουμε όλες τις μεγάλες επενδύσεις; Και πως θα βρεθούν δουλειές; Με Προεδρικά Διατάγματα;
Το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας μπορεί να βελτιωθεί, μόνο όταν αυξηθεί η παραγωγή!
Αν δεν βασισθούμε στις δικές μας δυνάμεις, αν δεν αυξηθεί η παραγωγή, αν δεν προσελκύσουμε επενδύσεις, αν δεν βελτιώσουμε την «τεχνογνωσία» μας, θα συνεχίσουμε να παρακαλάμε για δανεικά.
Ποιός όμως σοβαρός επενδυτής θα φέρει τα λεφτά του σε μια χώρα με ξαφνικούς φόρους, με τεράστιες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια στα τιμολόγια ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, με γραφειοκρατία, χωρίς έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης;
Γι’ αυτά έπρεπε να μιλήσει η κυβέρνηση σας, κ. Τσίπρα, και δεν μίλησε. Δεν είπατε τίποτε ουσιαστικό για το ασφαλιστικό.
Έχουμε
– γήρανση του πληθυσμού
– κακοδιαχείριση από ασχέτους
– ανεργία και
– αναιμική οικονομική δραστηριότητα
Αποτέλεσμα; Οι αρμόδιοι να προσεύχονται η χειροβομβίδα «να σκάσει στα χέρια του επόμενου». Εδώ είναι το πεδίο της επόμενης μεγάλης εθνικής συμμαχίας που προτείνουμε. Να τολμήσουμε να πούμε την αλήθεια και να επεξεργασθούμε λύσεις που θα ψηφίσει η Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία.
Αυτός ο κόσμος, κ.Τσίπρα, δεν αλλάζει με 36%.
Χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες στην παιδεία – το ασφαλιστικό – την παραγωγή. Και βέβαια στο Δημόσιο.
Στο δύσκολο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι μόνο το τέλος της λιτότητας.
Είναι τι κάνουμε μετά. Θα αλλάξει η χώρα; Θα αφήσουμε πραγματικά πίσω το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά, τον κρατισμό των συντεχνιών;
Είναι δυσάρεστο αλλά τα στελέχη της κυβέρνησης δεν είπαν λέξη για την ταμπακιέρα αυτές τις τρεις μέρες. Καμία μεταρρύθμιση στο Δημόσιο. Μόνο πελατειακές διευθετήσεις.
Κύριοι βουλευτές,
Οι επιστήμονες επιμένουν ότι η σωστότερη εκτίμηση είναι συχνά αυτή που σχηματίζεται «στο πρώτο ανοιγοκλείσιμο του ματιού». Αν είναι έτσι, τότε θα πω ότι οι πρώτες δηλώσεις σας, η πρώτη αξιολόγηση του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν είναι για μας θετική.
Και δεν θα είμαστε χαριστικοί μαζί σας επειδή οι προηγούμενοι τα πήγαν χάλια. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Πρωθυπουργός έχει ένα πρόβλημα. Από την μια έχει τους αγανακτισμένους του εσωτερικού και από την άλλη έχει τους αγανακτισμένους του εξωτερικού. Δεν είναι εύκολο και ίσως η μόνη λύση, κ. Τσίπρα, είναι η αλήθεια.
Όχι άλλες υποσχέσεις στο εσωτερικό. Όχι άλλες υπεκφυγές στο εξωτερικό. Πρέπει – επιτρέψτε μου- να βρείτε το σωστό μείγμα πολιτικής. Κοινή λογική – αντίσταση, συμβιβασμός – σύγκρουση , ρεαλισμός – όνειρο. Όλα χρειάζονται αλλά οι δόσεις θα καθορίσουν την επιτυχία ή την καταστροφή.
Εμείς θα είμαστε εδώ υπερασπιστές μιας προοδευτικής αναγεννητικής πολιτικής. Χωρίς ιδεοληψίες – χωρίς πολιτικαντισμούς – χωρίς εξαρτήσεις. Συμπαραστάτες στην μάχη για το κοινό καλό, αντίπαλοί στην στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση.
Και βέβαια σύμμαχοι σας στην Ευρώπη. Σύμμαχοι σας – για να το διευκρινίσω – στην προσπάθεια να παραμείνει η χώρα στο κέντρο της Ευρώπης.

10 Φεβρουαρίου 2015


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία