Σύντροφοι, και μια Εξεταστική για το Εξεταστικό!...


της Άννας Διαμαντοπούλου

Οι εισαγωγικές εξετάσεις καταργούνται
Το Δεκέμβριο του 2011 η διακομματική (σύμφωνα με συγκεκριμένο νόμο) επιτροπή της Βουλής συμφώνησε επί ενός σχεδίου για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο το οποίο θα εφαρμοζόταν από το 2014.
Στην συμφωνία αυτή κατέληξε μετά από 18 μήνες δουλειάς από επιτροπή με σημαντικούς παιδαγωγούς, αφού ελήφθη υπόψη η αξιολόγηση ευρωπαϊκών συστημάτων, η πρόταση και η αξιολόγηση για το λύκειο και για τις εισαγωγικές εξετάσεις του ΟΟΣΑ, οι προτάσεις του ινστιτούτου της ΟΛΜΕ και η εκπαιδευτική έρευνα της ΓΣΕΕ.
Συνεδρίασε επί τούτου το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας του οποίου οι παρατηρήσεις ελήφθησαν υπόψη.

Κατατέθηκε σχέδιο για την τριετή εφαρμογή μέχρι το 2014 για τη λειτουργία του λυκείου και την αντιμετώπιση των δυσκολιών σε όλα τα σημεία της χώρας (νησιά και μικρά ορεινά χωριά).

Ήταν ήδη σε λειτουργία το ψηφιακό φροντιστήριο το οποίο υποστήριζε με υποδειγματικές διδασκαλίες τους μαθητές της Β΄ και Γ΄Λυκείου.
Η διακομματικής συναίνεσης πρόταση για το νέο λύκειο και τις εισαγωγικές ήταν κοστολογημένη και ο προϋπολογισμός της θα υλοποιούνταν από συγκεκριμένο μέτρο του ΕΣΠΑ συμφωνημένο και με την ΕΕ.
Όλο το παραπάνω υλικό είχε παρουσιαστεί σε δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και ήταν αναρτημένο στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Παρά την διακομματική συμφωνία για το Νέο Λύκειο και τις εισαγωγικές εξετάσεις και την προετοιμασία στη Βουλή το νομοσχέδιο αυτό δεν κατατέθηκε και δεν συζητήθηκε επί κυβερνήσεως Παπαδήμου γιατί τότε ο κ. Σαμαράς επέμενε στη μονοδιάστατη αποστολή της κυβέρνησης που ήταν μόνο το PSI.

Παρά την επιμονή μου και προς τον κ. Παπαδήμο και προς τον κ. Σαμαρά (υπήρξε προσωπική μου επιστολή, για τον κίνδυνο να χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία, η οποία και δημοσιοποιήθηκε), υπήρξε άρνηση να προχωρήσουμε. Η επόμενη κυβέρνηση το άφησε στο συρτάρι και τα κονδύλια χάθηκαν.
Στη διακομματική επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ συμμετείχε διατυπώνοντας την πάγια άποψη του (η οποία διατυπώθηκε και προεκλογικά) υπέρ της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ των εισαγωγικών εξετάσεων.
Σήμερα χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία συνέχεια, κόντρα στις θέσεις που διατύπωνε επι χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας της Κυβέρνησής του, παρουσιάζει μία πρόταση εισαγωγικών εξετάσεων!

Παραθέτω μόνο τα γεγονότα και δεν σχολιάζω γιατί αυτά που συμβαίνουν στο Υπουργείο Παιδείας είναι το απόλυτο παράδειγμα του τυχαίας ανερμάτιστης και κομματικά κατευθυνόμενης πόλιτικής
Ελπίζω τα κόμματα στη Βουλή να αντιδράσουν.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία