«Πολύ αργά, πολύ λίγα» λένε οι Γερμανοί


Και επειδή εύκολα ενθουσιαζόμαστε και συγχωρούμε και ξεχνάμε, εμείς είμαστε εδώ για να σας θυμίζουμε την ανήκεστo βλάβη που μας προκάλεσε το πολιτικό σύστημα και ειδικά οι σημερινοί επικεφαλής του. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και τίποτα δεν τέλειωσε ούτε αυτό ούτε κανένα επόμενο Σαββατοκύριακο. (Leo)
του Τάσου Τέλογλου από το protagon
Όσοι πιστεύουν ότι το Σαββατοκύριακο τελειώνουν τα βάσανα της χώρας, μετά την αποτυχημένη πεντάμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αυταπατώνται.
Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι το Βερολίνο και οι χώρες που συμμερίζονται την προσέγγισή του σχετικά με τους κανόνες της νομισματικής ένωσης χαρακτηρίζουν τις προτάσεις της Αθήνας «εντελώς ανεπαρκείς», όπως η κυβέρνηση της Λιθουανίας. «Είναι θράσος να θέλουν να πάρουν 53 δισ. με μέτρα που θα τους έδιναν χρηματοδότηση 3,5 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο», λένε κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο .
Η Μέρκελ έχει δυσκολίες με τους βουλευτές της. Δυσκολίες που πολλαπλασίασε η στάση τής κυβέρνησης Τσίπρα. Το δημοψήφισμα κατέστρεψε την όποια εμπιστοσύνη υπάρχει και έκανε τη Μέρκελ πιο δεκτική στις προειδοποιήσεις του Σόιμπλε ότι η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας θα κοροϊδέψει για μία ακόμα φορά τους πολιτικούς εκπροσώπους των δανειστών.
Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για διαπραγματευτική τακτική ή για τη βαθιά δυσπιστία για τους ανθρώπους που αμφισβητούν τους κανόνες των ευρωπαϊκών διασώσεων. Αν το θέμα, δηλαδή, είναι καθαρά πολιτικό ή τεχνικό. Πηγές του γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών χαρακτήριζαν τις ελληνικές προτάσεις «πακετάρισμα» παλαιότερων προτάσεων, εκείνων που θα έπρεπε να υλοποιηθούν στην πέμπτη αξιολόγηση. Υπάρχει βεβαίως μία αντίφαση για το Βερολίνο. Το Παρίσι υποστηρίζει τις προτάσεις, ο Τόμας Βίζερ και ο Γιούνκερ τις υποστηρίζουν. Το ΔΝΤ τις θεωρεί μόνο ατελέσφορες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει το γιατί ο Σόιμπλε ανακάλυψε τελευταία ότι πράγματι το ελληνικό «χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα που πάντως απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες…».
Αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο τότε, με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δεν θα πρέπει να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα θα πρέπει να εξωθηθεί στο Grexit. Όμως η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει ότι τώρα ανακάλυψε πώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ποτέ δεν ήταν. Αλλά όπως οι ελληνόφωνες πολιτικοί ουδέποτε πήραν την ευθύνη να πουν τι και ποιες μεταρρυθμίσεις χρειαζόταν, έτσι και οι Γερμανοί πολιτικοί ουδέποτε εξήγησαν στους δικούς τους ψηφοφόρους ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει το χρέος της, παρά το κούρεμα του 2012.
Η χώρα δεν χρειάζεται άλλες οριζόντιες περικοπές, αλλά ούτε και φόρους. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη. Το καλύτερο επιχείρημα για τον Σόιμπλε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία