Γ. Προκοπάκης: Ποιές είναι οι επιπτώσεις της συμμετοχής του ΔΝΤ;


του Γιώργου Προκοπάκη

 Πρώτα απ' όλα πιο πλήρες και πιο "πλούσιο" πρόγραμμα. Δηλαδή, πιο πολλά δάνεια - απ' αυτά τα τοξικά που δεν θέλουν οι αριστεράντζες και ακροδεξιάντζες της κυβέρνησης. Για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις εφικτού και επαρκώς χρηματοδοτούμενου προγράμματος που θα "εγγυάται" έξοδο στις αγορές σε τρία χρόνια.
Δεύτερον, τα παραπάνω χρήματα θα έλθουν από την Ευρώπη. Για να μην απαιτείται μια θάλασσα ευρώ, θα λειανθούν γωνίες. Το πιθανότερο είναι - σύμφωνο και με τις πολιτικές και φιλοσοφία ΔΝΤ - οι εκπτώσεις θα γίνουν στις τράπεζες και την εξυγίανσή τους. Πρέπει να αναμένουμε συνταρακτικές αναδιαρθρώσεις στο τραπεζικό σύστημα (αναδιάρθρωση ενεργητικού, περιουσιακά στοιχεία εξωτερικού kiss them good bye, non core business ομοίως). Λίγοι πόροι για εκκαθάριση κόκκινων δανείων, οπότε αν θέλουμε ανάπτυξη, θα κλάψουν μανούλες. Επίσης, πρέπει να αναμένουμε ταχεία ιδιωτικοποίηση. Η άλλη πηγή πόρων για το πρόγραμμα είναι οι αποκρατικοποιήσεις.
Τρίτον, δεν υπάρχει περίπτωση σύντομης κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το Μνημόνιο ΔΝΤ. Πρώτα θα καταλήξει το ευρωπαϊκό Μνημόνιο, θα θεσμοθετηθούν μεταρρυθμίσεις (κυρίως στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά) και μετά η Ντέλια θα συμφωνήσει! Νάχει μαυρίσει λίγο το κορίτσι.
Τέταρτον, η εποπτεία θα είναι ασφυκτική.
Πέμπτον, θα υπάρξει δέσμευση για χρονοδιάγραμμα ελάφρυνσης του χρέους στο ευρωπαϊκό Μνημόνιο.
Εν ολίγοις, θα είμαστε στον αέρα μέχρι την άνοιξη!


Πράσινο φως από ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα

Από το Capital. gr

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού σε ένα τρίτο πρόγραμμα στην Ελλάδα, σε ένα πρώτο αλλά απαραίτητο βήμα από όσα πρέπει να γίνουν για μία νέα συμφωνία έκτακτης χρηματοδότησης προς την χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", στο ΔΝΤ, η απόφαση ελήφθη χθες το απόγευμα τοπική ώρα, ύστερα από πάνω από δύο ώρες συζήτησης κατά την οποία και οι 24 εκτελεστικοί διευθυντές του συμβουλίου συμφώνησαν στη συνέχιση της δανειοδοτικής συνεισφοράς του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Η συνεδρίαση, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν απαραίτητη για να τοποθετηθεί το συμβούλιο στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα, αλλά και για έναν ακόμη, πιο άμεσο, λόγο: Προκειμένου να μεταβεί σήμερα στην Αθήνα η νέα επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Στόχος της τεχνικής αποστολής του Ταμείου είναι να συλλέξει στοιχεία ώστε να εξακριβώσει την κατάσταση της οικονομίας, και στη συνέχεια να κάνει προτάσεις βάσει των οποίων θα διαμορφωθεί, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, το νέο πρόγραμμα. Η εκτίμηση του προσωπικού του είναι ότι τα στοιχεία θα υπολείπονται των στόχων του υπάρχοντος προγράμματος, ωστόσο η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το Ταμείο θέλει να βοηθήσει και δεν προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με αρνητική προδιάθεση.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", μία πολυσέλιδη έκθεση που παρουσίασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν στο συμβούλιο σημείωνε την αποτυχία των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αν και τόσο ο ίδιος όσο και η κυρία Λαγκάρντ παραδέχθηκαν την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης. Η θετική εντύπωση, ωστόσο, μετριάσθηκε από την επισήμανση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου ότι προσπαθούσε επί τρεις ώρες να πείσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή 12 Ιουλίου ότι το Ταμείο είναι χρήσιμο να συμμετέχει στο πρόγραμμα - κάτι που κατάφερε όταν ο κ. Τσίπρας τελικά αντιλήφθηκε ότι αποτελεί αντίβαρο στους Ευρωπαίους και είναι σύμμαχος της χώρας στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Επισημαίνεται ότι, χθες, ακόμη και οι πιο απρόβλεπτοι ή ανεξάρτητοι εκτελεστικοί διευθυντές όπως ο Ρώσος, ο Βραζιλιάνος και ο Νοτιοαφρικάνος, ήταν μεν θετικοί να προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα και να μετριασθεί η λιτότητα, ωστόσο τόνισαν ότι και το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι αξιόπιστο – ότι δηλαδή το Ταμείο θα διασφαλίζει ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του. Ετσι, στο χθεσινό συμβούλιο παρουσιάσθηκαν τα τέσσερα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας: 1. βιώσιμο χρέος 2.  βιώσιμο ισοζύγιο πληρωμών 3. προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη και 4. προοπτική εξόδου στις αγορές στο τέλος του προγράμματος.
Σε σχέση με το χρέος, μάλιστα, οι πληροφορίες της εφημερίδας, λένε ότι οι Ευρωπαίοι αποδέχονται πλέον την ανάγκη της αναδιάρθρωσής του, αν και δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό - ούτε άλλωστε για τις ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος ή τους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι θα ορίσουν και το μέγεθος της προσαρμογής των επόμενων ετών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία