ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Παρατηρητήριο

Για να μην έχετε απορίες περί της κυρίαρχης ιδεολογίας του έθνους μετά τη μεταπολίτευση, σας παρουσιάζω τις κεντρικές ιδέες των θεμάτων της έκθεσης στις εισαγωγικές εξετάσεις του γενικού λυκείου στο διάστημα 2000-2017. Ένα διάστημα με όλες τις πολιτικές παρατάξεις να έχουν παρελάσει από την εξουσία.

2000: Η παιδεία ως μέσο διαφύλαξης των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης
2001: Ο ρολος του διανοούμενου στη σύγχρονη εποχή της εξειδίκευσης και της κατανάλωσης
2002: Η μοριακή βιολογία και η γενετική ως ανθρώπινη ματαιοδοξία προς αποφυγήν
2003: Οικολογική κρίση ανισότητα κατανομής πόρων, κατανάλωση, αληθινή δημοκρατία κλπ
2004: Ο σύγχρονος δάσκαλος απέναντι στην επαναστατημένη νεολαία
2005: Η αξία των ομαδικών αγωνισμάτων έναντι των ατομικών
2006: Η μεγάλη ακούραστη ψυχή του πνευματικού δημιουργού
2007: Ο κοινωνισμός ενάντια στον ατομισμό
2008: Η αξία της Παράδοσης
2009: Το βιβλίο ως μέσο άμυνας κατά των ΜΜΕνημέρωσης
2010: Ο φόβος να χάσεις τη δουλειά σου λόγω τεχνολογικών εξελίξεων και η ανάγκη της αυτομόρφωσης
2011: Η βόμβα της πληροφορίας
2012: Η αρχαία τέχνη ως πρωτοπόρα και ζωντανή…
2013: Η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων λόγω της τεχνολογίας
2014: Η αξία της Ανθρωπιάς
2015: Οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης
2016: Η φιλία
2017: Τα ευγενή ιδεώδη του ανθρωπισμού που διασύρονται στις μέρες μας και η ευθύνη της επιστήμης και της τεχνολογίας

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

Γιάννης Παπαθεοδώρου: Και όμως κινείται

από το Dimart
Απ’ ό,τι φαίνεται, οι επικείμενες εκλογές θα αποτελέσουν μια σημαντική τομή για την πολιτική πορεία της χώρας, ακριβώς επειδή παρουσιάζουν ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν υπήρχαν στις εκλογές του προηγούμενου Ιανουαρίου. Η αντιμνημονιακή δημαγωγία μειώθηκε, τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου αυξήθηκαν, η βούληση για συνεργασίες και συναινέσεις μοιάζει πλέον υποχρεωτική, (και πάντως επιβεβλημένη από τη διαφαινόμενη οριακότητα του αποτελέσματος), με εξαίρεση την προεκλογική ρητορεία της επιθυμητής αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κάτω-κάτω, οι πιθανοί νικητές, «ασχέτου αποτελέσματος», όπως θα έλεγε και η κ. Γεροβασίλη, θα έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν: ο κ. Μεϊμαράκης γιατί «έβγαλε τη ΝΔ από τον πάγο», ο κ. Τσίπρας γιατί «κράτησε το μαγαζί», ακόμη και με σπασμένη τη τζαμαρία. Μένει να δούμε την τελική και —ελπίζω— ώριμη επιλογή ενός συμμαχικού κυβερνητικού σχήματος ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που θα έχει συμφιλιωθεί με τη βασική επιταγή της εφαρμογής του νέου Προγράμματος, χωρίς όμως η συναίνεση να αποκλείει το θεσμικό και ελεγκτικό ρόλο της μείζονος αντιπολίτευσης.
Ολοένα και περισσότερο όμως γίνεται σαφές πως οι πολίτες ενδιαφέρονται για την επόμενη Δευτέρα παρά για την επόμενη Κυριακή. Τρεις κάλπες μέσα σε ένα χρόνο, και τρία Μνημόνια μέσα σε έξι χρόνια είναι αρκετά για να πείσουν τους πάντες πως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν πια. Τα δημοσκοπικά ποσοστά των «μονομάχων του μικρού δικομματισμού» άλλωστε δεν αποτελούν εγγύηση εξόδου από την κρίση αλλά στοιχείο ενός ατελέσφορου διχασμού, που έχει, εδώ και χρόνια, βουλιάξει τη χώρα σε μια ασταθή αλλά σχεδόν μόνιμη «μνημονιακή συνθήκη». Η ΝΔ ξεκίνησε από το «πρόγραμμα του Ζαππείου», ο ΣΥΡΙΖΑ από «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Και τα δύο προγράμματα μιλούσαν για ένα άλλο «μείγμα πολιτικών» που θα ακύρωνε το Μνημόνιο. Η ΝΔ κατάλαβε γρήγορα ότι αυτό το μείγμα δεν υπήρχε. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε αργά ότι η Θεσσαλονίκη ήταν απλώς μια «αόρατη πόλη» στο παράλληλο σύμπαν, που ο ίδιος είχε δημιουργήσει.
Το χειρότερο ήταν ότι και τα δύο κόμματα πίστευαν πως, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της χώρας, το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης θα περιελάμβανε προσωπικότητες σαν τον κ. Μπαλτάκο, τον κ. Ντινόπουλο, τον κ. Φλαμπουράρη, την κ. Χριστοδουλοπούλου και τον κ. Χαϊκάλη. Τα πρόσωπα έγιναν προσωπεία σε μια φάρσα που εξελίχτηκε σε τραγωδία και ο νέος διπολισμός σαρώθηκε μέσα από το διπλό λαϊκιστικό εγκλωβισμό του: η χρεοκοπία της χώρας «κατάπιε» και το success story της ΝΔ και το «σκίσιμο των μνημονίων» του ΣΥΡΙΖΑ. Η ελπίδα άργησε μια μέρα. Κάπως έτσι «ήρθαν τα αύρια να διώξουν τα σήμερα», όπως λέει το πετυχημένο γκράφιτι στους τοίχους της Αθήνας.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο επομένως αυτής της αναμέτρησης θα είναι ότι, με αφετηρία το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο πολιτικός ανακαθορισμός της κομματικής γεωγραφίας θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των εξελίξεων στο χώρο της λεγόμενης (και πολύπαθης) Κεντροαριστεράς. Γιατί ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της εκλογικής μάχης δεν είναι ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μεϊμαράκης αλλά οι ίδιοι οι πολίτες που θα επιλέξουν στην κάλπη να στηρίξουν την επανεκκίνηση του προοδευτικού χώρου. Προσωρινά, η επανεκκίνηση αυτή θα γίνει σε  συνάρτηση του ρυθμιστικού ρόλου του. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, ο ρόλος αυτός θα εξελιχτεί σε καταλύτη των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων σχετικά με το πολιτικό σύστημα, την ανάσχεση του διχαστικού λαϊκισμού, την ακύρωση των κυβερνητικών τερατογενέσεων (βλ. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).
Η ευρυχωρία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ευνοεί σήμερα τη δημιουργία μιας ενιαίας μεταρρυθμιστικής δημοκρατικής συμπαράταξης, που θα ενώσει τις ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου, με στόχο όχι την ιδιοκτησία ή την αποκήρυξη του Μνημονίου αλλά με στόχο τη μεταμνημονιακή εποχή. Για πολύ καιρό, αυτός ο χώρος είχε εισέλθει στο τέλμα της στασιμότητας, της αδράνειας ή και της πολυδιάσπασης. Για πρώτη φορά φαίνεται όμως ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται. Οι προσεχείς εκλογές μπορούν να γίνουν αφετηρία μιας νέας συνειδητής στάσης, που μπορεί να μετατρέψει την ευκαιριακή προτίμηση σε σταθερή επιλογή για τη δημιουργία ενός νέου φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Η νέα πολιτική οντότητα που θα γεννηθεί μετά από αυτές τις κάλπες προϋποθέτει τη συνάντηση όλων των προοδευτικών πολιτών στο ίδιο παραβάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου