Λεωνίδας Καστανάς: Εδώ θα μείνουν



Ναι, ναι μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, μετανάστες, λαθρομετανάστες, όπως και να τους πείτε θα μείνουν εδώ. Προς το παρόν θα κοιμούνται στο πάρκο Τρίτση, στην Ειδομένη, στα Γιανιτσά , στη Λέσβο και όπου αλλού μέχρι αυτή η κυβέρνηση να βρει ή να φτιάξει κάποιους χώρους στοιχειωδώς ανθρώπινους να τους βολέψει. Το θέλουμε δεν το θέλουμε έτσι θα γίνει. Δεν το αποφάσισε κανείς υποχθόνιος καπιταλιστής, κανείς εχθρός της πατρίδας μας, κανένας μουσουλμάνος φονταμενταλιστής, κανένας φασίστας γείτονας. Το αποφάσισε η Ιστορία. Το δημογραφικό, η παγκόσμια φτώχεια, η ελκυστική και πλούσια δυτική ζωή, ο πόλεμος, η βία, η ανθρώπινη αστοχία, οι λάθος προβλέψεις και ότι άλλο θέλετε.

Αλλιώς τι; Να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα για να περνάνε από εδώ και να πηγαίνουν στον πλούσιο Βορρά; Θα το θέλαμε, αλλά οι άλλοι δεν το θέλουν. Πήραν ότι πήραν και το μαγαζί τους έκλεισε. Να συνεργαστεί η Τουρκία και να τους κρατάει στο έδαφός της και παρά τη θέλησή τους; Θα το θέλαμε. Αλλά δεν το θέλει αυτή, δεν τη συμφέρει, δεν το κάνει. Ή μάλλον το κάνει για μερικά εκατομμύρια ψυχές αλλά όχι για όλους όπως εμείς και η Ευρώπη θα ήθελε.

Αλλιώς τι; Αν είχες μόνο χερσαία σύνορα θα σήκωνες χιλιόμετρα φράχτη και θάλεγες stop. Μόνο που έχεις και θαλάσσια σύνορα που δύσκολα κλείνουν. Εκτός και αν τους βύθιζες τις βάρκες με το που έμπαιναν στα χωρικά σου ύδατα. Αν εννοείτε αυτό θα πρέπει να το πείτε ευθαρσώς και με λεπτομέρειες. Να μην το μουρμουράτε ιδιωτικώς,  να βγείτε και να το πείτε στον αέρα. Αν η Ελλάδα έχει τόσο βαθύ πυθμένα φασισμού και ξενοφοβίας πέρα και πάνω από το 6% της ΧΑ καλόν είναι να αποκαλυφθεί να ξέρουμε και μεις σε τι χώρα ζούμε και ποιος είναι πραγματικά ο γείτονάς μας. Έχουμε μια ιδέα για τη φρίκη που κυκλοφοράει δίπλα μας αλλά θέλουμε να την εμπεδώσουμε.

Γιατί τα ίδια ζήσαμε και με τους μετανάστες από την Αλβανία. Δεν τα ξεχνάμε. Αλλά όταν σιγά σιγά ενσωματώθηκαν και δούλεψαν κοψοχρονιά, και ξεσκάτισαν γέρους και μωρά και ξεμπάζωσαν αποθήκες και χωράφια και έχτισαν ότι χτιζόταν μισοτιμής, τους κάναμε φίλους και δικούς και συνεταίρους. Και δεν μας ενοχλούν πια, το αντίθετο, ούτε τους ξεχωρίζουμε.

Παρτάκηδες, τσάμπα μάγκες, υστερικούς ξενόφοβους έχουμε μπόλικους εδώ πέρα όπως και όλες οι χώρες εξάλλου. Σε Δύση και Ανατολή. Η πάμπλουτη Σαουδική Αραβία που είναι και ομόθρησκη δεν πήρε ούτε έναν. Αλλά και οι πρόσφυγες δεν θέλουν να πάνε εκεί. Την Ευρώπη θέλουν που είναι ανεκτική και πολυπολιτισμική και κοινωνικό κράτος έχει. Και να μην λέμε ότι η είσοδος των μυρίων θα δυναμώσει το φασισμό. Στο χέρι μας είναι να μην το κάνει. Αν μπουν ενιαίοι κανόνες στη διαχείριση των ροών, αν συνεργαστούμε όλοι, αν ενσωματωθούν, αν καταλάβουν και αυτοί ότι ήρθαν σε χώρες με διαφορετική ζωή και πρέπει να αποδεχθούν το ήθος και τον τρόπο. Να γίνουν Δυτικοί. Ναι ναι δυτικοί. Κάτι πρέπει και αυτοί να δώσουν, για να χωρέσουν άνετα στη ζωή μας.


Αντί να λέμε ανοησίες και κοινοτυπίες, αντί να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για το πώς θα τους κρατήσουμε μακρυά, ας δούμε τους ανθρώπους αυτούς ως ανθρώπους και ας κοιτάξουμε να τους βοηθήσουμε να ζήσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες γι αυτούς και για μας. Η Αριστερά που κυβερνά τους έβλεπε μια ζωή σαν τους εν δυνάμει σύμμαχους στην επαναστατική διαδικασία στο δρόμο προς το σοσιαλισμό. Κατατρεγμένοι, άρα προλετάριοι, άρα επαναστάτες. Τόσο μυαλό είχε τόσο καταλάβαινε. Τώρα τρέχει σα χαμένη και δεν φτάνει. Θέλει δεν θέλει θα αναγκαστεί να τους δει σαν ανθρώπους που απλά θέλουν να ζήσουν σε καλύτερο περιβάλλον. Είναι τόσο χάλια αυτή η κυβέρνηση αλλά να μην της κάνουμε τη χάρη να τη ρίξουμε για το προσφυγικό.   

Σχόλια

  1. μπραβο ρε Λεο ενα απο τα καλυτερα αρθρα που εχω δει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω.
    Τους τελευταίους μήνες πολλοί (κυρίως από τη ΝΔ) κατηγορούσαν τα στελέχη του Σύριζα ότι με τις δηλώσεις τους για ανοιχτά σύνορα προκάλεσαν τα κύματα των μεταναστών αφού πέρασαν το μήνυμα (κυρίως στους διακινητές) ότι μπορούν να περάσουν εύκολα. Τα κυβερνητικά στελέχη απέρριπταν τους ισχυρισμούς και λοιδορούσαν όσους τα έλεγαν. Σήμερα ο κ. Μουζάλας λέει ότι "χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι να φτάσει το μήνυμα ότι η δίοδος της Ειδομένης έχει κλείσει"! Τώρα θα φτάσει το μήνυμα ενώ το αντίθετο δεν έφτασε επειδή δε μας συμφέρει; Βολονταρισμός, ερασιτεχνισμός και καμιά σχέση με τη λογική είναι τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης. Είναι ικανοί να μας βγάλουν από την κρίση; Με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Καρανίκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θωμά καλησπέρα. Η αύξηση των ροών συνέβη γιατί τόσο η παρούσα κυβέρνηση όσο και η Ευρώπη έδειξαν ανεκτικότητα, αλλά και γιατί γενικεύτηκε ο πόλεμος στη Συρία με τους βομβαρδισμούς. Ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί δεν είδαν φως και αποφάσισαν να έρθουν. Η πορεία αυτή από το Αφγανιστάν μέχρι εδώ είναι προετοιμασμένη πολλούς μήνες πριν και θα γίνονταν ούτως ή άλλως. Αλλά ποιος μπορεί να υποδείξει τρόπους για να σταματήσουν; Και τι τρόπους; Αν υπήρχαν θα είχαν γίνει. Και η προηγούμ,ενη κυβέρνηση το ίδιο έκανε. ¨οταν αποπειράθηκε να τους γυρίσει πίσω πνίγηκαν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η σωστή υποδοχή και διαχείριση του προβλήματος. Δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, αλλά θέλω να παραμένω ρεαλιστής.

      Διαγραφή
    2. Λεωνίδα δε συμφωνώ ότι η υποτιθέμενη αύξηση των βομβαρδισμών στη Συρία έφερε 1 εκατομμύριο ανθρώπους από τη Συρία το 2015, όταν το 2014 ήταν πολύ κάτω από 100.000. Εξάλλου οι περισσότεροι από τους μισούς (πάνω από 500.000) προέρχονταν από άλλες χώρες. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν υπάρχει πάνω από 13 χρόνια. Οι περισσότεροι από τους μη Σύριους βρίσκονταν για πολλούς μήνες στην Τουρκία περιμένοντας να βρουν ευκαιρία και να μαζέψουν χρήματα. Στην κάθε βάρκα μπαίνουν περίπου 2-3 οικογένειες με 5-6 μικρά παιδιά και 20 με 30 Αφγανοί και άλλοι χωρίς παιδιά. Είναι γεγονός ότι ελπίζουν στον ανθρωπισμό και στη λύπηση των Ευρωπαίων.
      Η Ελλάδα δεσμεύτηκε στα πλαίσια της κατανομής που αποφασίστηκε στο συμβούλιο κορυφής να φιλοξενήσει 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση για να προετοιμάσει αυτή τη φιλοξενία; Πώς θα κατανεμηθούν αυτοί σε όλη τη χώρα; Απευθύνθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση; Γιατί με 30.000 που έχουν αποκλειστεί στη χώρα, έχει μετατραπεί όλη η χώρα σε ανεξέλεγκτο Hot Spot; Κατηγορούμε τη Αυστρία ενώ έχει δεχτεί 90.000 μετανάστες μέχρι τώρα και η Γερμανία έχει μισοκλείσει τα σύνορά της. Βέβαια είναι απαράδεκτο να κάνει σύσκεψη με τις βαλκανικές χώρες η Αυστρία και να μη μας καλεί. Ας αναρωτηθούν στην κυβέρνηση ποια είναι η αξιοπιστία τους στην Ευρώπη.
      Είναι επίσης απαράδεκτο οι πρώην Ανατολικές χώρες να μην εφαρμόζουν τις ποσοστώσεις στην κατανομή των μεταναστών. Εκεί είναι το πρόβλημα. Εμείς όμως τις εφαρμόζουμε;

      Διαγραφή
    3. Προφανώς και όσα γράφεις φίλε μου είναι ολόσωστά. Και η αναξιοπιστία και η έλλειψη προετοιμασίας και η αδυναμία διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο είναι και δεδομένη η αρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί. Γιαυτό και εντοπίζω στο γραπτό μου ότι αν κάτι χρειάζεται σήμερα είναι η διαχείριση των όσων έρχονται. Δυστυχώς ένα μεγάλο πρόβλημο έλαχε σε μια ανίκανη και άσχετη κυβέρνηση

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία