Λεωνίδας Καστανάς: Δυστυχώς για μας, ήρθε και η ώρα των άλλων


  aπό το Liberal

Tόσα χρόνια, ω γίγαντες εσείς του αριστερισμού, θαυμάζατε όλους αυτούς τους παρίες του τρίτου κόσμου που ζούσαν μέσα στη λάσπη και την ανέχεια του κάθε λογής «κομμουνισμού». Εξυμνούσατε τα επιτεύγματα της φτώχειας και της σκλαβιάς του και ζητούσατε, δήθεν, κάτι ανάλογο και για τη Δύση. Απολαμβάνατε χαλαρά τις ελευθερίες της αστικής δυτικής δημοκρατίας, τα πλούτη του καπιταλισμού και τις εξελίξεις της τεχνολογίας, πολλοί από σας, με κρατική επιδότηση. Την ίδια στιγμή,  άλλοι λέγατε ότι δε σέβεστε το σύνταγμα και τους νόμους, άλλοι ότι μισείτε την κατανάλωση και τον τεχνολογικό πολιτισμό, και άλλοι καταγγέλλατε την παιδεία ως ιδεολογικό μηχανισμό του κράτους που αναπαράγει την αστική κυριαρχία. Οι περισσότεροι τα λέτε ακόμα. Η Ενωμένη Ευρώπη ήταν σκοτεινή, γραφειοκρατική και φιλελεύθερη. Οι πιο χλιαροί απ’ την παρέα σας ήταν με την «Ευρώπη των λαών». Οι πιο σκληροί, αγωνιζόσασταν εναντίον της, υπηρετούντες τα συμφέροντα της Ανατολικής  που ήταν και σοσιαλιστική, τρομάρα της.


Και έτσι περνούσαν οι μέρες οι καλές. Γιατί ζούσατε σε περιβάλλον αυξανόμενης ευημερίας, ειρήνης, δημιουργίας (συνήθως των άλλων), φθηνού χρήματος, άκρατου δανεισμού και κατανάλωσης. Λίγο παρακάτω ή πέρα μακρυά γινόταν ο κακός χαμός. Θέριζαν η πείνα και ο θάνατος του αριστερού ολοκληρωτισμού. Νέοι τσάροι κυβερνούσαν τη Ρωσία, και νέοι αυτοκράτορες την Κίνα και τη Β. Κορέα. Το ίδιο άδικοι και μοχθηροί. Αλλά προείχε η οικοδόμηση του «σοσιαλισμού». Ένα διλημματάκι το είχατε. Γκαουλάιτερς στα Γκούλαγκ του σοσιαλισμού ή αραχτοί στα καφενεία του καπιταλισμού. Αυθορμήτως απαντούσατε το δεύτερο αλλά δεν το φωνάζατε. «Παλεύατε» για το πρώτο.

H συνέχεια στο Liberal

Σχόλια

  1. Εξαιρετικό, όπως πάντα. Έχω μια μικρή ένσταση: Η Ευρωζώνη έχει εμπορικό πλεόνασμα με τον υπόλοιπο κόσμο (βλ. http://www.capital.gr/story/3133696/eurozoni-emporiko-pleonasma-27-5-dis-euro-ton-aprilio). Άρα δεν έχει ακόμα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, έχουν. Έχει άλλα προβλήματα που αφορούν τις νέες τεχνολογίες, τη εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια, την έρευνα, την καινοτομία κλπ. Έχουν όμως κάποια βάση οι υποστηρικτές της ενίσχυσης της ζήτησης, όχι στην Ελλάδα που είναι ελλειμματική, αλλά κυρίως στις Βόρειες χώρες που είναι πλεονασματικές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν χρειάζονται σχόλια.
    Απαντήσεις χρειάζονται - και δεν ακούγονται ακόμα.
    Η μετάβαση σε μια νέα εποχή είναι πάντα δύσκολη - το αποδεικνύει η ιστορία.
    Η ελπίδα είναι πως οι προηγούμενες αλλαγές εποχών ήταν βουτηγμένες στο αίμα, ενώ η σημερινή είναι απλώς πάρα πολύ δύσκολη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με λυπη διαπιστωνω οτι ουδεις απασχοληθηκε με το διαρκως καταρρεον παραγωγικο υποδειγμα (μοντελο) της χωρας. Με μολις 29 δις δολ. εξαγωγες με ποσοστο του ΑΕΠ απο την βιομηχανια 13.9 %, με μεγαλη δυσανεξια -δια να μην ειπω αποστροφη- των νεων (και οχι μονον) προς την χειρωνακτικη εργασια τεχνιτου και τεχνικου, με 1/3 των 6,3 εκατ. διαμεριματων ακατοικητα, με 1/3 της δυναμενης να καλλιεργηθει γης επι μακρον εις αγραναπαυσιν,….., ολοι/ες ειμεθα ολιγον ως πολυ κρατικοδιαιτοι, με το 70+% των αποφοιτων λυκειων να σπουδαζει σε ΑΕΙ/»Α»ΤΕΙ,….,ας αναφωνησω :
    τῶν οἰκιῶν ὑμῶν ἐμπιπραμένων αὐτοὶ ᾄδετε;

    * οταν η Πορτογαλια εχει 74 δις με ποσοστο του ΑΕΠ απο την βιομηχανια 24.5%

    Μαλιστα υπαρχει και σχετικο ιστολογιο από την Ομάδα Πρωτοβουλίας 
για την Ενδογενή Παραγωγική μας Ανασυγκρότηση, το οποιο ελαχιστοι επισκεπτονται :

    http://endogenis.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λέων μου, φοβάμαι την πατάς. Δεν φταίει πως οι ηγέτες "δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά, (είναι) άοσμοι, γυάλινοι, οξυζενέ, αφανείς, αδυνατούν να διεγείρουν την εξέδρα." Χωρίς να τους υπερτιμώ, δεν είναι αυτοί το βασικό πρόβλημα - το γράφεις κι εσύ, είναι δύσκολη η προσαρμογή ΟΛΩΝ ΜΑΣ από την εποχή των παχέων (δανεικών) αγελάδων στην εποχή της αναγκαίας ανασυγκρότησης.
    Από την άλλη μην παραβλέπεις την εμπνευσμένη ηγεσία του Πάκη, την λύση είπε θα την δώσει το ευρωομόλογο - αφού δεν μας δανείζει κανένας πλην ΕΚΤ κλπ, ας δανειστούν οι Ευρωπαίοι για μας.
    Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία