Γιώργος Παπαμώκος: Η κρίση της ευρωπαϊκής πολιτικής



Ήμουν και είμαι φιλοευρωπαϊστής. Δεν έχω αρθρογραφήσει για πάνω από έναν χρόνο. Όλοι έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας τόσο για την παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση όσο και για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Ηγεσίες και Κυβερνήσεις.i
Θα ήθελα να βάλω μια άλλη διάσταση στη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την ξέρουμε.
Οι Ευρωπαίοι Ηγέτες θα πρέπει να αναρωτηθούν μήπως αυτή η Ένωση αρχίζει να θυμίζει κάτι από μια άλλη Ένωση που οι λαοί της την απέρριψαν μαζικά. Και φυσικά αναφέρομαι στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Η ταύτιση δεν είναι απόλυτη και οι διαφορές πολλές. Όμως οι ομοιότητες αρχίζουν και τρομάζουν. Και οι λαοί, μέρος των οποίων είναι και οι φτωχοί, οι περιθωριοποιημένοι, οι μη μορφωμένοι, οι εργάτες, οι άνεργοι, θα πρέπει να είναι μέρος του ευρωπαϊκού οράματος. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι χωρίς την ουσιαστική πολιτική συμμετοχή του λαού καμία πολιτική αλλαγή δεν είναι εφικτή. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η λέξη «Ελίτ» ήταν απαγορευμένη στην Γερμανία. Παρ όλα αυτά η ΕΕ φρόντισε να την επαναφέρει στην πράξη και στην πολιτική της.
Έχω τονίσει επανειλημμένως την ανάγκη μιας ικανής Ευρωπαϊκής Ηγεσίας:ii,iii Το 2013, το 2014.
Θα υπογραμμίσω ξανά κάτι από τα παραπάνω άρθρα γραμμένο σε ανύποπτο χρόνο το 2013:
«…Εκτός από το οικονομικό κράχ υπάρχει και το πολιτικό μπάμ. Και δύσκολα συμμαζεύεται και αυτό. Το οικονομικό σκάκι είναι πολύπλοκο αλλά πολλές φορές ακολούθησε την πολιτική ηγεσία σε καθαρά πολιτικές επιλογές με θετικές οικονομικές εξελίξεις. Αντίθετα όταν η πολιτική ηγεσία σύρεται από τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις πολλές φορές βουλιάζει…»
To Brexit είναι ένα τεράστιο πολιτικό μπάμ…

Ο χρόνος και τα γεγονότα θα είναι αμείλικτα.

Γ. Παπαμώκος

Χημικός


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία