ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Χρήστος Παπαγεωργίου: Η Αγγλοσαξωνική Δύση σε σύγχυση
Σιγά σιγά καθώς ο Τραμπ ξεδιπλώνει την πολιτική του ατζέντα, αισθάνομαι ότι αυτός στις ΗΠΑ και η Μέι στην Αγγλία απλώς αντιπροσωπεύουν την τελευταία προσπάθεια παλινόρθωσης του Καπιταλισμού των κακομαθημένων και άπληστων πλούσιων στην Αγγλοσαξονική Δύση.
Αυτών των πλούσιων που έκαναν πάρτυ πριν από το 2008 καθώς τα κερδοσκοπικά Funds που έλεγχαν τους έφερναν άκοπα τα δις στα πόδια τους.
Έτσι όταν ήρθε η καταστροφή έμειναν αμήχανοι και λούφαξαν περιμένοντας κάποιους γενναίους ιδιοφυείς οικονομολόγους μεταρρυθμιστές (Μπεν Μπερνάκι, και Μέρβιν Κινγκ) να λύσουν το πρόβλημα με την ποσοτική χαλάρωση.
Ποτέ δεν πίστευαν ότι ο Καπιταλισμός τους κινδύνευε από τα υπερβολικά κέρδη των πλουσίων και ότι χρειάζονταν και την ευημερία και των άλλων ομάδων (μεσαία τάξη και κάτω) για να μπορεί αυτό το σύστημα της αγοράς να συνεχίσει να λειτουργεί παράγοντας πλούτο για όλους.

Ποτέ δεν πίστεψαν ότι ο Καπιταλισμός δημιουργεί ανισότητα η οποία αν δεν διορθωθεί έγκαιρα δημιουργεί κρίσεις και καταστροφές https://www.socialeurope.eu/2017/01/illegitimate-inequality .

Δεν θέλουν να πιστέψουν ότι η οικονομική ανισότητα και τα υπερβολικά και αδικαιολόγητα κέρδη τους καταδικάζουν τον καπιταλισμό τους σε κρίση.
Αυτό για τους κακομαθημένους άρχοντες της Δύσης, η μεγαλύτερη ομάδα των οποίων ήταν κληρονόμοι περιουσιών και όχι πρωτεργάτες και δημιουργοί της, ήταν απαράδεκτο.Αν αυτό μάλιστα γίνονταν κοινή πεποίθηση και είχαν το θάρρος να το αποδεχτούν και οι ευνοημένοι του συστήματος, τότε ο Καπιταλισμός μπορούσε να γίνει πιο ανθρώπινος και ευσταθής http://evonomics.com/wilkinson-pickett-income-inequality-fix-economy αλλά τα κέρδη τους αναγκαστικά θα περιορίζονταν.

Οι κακομαθημένοι πλούσιοι της Δύσης όμως τα θέλουν όλα δικά τους και έχουν υιοθετήσει μια δική τους στρατηγική για να συνεχιστεί η κυριαρχία τους.
Στριμώχνουν τους αμφισβητίες των ανισοτήτων του Καπιταλισμού τους, αρκετοί από τους οποίους είναι οικονομικά φιλελεύθεροι, στο χώρο της παραδοσιακής «Αριστεράς» όπου εύκολα μπορούν να τους περιθωριοποιήσουν σαν οπαδούς του εξαφανισμένου Κομμουνισμού, ενώ ταυτόχρονα εφευρίσκουν φανταστικούς εξωτερικούς εχθρούς από τους οποίους δήθεν απειλούνται οι λαοί των χωρών τους.
Το προηγούμενο πολιτικό κατεστημένο (Ομπάμα, Χίλαρυ Κλίντον) προστάτευε τους λαούς της Δύσης από την…. επιθετικότητα της Ρωσίας του Πούτιν, μιας χώρας με έναν ολιγαρχικό καπιταλισμό, που βασίζει την οικονομική της ισορροπία μόνον στην πώληση πρώτων υλών !
Για το τωρινό κατεστημένο (Τραμπ , Μέι) ο εχθρός είναι η παγκοσμιοποίηση, η Κίνα και η Γερμανική Ε.Ε. !

Ξεχνούν ότι ακριβώς η παγκοσμιοποίηση είναι μια αναπόφευκτη μετάλλαξη του Καπιταλισμού που δημιούργησε τεράστιο νέο πλούτο για όλους. Ο νέος αυτός πλούτος τείνει να εξαλείψει την απόλυτη φτώχεια από τις πρώην χώρες του δεύτερου και του τρίτου κόσμου ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της παγκοσμιοποίησης κατευθύνθηκε στις πλούσιες χώρες της Δύσης, όπου μόνον η αρπακτικότητα των κακομαθημένων πλουσίων τους εμπόδισε την διάχυσή του σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Δεύτερος νέος εχθρός η Κίνα, μια χώρα που χάρις στην γενναία στροφή της στον οικονομικό φιλελευθερισμό έχει κάνει ένα μικρό οικονομικό θαύμα, και τείνει να ηγηθεί στην διεύρυνση της παγκοσμιοποίησης, ενώ το αδύνατο για την ώρα σημείο της είναι η μεγάλη υστέρηση της στο πεδίο του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Τρίτος εχθρός η Γερμανική….. Ε.Ε. μια περιοχή παγκόσμιο πρότυπο, που πριν από το BREXIT είχε το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 25 % του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 50% των παγκόσμιων κοινωνικών δαπανών. Μια περιοχή που έχει καταφέρει να συνδυάσει τον οικονομικό φιλελευθερισμό με την καλύτερη Δημοκρατία και τον ευγενέστερο κοινωνικό φιλελευθερισμό.
Δυστυχώς οι διαίρεση στις ΗΠΑ και στην Αγγλία σε «Αριστερούς» και Οικονομικά φιλελεύθερους διανοούμενους έχει επιτρέψει σε αυτά τα απολιθώματα των κακομαθημένων πλουσίων που εκφράζονται πολιτικά από τους Τραμπ και Μέι να κυριαρχήσουν.
Έτσι ο λαοί της Δύσης πιστεύουν ότι αυτοί που τους στέρησαν όλα όσα θα μπορούσαν να έχουν δεν είναι οι δικοί τους κακομαθημένοι πλούσιοι αλλά αορίστως κάποιο κατεστημένο, οι εξωτερικοί εχθροί που προανέφερα και στο βάθος Εβραίοι, Μασόνοι, Λέσχες και οι άλλοι, επιτρέποντας σε διάφορα φασιστικά και ρατσιστικά απόβλητα της Ιστορίας να έχουν σημαντική πολιτική παρουσία στην Ε.Ε.
Η κλασσική «Αριστερά» της Δύσης διαβλέποντας τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν αυτά τα άπληστα και επιπόλαια ανθρωπάκια που κατάφεραν με τα ψέματα και πατριωτικές μεγαλοστομίες να πάρουν την εξουσία, για την οικονομία της αγοράς (Καπιταλισμό) τους αντιμετωπίζουν με ευμενή ανοχή.
Ο Σώντερς στις ΗΠΑ , ο Κόρμπιν στην Αγγλία και οι απανταχού θεωρητικοί του Μαρξισμού (Ζίζεκ) ονειρεύονται την καταστροφή του Καπιταλισμού της Δύσης μέσα από τις ανοησίες των νέων αρχόντων της που θα δικαιώσει την τελεολογική τους αντίληψη και θα δώσουν μια νέα ευκαιρία στο Σοσιαλιστικό τους παράδεισο.
Από πίσω ακολουθούν αναρχικοί, ιδεοληπτικοί αριστεροί, θρησκόληπτοι (Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί), φασίστες και ψεκασμένοι κάθε τύπου που για διαφορετικούς λόγους μισούν την ελεύθερη ανοιχτή φιλελεύθερη δημοκρατία που με την δύναμη και την ορμή του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού μετασχηματίζει τον κόσμο μας.

Καθ. Χρήστος Δ. Παπαγεωργίου


PhD Imperial College

4 σχόλια:

 1. Σωστή αποτύπωση και αναλυση. Μένουν οι προτάσεις, αλλά αυτά μάλλον απαιτούν δουλειά και σκέψη δική μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εξαιρετικο το περιγραμμα του κ.Χ. Παπαγεωργίου.
  Μερικές "λοξές" παρατηρήσεις μου για την παγκοσμιοποιηση (ήδη απο το 2012):

  1."....Περιοχη μελλοντικης ερευνας : το κλειστο συστημα θα επεκταθει απο την ταλαιπωρην ελλαδα εις την βιοσφαιραν και συγκεκριμένα εις την -εντος αυτης- σφαιρα των οικονομικων δραστηριοτητων.

  Αι παγκοσμιαι δραστηριοτηται θα διαιρεθουν εις επισημους-λευκας (φορολογουμενες), γκριζες (μιγμα ασπρης και μαυρης οικονομιας με πολλες αποχρωσεις του γκρι) και πληρως φοροδιαφευγουσες.(μαυρη οικονομια). Η μαυρη οικονομα ειναι εσωτερικου και εξωτερικου.

  Εσωτερικου ειναι χαρτονομισματα σε Ιατρους ΕΣΥ, Πολεοδομιες, σε φακελλους Υπουργειο Αναπτυξης, σε τσαντες , κουτια απο παμπερς η βαλιτσες,..

  Εξωτερικου ειναι μεσω καταθεσεων σε εξωχωριες εταιρειες, οπως Ακης, εξαγωγεις με υποτιμολογηση της αξιας εξαγωγης και καταθεση σε λογαριασμο εξωτερικου, …

  Παραδειγμα: Πως ωφελειται η Γερμανικη και η ολλανδικη οικονομια απο λυτρα σουηδικου πλοιου υψους 1,5 εκατ. δολ. που ελαβε Σομαλος φυλαρχος (ριψις χρηματων εντος στεγανου επιπλεοντος κυλινδρου απο ελικοπτερο, παρουσια της σουηδικης αστυνομιας);

  0.75 εκατ. δολ. ειναι η αμοιβη των 10 εως 20 πειρατων και αξιωματουχων. Τα υπολοιπα δαπανωνται σε διαφορα εισαγομενα γερμανικα/αμερικανικα/γαλλικα καταναλωτικα αγαθα, γερμανικα αυτοκινητα και κοσμηματα (διαμαντια κ.λ.π.) για την κυριαν και τις ερωμενες του Σομαλου φυλαρχου)...."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 2. Ζητημα 1ον
  Να μελετηθει το -ας υποθεσουμε- κλειστο οικολογικο συστημα με την βοηθεια των διαφορικων εξισωσεων Lotka–Volterra (εξισωσεις κυνηγου-θηραματος) οπου:
  κυνηγος : η αμεση και εμμεση φορολογια, τελη καθε ειδους,…του αδηφαγου κρατους
  θηραματα : οι οικονομικες δραστηριοτητες εν Ελλαδι .

  Υποδειξις : Με αλλα λογια, με τετοια οικολογικα μοντελλα προβλεπεται οτι προϊοντος του χρονου η φορολογικη επιβαρυνση θα μειωνεται με μικροτερη ταχυτητα απο αυτην των οικονομικων δραστηριοτητων, και οταν η φορολογικη επιβαρυνση προσεγγισει μια ελαχιστη τιμη, οι οικονομικες δραστηριοτητες θα ανακαμψουν σχεδον εκθετικα, ακολουθουμενες με διαφορά απο την αυξηση της φορολογικης επιβαρυνσης. Οταν οι οικονομικες δρατηριοτητες προσεγγισουν μια μεγιστη τιμη, θα ακολουθησει πτωση των και ο φαυλος κυκλος θα συνεχισει -ενδεχομενως- σε υψηλοτερον επιπεδον απολυτων τιμων.

  ΥΓ Ενας συναδελφος μου ειπε : δεν προκειται περι κλειστου συστηματος, διοτι κυριως οι οικονομικες δραστηριοτητες (ψαρια η πετουμενα) θα κολυμπησουν η θα πεταξουν, μολις η φορολογια συνεχιζεται να αυξανεται. Αρα το κλειστο συστημα ειναι η βιοσφαιρα και η -εντος αυτης- σφαιρα οικονομικων δραστηριοτητων.

  ΥΓ2 Τα προβληματα των επιχειρησεων σε σχεση με τον ανταγωνισμό, αναχρονιστικότητα, μη ανταγωνιστικότητα κλπ, υποτιθεται οτι επιλυονται μεσω οικονομικου δαρβινισμου, δηλ. κατ’ αναλογια του φυσικου κοσμου το λιονταρι σκοτωνει το κουτσο η γερικο θηραμα. η το μικρο και μη εκπαιδευμενο, αλλα σπανιως τα ωριμα και εκπαιδευμενα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 3. "...Μαλιστα εσκεφθην να προσθεσουμε μαυρες οικονομικες τρυπες χρεωκοπιας κρατων (δανεια με υψηλον επιτοκιον που διπλασιαζουν κεφαλαιο και τοκοχρωλυσια σε 10 εως 14), ασπρες τρυπες (αιφνιδια ανακαλυψη σημαντικων κοιτασματων υδρογονανθρακων, σπανιων γαιων, ουρανιου, χρυσου, λευκοχρυσου) και αλλα χρηματοοικονομικα εργαλεια που χρησιμοποιουν οι τραπεζες και εχουν εφευρει στα τμηματα ερευνων τους εξαιρετοι επιστημονες, κατοχοι PhD στα καλυτερα πανεπιστημια των ΗΠΑ, σε οικονομικα ή εφαρμοσμενα μαθηματικα, φυσικη, βιολογια ,… οι οποιοι ηδη κανουν μονιμες διακοπες σε νησους με ωκεανειο κλιμα...."

  https://papoylis.wordpress.com/2012/09/02/3-of-september/

  ΥΓ Ευχομαι να βοηθησαν οι παρατηρησεις μου στο ελληνικο και παγκομιο οικονομικο προβλημα.

  Ολοι/ες αναγνωριζουν οτι ειναι η εκδικηση του δευτερου και τριτου κοσμου, μετα την αργη , αιματηρη και προβληματικη απο-αποικιοποιηση του και την συνεχιση της οικονομκης εκμεταλλευσης απο τα κρατη-πρωην αποκιοκρατες.

  Προς το παρον, η παγκοσμιποιηση ευνοησε την ελιτ , αλλα και την ραγδαιως αυξανομενη μεσαια ταξη των πρωην αποικιων. Ομως ολες οι προβλεψεις δειχνουν οτι νεες χωρες θα βρεθουν σε 33 ετη στο G20-2050.

  ΑπάντησηΔιαγραφή