Παναγής Παναγιωτόπουλος: Κουτσομπολιό της ανηδονικής μιζέριας,





από το fb

Ναρκισσισμός τσέπης, κουτσομπολιό της ανηδονικής μιζέριας, αναρτησιοεξάρτηση, likισμός, ψευδείς εμπειρίες φιλανθρωπίας, γνώμες να πέφτουν σαν το χαλάζι, μικροπρέπειες και αγωνίες αναγνώρισης από το "κοινό μας", "αγαπουλίνια" και σοβαροφανείς χαιρετισμοί...

Αυτές είναι ορισμένες παγιωμένες απολήξεις της φεισμπουκικής καθημερινής τριβής- υπάρχουν και οι φωτεινές και εμπνευσμένες ώρες του δεν είναι όμως της παρούσης. Πολλά τα θραύσματα κατακερματισμένων εαυτών, ομοιωμάτων μιας ατομικής ισχύος που έχει χαθεί, άπειρο το υλικό για την εποχή των ρευστών συναισθημάτων και των αποσαρθρωμένων νοοτροπιακών κανόνων. 



Είναι συνήθως δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα γενικής ισχύος για την κοινωνία απ' αυτό το πλήθος πληροφοριών. Σχεδόν αδύνατον. Και η ιδέα του σύνθετου εαυτού, των πολλαπλών έσω-ταυτοτήτων, που αβίαστα προκύπτει, παραμένει γνωστικά φτωχή. 

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το θυμικό εκφράζεται χωρίς όρια, χωρίς φίλτρο κοινωνικού ελέγχου και κανόνες. Εκεί μπορείς,, διαισθητικά και πάλι αλλά με αρκετή ασφάλεια,, να αναγνωρίσεις παγιωμένες τάσεις, έξεις που διεγείρονται αντανακλαστικά από ένα συγκεκριμένο stimulus. 



Ο σκανδαλισμός ενός τμήματος του ελληνικού φεισμπούκ (μάλλον υψηλής μόρφωσης και εισοδημάτων, άνω-μεσοστρωματικό) για τον ερωτικό δεσμό, μιας μεγάλης κυρίας σε έναν νέο άνδρα είναι αποκαλυπτικός. Έρχεται να επιβεβαιώσει την άγρια ανισότητα και την σκληρή καταπίεση (εκείνη που είναι πλήρως ενσωματωμένη από τους καταπιεσμένους) που διέπει τις γυναίκες, το σώμα τους και την επιθυμία τους στην Ελλάδα και η οποία συνοψίζεται εύκολα ως εξής: 



η γυναίκα εγκαταλείπει την σεξουαλικότητά της και το σύμπαν της απόλαυσης μετά το γάμο και την τεκνοποίηση.
Σίγουρα μετά από κάποια ηλικία. 



Τα πράγματα είναι ενίοτε πολύ απλά και οι πανικόβλητες κραυγές ιδιαίτερα εύγλωττες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία