ΕΜΠ ώρα μηδέν


από ΤΑ ΝΕΑ

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και όσα είπαν άνθρωποι που βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός των τειχών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στα «ΝΕΑ», το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα συγκεντρώνει, μάλλον, τις περισσότερες παράνομες δραστηριότητες. Αρχής γενομένης από το εμβληματικό κτίριο του ΕΜΠ στην Πατησίων. Από τη Στουρνάρη και τον πλαϊνό πεζόδρομο της Τοσίτσα μέχρι και την πίσω πλευρά στην Μπουμπουλίνας, το κτίριο αποτελεί καταφύγιο δεκάδων παράνομων δραστηριοτήτων. Ολόκληρη η Στουρνάρη, λίγα μέτρα μετά την Πλατεία Εξαρχείων και μέχρι την Πατησίων, είναι σπαρμένη με δεκάδες πωλητές λαθραίων τσιγάρων. Τα τσιγάρα είναι κρυμμένα παντού, σε ρολόγια της ΕΥΔΑΠ στα πεζοδρόμια, καμουφλαρισμένα αυτοκίνητα μονίμως διπλοπαρκαρισμένα. Οι εικόνες με τις τεράστιες μαύρες πλαστικές σακούλες που μαρτυρούν το περιεχόμενό τους από τις γωνίες που σχηματίζουν οι κούτες, να μπαινοβγαίνουν από την πλαϊνή είσοδο του Πολυτεχνείου, είναι μόνιμες. «Εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη πιάτσα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στην Αθήνα, καθώς υπάρχει ανοιχτή γραμμή εκατοντάδων αλλοδαπών που "δουλεύουν'' εκεί με τις βασικότερες πηγές τροφοδοσίας λαθραίων τσιγάρων σε όλη την Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» στέλεχος υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών που ασχολείται με το λαθρεμπόριο. «Λίγες ώρες αν καθήσεις και παρατηρήσεις τις κινήσεις, θα καταλάβεις αμέσως πώς λειτουργεί όλο το σύστημα και ότι ένα σημαντικό κομμάτι του προαύλιου χώρου του Πολυτεχνείου είναι η καθημερινή κρυψώνα μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων», λέει.

Στην Πολυτεχνειούπολη. Η υπόθεση των λαθραίων τσιγάρων -μιλώντας για το κοινό ποινικό δίκαιο και όχι για τα ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση του χώρου του Πολυτεχνείου από αντιεξουσιαστές - μοιάζει με  πταίσμα σε σχέση με όσα συμβαίνουν στα 900 στρέμματα της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Οι ιστορίες εκεί έχουν από όλα. Μέχρι και πυροβολισμούς. Στην αρχή του ρεπορτάζ περιγράψαμε τη μικρή περιπέτεια που έζησε ένα ζευγάρι μεταπτυχιακών όπως μας τη μετέφερε το ίδιο. Μόνο που και αυτή είναι απλώς ενδεικτική. Συμμορίες οπλισμένες άλλοτε με κανονικά όπλα, άλλοτε με απειλές ή ακόμα και με άγρια σκυλιά, ελέγχουν διάφορα σημεία της Πολυτεχνειούπολης και κυρίως αυτά όπου γίνεται ευθέως διακίνηση ναρκωτικών, αγοραπωλησίες κλοπιμαίων. Στο πρόσφατο παρελθόν έχει καταγγελθεί ότι φοιτητές υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες σε αγοραπωλησία μικρών όπλων τουλάχιστον δύο φορές σε πάρκινγκ στην Πολυτεχνειούπολη κοντά στην πύλη εισόδου των νέων φοιτητικών εστιών από την οδό Κοκκινοπούλου.

Μια «περίεργη κατάληψη». Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα που ξεπερνά τα δύο χρόνια, τουλάχιστον 30 δωμάτια στις φοιτητικές εστίες, παλαιά και νέα, κατοικούνται από ανθρώπους που όχι μόνο δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν εκεί, αλλά κινούν πολύ περίεργα νήματα σχετικά με διάφορες δραστηριότητες. Τα δωμάτια αυτά, όπως καταγγέλλουν φοιτητές, βρίσκονται σε καθεστώς «περίεργης κατάληψης από εξωπανεπιστημιακούς που αλωνίζουν». Ληστείες, αρπαγές κινητών και ρολογιών με «στριμώγματα» και απειλές μαχαιριών, ακόμα και για βιασμούς μιλούν κάποιοι. «Πριν από καιρό, σε έναν διάδρομο τέσσερα άτομα κύκλωσαν έναν φοιτητή από την επαρχία, έξω από το δωμάτιό του στην εστία. Εκαναν έναν μικρό κύκλο γύρω του με γυρισμένες τις πλάτες τους στους υπόλοιπους. Από ό,τι είδαμε τον χτύπησαν στα μουλωχτά και αργότερα κυκλοφόρησε ότι ο φοιτητής αυτός το προηγούμενο βράδυ είχε δει δύο από αυτούς να σέρνουν μια κοπέλα σε ένα από τα δωμάτιά τους. Τον χτύπησαν για να μη μιλήσει σε κανέναν και του έκλεψαν και το κινητό του» λένε φοιτητές.
Αλλοι έχουν δει να βάζουν και να βγάζουν τεράστιες σακούλες από τα δωμάτια που τελούν υπό την περίεργη αυτή κατάληψη από Ελληνες και ξένους. Δηλώνουν σίγουροι ότι κάποια από αυτά τα δωμάτια έχουν μετατραπεί σε αποθήκες λαθραίων. Παράλληλα, γύρω από μερικά δωμάτια που ανήκουν κατά κύριο λόγο στη νέα φοιτητική εστία που δόθηκε για χρήση το 2005, ενώ το 2004 φιλοξενήθηκαν σε αυτήν ξένοι δημοσιογράφοι που κάλυψαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει στηθεί ένα περίεργο παιχνίδι. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, Ελληνες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να μένουν στις εστίες έχουν φτιάξει ένα περίεργο σύστημα και υπενοικιάζουν τα δωμάτια σε άλλους Ελληνες που δεν έχουν δικαίωμα να μένουν εκεί, αλλά και σε αλλοδαπούς που δεν είναι φοιτητές. Αυτό το περίεργο σύστημα είχε αποκαλυφθεί πριν από μερικά χρόνια με αφορμή μερικούς πυροβολισμούς που είχαν πέσει μέσα στην εστία από κάποιους αλλοδαπούς. Ενας φοιτητής έπιασε επ' αυτοφώρω κάποιους να κλέβουν το δωμάτιό του. Τους κυνήγησε φωνάζοντας κι εκείνοι τράβηξαν όπλο κι άρχισαν να ρίχνουν. Μερικές σφαίρες πέρασαν ξυστά από το κεφάλι του. Την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με τις τότε καταγγελίες, επέστρεψαν και έβαλαν φωτιά στο δωμάτιο του φοιτητή ώστε να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Τότε, λόγω του ακραίου επεισοδίου, είχαν κληθεί εισαγγελέας και Αστυνομία και οι έρευνες, μεταξύ άλλων, είχαν οδηγήσει σε έναν 37άχρονο από τη Ρουμανία που έμενε στην Εστία. Στο δωμάτιό του βρέθηκε πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, μαχαίρια, σιδηρογροθιές και άλλα. Οταν έπειτα από καιρό εντοπίστηκε ο Ρουμάνος από τις Αρχές για άλλους λόγους, είπε ότι δεν είχε δικαίωμα να ζει στην Εστία κι έτσι είχε νοικιάσει από έλληνα φοιτητή το δωμάτιο και του έδινε 230 ευρώ τον μήνα. Η τιμή μπορεί να φαίνεται ακριβή για ένα δωμάτιο, αλλά σε αυτήν θα πρέπει να υπολογιστεί και η... υπηρεσία ότι λόγω ασύλου δεν πλησίαζε Αστυνομία. Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και για διάφορες ηλεκτρονικές επιθέσεις ή ακόμα και απάτες μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών που φέρεται ότι έχουν οργανωθεί μέσα από τις εγκαταστάσεις υπολογιστών σε διάφορες σχολές του ΕΜΠ.



- See more at: http://www.tanea.gr/news/greece/article/5443751/lathraia-tsigara-pyrobolismoi-kai-enoikiazomena-dwmatia/#sthash.vTUXyP16.dpuf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία