ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Κι όμως, λεφτά υπάρχουν! Στην Ελβετία…
Στο editorial του περιοδικού Θέσεις γίνεται μια ανάλυση για την οικονομική πλευρά της Ελληνικής κρίσης. Ο συντάκτης δίνει μεγάλη σημασία στην νόμιμη και παράνομη φοροαπαλλαγή, και τη θεωρεί τη βασική αιτία της δραματικής αύξησης των χρεών, τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ το ΑΕΠ την ίδια εποχή σημείωνε εντυπωσιακή άνοδο. Την ανάλυση μπορείτε να τη διαβάσετε στο blog Left Liberal Synthesis
Από την άλλη, μπορείτε να δείτε, στο άρθρο που ακολουθεί, που πηγαίνει το χρήμα που δεν φορολογείται στην Ελλάδα, και ποιες δυνατότητες υπάρχουν, όχι για να επαναπατριστεί ( πράγμα αδύνατο) αλλά τουλάχιστον να φορολογηθεί εκεί όπου φυλάγεται, δηλαδή στις Ελβετικές τράπεζες . Κανένα μνημόνιο δεν υπαγορεύει στην κυβέρνηση να κλείνει τα μάτια μπροστά στη φοροδιαφυγή, κάθε άλλο μάλιστα. Αντί να ψάχνει τα χρήματα που της λείπουν, στους μισθούς αδιακρίτως κατηγορίας, στους έμμεσους φόρους και στην αύξηση του ΦΠΑ, καλό είναι να κοιτάξει και προς τη μεριά της εκκλησίας, της Ελβετίας, αλλά και του μικρού και μεγάλου κεφαλαίου. Παρά τη ρητορική των θυσιών που καλείται να κάνει ο λαός, η κυβέρνηση προσφέρει τη λεγόμενη "περαίωση" κλείνοντας το μάτι προς όλους τους φοροδιαφεύγοντες. Το πρόβλημα δεν είναι το μνημόνιο ή οι ξένοι, αλλά οι οικονομικές επιλογές του κυβερνητικού επιτελείου. 

Κι όμως, λεφτά υπάρχουν! Στην Ελβετία…

Aπό το portal >Σοφοκλέους 10


Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα της διάταξης του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων: σύμφωνα με πληροφορίες του “S10”, η σχετική προθεσμία λήγει στις 23 Οκτωβρίου, αλλά ως τώρα, όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η ανταπόκριση ήταν ασήμαντη και η ισχύς της διάταξης, με ορισμένες τροποποιήσεις, θα παραταθεί με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται τον Νοέμβριο στη Βουλή.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ελπίζει, ότι με την παράταση ισχύος της διάταξης, πιθανότατα για ένα εξάμηνο ακόμη, οι κεφαλαιούχοι των φορολογικών παραδείσων θα ξανασκεφθούν σοβαρά την προοπτική επαναφοράς κεφαλαίων στην Ελλάδα, καθώς μάλιστα απομακρύνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, όπως φαίνεται και από την ταχύτατη αποκλιμάκωση των spread, ενόψει της επικείμενης συμφωνίας για παράταση της χρονικής διάρκειας του μνημονίου.
Όμως, έμπειροι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου δηλώνουν στο “S10” την έντονη διαφωνία τους με αυτές τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας, τονίζοντας ότι ποτέ στην Ελλάδα δεν θα έχει μια ευνοϊκή ρύθμιση για επαναπατρισμό κεφαλαίων τα θεαματικά αποτελέσματα που είχε αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης, με την οποία επέστρεψαν στα.. πάτρια εδάφη κεφάλαια 100 δις. ευρώ.
Τούτο, διότι, όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα εδώ και πολλά χρόνια, οι Έλληνες κεφαλαιούχοι της Ελβετίας και των λοιπών φορολογικών παραδείσων έχουν αποδείξει εδώ και αρκετά χρόνια, ότι όσες διευκολύνσεις και απαλλαγές και αν προσφέρει το ελληνικό κράτος δεν «ψήνονται» να φέρουν στην Ελλάδα τα κεφάλαιά τους, που δεν έχουν σταλεί στο εξωτερικό μόνο για να αποφευχθεί η φορολογία, αλλά και επειδή προέρχεται από σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες.
Υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τονίζει ότι τα ποσά για τα οποία γίνεται συζήτηση είναι πραγματικά τεράστια: σύμφωνα με εκτιμήσεις ελβετικών χρηματοοικονομικών οίκων, το «μαύρο» χρήμα που βρίσκεται κατατεθειμένο από κατοίκους ευρωπαϊκών χωρών στην Ελβετία προσεγγίζει τα 800 δις. ευρώ, εκ των οποίων ο ίδιος υπηρεσιακός παράγοντας υπολογίζει ότι ελληνικής προέλευσης είναι τουλάχιστον 30-40 δις. ευρώ!
Η ίδια πηγή αναφέρει, ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να ακολουθήσει μια εναλλακτική στρατηγική για την φορολόγηση αυτών των τεράστιων ποσών «μαύρου» χρήματος, αφήνοντας κατά μέρος τις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις και ακολουθώντας μια νέα στρατηγική:
n  Αυτή την περίοδο, το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με το αντίστοιχο γερμανικό, για να καταλήξουν σε μια συμφωνία, που θα δώσει τέλος στη διαμάχη των δύο χωρών για τους Γερμανούς φοροφυγάδες που κρύβονται στην Ελβετία.
n  Οι Ελβετοί υποχρεώθηκαν να προσέλθουν σε αυτή τη διαπραγμάτευση –και το ίδιο αναμένεται να κάνουν με όσες ευρωπαϊκές χώρες το ζητήσουν στο μέλλον-, μετά την τεράστια πίεση που τους ασκήθηκε από την Ουάσιγκτον, η οποία κατάφερε να «ξεκλειδώσει» το τραπεζικό απόρρητο της UBS και να αποσπάσει στοιχεία για 4.500 Αμερικανούς πολίτες. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ πιέζει αφόρητα την Βέρνη, προκειμένου να συμφωνήσει να παρέχει στοιχεία στις φορολογικές αρχές των κρατών του.
n  Ουσιαστικά, οι Ελβετοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πολύ σοβαρό στρατηγικό πρόβλημα, που αφορά την ελκυστικότητα της χώρας ως προορισμού κεφαλαίων. Αν δεν συμφωνήσουν με τα ανεπτυγμένα κράτη να παρέχουν στοιχεία στις φορολογικές αρχές, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ αυστηρά μέτρα για το «σπάσιμο» του τραπεζικού απορρήτου, ενώ οι φοροφυγάδες που κρύβονται στην Ελβετία κινδυνεύουν να βρεθούν στην φυλακή –μόλις πρόσφατα καταδικάσθηκαν δύο Αμερικανοί πολίτες, στους οποίους αναμένεται να επιβληθεί πολυετής ποινή φυλάκισης για φοροδιαφυγή.
n  Έτσι, μέσα στον Οκτώβριο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταλήξει σε μια συμφωνία με το ελβετικό, στο πλαίσιο της οποίας θα παρέχονται στοιχεία στις φορολογικές αρχές από τους Ελβετούς, αλλά η Γερμανία αναμένεται να αναλάβει κάποιου είδους δέσμευση για «χαλαρή» ποινική μεταχείριση των πελατών των ελβετικών τραπεζών.
Το ίδιο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει, ότι θα ήταν εγκληματικό σφάλμα της πολιτικής ηγεσίας, αν δεν αξιοποιήσει κατάλληλα την αναμενόμενη γερμανοελβετική συμφωνία, που θα αποτελέσει τον πιλότο για ανάλογες διμερείς συμβάσεις μεταξύ της Ελβετίας και των ευρωπαϊκών χωρών. «Στην πλάτη της Γερμανίας, μπορούμε να επιτύχουμε γρήγορα μια συμφωνία, που θα φέρει στο… πιάτο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να πληρώσουν φόρους στην Ελλάδα οι φοροφυγάδες που κρύβονται στην Ελβετία», τονίζει ο ίδιος παράγοντας.
Και επισημαίνει, ότι αν αυτή η ευκαιρία αφεθεί να χαθεί, ή αξιοποιηθεί με καθυστέρηση, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την απογοητευτική εισροή κεφαλαίων, από τις διάφορες ρυθμίσεις για επαναπατρισμούς, οι οποίες «χαϊδεύουν» τους φοροφυγάδες, χωρίς ποτέ να αποδεικνύονται έστω και ελάχιστα αποτελεσματικές…3 σχόλια:

 1. Leo
  Σιγα σιγα που θα πάει θα ξεφύγουμε απο την Σαμαρική νεοδεξιά απλοποίηση μιας "αντιμνημονιάδας" και θα ασχοληθούμε με την φοροδιαφυγή τα πραγματικά εισοδήματα, και την πολιτικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ... αν τα ποσά προέρχονται απο εγκληματικές "δραστηριότητες" τότε είναι δύσκολο να επαναπατριστούν τόσα κεφάλαια... και γιατί να το κάνουν... αν ζοριστούν στην Ελβετία, υπάρχουν και άλλοι "τραπεζικοι΄παράδεισοι" ...
  είναι πραγματικά απογοητευτικό...
  θίξατε (όπως το συνηθίζετε άλλωστε) ένα πολύ σοβαρό θέμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. LLS Ναι Γιάννη, και το κείμενο του άλλου Γιάννη του Μηλιού με εξέπληξε, γιατί βάζει τα πράγματα σε μια ρεαλιστική βάση, επιτέλους.

  mtryfo
  H Γερμανία πιέζει να τα φορολογήσει. Ας το προσπαθήσουμε και μεις. Δεν πια είναι τόσο εύκολο να μετακινηθούν μεγάλα ποσά γρήγορα και να πάνε σε εξωτικά νησιά κλπ. Αλλά και αυτό να μην μπορεί να γίνει είναι ώρα να ψαχτούν σε άλλες πηγές εσόδων και όχι μόνο στην αφαίμαξη των ασθενέστερων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή