ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Λούλα Αναγνωστάκη

Λούλα Αναγνωστάκη
Η φωτό είναι του Σπύρου Στάβερη για τη LIFO

Παρατηρητήριο

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα σαφές μέτωπο ΝΔ και του κυοφορούμενου νέου σχήματος της κεντροαριστεράς. Μια γενναία και ρηξικέλευθη πολιτική συνεννόηση αρχών με συγκεκριμένα σημεία επαφής και καθαρές στοχεύσεις. Κι ας έχουν διαφορές που πρέπει να γίνουν σαφέστατες. Αυτό προϋποθέτει τη διατύπωση και διακίνηση τεκμηριωμένων πολιτικών θέσεων για τα μεγάλα επίδικα και κυρίως για τα δύο πιο σημαντικά. Αυτά της παραγωγής πλούτου και της διαχείρισης του κράτους. Με τρόπο όμως που θα αποδεικνύει και στον πλέον αδαή ότι η ελευθερία στην οικονομία από τη μια και η υποχώρηση του κράτους από την άλλη θα αποδειχθούν ωφέλιμα όχι μόνο για το κεφάλαιο αλλά και για τους πολίτες και δη τους ασθενέστερους. Αυτό σημαίνει υπεύθυνη λαϊκή πολιτική και όχι ελιτίστικη ή λαϊκίστικη.

Athens Voice

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Όσο θα πολλαπλασιάζονται οι δημόσιες τοποθετήσεις των υποψηφίων τόσο θα αποκαλύπτεται ο φυσικός αρχηγός του κέντρου και το βαρύ πολιτικό του φορτίο. Αλλά είναι εποχή του diet, οπότε....

Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2011

ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟ 2011Από το blog Πανεπιστημιακή συμπαράταξη, φίλων πανεπιστημιακών από τη Θεσσαλονίκη 


Ευχόμαστε το 2011 η Πατρίδα μας να επιβιώσει σαν ένα προηγμένο Κράτος εντός της Ευρωζώνης, για να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα στους πολίτες της ασφάλειαευημερία και προοπτική, σ’ έναν κόσμο μεταβαλλόμενο εξ αιτίας της δυναμικής εισόδου νέων ισχυρών κρατών -και των αναδυομένων οικονομιών τους- στο παγκόσμιο γίγνεσθαι
.
Ο κόσμος σήμερα αλλάζει ραγδαία. Η Κίνα έχει τόσους χρήστες διαδικτύου όσος και ο πληθυσμός ολόκληρης της Ε.Ε. Η ανάπτυξη στην ήπειρό μας έχει φτάσει στα όριά της, ενώ σε άλλα μέρη της γης, που μέχρι πρότινος δεν βρίσκονταν καν στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, μόλις άρχισε. Οι φυσικοί και οικονομικοί πόροι του πλανήτη, όμως, δεν επαρκούν για να στηρίξουν το δικό μας υψηλό γενικό βιοτικό επίπεδο, εάν πρέπει κι άλλοι λαοί, όπως της Κίνας και της Ινδίας, να αναπτυχθούν στοιχειωδώς. Αυτή είναι και η πραγματική αιτία που, στο εξής, τίποτα δεν πρόκειται να είναι το ίδιο στις αναπτυγμένες κοινωνίες και οικονομίες, όπως ήταν μέχρι χθες. Ελπίζουμε να μην είναι η χώρα μας αυτή που πρώτη θα πληρώσει το τίμημα της παγκόσμιας μεταβολής των ισορροπιών μεταξύ αναπτυγμένου και αναδυόμενου κόσμου και από αναπτυγμένο κράτος εντός της Ευρωζώνης που είναι σήμερα, να υποβιβασθεί σε μια αναδυόμενη οικονομία εκτός της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια. 
.
Εμείς, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, έχουμε μεγάλη ευθύνη να διδάξουμε στους φοιτητές μας και στην κοινωνία τις πραγματικές αιτίες που κρύβονται πίσω από τις μεγάλες αλλαγές που θα βιώσουμε σαν χώρα και σαν περιφέρεια στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Η ευθύνη μας να βοηθήσουμε την Πατρίδα μας να επιβιώσει στις ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες που βιώνουμε είναι μεγάλη και πρέπει να την αναλάβουμε στο ακέραιο, εάν θέλουμε το 2011 να συμβάλουμε στο να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αντί να γίνουμε μέρος των προβλημάτων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου