Ευκαιρία για πρακτικό μάθημα πολιτικής του Κ. Σοφούλη




του Κ. Σοφούλη από τη Μεταρρύθμιση


Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το εκλογικό σώμα έκρινε ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική που εκφράζεται από το αντιμνημονιακό τόξο. Υπό τον όρο ότι δεν θα κινδυνέψει το συνταγματικό καθεστώς μας, τα ευρωπαϊκού προσανατολισμού κόμματα οφείλουν να δώσουν ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο όρος που θέτω στην πρότασή μου, έχει το λόγο του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εκφράσει υπονοούμενα για συνταγματική εκτροπή με τις αναφορές του για χρήση της εντολής προκειμένου να «συμβουλευτεί» κοινωνικούς φορείς. Το σύνταγμα προβλέπει μόνο διαβουλεύσεις με κόμματα και αντιπροσωπευόμενες στη νέα βουλή ομάδες ή βουλευτές. Οι διαβουλεύσεις με κοινωνικούς φορείς και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, είναι άλλου παπά ευαγγέλια και δεν πρέπει να συγχέονται με τις διαδικασίες εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας, μία ακόμη φορά βαδίζει σε τεντωμένο σκηνή συνταγματικής εκτροπής. Η προηγούμενη ήταν όταν αναφέρθηκε στο … ρόλο μαζικών συγκεντρώσεων μπροστά στη Βουλή, για να ασκήσουν την «πειθώ» τους στους τυχόν δυστροπούντες σε μια συμμαχική κυβέρνηση της Αριστεράς.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, πρέπει να εφαρμοστεί η γνωστή στην πολιτική θεωρία αρχή, ότι οι πολιτικές αλλαγές προκύπτουν μόνο όταν η ευκαιρία συναντηθεί με την πραγματικότητα και εξαιρετικά σπάνια όταν πείσουν οι λόγοι! Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι έχει εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ας πάρει λοιπόν την ευθύνη να το εφαρμόσει. Αλλιώς, λέει λόγια του αέρα.

Βέβαια, υπάρχει μια κρίσιμη λεπτομέρεια: ότι ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός. Πολλά πρέπει να γίνουν στις αμέσως επόμενες μέρες και εβδομάδες. Επομένως, η ψήφος ανοχής πρέπει να μη στηρίξει εκ των πραγμάτων μη αναστρέψιμους καταστροφικούς χειρισμούς. Όμως, η πυκνότητα του πολιτικού χρόνου είναι αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτικού προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θα δώσει και τις πρώτες εξετάσεις της. Ελπίζω ότι οι ευρωπαίου εταίροι μας θα δώσουν το αναγκαίο περιθώριο αναπνοής στη νέα κυβέρνηση για να αποδείξει τις ικανότητές της, αλλά και τα κόμματα που θα δώσουν ψήφο ανοχής οφείλουν να έχουν τα μάτια τους τέσσερα: Στο παραμικρό παραστράτημα πρέπει να άρουν την ανοχή τους.

Μια τέτοια απλή διαδικασία θ’ αποτελέσει μια χρυσή ευκαιρία για ένα πρώτης τάξεως μάθημα πολιτικής για το εκλογικό σώμα. Μέχρι τώρα, ο διάχυτος πολιτικός λαϊκισμός το είχε διδάξει ότι τα κόμματα υπάρχουν για να τάζουν, να μοιράζουν λεφτά και προνόμια. Τώρα που δεν μπορούν, έστω κι αν ήθελαν, είναι ευκαιρία για να μάθει ο λαός πόσο πιο υπεύθυνη και πολύπλοκη είναι η πολιτική για την οποία ανά τετραετία καλείται να δώσει τη γνώμη του. Τέτοιες ευκαιρίες σπάνια δίνονται. Να μην τη χάσουμε, γιατί προφανώς είναι σημαντικό στοιχείο αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματός μας.

Ο Κωνσταντίνος Μ. Σοφούλης είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σχόλια

  1. Οι προχθεσινές εκλογές αποτύπωσαν με μεγαλύτερη ακρίβεια απο το παρελθόν, την πραγματική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα σε συνθήκες κρίσης.
    Η εικόνα αυτή αισθητικά, πολιτισμικά και πολιτικά είναι για κάποιους απο μας αποκρουστική, αλλά αυτό είναι αναπόσπαστο μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας και γι αυτό δεν δικαιολογούνται υπερβολικές και σπασμωδικές αντιδράσεις.
    1,6 σε κάθε 10 έγκυρα ψηφοδέλτια, δηλαδή 1 στους 10 έλληνες περίπου επέλεξε Σύριζα. Όχι ακριβώς απόλυτη πλειοψηφία.
    Γι αυτό τον λόγο, η επιμονή όλων να αναλάβει τις τύχες της χώρας ο Τσίπρας και ο Παπαδημούλης, φωτίζει περισσότερο το έλλειμμα πολιτικής ευθύνης και τόλμης όλων των υπολοίπων, παρά την αστεία πολιτική φούσκα του Σύριζα.
    Είναι απολύτως κατανοητό ότι εάν ο Σύριζα μείνει εκτός πολιτικών ευθυνών, στις επόμενες εκλογές θα πάρει 50+ % απο ένα εκλογικό σώμα που ψάχνει με αγωνία το θαύμα ανάμεσα στην αγία αθανασία και τα νεφελίμ.
    Η πολιτική και η χώρα όμως δεν μπορεί να περιμένει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το νέο ΠΑΣΟΚ του Αλέξη. Ο πολιτικός χρόνος έχει ήδη εξαντληθεί. Χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες τώρα. Έστω και αν υπάρξει πολιτικό κόστος. Έστω και αν κερδοσκοπήσουν και θησαυρίσουν πολιτικά διάφοροι τυχάρπαστοι που θα κοσμούν τα βουλευτικά έδρανα απο δω και μπρός. Χωρίς πολιτικό ρίσκο η αποτυχία είναι δεδομένη.
    Αλλοιώς η όποια "νίκη" θα είναι Πύρρειος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να με συγχωρήσετε αλλά "καμία έλλειψη πολιτικής ευθύνης των υπολοίπων". και μιλάω ως ένας από το 1,3 των εγκύρων ψηφοδελτίων που επί δύο χρόνια υφίσταμαι τις ύβρεις και τους τραμπουκισμούς από δεξιά και αριστερά επειδή είχα την "πολιτική ευθύνη" να κάνω το μαλάκα και οι υπόλοιποι τον μάγκα. ε λοιπόν άντε και γ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καθυστερημένη παραδοχή της πραγματικότητας το 2009 και η αποτυχία στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων απο το 2009 μέχρι και προχθές την Κυριακή, οδήγησαν ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων να ταυτίσουν τις μεταρρυθμίσεις με την σφαγή των εκτός των τειχών και τις "διευκολύνσεις" του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ΛΑΟΣ στο τελευταίο διάστημα, προς τους πελάτες τους.
      Γι αυτό νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρές ευθύνες.
      Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αφήσει την χώρα να χρεοκοπήσει άτακτα και να βγεί απο το ευρώ και την ευρωζώνη και δεν το έκανε, με μεγάλη πολιτικό κόστος. Η άτακτη χρεοκοπία θα είχε όμως μεγαλύτερο πολιτικό κόστος και ίσως οδηγούσε και σε φυσική βία απο τους "αγανακτισμένους".
      Σε κάθε περίπτωση, επειδή προσωπικά θεωρώ ότι ο χρόνος που διαθέτει η χώρα μας τελειώνει πολύ σύντομα, κομματικές τακτικές, ακόμα και επιτυχημένες, δεν πρόκειται να οφελήσουν ούτε τα κόμματα που θα τις εφαρμόσουν, ούτε την χώρα.

      Διαγραφή
    2. Και κάτι ακόμα.
      Όταν χωρίς κανένα καταναγκασμό, επιδιώκει κάποιος να ασκήσει εξουσία, πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του, ότι πέρα απο τα λάφυρα που θα μοιράσει στον κομματικό στρατό, μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί να γίνει δυσάρεστος και ίσως να μην ξαναπάρει την εξουσία.
      Ε, δεν χάθηκε και ο κόσμος.
      Μετά απο 30 χρόνια λεηλασίας το ΝΔΠΑΣΟΚ χρειάστηκε μια φορά να φερθεί υπεύθυνα και δεν τα κατάφερε. Ούτε αυτή τη μία φορά. Επιστράτευσαν έναν περαστικό για να κρυφτούν πίσω του και να μην υποστούν οι ίδιοι την φθορά.
      Ως προς αυτό, το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι ενθαρρυντικό.

      Διαγραφή
    3. το πασοκ έγινε και παραέγινε δυσάρεστο και εισέπραξε πολιτικό κόστος κρατώντα ωστόσο την Ελλάδα στην Ευρώπη. άλλοι κρύφτηκαν πίσω του προσπαθώντας να εισπράξουν πολιτικό όφελος. όσο για τα 30 χρόνια ΝΔΠΑΣΟΚ εγώ συντάσσομαι με την άποψη του πάγκαλου. κατά τα λοιπά το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καταστροφικό και αυτοτιμωριτικό. όχι για το πασοκ και τη νδ, αλλά για το μέλλον το δικό μας. θεωρώ τέλος ότι η ίδια η διενέργεια των εκλογών αυτών υπήρξε ένα τραγικό ιστορικό λάθος που θα στιγματίσει την πορεία της χώρας με τρόπο αρνητικό για πολλά πολλά χρόνια. ελπίζω να διαψευστώ και να αποδειχθώ απλώς ένας κινδυνολόγος του δικομματισμού

      Διαγραφή
    4. Φυσικά και ισχύει η άποψη Πάγκαλου για όσους ήταν εντός του συστήματος. Και οι εντός ήταν πάρα πολλοί. Για τους εκτός υπήρξε πράγματι ένα μικρό παράπλευρο όφελος, το οποίο όμως θα πληρώσουν χρυσό οι ίδιοι και τα παιδιά τους.
      Κάποια στιγμή θα έπρεπε να γίνουν εκλογές. Όσο πιο αργά τόσο πιο καταστροφικά θα ήταν τα αποτελέσματα για όσους ανέλαβαν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο που οι ίδιοι δεν πίστεψαν ότι αποτελεί την λύση στο πρόβλημα.
      Κατα πάσα πιθανότητα θα δικαιωθείς στις προβλέψεις σου, γιατί ακόμα και τώρα όλοι κρύβονται πίσω απο τον Τσίπρα.

      Διαγραφή
    5. εκλογές έπρεπε να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. και δεν μ` ενδιαφέρει αν το πασοκ έπαυε να υπάρχει ή το ίδιο πάθαινε και η νδ. τουλάχιστον με τη διατήρηση της κυβέρνησης παπαδήμου το πρόβλημα με την ελληνική οικονομία θα είχε δρομολογηθεί σε μια πιο στέρεη βάση. υπό τις συνθήκες αυτές η όποια διάλυση του δικομματισμού τότε θα είχε πολύ λιγότερες και ελάχιστα δυσάρεστες συνέπειες.
      στην προκειμένη περίπτωση πάντως τις εκλογές τις ήθελε ο σαμαράς και όχι το πασοκ που ήξερε ότι οδεύει ούτως ή άλλως σε πανωλεθρία. και τις ήθελε ο σαμαράς γιατί θεωρούσε ότι μπορούσε να διασωθεί. δυστυχώς γι` αυτόν δεν επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψή του και έτσι βρεθήκαμε στο σημερινό αδιέξοδο. ο δε σαμαράς σήμερα συνεχίζει την εγκληματική στρατηγική πηγαίνοντας σε πόλωση με την αριστερά και ανασύροντας αντιαριστερή ρητορεία παλαιού τύπου. έτσι αρχίζουν πλέον να διαμορφώνονται συνθήκες πολιτικής ρήξης και δεν επιθυμώ να επεκταθώ περαιτέρω στο ζήτημα.
      μετά απ` όλα αυτά επιμένω ότι οι εκλογές ήταν καταστροφικές και θεωρώ ότι κανείς και πολύ περισσότερο το πασοκ δεν κρύβεται πίσω απ` τον τσίπρα. οι "αστικές δυνάμεις" πιεζόμενες και αναγκαζόμενες έστω συμπεριφέρονται με πολύ πιο υπεύθυνο τρόπο. βεβαίως και εδώ ο σαμαράς έχει τεράστιες ευθύνες καθώς λίγο αργά θυμήθηκε να καταγγείλει το λαϊκισμό του "αντιμνημονίου" του οποίου υπήρξε ο εμπνευστής και ηγέτης έως και το Νοέμβριο του 2011 οπότε και "εκβιάστηκε", όπως ο ίδιος πιστεύει, δια του δημοψηφίσματος να συναινέσει σε μια πολιτική με την οποία διαφωνεί.
      και ένα τελευταίο σχόλιο: κατά τη γνώμη μου ο παπανδρέου, στον οποίο μπορεί κανείς να προσάψει διάφορα και για την προεκλογική του τακτική και για τη στάση του τους πρώτους μήνες (εγώ προσωπικά διαφωνώ σε πολλά σημεία αυτής της κριτικής, αλλά δεν είναι του παρόντος), είχε δίκιο και για το ότι δεν χρειαζόταν οι εκλογές πριν το 2013 και για το δημοψήφισμα. μόνο έτσι θα τελειώναμε με τις υπεκφυγές και των κομμάτων και του λαού. και η όποια απόφαση θα είχε έρεισμα στη λαϊκή και ξεκάθαρη βούληση και η τυχόν έξοδος της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό δρόμο δεν θα ήταν απλώς το προϊόν της ανευθυνότητας και των τακτικισμών των κομμάτων που σήμερα έχουν τον πρώτο λόγο. δυστυχώς θα βγούμε απ` το ευρώ χωρίς να το θέλουμε και χωρίς να το χουμε αποφασίσει και με τις πολιτικές δυνάμεις που μας οδηγούν εκεί να ομνύουν υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ.
      ευχαριστώ για τη φιλοξενία

      Διαγραφή
    6. α και κάτι τελευταίο για τον πάγκαλο που είναι και το αγαπημένο μου θέμα στις συζητήσεις με φίλους. έχεις δίκιο ότι υπήρξαν και κάποιοι που απλώς γεύτηκαν τα παράπλευρα οφέλη της έστω πλαστής ευημερίας χωρίς να έχουν συμμετάσχει στο πάρτυ του "μαζί τα φάγαμε" και σήμερα καλούνται αδίκως να πληρώσουν. άλλωστε και ο ίδιος ο πάγκαλος συμφωνεί με την άποψη αυτή. ωστόσο αυτή η σωστή παρατήρηση και διευκρίνιση δεν αναιρεί την γενικότερη εικόνα που με ακρίβεια συμπυκνώνει η περίφημη παγκάλεια ρήση

      Διαγραφή
    7. Συμφωνώ σε γενικές γραμμές και με τις δύο εκτιμήσεις.
      Στην πολιτική πάντοτε υπάρχουν καιροσκοπικές ομάδες, ακόμα και μέσα σε κάθε κόμμα, που είναι διατεθειμένες να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα για ίδιον όφελος.
      Αυτό όμως δεν αναιρεί την ευθύνη για το τραγικό αποτέλεσμα, που ήταν συνδυασμός λανθασμένων χειρισμών, κακών εκτιμήσεων, πολιτικών δεσμεύσεων σε προνομιούχες ομάδες και δυστυχώς πολιτικής δειλίας όταν έφτασε η ώρα για συγκρούσεις με βραχυπρόθεσμο υψηλό πολιτικό κόστος.
      Συμφωνώ για τον καταστροφικό ρόλο Σαμαρά, πιστεύω όμως ότι κάτω απο τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί τους τελεταίους τρείς μήνες οι εκλογές ήταν αναπόφευκτες και αναγκαίες. Ούτως ή άλλως οι κοινωνίες δεν μπορούν να ωριμάσουν μέσα σε θερμοκήπιο, αλλά συνειδητοποιόντας ότι οι επιλογές τους έχουν συνέπειες.

      Διαγραφή
    8. οι εκλογές επιμένω ότι δεν ήταν αναγκαίες. βεβαίως όντως κατέστησαν αναπόφευκτες, αλλά γι` αυτό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ευθύνες. ως προς τον τρόπο ωρίμανσης των κοινωνιών εν τέλει δεν θα διαφωνήσω. απλώς δε μ` αρέσει να χρειάζεται να περάσουμε από νέα εθνικού χαρακτήρα καταστροφή για "να μάθουμε". πως να το πω; με χαλάει...

      υ.γ. τον παπανδρέου και την κρίσιμη περίοδο θα την κρίνει πλέον η ιστορία. προσωπική μου άποψη είναι το τελικό πρόσημο θα είναι θετικό

      Διαγραφή
  3. Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος, ως προς το είδος των πρωτοβουλιών; Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω τη γνώμη σας.

    Αλίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτες τις μερες και μονον η σκεψη για κυβερνηση της αριστερας υπο τον ΣΥΡΙΖΑ ειναι ο ορισμος του βολονταρισμου. Αν ειναι εξυπνος, αν και εφοσον λαβει καποιος σχηματισμος με τουλαχιστον 120 εδρες ψηφο ανοχης(ως τωρα αν αθροισουμε εδρες ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛΛ 52+19=33=104),η βραχυβια βουλη να διαχειρισθει επειγοντα θεματα και να αλλαξει τον εκλογικο νομο και τις μεθεπομενες εκλογες , βλεπουμε.
    Μην βιαζεστε!

    Ο σοσιαλισμος θα ελθει με ποδηλατο.Ιβαν Ιλιτς

    και οχι με πορφυραν Alfaromeo των Ιταλοσπουδασμενων επι δεκαετιαν και αλλων φοιτητοσυνδικαλιστων εσωτερικου, σχεδον ολων κρατικοδιαιτων "στελεχων" 40-ετιας στον αριστερο χωρο με ολα τα ονοματα και ολες τις παραλλαγες του.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Φιλος πρωην καπετανιος του ΕΝ μου ελεγε σημερα. Το καραβι γερνει αριστερα.
    Του λεω : Αλλα το αριστερο κυμα ειναι αδυναμο και η αδρανεια του καραβιου πολυ μεγαλη, για να ανατραπει. Μπορει και να επανελθει μετα απο την αρχικη λαχταρα του καπετανιου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Φιλελευθεροι ή αλλοι συνδυασμοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία