Η τόλμη και γοητεία της Δημοκρατικής Αριστεράς



του Λεωνίδα Καστανά

Η Δημοκρατική Αριστερά έκανε την υπέρβαση, γύρισε τη βαριά σελίδα της ιστορίας της ελληνικής ανανεωτικής αριστεράς. Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς, μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Βέβαια με σαφείς δεσμεύσεις, και συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Αλλά μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς. Τι να κάνουμε, για όλα υπάρχει πάντα η πρώτη φορά.

Η αξία αυτής της απόφασης είναι πολλαπλή τόσο σε επίπεδο πολιτικής, όσο και ιδεολογίας. Θα εξαρτηθεί από τη βιωσιμότητα και το πολιτικό αποτέλεσμα αυτής της κυβέρνησης. Αν όλα πάνε καλά και η χώρα περάσει σε φάση ανάκαμψης, θα είναι ένας θρίαμβος της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα είναι μια δικαίωση των ιδεών της συναίνεσης και της συνεργασίας για τη σωτηρία αυτού του τόπου. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν τόπο όπου οι έννοιες του συμβιβασμού και της διαπραγμάτευσης είναι συνώνυμα της προδοσίας. Δύσκολο εγχείρημα, προκλητικό και αβέβαιο. Μεγάλο το ρίσκο. Το πήραμε και πάμε.

Οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις της αντιπαλότητας, του ατομικισμού, της μέχρις εσχάτων αντιπαράθεσης για το κομματικό ή πελατειακό όφελος θα έρθουν και πάλι στην επικαιρότητα κατά τις προσεχείς ημέρες. Η λάσπη θα μπει και πάλι μπροστά από τον ανεμιστήρα. Η Δημοκρατική Αριστερά θα δεχτεί καλόπιστη και κακόπιστη αριστερή κριτική. Θα την ακούσουμε. Να θυμίσουμε όμως ότι η ΔΗΜΑΡ ιδρύθηκε για να συμβάλλει σε εθνικές λύσεις, και ψηφίστηκε για να συμμετέχει σε κυβέρνηση.  Τα στερεότυπα της παλιάς καταγγελτικής Αριστεράς, δεν την αφορούν πλέον. Η χτεσινή της απόφαση, εκτός των άλλων, την αποκόπτει οριστικά και από το παρελθόν της. Ήταν καιρός.  Το επόμενο βήμα της θα είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού και οικολογικού κόμματος που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας τη μεθεπόμενη μέρα. Συνεπώς, τα μέλη και στελέχη της δεν έχουν και πολύ χρόνο για ατέρμονες συζητήσεις και ομφαλοσκοπήσεις. Προέχει η πολιτική πράξη.

Έχω την ελπίδα ότι τα κόμματα που θα στηρίξουν την επόμενη κυβέρνηση θα υπερβούν το υπάρχον, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα τηρήσουν τις μεταξύ τους συμφωνίες και θα υλοποιήσουν χωρίς παρεκκλίσεις το πρόγραμμα σωτηρίας.
Έχω ακόμα την ελπίδα ότι και οι περισσότεροι των πολιτών, ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση, αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να κυβερνηθούν, για να επιβιώσουν σε αυτήν τη δύσκολη φάση. Θα στηρίξουν κριτικά το όποιο κυβερνητικό σχήμα και θα αυξήσουν τις πιθανότητες διεξόδου από την κρίση. Διαφορετικά, η καταστροφή θα είναι καθολική και οι συνέπειες για τους αδύναμους οι χειρότερες.
Με το δεδομένο εκλογικό αποτέλεσμα δεν είχαμε άλλη υπεύθυνη επιλογή. Η ιστορία θα μας κρίνει.

Σήμερα ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας. Πίσω του διακρίνω εκτός από το φως και όλους εκείνους που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Θα μπορούσαμε να τους αφήσουμε μόνους, να κυβερνήσουν και να καθορίσουν τις τύχες μας. Δεν το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να μας πάρουν μαζί τους. Αγαπάμε τη ζωή, πιστεύουμε στην προσπάθεια και στη συμμετοχή. Η συζήτηση για τα ολέθρια λάθη και τις αδυναμίες όλων έγινε προεκλογικά, η επανάληψη σήμερα δεν έχει κανένα νόημα. Προέχουν οι πολιτικές αποφάσεις και η Αριστερά της ευθύνης έχει την ευκαιρία να τις διαμορφώσει, να  θέσει σε αυτές το πρόσημο της κοινής λογικής, να τις στρέψει προς προοδευτική κατεύθυνση. Δεν μιλάμε για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Μιλάμε για τη σωτηρία της αστικής δημοκρατίας. Για την συνέχιση των εκταμιεύσεων, για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος, για τη στήριξη των αδυνάμων, για την επιχειρηματικότητα, για τη μείωση της ανεργίας, για την αύξηση των εσόδων, για την απονομή δικαιοσύνης, για την αποκατάσταση των κατώτερων μισθών και το πάγωμα των περικοπών, για το στρίμωγμα της διαφθοράς, για τις άμεσες μεταρρυθμίσεις και βέβαια για την όποια επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές. Για την παραμονή στην ΕΕ ένωση και το Ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για πολύ «πεζά», αλλά τόσο αναγκαία πράγματα για την καθεμιά και τον καθένα μας. Δεν έχουμε άλλο χρόνο, αυτά πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα.
Δεν έχουμε αυταπάτες, ότι η κυβέρνηση αυτή θα επανιδρύσει το κράτος σε Ευρωπαϊκά πρότυπα ή θα αναμορφώσει το πολιτικό σύστημα. Αυτά είναι υπόθεση χρόνου, συλλογικής  βούλησης των πολιτών, αλλά και μια άλλης προοδευτικής διακυβέρνησης σύγχρονου ευρωπαϊκού τύπου. Οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει, τα πολιτικά υποκείμενα ακόμα κυοφορούνται. Αλλά δεν θα αφήσουμε και τη χώρα να καταστραφεί, για να μη χάσουμε την «αριστερή ψυχή» μας. Θα συμβάλλουμε σε μια κυβέρνηση σοβαρών, ικανών, ειλικρινών και επαϊόντων. Δεν έχει καμιά σημασία αν θα αναλάβουν ευθύνες και πολιτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Θα υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη από τον ευρύτερο πολιτικό της χώρο. Σημασία έχει να κάνουν το σωστό, να αντέξουν στην πίεση των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, των συντεχνιών, των παρακρατικών απατεώνων, της κομματικής νομενκλατούρας. Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνουν. Αλλιώς… 

Σχόλια

  1. "...Αλλά δεν θα αφήσουμε και τη χώρα να καταστραφεί, για να μη χάσουμε την «αριστερή ψυχή» μας...". Πιθανώτατα θα κατακριθείς γι αυτή την φράση σου κι έτσι ένα "μπράβο" από ένα μη αριστερό θα σε φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση. Ας σκεφθούμε όμως ότι κανένας δεν "χάνει την ψυχή του" ("αριστερή" ή "δεξιά" ότι κι αν σημαίνουν αυτές οι ξεπερασμένες κατα τη γνώμη μου έννοιες) όταν βοηθάει τον τόπο του να σταθεί στα πόδια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. firiki ευχαριστώ. Αριστερά σε αυτή τη φάση σημαίνει σώζω την παρτίδα. Μετά μπορούμε να φαγωθούμε μεταξύ μας, ή να μας μείνει του ¨κουσούρι" της συνεργασίας και να μεγαλουργήσουμε. ΘΑ δούμε

      Διαγραφή
    2. Η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε, όπως είχε ξακαθαρίσει προεκλογικά, να πέσει στο λάκκο με τα φίδια. Μπράβο γιατί αν δεν το έκανε θα ήταν ανακόλουθη. Τώρα όμως θα φανεί το DNA της. Δεν πήρε τα βουνά, έμεινε με όλους να παλέψει τα προβλήματα. Μπορεί να μην καταφέρει πολλά πράγματα, μπορεί και να τραυματιστεί ανεπανόρθωτα. Όμως κάνει αυτό το οποίο υποσχέθηκε. Προς το παρόν αρκεί. Στο μέλλον θα κάνουμε κριτική για αυτά που θα ακολουθήσουν.

      Διαγραφή
  2. Ωραία όλα αυτά, καλά σχήμα λόγου έτσι, όχι και όλα, αλλά δεν μας αναλύσατε το πολιτικό σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση. Τί περιμένετε ότι θα πετύχει αυτή η κυβέρνηση, τί από αυτά που θα πετύχει θα είναι συμβολή της ΔΗΜΑΡ, και πώς η ΔΗΜΑΡ θα καταφέρει να πιστωθεί την οποιαδήποτε επιτυχία. Τί θεωρείτε πως πετύχαμε αυτή την στιγμή. Την συμπόρευση της ανανεωτικής αριστεράς με την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά για το καλό του τόπου; Σας ρωτάω διότι το μόνο που δεν κάναμε είναι αυτό. Και με πιο προγραμματικό πλαίσιο; Και ποιος θα το εφαρμώσει; Τραμπούκοι και διεφθαρμένοι; Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν στηρίζει την ΔΗΜΑΡ για να δίνει λευκή επιταγή στο πολιτικό σύστημα. Περιμένω εναγωνίως τις προγραμματικές δηλώσεις, και πιστεύω να τις σχολιάσετε, καθώς και την σύνθεση της κυβέρνησης που πλέον εμπιστευόμαστε. Όλοι εσείς που βάλατε το λιθαράκι σας για την απόφαση αυτή της ΔΗΜΑΡ οφείλετε να εξηγήσετε το πολιτικό σκεπτικό της απόφασής σας σε εμάς τους υπόλοιπους που στηρίζουμε την ΔΗΜΑΡ και νιώθουμε ότι εγκλωβιζώμαστε από την πολιτική αυτή απόφαση. Οφείλετε επίσης να μας εξηγήσετε τί σημαίνει ''Το επόμενο βήμα της θα είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού και οικολογικού κόμματος που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας τη μεθεπόμενη μέρα''. Για να γίνω πιο σαφής, οφείλετε να μας ξεκαθαρίσετε την θέση σας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και την σοσιαλδημοκρατία γενικότερα και ειδικότερα. Οφείλετε να το πράξετε τώρα, για να δούμε κι εμείς οι υπόλοιποι που προσβλέπουμε σε μια ΔΗΜΑΡ μακριά από τον μπλαιρισμό και την φαυλότητα του ΠΑΣΟΚ, πως θα πράξουμε! Η Κεντρική Επιτροπή οφείλει να αναλύσει λεπτομερώς στα μέλη και τους φίλους της ΔΗΜΑΡ το σκεπτικό της απόφασής της.
    CM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. CM. Tο πολιτικό πλαίσιο θίχτηκε νομίζω στο σύντομο σημείωμά μου και αν ψήφισες ΔΗΜΑΡ δε νομίζω να διαφωνείς. Το κόμμα θα αποσαφηνίσει πλήρως το πλαίσιο αυτό μόλις η προπαρασκευαστική επιτροπή καταλήξει. Φυσικά θα σχολιάσουμε και το blog είναι ανοικτό για όλες τις απόψεις ( σε καλώ να συμμετέχεις με άρθρο)
      Το επόμενο βήμα είναι ένα όραμα πολλών ανθρώπων του σοσιαλιστικού χώρου. Το ΠαΣόκ που σε φοβίζει δεν υπάρχει πια. Η ΔΗΜΑρ μπορεί να συναντηθεί με τη σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία τους φιλελεύθερους-σοσιαλιστές και να φτιαχτεί κάτι μεγάλο. Τα πράγματα αλλάζουν εδώ κάτω με ορμή.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ που απάντησες και συνεχίζω την κουβέντα. Η ανάρτηση δεν θεωρώ ότι προβάλει ένα πολιτικό σκεπτικό σαφές και συγκεκριμένο, παρά γενικολογίες και μάλιστα συναισθηματικού τύπου στις περισσότερες των γραμμών. Επί της ουσίας τώρα, τί σημαίνει το ΠΑΣΟΚ που με φοβίζει δεν υπάρχει πια. Θα ήθελα επεξήγηση. Δεν υπάρχει η φαυλότητα (Βενιζέλος, Κουκουλόπουλος) και ο μπλαιρισμός (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου); Θα ήθελα επίσης μια απάντηση για το πως βλέπεις το ΠΑΣΟΚ! Θα ήθελες να φτιάξουμε ένα κόμμα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ας πούμε; Νομίζω ότι ο Βενιζέλος μας παίζει κι εμείς χορεύουμε! Αναμένω τις προγραμματικές. Μου φαίνεται όμως ότι ούτε την απλή αναλογική δεν κερδίσαμε. Το ΠΑΣΟΚ θα μας καταπιεί χωρίς να το πάρετε χαμπάρι, και δεν ξέρω αν θα έχουμε κερδίσει και κάτι για την κοινωνία, το οποίο είναι και το σημαντικότερο.
      CM

      Διαγραφή
    3. Aris Georgiadis
      Χρονολόγιο
      Τώρα

      Κατάσταση
      Φωτογραφία


      Ο Aris Georgiadis κοινοποίησε την κατάσταση του χρήστη Αλέξανδρος Παλαμίδης.
      Πριν από 27 λεπτά
      Μας αρέσει που ο Σαμαράς είναι πρωθυπουργός; Η απάντηση είναι προφανώς όχι. Η ΔΗΜΑΡ όμως κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει: Προστατεύει τους αδύναμους και εξυγιαίνει το πολιτικό σύστημα στη πράξη και όχι στα λόγια: αλλαγή νόμου περί ευθύνης υπουργών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, μείωση επιχορήγησης κομμάτων. Δραματική μείωση του μπόνους των 50 εδρών. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και παλεύουμε για κατάργηση της μείωσης του κατώτατου μισθού. Αποτρέψαμε τη περαιτέρω μείωση μισθών. Αποτρέψαμε τις 50.000 απολύσεις από το δημόσιο. Διατηρείται εν ισχύ ο νόμος για τα δικαιώματα των μεταναστών (ιθαγένεια παιδιών τους κλπ). Προωθείται η φορολόγηση της εκκλησιάς. Η ΔΗΜΑΡ θα είναι η αντιμνημονιακή συνιστώσα της κυβέρνησης. Θα είναι παρών για τη παραμονή της χώρας στο ευρώ και για τη σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο. Θα είναι παρών για να εξασφαλίσει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Θα είναι παρών γιατί έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Θα είναι παρών όχι για ιδιοτελείς σκοπούς (δε θα πάρει υπουργεία) αλλά για να ελέγχει και να αποτρέπει στη πράξη τη κατάχρηση του δημοσίου χρήματος. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν η ΔΗΜΑΡ ονομάστηκε η αριστερά της ευθύνης και σήμερα τίμα το τίτλο της.

      Διαγραφή
    4. Για την συνέχιση των εκταμιεύσεων, για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος, για τη στήριξη των αδυνάμων, για την επιχειρηματικότητα, για τη μείωση της ανεργίας, για την αύξηση των εσόδων, για την απονομή δικαιοσύνης, για την αποκατάσταση των κατώτερων μισθών και το πάγωμα των περικοπών, για το στρίμωγμα της διαφθοράς, για τις άμεσες μεταρρυθμίσεις και βέβαια για την όποια επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές. Για την παραμονή στην ΕΕ ένωση και το Ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για πολύ «πεζά», αλλά τόσο αναγκαία πράγματα για την καθεμιά και τον καθένα μας. Δεν έχουμε άλλο χρόνο, αυτά πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα.

      Και η απλή αναλογική μπήκε αλλά δεν συμφωνήθηκε ίσως τα βρουν σε ένα αναλογικότερο σύστημα από το υπάρχον ( να μειωθεί το bonus tvn 50 εδρών). Για το πολιτικό σύστημα, ευθύνη υπουργών κλπ νομίζω ότι όλα έχουν συμφωνηθεί. Αν δεν ήταν η ΔΗΜΑΡ μέσα μάλλον δεν θα είχε γίνει τίποτα. Προφανώς η παρουσία της είναι ωφέλιμη δεν καταλαβαίνω γιατί το αμφισβητείς. Θα μπουν και άλλα ζητήματα σταδιακά, και στην παιδεία, στην εκκλησία. Το βλέπουν και οι άλλοι ότι αν θέλουν την ελάχιστη κοινωνική συνοχή θα πρέπει να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις, να αλλάξει το κράτος. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έβλεπε γιαυτό και έκατσε απέξω και μιλάει για συντήρηση.

      Διαγραφή
    5. Για το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη η κουβέντα. Ποιος μιλάει για συνένωση; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Αλλά ήδη μπήκαμε σε ένα δρόμο για ανασύσταση όλου του χώρου. Υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ στελέχη και κυρίως μέλη που μπορούμε να τα βρούμε. Ήδη με μερικούς από αυτούς συνεργαζόμαστε στη ΔΗΜΑΡ. Δεν βλέπω γιατί να μη γίνει και με άλλους. Θα ακολουθήσει μια άλλη ανάρτηση σχετική

      Διαγραφή
    6. Επειδή μου φαίνεται ότι δεν μπορώ να γίνω κατανοητός, θα προσπαθήσω να εξηγήσω για τελευταία φορά τί εννοώ και ποιος είναι ο προβληματισμός μου. Και όλες οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ να περάσουν στις προγραμματικές δηλώσεις η ΝΔ επί της ουσίας καλείται να τις κάνει πράξη. Την εμπιστεύεστε; Προφανώς και όχι. Εκεί είναι το πρόβλημα. Απλά παραδείγματα. Το στρίμωγμα της διαφθοράς ποιος θα το κάνει; Την παιδεία η ΝΔ θα την φτιάξει; Για ποιες μεταρρυθμίσεις μιλάμε; Οι νεοσυντηριτικοί θεωρούν μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Έστω ότι πάμε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με βάση τα 3 σημεία της ΔΗΜΑΡ: επιμήκυνση, επανεξέταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση τνω νόμων για τα εργασιακά. Ποιος θα κάνει την επαναδιαπραγμάτευση, η ΝΔ; Και άμα αποτύχει τί λέμε ως ΔΗΜΑΡ. Α, παίξαμε και χάσαμε; Συνεχίζουμε με το μνημόνιο; Αν η κατάσταση με το μνημόνιο συνεχιστεί, και χρήματα για ανάπτυξη δεν έρθουν γρήγορα, σε 6 μήνες το πράγμα θα έχει σκάσει, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει με ανεργία στον θεό (πάνω από 25%), και την ΔΗΜΑΡ υπόλογη για όλα πια. Και οι προοδευτικοί πολίτες χωρίς διέξοδο. Ευτυχώς που ο ΣΥΡΙΖΑ που 'βρίζουμε' έχει το μυαλό να μείνει απέξω από αυτή την ιστορία, ώστε να αποτελέσει διέξοδο για την κοινωνία. Αλλοιώς θα είχαμε μόνο την Χρυσή Αυγή και τα τανκς. Τελιεώνω αναφέρωντας ότι έχω βαρεθεί με αυτές τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του μπλαιρισμού. Υπάρχουν σύγχρονα προβλήματα, και συντηριτικές και προοδευτικές απαντήσεις σε αυτά.
      Για το ΠΑΣΟΚ θα περιμένω την ανάρτηση για να τοποθετηθώ, απλά αναφέρω ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει για εμένα σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής να βρει τον δρόμο της ανάμεσα στην παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία των 50-60 που αυτή την στιγμή πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον μπλαιρισμό (τρίτος δρόμος) που αντιπροσώπευσε το ΠΑΣΟΚ και η σοσιαλδημοκρατία τα τελευταία 15-20 χρόνια στην Ευρώπη. Ας παρακολουθήσει την διεθνή συζήτηση γύρω από την οικονομία, πρέπει να βρούμε κάτι καινούργιο που να προσαρμώζει την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία στο σύγχρονο φιλελεύθερο περιβάλλον, με σαφή όμως ρίξη με τον αποτυχημένο και επί της ουσίας νεοφιλελεύθερο τρίτο δρόμο.
      CM

      Διαγραφή
    7. CM Τι μας λές τώρα; Ποιος και τι και αν .... Και σου απαντώ ότι στις διαπραγματεύσεις οι περισσότερες προτάσεις της ΔΗΜΑΡ όχι απλά γίνονται αποδεκτές από τους νεοσυντηρητικούς αλλά υπερκεράζονται. Και ξέρεις γιατί; Γιατί είναι προτάσεις κοινής λογικής που εσύ τις θεωρείς αριστερές και ως εκ τούτου ριζοσπαστικές. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατάλαβαν ότι να δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις και δεν αλλάξουν πολιτική δεν έχουν αύριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει 50%. Πάνω σε αυτήν τη ρωγμή μπαίνει η ΔΗΜΑΡ και τη διευρύνει προς όφελος των εργαζομένων. Εσύ τι ήθελες; Στο όνομα των αν και πως; και τι; να τους αφήναμε μόνους για να μην υπάρχει περίπτωση να χάσουμε. Ε λοιπόν αυτό δεν έγινε. Παρακάλα τώρα να πετύχει το κόλπο για να πληρωθείς τον Ιούλιο. Τόσο απλά.

      Διαγραφή
    8. 1) Συνεχίζεις να μην απαντάς πολιτικά σε τίποτα. Οι πολιτικές θέσεις και προτάσεις δεν γίνονται αυτόματα πράξη.
      2) Τα δικά σου τα ΑΝ και ΠΩΣ είναι πολύ πιο ισχυρά από τα δικά μου.
      3) Εννοείται πως θέλω να πετύχει το εγχείρημα.
      4) Έχουμε σοβαρές διαφωνίες στον τρόπο που αναλύουμε τα πράγματα. Έχω γράψει μέχρι τώρα τόσα σχόλια για να μπορέσω να εξηγήσω την θέση μου. Δεν στηρίζουμε την ΔΗΜΑΡ για να δίνει λευκές επιταγές στην δεξιά. Μακάρι να κάνω λάθος και να πετύχουμε πράγματα για την κοινωνία.
      Χαιρετώ!
      CM

      Διαγραφή
  3. Φίλε (ή φίλη) CM,


    Παραβλέπω ότι ρωτάς πράγματα τα οποία έχουν απαντηθεί από τη ΔΗΜΑΡ εδώ και πολύ-πολύ καιρό (εντάξει, ουδείς τέλειος! ;-) ) για να σου δώσω εγώ μια απάντηση στο ερώτημά σου τι να πράξετε όσοι αριστεροί στηρίξατε τη ΔΗΜΑΡ:

    Να "την κάνετε" όχι με ελφρά πλάγια πηδηματάκια, αλλά με την ταχύτητα ενός δρομέα τών 100 μέτρων! Ακόμα κι αν την κάνετε για να το ρίξετε στη μπάλα, στις γκόμενες (ή στους γκόμενους), ή στο ψάρεμα, θα είναι προτιμότερο από το να εξακολουθήσετε να στηρίζετε ένα σχήμα που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Αριστερά!


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου άρεσε η απάντηση, είχε αρκετή και έξυπνη δόση χιούμορ. Αρσενικός είμαι! Αν δεν θέλω να πάω για γκόμενες, έχεις να μου προτείνεις μία άλλη αριστερά, ας πούμε αυτήν του Στάλιν και της τυποεκδοτικής ή εκείνη των Πασόκων συνδικαλισταράδων και των 3 θέσεων από 2 στελέχη; Τελικά με βλέπω στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τουλάχιστον εκεί θα κυνηγάω την ουτοπία!
      Πάντα φιλικά!
      CM

      Διαγραφή
    2. Φίλε CM,


      1) Αν έχεις την εντύπωση ότι ο Στάλιν (γιατί τέτοια προσκόλληση στον Στάλιν; γιατί κάνεις τέτοια άλματα στην Ιστορία και αγνοείς κάποιες πλευρές τού Πλάτωνα ή του Ροβεσπιέρου και του Σεν Ζύστ;) μένει μόνο στον Περισσό, φοβάμαι ότι την έχεις πατήσει άσχημα! Θα ξυπνήσεις κάποια μέρα και θα σε έχουν τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί κάτι "αντισταλινικοί" πρώτης γραμμής που δεν θα ξέρεις από πού σου ήρθε! ;-)

      2) Δεν καταλαβαίνω γιατί σε ενοχλεί η πολυφωνία. Τελικά, είσαι "αντισταλινικός" ή όχι; Αποφάσισε! ;-)

      3) ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Μια χαρά παιδιά! Αν μπορέσεις μάλιστα να τους βοηθήσεις να γίνουν ρεαλιστές σαν αυτόν που θαυμάζουν (Λένιν) και να σταματήσουν να ζητάνε το αδύνατο όπως έκανε κάποτε αυτός που απεχθάνονται (Κον Μπεντίτ), ακόμα καλύτερα!

      Λίγο πιο σοβαρά: Μη χάνεις τον καιρό σου να ψάχνεις την ιδανική Αριστερά. Όλες έχουν τα μαύρα τους τα χάλια! Αλλά, τουλάχιστον, να 'ναι Αριστερά, φίλε CM. Όχι να είναι αριστερά ...βγαίνοντας! ;-)

      Τα λέμε (και ψυχή βαθιά!)

      Διαγραφή
    3. Μην μου το σοβαρεύεις, μια χαρά δεν περνάμε στην πλακίτσα; Μια σοβαρή κουβέντα θα πρέπει να ξεκινάει από ορισμούς, και σίγουρα δεν μπορεί να περιλαμβάνει συμβουλές!
      CM

      Διαγραφή
  4. Η ΔΗΜΑΡ στάθηκε στο ύψος των σημερινών συνθηκών. Βάζει πλάτη για να σωθεί η παρτίδα,χωρίς να υπολογίζει -ακατανόητες- αγκυλώσεις και μικροκομματικά οφέλη. Ας ελπίσουμε -κι ας συμβάλομε- για το καλύτερο!

    Αλίκη

    ΥΓ: Αυτοί που εγκαλούν τη ΔΗΜΑΡ για την απόφασή της τί ακριβώς έχουν να αντιπροτείνουν; Η άμεση οικονομική και κοινωνική καταστροφή, που θα ήταν το αποτέλεσμα της ακυβερνησίας, ΔΕΝ ΕΧΕΙ αριστερό πρόσημο! Και όσοι έχουν ανάγκη να προσφεύγουν σε εικονοστάσια ας θυμηθούν τον Ενρίκο Μπερλιγκουέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνώ απόλυτα με την Αλίκη...
      περιμένουμε αντιπροτάσεις από όσους κατηγορούν τη ΔΗΜΑΡ για την επιλογή της...

      ez

      Διαγραφή
    2. Δεν καταλαβαίνω τί εννοείτε στα αλήθεια. Δεν υπήρχε κανένα διακύβευμα καταστροφής της χώρας, οπότε μην υιοθετείτε την συντηριτική προπαγάνδα. Δεν υπήρχε κανένα ενδεχόμενο ακυβερνησίας. Ο Βενιζέλος μας ήθελε για να μας φάει, κι εμείς μπήκαμε. Η γνώμη μου είναι ότι η ΔΗΜΑΡ έπρεπε να θέσει εξ αρχής 2-3 μεγάλα ζητήματα για να δώσει ψήφο ανοχής, και αναφέρω απλή αναλογική, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, και τον έλεγχο των υποργών-υφιπουργών κτλ. από 74. Από εκεί και πέρα, αν οι άλλοι 2 κύριοι ήθελαν στήριξη, θα έπρεπε να ζητήσουμε πολλά περισσότερα, με πρωταρχικό το βέτο σε πρόσωπα, με κύριο τον Σαμαρά. Οι αντιρρήσεις μου είναι 1) ότι μου φαίνονται τα πράγματα λίγο σαν λευκή επιταγή, και 2) ως προς την σχέση που έχουμε ή θέλουμε να έχουμε με το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο βέβαια το μόνο που θέλει είναι να μας τελειώσει.
      CM

      Διαγραφή
    3. @ CM: Αν το μόνο που ήθελε η ΔΗΜΑΡ ήταν να κρατήσει το μαγαζάκι της κλειστό, ασφαλές και περιχαρακωμένο, χωρίς να εκτίθεται σε κανένα κίνδυνο (μην τυχόν και φύγει κανένας πελάτης και πάει παραδίπλα), θα είχατε απόλυτο δίκιο. Ευτυχώς όμως ξεπεράστηκε αυτή η νοοτροπία -που μόνο πολιτική και μάλιστα αριστερή δεν είναι. Έγινε η υπέρβαση!

      Με φοβίες και μικροϋπολογισμούς δεν πάει κανείς πουθενά. Ο ρόλος ενός αριστερού/σοσιαλοδημοκρατικού κόμματος δεν είναι να κλείνεται στο καβούκι του και να αναπαράγει τη γραφειοκρατία του. Είναι να παρεμβαίνει και να ασκεί πολιτική.

      Αλίκη

      ΥΓ: Όσο για το ό,τι δεν υπήρχε κίνδυνος καταστροφής, μήπως έπρεπε να "το ρισκάρουμε", που είπε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, για να το διαπιστώσουμε;

      Διαγραφή
    4. Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω. Εγώ συμφωνώ 100% με τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ. Και έστω επιπλέον ότι το σύνολο των θέσεων της ΔΗΜΑΡ ενσωματωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. ΠΡΑΞΗ ποιος θα τις κάνει αυτές τις θέσεις; Η ΔΗΜΑΡ; Όχι. Η ΝΔ θα τις κάνει πράξη. Θα τις κάνει; Μιλάμε σοβαρά τώρα; Όταν θα ξεκινήσουν οι περίεργες ιστορίες των Σαμαρά-Βενιζέλου, η ΔΗΜΑΡ τί θα κάνει; Θα τις στηρίζει; Παιδιά νομίζω ότι έχετε παρεξηγήση κάποια πράγματα. Δεν μιλάμε απλά για δύο δεξιότερα πολιτικά κόμματα από την ΔΗΜΑΡ. Ο Βενιζέλος γιατί ήθελε σώνει και καλά την ΔΗΜΑΡ μέσα, για το καλό της πατρίδας; Δεν επιχειρηματολογώ υπέρ του κλειστού μαγαζακίου, αλλά η συνεργασία δεν είναι αυτοσκοπός. Έχετε καταλάβει ότι εμπιστεύεστε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να εφαρμώσει τάχα τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ οι οποίες θα περάσουν στις προγραμματικές δηλώσεις; Η διαφωνία μου έγκειται στα κίνητρα των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, και όχι στο αν θα ήθελα να γίνουν πράξεις οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ, προφανώς και θα ήθελα. Και κλείνω λέγοντας ότι στην απάντησή σας δεν μου απαντήσατε στις 2 αντιρρήσεις μου πολιτικά, παρά αναφέρεται μεγάλα συναισθηματικά λόγια περί υπερβάσεων, άλλης αριστεράς κτλ, όπως το κείμενο της ανάρτησης.
      CM

      Διαγραφή
    5. @ CM: Το ζήτημα δεν είναι να ψυχαναλύσουμε τον Βενιζέλο για να διαπιστώσουμε τα πραγματικά του κινητρα, αλλά να εκμεταλλευτεί η ΔΗΜΑΡ τη συγκυρία για να προωθήσει τις θέσεις της. Αυτό λέγεται άσκηση ΠΟΛΤΙΚΗΣ.
      Τα δικά σας επιχειρήματα, αντίθετα, έχουν συναισθηματικό/ψυχολογικό χαρακτήρα.

      Και μια συμβουλή: Μην τον παίρνετε και τόσο στα σοβαρά τον Βαρουφάκη. Κι αυτός στην ψυχολογία (του παίκτη) στηρίζεται. Δεν έχει πολιτικά επιχειρήματα. Απλώς νομίζει ότι είναι ο μεγαλύτερος μάγκας του κόσμου και πιστεύει ότι μπορεί να χειραγωγεί τους πάντες. Για μικρά παιδιά, δηλαδή, πέραν του ότι η δήθεν οικονομική του ανάλυση για την Ελλάδα είναι απολύτως εσφαλμένη και ιδεοληπτική -για όλα φταίνε οι κακές τράπεζες, γιαυτό κι εμείς θα τις τινάξουμε στον αέρα για να μάθουν (εν συνεχεία, φαντάζομαι, θα ζήσουμε ευτυχισμένοι, καλιεργώντας πατάτες).

      Αλίκη

      Αλίκη

      Διαγραφή
    6. Η ανάλυση κινήτρων βασίζεται στον ορθολογισμό, και όχι σε ψυχολογικές/συναισθηματικές διαδικασίες. Αντιλαμβάνεσαι τον στόχο και ακολουθείς τον βέλτιστο δρόμο απίτευξής του. Δέχομαι ότι ο ορισμός του στόχου είναι το επίδικο, αλλά προφανώς και δεν μπορούμε να τον ορίσουμε μέσω ψυχανάλυσης.

      ΥΓ: Θα έλεγα να μέναμε στις προσωπικές απόψεις, διαφωνίες, συγκλίσεις, και όχι στις συμβουλές. Κρύβουν κάτι το πολιτικά συντηριτικό, αν με καταλαβαίνεις!

      CM

      Διαγραφή
  5. Leo αυτοπροσδιορίζομαι αριστερο-φιλελεύθερος και ψήφισα ΔΗΜΑΡ γιατί δεν είχα τίποτα άλλο να ψηφίσω αλλά με μισή καρδιά γιατί φοβόμουν πως ο κυρ-Φώτης θα άρχιζε τις δικηγορίστικες τρίπλες. Είμαι ευχαριστημένος με την εξέλιξη των πραγμάτων και δεν μετανιώνω την ψήφο μου. Σταθείτε απέναντι στις συντεχνίες και τους κρατικοδίαιτους χωρίς περιστροφές, προστατέψτε τον ιδιωτικό τομέα από τις φοροεπιδρομές που αναμφίβολα έρχονται καθώς τα έσοδα έχουν καταρρεύσει, δώστε μάχη για τη μηχανογράφηση του δημοσίου, απαιτήστε τα αυτονόητα για τη διαχείριση (αναλογιστικές μελέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, διπλογραφικό σύστημα παντού, ηλεκτρονική συνταγογράφηση παντού εδώ και τώρα, ηλεκτρονικές προμήθειες παντού εδώ και τώρα), προστατέψτε το δημόσιο από τις απολύσεις αλλά χωρίς εκπτώσεις (μαζικές μετατάξεις για να καλυφθούν τα κενά, τήρηση του λόγου απολύσεων / προσλήψεων) προστατέψτε το ελάχιστο εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα, προστατέψτε τα επιδόματα ανεργίας και τα κοινωνικά επιδόματα. Ξεχάστε τα "πρόσημα" των μεταρρυθμίσεων, ο εκσυγχρονισμός είναι ένας και είναι μονόδρομος. Είναι δυσάρεστος όμως για πολλούς και η αντίδραση θα (συνεχίσει να) είναι λυσσασμένη. Το μνημόνιο μας δίνει μοναδική ευκαιρία να κάνουμε αυτά που δεν θα κάναμε μόνοι μας ποτέ. Αφήστε στην άκρη τις παπάρες για την "επαναδιαπραγμάτευση" - το νέο εθνικό μύθο της ψωροκώσταινας. Αφήστε για το ΣΥΡΙΖΑ τις ψευδαισθήσεις πως με τις παιγνιοθεωρητικές ασκήσεις επί χάρτου του Μπαρουφάκη και με λίγο συνδικαλιστικού τύπου τσαμπουκά θα σώσουμε την Ευρώπη και ταυτόχρονα θα (ξανα)χτίσουμε το νεο-πασοκικό όραμα των Κουρήδων. Κοιτάξτε να σώσετε την Ελλάδα που πνίγεται. Η μάχη για την Ευρώπη είναι πραγματική και είναι δύσκολη αλλά εμείς εδώ έχουμε τη δική μας.

    Αυτά περιμένω εγώ από εσάς και νομίζω πως δεν είμαι μόνος. Κάντε τα και η επόμενη μέρα είναι δική σας, όχι του αρχιλαμόγιου του Βενιζέλου και της αμετανόητης πασοκαρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριάκο ευχαριστώ για την ζουμερή περίληψη της γραμμής μιας σύγχρονης Αριστεράς. ΘΑ κάνω το σχόλιο ανάρτηση.

      Διαγραφή
    2. Κοίταξε Κυριάκο. Ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει σθεναρά την άποψή του καιρό τώρα και λέει ξεκάθαρα ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαικό. Διακιούται να έχει διαφορετική άποψη και να την στηρίζει με κάθε τρόπο. Προσωπικά πιστεύω ότι έχει απόλυτα δίκιο. Εκεί πρέπει να δοθεί σήμερα η κύρια μάχη. Όμως ο στρατός που επέλεξε για να δώσει τη μάχη (ο ΣΥΡΙΖΑ) είναι για μένα σκορποχώρι.
      Τώρα εμείς οι υπόλοιποι που ψηφίσαμε ΔΗΜΑΡ, ας έχουμε κατά νου ότι εκεί θα διεξαχθεί η μητέρα των μαχών. Οι μάχες που πρέπει να δοθούν στο εσωτερικό μέτωπο δεν είναι αμελητέες αλλά θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια γιατί είναι κλεφτοπόλεμος.

      Διαγραφή
    3. @FSK
      Η διάγνωση του Βαρουφάκη για το ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι σωστή αλλά οι λύσεις που προτείνει είναι από αστείες ως επικίνδυνες. Εμείς έχουμε τα δικά μας προβλήματα που κανείς ποτέ δεν αρνήθηκε αλλά κανείς ποτέ δεν συζητά, εκτός από την τρόικα φυσικά που φαίνεται η μόνη διατεθειμένη να τα λύσει. Ο Βαρουφάκης και οι συν αυτώ (έχω την αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τυφλά τις συμβουλές του) προσπερνούν με ολοφάνερη αδιαφορία την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων με τη δικαιολογία πως σ' αυτές τις οικονομικές συνθήκες δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις και ζητούν να κάνουμε ένα απίθανο τζογαδόρικο εκβιασμό για να εξαναγκάσουμε τους Ευρωπαίους να δώσουν μια εξαιρετικά βολική για εμάς συνολική λύση στο πρόβλημα του ευρώ (ή να μας σουτάρουν για αν γλιτώσουν από την πάρτη μας).

      Εγώ διαφωνώ ριζικά με αυτή την προσέγγιση, χωρίς να συζητήσω καθόλου για τα απίθανα χρηματοοικονομικά τερτίπια και τις εντελώς εξωπραγματικές οικονομικές παραδοχές που με κάνουν να αμφισβητώ σοβαρά την επιστημονική επάρκεια του συγκεκριμένου ανθρώπου. Αυτό που κατά τη γνώμη μου μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Είναι ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας, όχι της τρόικας. Αυτό, σε αντίθεση με το όραμα της ενωμένης ευρώπης, περνά από τα χέρια μας, εδώ και τώρα. Επιπλέον, θα είναι το ισχυρότερό μας χαρτί στην μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση μας σ' αυτό. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ισότιμων εταίρων είναι win-win, όχι εκβιασμοί και παίγνια μηδενικού αθροίσματος, ειδικά όταν απέναντί σου έχεις λαούς και δημοκρατικές κυβερνήσεις που δεν εκβιάζονται (γιατί αν η Μέρκελ φοβάται την κατάρρευση του ευρώ ο μέσος Γερμανός μπορεί και να την επιθυμεί και τελικά η δική του γνώμη μετρά).

      Αν θέλει να επιβιώσει το ευρώ οι Ευρωπαίοι τελικά θα κάνουν αυτό που πρέπει αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς. Για να λειτουργήσει το ευρώ χρειάζεται μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση. Αυτό σημαίνει πως άλλοι θα εγγυώνται τα χρέη μας αλλά θα ελέγχουν και τις δαπάνες μας σε μόνιμη βάση. Σημαίνει ίσως πως στο απώτερο μέλλον να πληρώνουμε φόρους απευθείας στις Βρυξέλλες και εκείνες να εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους αλλά οπωσδήποτε με τους δικούς τους όρους, δηλαδή σε περίπτωση κρίσης θα είναι εξασφαλισμένη η πληρωμή συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας αλλά αν π.χ. αποφασιστεί κεντρικά και δημοκρατικά πως θα παίρνουμε όλοι σύνταξη στα 70 αυτό θα γίνει και δεν θα μπορούμε να βγάλουμε κιχ. Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο; Κι αν είμαστε εμείς, οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί είναι; Μιλάμε για δημοκρατικές χώρες που θα πρέπει να εκχωρήσουν μεγάλα κομμάτια της εθνικής κυριαρχίας τους, και αν αυτό είναι δύσκολο για εμάς εν μέσω κρίσης φαντάσου πόσο δύσκολο είναι για τους ισχυρούς. Με τσαμπουκάδες και εκβιασμούς δε χτίζονται πανευρωπαϊκές ομοσπονδίες.

      Διαγραφή
  6. Και να μαζέψει κάποιος την κ. Ρεπούση και τους συνωστισμούς της. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσους έχασε η ΔΗΜΑΡ εξαιτίας της κατά τα άλλα συμπαθέστατης κ. Ρεπούση - εννοώ την παρουσία της και τον λόγο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Μαρία Ρεπούση έχει απόψεις και τις λέει με θάρρος και τεκμηρίωση. Με άλλες συμφωνώ, με άλλες όχι, όπως και όλοι μας. Τι είναι ρε φίλε για να τη μαζέψει κάποιος; Για όνομα της κοινής λογικής. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα.

      Διαγραφή
  7. O Kiriakos ta ipe poli orea. Ala ke i DIMAR eprepe na kani afto to vima, pirama ine ke vlepoume, empiria tha ine sto kato kato. Oso gia to Siriza, ine keros i DIMAR na tou pi "fuck off", ti fovate?

    To provlima omos tora ine i Ispania ke i Italia... I Elada tha xriasti ke trito "bailout"... Tha kratithi stin entatiki mexri na ksekatharisi to thema tou Evro... (O Milton Friedman apodixthike sostos.) Distixos pou to leo, i xora ine katestrameni. Tha akolouthisi to dromo tis Argentinis. I ifesi ine idi sto 25%.

    Gia ti Dr. Repousi: osi kseroun istoria, tha legane oti to vivlio tis apo epistimoniki istoriki skopia ixe mono ena lathos, ton perifimo "sinostismo" (To egrapse kato apo ena sigkekrimeno skeftiko...Tha itan kalitera na milage gia to makelio tis Smirnis ke gia to makelio tis Tripolitsas ke gia ola ta makelia pou ginan sta Valkania). Apo didaktiki skopia itan protoporo. I dianoisi ke i Aristera den ipostiriksan tin kathigitria opos tha eprepe, i Akrodeksia ke o Karatzaferis pirane to paro xeri ke nikisan, tragiki kataliksi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. -στις εκλογές ψηφίζουμε κάποιους για να μας κυβερνήσουν ή για να κάθονται απέξω κριτικάροντας «εκ του ασφαλούς»;
    -θέλουμε να βγάλουμε κυβέρνηση ή να κάνουμε διαρκώς εκλογές;
    -Θέλουμε απλή αναλογική για να συνεργαζόμαστε ή για να ξεκατινιαζόμαστε;
    Στη χώρα του «υπαρκτού σουρεαλισμού» η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την επίλυση μιας προβληματικής κατάστασης είναι θετική ή αρνητική, είναι προδοσία ή μήπως γενναιότητα;
    Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που κολλάνε εύκολα "ταμπέλες" και κατηγορίες στους άλλους, για οτιδήποτε στραβό συμβαίνει τριγύρω... Συνήθως είναι αυτοί που προσπαθούν λιγότερο απ' όλους, είναι αραχτοί το βράδυ στα μπαράκια με το 12άρι και το στριφτό τσιγαράκι τους, κάνουν υψηλή κριτική, θεωρώντας εαυτόν "επαναστάτη" ολκής...
    υπομονή, όπου να 'ναι έρχεται γι αυτούς, η "μεγάλη πιρουέτα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να την χαιρόμαστε...... Να την χαιρόμαστε όλοι την νέα διακυβέρνηση.

    Να χαιρόμαστε την μνημονιακή συνιστώσα(x) και την αντιμνημονιακή συνιστώσα (y)....
    βέβαια όλοι ξέρουμε ποιοι θα κάθονται στον (z).

    Ανάπτυξη είναι κάτι για το οποίο πολεμάμε όλοι προς όφελος ποιου? Ο κος Βερνίκος θα υπολογίσει τα δικαιώματα των ναυτεργατών? Εχετε καταλάβει όλοι ότι θα απολογίστε όχι μόνο για τις επιλογές των υπουργών της ΔΗΜΑΡ αλλά και για τις επιλογές Δένδια?
    Το ξύλο στις απεργίες θα είναι στις προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης ή όχι?
    Αγαπητέ δάσκαλε εδώ δεν πρόκειται για επιλογή προς όφελος του λαού ή προς όφελος της πατρίδας(όπως αναφέρθηκε) αλλά επιλογή για ύπνωση του λαού...... Η ψήφος του κόσμου δόθηκε όχι για να κυβερνηθεί απο οποιουσδήποτε και με τυχαία στρατηγική.... Θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις? κάποιοι μίλησαν για τον ιδιωτικό και δημόσιο φορέα.... Το άν η δεη θα γίνει ιδιωτική εχει επιπτώσεις μόνο στους υπαλλήλους της? Αν πουληθεί η ΛΑΡΚΟ έχει επιπτώσεις μόνο στους υπαλλήλους της? Αν πουληθεί η ΕΥΔΑΠ θα εχει επιπτώσεις μόνο στους υπαλλήλους της? Το ότι καταργήθηκε ο ΟΣΚ είχε επίπτωση μόνο στους υπαλλήλους του? @το πετάλι προσοχή γιατί στριφτό τσιγάρο κάνουν και άλλοι...... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. dimos
    Μάλλον δεν κατάλαβες τι κυβέρνηση έχουμε. Έχουμε μια δεξιά κυβέρνηση με ένα πρόγραμμα που θέλει να μας κρατήσει στο Ευρώ και να κάνει κάποιες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να προχωρήσουμε. Η ανάπτυξη αν έρθει θα είναι προς όφελος όλων, όχι μόνο των εργαζομένων, που μάλλον εσύ θέλεις, γιατί σε καπιταλιστικές οικονομίες τα περισσότερα τα κερδίζουν οι καπιταλιστές. Δυστυχώς δεν πλειοψήφησαν οι επαναστατικές δυνάμεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις που ανέφερες, αν γίνουν, μόνο καλό θα κάνουν στην οικονομία. Θα την τονώσουν, θα ανεβάσουν τον ανταγωνισμό, θα κάνουν θέσεις εργασίας, θα προσθέσουν αξία, θα κατεβάσουν το κόστος, θα ανεβάσουν την ποιότητα, όπως έγινε με τον ΟΤΕ. Τώρα έτσι όπως είναι κάνουν κακό σε όλους εκτός από τα κρατικοδίαιτα λαμόγια που διαπλέκονται μαζί τους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.
    Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα μειώσει την ανεργία και όχι οι διορισμοί που δεν μπορούν να γίνουν, λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά και γιατί δεν χρειάζονται. Αλλά στη χώρα αυτή εχουμε άγνοια κινδύνου. Το λίπος των προηγούμενων χρόνων αντέχει ακόμα για πολλούς κυρίως αριστερούς έτσι ώστε να έχουν την άνεση να συζητούν ακόμα για επανάσταση κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Θεσμική εκτροπή η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής»
    «Φτιάχνουν κυβρνητικό κοινοβούλιο σε αναντιστοιχία με τους συσχετισμούς» λέει η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=463688

    Κοιτα ποια μιλαει!!
    Οταν ο πατερας της αποφασισε να παραιτηθει απο την πολιτικη, μετα απο “συμφωνια κορυφης” με την ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασισθηκε η κα Ζωη Κωνσταντοπουλου να ειναι υποψηφια βουλευτης, χωρις καμμια οργανωτικη συνδεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με “πλουσια προικα” την σχεδον πενηνταχρονη συμμετοχη του πατερα της στα κοινα.
    Επισημαινω οτι 35 ετη, απο το 1977 εως τον Μαϊο του 2012 ψηφιζα τον ανανεωτικο αριστερο χωρο.

    Οταν σχολιασα το παραπανω γεγονος σε αριστερα μπλογκ, αλλοι μου ειπαν οτι θα προτιμουσαν να ειχε ηδη ενταξη και δραση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενω αλλοι αμηχανα, τονισαν οτι εχει… σημαντικη επιστημονικη καταρτιση (ως αποτελεσμα επαγγελματικου νεποτισμου βεβαιως και ανωτερη ευφυϊα για εισαγωγη της στην νομικη σχολη).

    Υπενθυμιζω, κυριως για τους νεοκοπους και νεους στην ηλικια, οτι, το 1993 ο Συνασπισμός απέτυχε να μπει στη Βουλή (με ποσοστό 2,94%) και η πρόεδρος Μαρία Δαμανάκη παραιτήθηκε.

    Το 1996 “κοιταζοντας στα ματια” τον νεο πρόεδρο Νίκο Κωνσταντόπουλο, τον ξαναψηφισα και ο Συνασπισμός πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό της μέχρι τότε ιστορίας του σε εθνικές εκλογές (5,1%).

    Τωρα πια – για εναν ακομη λογο- δεν μπορω να τον κοιταξω στα ματια και να ξαναψηφισω ΣΥΡΙΖΑ. Και οι αγωνιστες εχουν …τα προβληματα τους καθως και πολλα προβληματα αριστερου νεποτισμου και δημοκρατιας.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αριστερά περιορισμένης ευθύνης...
    Ο πολιτικός αρριβισμός σε όλο του το μεγαλείο.
    Ο προεδρός Koυβέλης όταν έφυγε από τον Συριζα δεν δίστασε να πετάξει το στίγμα των απολογητών της βίας στους πρώην συντρόφους του και στο κόμμα στο οποίο ο ίδιος ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

    Για τους τακτικισμούς του κ. Κουβέλη, σας παραπέμπω στις επιστολές παραίτησεις των Αθανασίου, Νησιώτη και άλλων από το κόμμα (και σε αυτό το blog νομίζω υπάρχουν)

    Τώρα το όραμα του κ. προέδρου είναι α) η δημαρ να καταλάβει σταδιακά το χώρο του πασοκ (που προσχωρήσε άραγε η δημαρ στο ευρωκοινοβουλιο) και β) να γίνει ο ίδιος πρόεδρος της δημοκρατίας (ο μεγάλος πόθος).

    Προσεχώς δε ετοιμαστείτε και για εντυπωσιακή έξοδο διαμαρτυρίας από την συγκυβέρνηση όταν θα αγριέψουν τα μέτρα.

    Μεχρί τότε απολάυστε υπεύθυνα Μπίστη, Μαλέλη, Παναγιώτου και λοιπούς

    Ελπίζω να μην με λογοκρίνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία