ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μια αλήθεια για την αγορά από τον κ. Τσίπρα

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις


του Αρίστου Δοξιάδη από το Protagon
Χτες στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας είπε μια μεγάλη αλήθεια: Όταν τον ρώτησαν για τα παράνομα και αδήλωτα ιδιαίτερα μαθήματα που κάνουν οι εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου, απάντησε: "Οταν τον εξαθλιώνεις πρέπει να βρει έναν τρόπο να ζήσει."

Λέει το ρεπορτάζ: Σε ερώτηση του Χρήστου Τελίδη, ανταποκριτή του Έθνους στη Θεσσαλονίκη, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους και με αφορμή το παράδειγμα της παραπαιδείας, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να συνδέει την ένταση της πειθαρχικής αντιμετώπισης τέτοιων κρουσμάτων με το γενικότερο μισθολογικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων: «Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι ο εκπαιδευτικός να ζει με αξιοπρέπεια. Και όταν φτάσουμε στο επίπεδο αυτό θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στην τήρηση της νομιμότητας (...) Όταν τον εξαθλιώνεις πρέπει να βρει έναν τρόπο να ζήσει. Ακόμα και στην περίοδο πριν από την κρίση όλοι ξέραμε ότι υπάρχει το πρόβλημα της παραπαιδείας».
Είπε λοιπόν αυτή τη μεγάλη αλήθεια, που είναι όμως η μισή αλήθεια. Γιατί αν ήθελε να είναι πραγματικά ειλικρινής, θά'πρεπε να το πει αλλιώς: "Όταν το κράτος δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες είτε των δασκάλων, είτε των μαθητών, ας τους επιτρέψουμε να βρουν λύσεις στην αγορά".
Με τον τρόπο που το είπε, αποδέχεται μεν τη λειτουργία της αγοράς στην παιδεία, αλλά μόνο ως αναγκαίο κακό, σε εντελώς έκτακτη περίσταση ανάγκης, (για την οποία φυσικά φταίει το Μνημόνιο). Πότε όμως θα μπορούμε να πούμε οτι η έκτακτη ανάγκη πέρασε, και θα είναι θεμιτό να πατάξουμε την παραπαιδεία; Και ποιά από όλες τις παραπαιδείες - μόνο τα αδήλωτα ιδιαίτερα, ή και τα δηλωμένα και επίσημα φροντιστήρια;
Το κριτήριο που φαίνεται να θέτει ο Αλ. Τσίπρας είναι το εισόδημα των δασκάλων. Όταν ο "εκπαιδευτικός ... ζει με αξιοπρέπεια ... θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στην τήρηση της νομιμότητας".  Τρία ερωτήματα τίθενται εδώ:
Πρώτο, πότε θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο εκπαιδευτικός θα ζει με αξιοπρέπεια; Ας πούμε, αν πάρει αύξηση 10% στις σημερινές του απολαβές; Νομίζω οτι ο Αλ. Τσίπρας θα έλεγε ότι 10% δεν αρκεί. Αν όμως πρόκειται για κάποιο πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, τότε σημειώνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόγραμμα για να βρεθούν αυτοί οι πόροι. Το πρόγραμμα του λέει ότι τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει να αυξηθούν στο 43%, από περίπου 39% που ήταν το 2011, δηλαδή να αυξηθούν κατά 10%. Αν θέλει να δώσει πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς, θα πρέπει να κόψει από κάποιους άλλους - αλλά τότε αυτοί οι άλλοι θα έχουν κάθε δίκιο να αποκτούν δικά τους αδήλωτα εισοδήματα, ναι ή όχι; Εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχτεί την άποψη οτι πρέπει να έχουμε πολύ λιγότερους δημόσιους υπάλληλους και να τους πληρώνουμε πολύ καλύτερα. Μακάρι. Αυτό το λέει από χρόνια ο Στέφανος Μάνος ...
Δεύτερο, γιατί όμως να είναι παράνομα και αδήλωτα τα ιδιαίτερα; Αφού δεχόμαστε την ανάγκη του δασκάλου, και αφού προφανώς δεχόμαστε οτι δεν κάνουν ζημιά και στον μαθητή, γιατί να μην περάσει ένας νόμος που να τα επιτρέπει, να τα φορολογεί κτλ; Θα συμφωνούσε με αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν μας είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά αν συμφωνούσε θα ήταν μεγάλη έκπληξη - θα αποδεχόταν την εμπορευματοποίηση της παιδείας που με κάθε άλλη ευκαιρία την καταγγέλει.
Μήπως όμως τα ιδιαίτερα κάνουν κακό στο μαθητή, και για αυτό δεν πρέπει να επιτραπούν; Ισως να κάνουν κακό, όταν γίνονται εκβιαστικά από έναν δάσκαλο που αρνείται να κάνει καλά τη δουλειά του το πρωί, για να εισπράξει το απόγευμα. Αν όμως συμβαίνει αυτό, δεν θα έπρεπε "να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στην τήρηση της νομιμότητας", ήδη από σήμερα; Δεν φαντάζομαι ο κος Τσίπρας να προτάσσει το συμφέρον του δασκάλου, έστω και του κακοπληρωμένου, από αυτό του μαθητή, όταν αυτά το δυό συγκρούονται.
Σίγουρα πάντως αυτό που κάνει κακό στους μαθητές είναι να γνωρίζουν οτι ο δάσκαλος τους παρανομεί την ώρα που τους διδάσκει. Μαθαίνουν από νωρίς στην υποκρισία, και στο αποδεκτό της παρανομίας. Αν είναι να κάνουμε τα στραβά μάτια στα ιδιαίτερα, καλύτερα να τα νομιμοποιήσουμε.
Τρίτο, σε όλη την σκέψη του κ. Τσίπρα απουσιάζει η πλευρά των μαθητών. Να πατάξουμε την παραπαιδεία όταν πληρωθούν καλά οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο. Μήπως όμως θα έπρεπε να συμπληρώσει, και όταν οι μαθητές (και οι γονείς τους) αισθάνονται οτι εκπαιδεύονται καλά στο σχολείο; Αν όμως έβαζε τέτοιο κριτήριο, θα άγγιζε τις επικίνδυνες ζώνες για την αριστερά: αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων, επιλογή υπηρεσιών από τους χρήστες, και διάφορα τέτοια.
Χτες λοιπόν ο κ. Τσίπρας έκανε ένα σημαντικό βήμα. Παραδέχτηκε οτι κάτω από ορισμένες συνθήκες οι μηχανισμοί της αγοράς είναι χρήσιμοι, ακόμα και στην παιδεία. Ας τολμήσει τώρα να ολοκληρώσει τη σκέψη του. Ας δεχτεί οτι οι αγορές στις κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν στο φως, και με κανόνες που εφαρμόζονται. Όχι κλείνοντας το μάτι στους πελάτες, με τη γνωστή υποκρισία του κάθε πολιτικάντη.
Και ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο οι εκπαιδευτικοί. Όπως έγραψε ο Ορέστης Καλογήρου στο facebook:"Φαντάζομαι και οι ιατροί μπορούν να παίρνουν το φακελάκι μέχρι να φτάσουν σε αξιοπρεπή επίπεδα οι μισθοί τους και οι εφοριακοί τη μίζα κλπ κλπ. "Τσοβόλα δώστα όλα" νο 2..."

5 σχόλια:

 1. H δημοσιογραφία είναι πολύ πιο μπροστά από τις αντισυριζαικές ιδεολοψίες

  Στον σύνδεσμο που ακολουθεί ο Π.Καψής του Εθνους (Μπόμπολας) επικροτεί τον Τσίπρα για να προκαλέσει τρομερή αμηχανία στο λεγόμενο "Αριστερό Ρεύμα"!!!!!

  Περισσότερη Food for thought εδώ

  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9393:pantelis-kapsis-artro-siriza-aristero-reuma&catid=83:aristera&Itemid=200

  Κοσμάς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. → Σε ποια Δημοκρατία, τις αποφάσεις λαμβάνουν οι ξένοι σταυροφόροι κατακτητές, έχοντας διορίσει υπάκουους εγχώριους υπαλληλίσκους αλά Αρτέμης Μάτσας, ως πειθήνια όργανα πιστής εφαρμογής των εντολών τους;

  → Σε ποια δημοκρατία «νομιμοποιήθηκε» η απλήρωτη εργασία και έγινε θεσμός «η καλύβα του μπαρμπα – Θωμά»;

  → Για ποια Δημοκρατία μπορώ να μιλώ, όταν εκατοντάδες (και ποιος ξέρει πόσοι ακόμα) συνάνθρωποι επέλεξαν το δρόμο της αυτοχειρίας που οι τροϊκανοί λάγνα μας ασφαλτόστρωσαν; Υπάρχει μεγαλύτερος φασισμός από την αυτοκτονία;

  → Σε ποια ελληνική Δημοκρατία να πιστέψω, όταν από επίσημα χείλη ανακοινώνεται η ενοικίαση των νησιών μας και γιατί όχι η εκχώρησή τους για τριάκοντα αργύρια στους Γερμανούς κατακτητές;

  → Σε ποια γ@μημένη Δημοκρατία οι πολίτες ντρέπονται να κοιτάξουν στα μάτια τα παιδιά τους αδυνατώντας να τους παράσχουν τα αυτονόητα;

  → Σε ποια δυτική Δημοκρατία ένας άυπνος επί 72 ώρες γιατρός, κατά τ’ άλλα μέλος της ελιτίστικης διεφθαρμένης ματσωμένης μασονίας, σκέφτεται να κατέβει σε απεργία πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμά του να πληρώνεται, να ζει ως άνθρωπος και όχι ως ραμολιμέντο του συστήματος.

  → Ποια Δημοκρατία ποινικοποίησε την τεκνοποίηση, την ιδιοκτησία και τις σπουδές.


  Επιμύθιο:
  Στο κάτω-κάτω της γραφής, σαρξ εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΔΕΙΜΑΡ.

  Σύνθημα:
  Κάτω η μισθωτή εργασία. Ζήτω ο εθελοντισμός.

  Άθρησκος Μισέλλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οχι αλλες πασιεντζες,βολτες στα μαγαζια, πωληση καλλυντικων, tupper (οι πιο δραστηριες),.....
  Απο τους πολλους καφεδες στην δουλεια γιναμε νευρικοι και στις 12 κατεβαινουμε και πινουμε 2 καραφακια τσιπουρο ή ουζο με ανθυγιεινους μεζεδες για να χαλαρωσουμε. Και το τσιγαρο; Αν στο γραφειο εχουμε κανενα σπαστικο συναδελφο, πηγαινουμε καθε 15 εως 20 min στο κλιμκοστασιο για να καπνισουμε. Ξερετε τι επικινδυνο ειναι να δουλευεις στο Δημοσιο, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ; Ο θανατος θεριζει απο την πολυ δουλεια και τις.... κακες συνθηκες εργασιας.

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ....Ενω η υγεια των "αφεντικων" και η εκμεταλλευση των προλεταριων μηχανικων ξεχειλιζει στα γραφεια των μικρο-καπιταλιστων μηχανικων-ελευθερων επαγγελματιων.

  Δηλωνω και ομολογω αυθορμητως -ανευ ασκησεως βιας- οτι ειμαι μικροκαπιταλιστικο γουρουνι που εκμεταλλευεται στο γραφειο μου τις αλλες 5 ιδιοτητες του εαυτου μου(μηχανικος, σχεδιαστς, γραμματτεας, λογιστης, courrier) παραγοντας ετσι υπεραξια και επομενως πρεπει να εχω μια μεγαλη τσεπη και 5 μικρες, ομως το μπλουζιν εχει 2+2 + 1 μικρη, αρα πρεπει να παρω παντελονι εκστρατειας**με 4+2 =6 τσεπες)

  Αφωτιστος Φιλελλην

  **νομιζω οτι ηδη εχω 2 εως 3 που εχω αγορασει στις εκπτωσεις. Προερχονται απο Ασιατικες χωρες και αυτο αποτελει μεγαλο προβλημα στον κλαδο της υφαντουργιας και του ενδυματος στην Ε.Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Διαφωνώ. Αν κατάλαβα καλά το πνεύμα ο Τσίπρας μίλησε πρώτα για αυξήσεις σε μισθούς και μετά για τιμωρία. Την αγορά στην παιδεία την αποδέχεται επί της αρχής, αλλά όχι την παρανομία των δημόσιων λειτουργών (την οποία αποδέχεται ως αναγκαίο συστατικό της επιβίωσης). Το ερώτημα είναι τι έλεγε παλαιότερα, προ κρίσης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή