Με την Ελλάδα της αξιοπρέπειας



του Λεωνίδα Καστανά

Είναι βαρετό όταν επαναλαμβάνεται αλλά και διδακτικό, διότι ως γνωστόν η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως. Και η επίσκεψη Μέρκελ έδειξε ότι υπάρχουν δυο Ελλάδες.

Η μια, η αξιοπρεπής Ελλάδα, ήταν αυτή που είτε αδιαφόρησε, είτε είδε θετικά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγγελάριου. Όσοι αδιαφόρησαν πιστεύουν ότι οι επισκέψεις αυτού τους είδους είναι απλά «επικοινωνία», δεν αποτελούν σοβαρό πολιτικό γεγονός.  Όσοι την είδαν θετικά θεωρούν ότι είναι δείγμα μιας καθολικής μεταστροφής της Ευρώπης σε σχέση με την περίπτωσή μας. Και δεν έχουν άδικο. Αλλά δεν υπάρχει και λόγος να το κάνουμε ΘΕΜΑ. Εξάλλου η Γερμανίδα ηγέτης δεν μας είπε και τίποτα καινούργιο. Ελπίζει και εύχεται να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εφόσον βέβαια εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα. Το ξέρουμε και το παλεύουμε.

 Στα πλαίσια αυτά ήταν πολύ ορθή και αξιοπρεπής η άρνηση του Φώτη Κουβέλη να παραστεί στις συζητήσεις του Σαμαρά με την Άγκελα. Η χώρα έχει πρωθυπουργό, δηλαδή θεσμικό εκπρόσωπο. Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, προφανώς και τον εμπιστεύονται, αλλιώς τι νόημα έχει η υποστήριξη. Αλλά υπάρχει και ένας ακόμα λόγος, αυτός μιας κάποιας εθνικής υπερηφάνειας. Εντάξει η Μέρκελ δίνει το χαρτί, αλλά δεν θα βγούμε και στην πόρτα να την υποδεχθούμε ως οικογένεια, δηλώνοντας πόσο ευγνώμονες της είμαστε που καταδέχτηκε να μας επισκεφθεί, ενώ χρωστάμε και του ήλιου.   

Υπάρχει όμως και η άλλη Ελλάδα, η παλιά και αμετανόητη. Η Ελλάδα του λαϊκισμού και της βλακείας, που θεωρεί ότι η επίσκεψη κάθε Ευρωπαίου ηγέτη στη χώρα μας γίνεται για να υποδηλώσει την επιβολή του παγκόσμιου καπιταλισμού πάνω στον αδούλωτο ελληνικό λαό και άλλα τέτοια που κρατάνε από την εποχή του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Είναι η Ελλάδα του Τσίπρα, του Καμμένου, του Κασιδιάρη, των κουκουλοφόρων που βρήκαν ευκαιρία να εξορύξουν λίγο μάρμαρο ακόμα και κάτι λοκατζήδων που έκαναν ασκήσεις ακριβείας με στολές παραλλαγής φωνάζοντας, «στη μπάντα περνάνε τα κομάντα». Είναι  η τριτοκοσμική Ελλάδα, των λίγων αγανακτισμένων δημοσίων υπαλλήλων, που αφού δήλωσαν οι περισσότεροι ασθένεια για να μην χάσουν το μεροκάματο, κατέβηκαν στο κέντρο για να γιουχάρουν αυτή που σπρώχνει άλλα 31,5 δις για να συνεχίσουν εκείνοι να εισπράττουν το μισθό τους, χαλαρά.  

Είναι σημαντικό ότι η περισσότερη Ελλάδα τους γύρισε την πλάτη. Οι καλοθρεμμένες μούρες τους δεν της φάνηκαν και τόσο αξιόπιστες για να ενώσει μαζί τους τις φωνές της για το δράμα που περνάει. Προτίμησε να κυνηγήσει και σήμερα το γλίσχρο της μεροκάματο, να φροντίσει τα παιδιά της, να ψάξει για δουλειά και να χαζέψει στην TV τον Τέρενς και τον Πάντζα καθώς έδεναν το ατσάλι στους δρόμους της φωτιάς. 
Αυτή  η υποκριτική Ελλάδα θέλει να μας πείσει ότι  αγωνίζεται για το συμφέρον μας.
Μάγκες μου το παραμύθι σας είναι παλιό, το φάγαμε αλλά δεν το χωνέψαμε ποτέ. Το ξεράσαμε και πάμε γι’ άλλα.

Σχόλια

  1. Οι καλοθρεμμένες μούρες τους,σημειώνω την έκφραση στο ανθολόγιο ορισμών για την εμφάνιση αυτών των ανθρώπων που ακόμα συμπληρώνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άννα τόσα χρόνια στη δημοσιογραφία τις ξέρεις καλά αυτές τις μούρες. Κάποτε ήταν μουσάτες, τώρα ή έχουν κοτσίδες ή αφήνουν καράφλα ξυρισμένη αλλά είναι πάντοτε καλοθρεμμένες. Το ΙΚΑ δεν έχει το όνομά τους, είναι τα παράσιτα της επανάστασης. Μετά τις τελευταίες εκλογές φαντάζομαι να βολεύτηκαν αρκετές. Οι υπόλοιπες περιμένουν να πέσει η κυβέρνηση για να αναλάβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος γιορταζει σημερα;

    “Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

    Οσον αφορά τη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.”

    Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/worldays/61#ixzz28tTVSg8W

    Απαντησις : Το απεραντο….φρενοκομειο.


    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ Στην χωρα, στις εορταζουσες και τους εορταζοντες και …περαστικα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. “Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, την κατάσταση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. ”

    Τι εννοει; Στους χωρους εξετασης και θεραπειας η -κυριως- εξω απο αυτους, σε μας τους πολλους , τους “υγιεις”;

    “Για του εξω απο αυτους “υγιεις”, θεωρουνται ………”.ιδιορρυθμοι τυποι”, ανεκτοι απο την κοινωνία, ως ακίνδυνοι και ενίοτε γραφικοι,

    διατηρουντες βέβαια και ολα τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. ”

    Ελα ομως που κινουμαι 39 ετη στο κεντρο της Αθηνας και …εχουν δει τα ματια μου πολλα, οπως:
    -σε τρακαρισμα ταξι με ΙΧ στo συνταγμα ο ταξιτζης να βγαινει εξω με ενα κατσαβιδι …20 εκ. και να απειλει τον ατυχη οδηγο.
    -γενικα σε τρακαρισματα υβρεις και πολλα γρονθοκοπηματα
    -στην γωνια Ζ. Πηγης & Ακαδημιας “ενηλικα” αναρχοπουλα και μπατσοπουλα να παιζουν πετρο-ξυλο-πολεμο (στα 10 μου σταματησαμε τον πετροπολεμο μεταξυ γειτονιων γιατι τραυματισθηκε ενα παιδι στο κεφαλι)
    -διαφορους πυρομανεις να καινε ΙΧ και μοτοσυκλετες
    [....]
    -το 1999 γνωστοι μου να αγοραζουν σε απιθανα υψηλες τιμες μετοχες εταιρειων που παρηγαγαν …σχεδον τιποτα
    -σχεδον εναν ολοκληρο λαο να υποστηριζει αυξησεις με δανεικα

    Ζησαμε μεσα σε μια επικινδυνη φαντασιωση, χρειαζομαστε θεραπεια.
    Συστηματικη, μακρα και επωδυνη, απο ομαδα ψυχιατρων, ψυχολογων και κοινωνιολογων -κυριως ελληνων εξωτερικου με μολις τριμηνη θητεια (ωστε να μην προλαβουμε να τους διαφθειρουμε κι αυτους)- με ημερησιες εκπομπες απο το ραδιοφωνο και την τηλεοραση.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ Ιδου αλλη μια επικερδης δραστηριοτης κατα την εποχην της οικοομικης κρισεως. Μετατρεπουμε την συλλογικην ποαρακρουσιν και ψυχασθενεια της κοινωνια μας εις…. επιχειρηματικην ευκαιριαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στα πλαίσια αυτά ήταν πολύ ορθή και αξιοπρεπής η άρνηση του Φώτη Κουβέλη να παραστεί στις συζητήσεις του Σαμαρά με την Άγκελα. Η χώρα έχει πρωθυπουργό, δηλαδή θεσμικό εκπρόσωπο.

    Φίλε leo,


    Ήθελα να 'ξερα, το πιστεύεις αυτό;;; Μια απελπισμένη προσπάθεια αποστασιοποίησης είναι, μπας και σώσετε τα προσχήματα. Μέχρι και οι μαθητές σου το κατάλαβαν!

    leo, leo... Κοτζαμάν φυσικός και δεν έχεις μάθει ακόμα ότι οι κατσίκες δεν μασάνε ταραμά; Τσ, τσ, τσ...


    Τα λέμε (αλλά να μας τα λες λιγότερο χοντρά... ;-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Left Από που να αποστασιοποιηθεί ο Φώτης. Μέσα είναι μέχρι τα μπούνια. Υπογράφει μέτρα και παλεύει να είναι όσο το δυνατό πιο δίκαια και άλλοτε το πετυχαίνει, άλλοτε όχι. Δεν υπάρχουν πια προσχήματα. Η σώζουμε την παρτίδα ή την κάνουμε. Ρίσκα left, που οι δικοί σου δεν πήραν. Περιμένουν να πετύχει ο Φώτης, να μπουν τα 31 δισ και μετά να ρίξουν την κυβέρνηση να διαχειριστούν αυτοί το μπαγιόκο. Απλά πράγματα, νόμοι Φυσικής. Εδώ θα είμαστε να τα δούμε και κυρίως να τα ζήσουμε. Τα λέω χοντρά; Ναι και θα τα πω χοντρύτερα, Νάχει ενδιαφέρον η διαφωνία. Εύχομαι καλό χειμώνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε leo,


      Μα γι' αυτό ακριβώς κάνω λόγο για μία απελπισμένη προσπάθεια αποστασιοποίησης μπας και σώσετε τα προσχήματα. Ακριβώς επειδή είσαστε μέσα μέχρι τα μπούνια!

      Ποια 31 δις να διαχειριστούνε, φίλε leo; Αυτά που περνάνε απ' την Ελλάδα ...τράνζιτ;;; Αυτό εννοούσες όταν έλεγες πως θα τα λες χοντρά; Εντάξει, μας βλέπουν!

      Τέλος πάντων. Δεν τελειώνει αυτή η κουβέντα. Ευχαριστώ για τις ευχές. Αντεύχομαι.


      Τα λέμε

      Διαγραφή
  7. Λεωνίδα χαίρομαι πάρα πολύ όταν διαπιστώνω ότι υπάρχουν και έξυπνοι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα, την οποία ρήμαξαν οι ίδιοι οι Ελληναράδες.Χαίρομαι που υπάρχουν Άνθρωποι που λένε τις άβολες αλήθειες. Άνθρωποι που δέχονται τα πυρά όλων όσων, μας περνάνε για βλάκες.Άνθρωποι που, εκεί που είναι όλα μαύρα λες: Από αυτούς τους λίγους ίσως γίνει κάτι καλό.Καλά φάγανε όλοι καλά ήπιαν τα λαμόγια,τώρα μάγκες τα κεφάλια μέσα. Ήρθε η ώρα να πληρώσετε για το πάρτυ. Στεναχωριέμαι που το πληρώνω κι εγώ μαζί τους και όλοι όσοι δεν φάγαμε αλλά παρηγοριέμαι ότι θα μπει μια τάξη στην ασυδοσία και στο μεγάλο φαγοπότι.
    Δεν αντέχουμε άλλους πατριώτες του κ....!
    Να είσαι καλά Λεωνίδα.
    Μη σταματάς να τα χώνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Δέσποινα. Λυπάμαι όταν τα χώνω, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Ευχαριστώ και συ νάσαι καλά να τα λέμε

      Διαγραφή
  8. Είναι όντως πολύ σημαντικό, όπως λες, ότι η περισσότερη Ελλάδα τους γύρισε την πλάτη, δεν το περίμενα το προχθεσινό για να 'μαι ειλικρινής.

    Η ελληνική κοινωνία αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Το αντιμνημονιακό παραμυθάκι Σύριζα-Καμμένου φαίνεται να μη πουλάει τόσο εύκολα πια.

    Το πολιτικό κενό είναι μεγάλο, και λογικά θα υπάρξουν σύντομα νέοι πολιτικοί σχηματισμοί. Το ζητούμενο είναι η συσπείρωση των δυνάμεων που επιδιώκουν την ουσιαστική αλλαγή, γιατί αν ο χώρος είναι κατακερματισμένος τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά.


    Όσο για τη Δημ. Αρ., είχα πολλές ενστάσεις για κάποιες πολιτικές επιλογές του Κουβέλη. Επίσης, πολλές ενστάσεις για τις επιλογές των προσώπων που πρότεινε για το κυβερνητικό σχήμα.

    Όμως, οφείλω να παραδεχτώ πως από τα υπάρχοντα κοινοβουλευτικά κόμματα μόνο η Δημ. Αρ. έχει τα φόντα να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, αποκομμένο από το λαϊκισμό και την πελατειακή λογική των άλλων. Αρκεί να πληθύνουν εντός του κόμματος φωνές όπως η δική σου ή του Ματσαγγάνη π.χ. και να λιγοστέψουν οι...Βουδούρηδες και Μιχελογιαννάκηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Θα ξεκινήσει αμεσα ένα φόρουμ διαλόγου της κεντροαριστεράς, θα ενημερώσω σχετικά. Συμφωνούμε σε όλες τις διαπιστώσεις. Θέλει απλά περισσότερο ρίσκο, ανοίγματα σε όλους τους παίκτες, επιθετικό παιχνίδι. Σίγουρα ο κατακερματισμός δεν βοηθάει. Νομίζω ότι οι φωνές που αναφέρεις έχουν πλέον απήχηση και στα υψηλά κλιμάκια.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία