ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

«Ρήγας Φεραίος» ο κάθε σέξι νέος.

του Βασίλη Παππά


Στα χρόνια της μεταπολίτευσης, τότε που στα αμφιθέατρα οι πολιτικές γραμμές κονταροχτυπιώντουσαν μεταξύ του συντρόφου στρατηγού Βιντέλα της Αργεντινής, του λαϊκού ηγέτη που προμήθευε το χαρτί για τα έντυπα του κόμματος, συντρόφου Τσαουσέσκου και του ηγέτη της πολιτιστικής επανάστασης Μάο, η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος έφερνε μια «αύρα» δημιουργίας και μια πνοή πολιτιστικής άνοιξης στα κοινά. Τότε πολλοί ανακάλυπταν τις Ακυβέρνητες Πολιτείες και το Κιβώτιο, ανακάλυπταν στο Μοναστηράκι και σε βιβλιοθήκες παλαιών (ηλικιακά) συντρόφων τεύχη της Επιθεώρησης Τέχνης, ανακάλυπταν τους ποιητές της ήττας. Πολλοί τότε μέσα στον αχώ της μελλούμενης επανάστασης ανακάλυπταν τον έρωτα, την ελευθεριότητα των σχέσεων, την προσωπικότητα του άλλου – της άλλης. Βιβλία όπως το Δεύτερο Φύλο, Η Διαλεκτική του Σεξ, Γυναίκα και Εξουσία δημιουργούσαν το απαραίτητο κοινωνικό πλαίσιο προσέγγισης και ξανακοιτάγματος των ρόλων ανδρών και γυναικών σε μια αταξική κοινωνία.
Ο φεμινισμός εμφανιζόταν σαν ένας καίριος τρόπος δράσης, σαν μια παράλληλη με τον κουμμουνισμό ιδεολογία που συνέδεε το πολιτικό όραμα του Μάρξ με το ψυχικό σύμπαν που ανακάλυπτε ο Φρόυντ και η Σιμόν Ντεμπωβουάρ. Οι σχέσεις ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, η ανεξάρτητη προσωπικότητα των ατόμων που δεν χωρούσε στα κομματικά και κοινωνικά πρέπει, έκανε όλον αυτόν τον κόσμο να στέκεται με σκωπτική διάθεση και σφοδρή αντιπαράθεση απέναντι σε έναν άλλο κόσμο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Αυτόν της συντηρητικής θεοκρατικής αντίληψης του «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» ή αυτόν των παιδιών της ΚΝΕ με το βιβλιαράκι της «Διαπαιδαγώγησης των νέων κομμουνιστών».
Φαλλικά υπονοούμενα και γενετήσιες πράξεις τις συναντούσαμε στις περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένες Αριστοφανικές παραστάσεις ή σε δρώμενα κάποιων έστω και «ακραίων» καλλιτεχνών, για τους οποίους «βάζαμε» πλάτη υποστηρίζοντας την ελευθερία της έκφρασης, της καλλιτεχνικής, έκφρασης ακόμη και στην ποιο ακραία μορφή της. Σεξιστικά στερεότυπα και γηπεδικές συμπεριφορές, φαλλικά συνθήματα «μπρουτάλ» επαναστατών ο χώρος αυτός ποτέ δεν καλλιέργησε. Η κουλτούρα και ο πολιτισμός μαζί με τους κοινωνικούς αγώνες πήγαιναν χέρι – χέρι. Για την Κομμουνιστική Ανανέωση και το Σοσιαλισμό είναι ο υπότιτλος της εφημερίδας Εποχή. Αυτά λοιπόν τα «καλόπαιδα» που φώναζαν «να πάει να γαμηθεί ο…» μάλλον θα ανήκουν σε κάποιο διαφορετικό κόμμα. Και ξεχνούν και κάτι. Αν δεν πήγαιναν να γαμ… ο μπαμπάς τους και η μαμά τους μάλλον δεν θα είχε λόγο ύπαρξης το κείμενο αυτό!!!
Βασίλης Παππάς – ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

12 σχόλια:

 1. Μάλλον ο σύντροφος Παππάς ανήκει σε άλλο κόμμα. Θα το καταλάβει αργά ή γρήγορα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αλλά και τι να καταλάβεις από αυτά που λέει ο Βασίλης. Ο αστικός πολιτισμός δεν είναι το φόρτε σου. Ούτε και ο σοσιαλιστικός. Κάνα γιαουρτάκι, τίποτα γιούργια, μπινελίκια και όπα της η επανάσταση κλπ. ¨Οπως μάθει κανείς.

   Διαγραφή
 2. Η αγωνία και η νοσταλγία του γράφοντος (=εκπαιδευτικού) είναι η θεσμοθετημένη πλέον έλλειψη παιδείας και κουλτούρας με την οποία μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά. Μια πασοκογενής γενιά. Το ερώτημα λοιπόν είναι όχι σε ποιο κόμμα είναι καθένας, αλλά πως θα εκπολιτίσουμε αυτά τα παιδιά και τους επόμενους που ακολουθούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. To αστείο είναι ότι η γενιά του Β. Παππά και η δική μου ( ήμασταν φίλοι και σύντροφοι στο ΡΦ του Φυσικού στην πρώιμη μεταπολίτευση)έμαθε από τις αξίες και την Παιδεία του αστικού και εμφυλιοπολεμικού κράτους της Δεξιάς. Ήταν τότε που οι αριστεροί ή δημοκράτες γονείς σου μάθαιναν να ακούς να διαλέγεσαι και να μη βρίζεις κανένα. Αυτά ήταν γνωρίσματα των τραμπούκων της δεξιάς. Το ΠΑΣΟΚ αντέστρεψε αυτήν την εικόνα. Μάγκας είναι ο πιο ξιπασμένος, το πιο λαμόγιο, ο πιο θρασύς. Είναι το νέο πρότυπο της "Αριστεράς" που έχει και εκλογικές επιτυχίες εξάλλου. Το νέο παράδειγμα για τα νέα παιδιά.

   Διαγραφή
  2. Λεωνίδα, έχεις δίκιο. Μόνο που τα παιδιά αυτά είναι τα δικά μας παιδιά. Η γενιά η δικιά αμς είναι οι μπαμπάδες τους και οι μανάδες τους. Αρα..κάτι πρέπει να ψάξουμε και σε μάς. Κάτι δεν κάναμε και δνε κάνουμε καλά. Δυστυχώς αυτό που περιγράφεις ως νέ0 πρότυπο της ''αριστεράς'' αφορά σε ΟΛΗ την αριστερά και όχι μόνο στοςυ νεολάιους του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να θυμήσω κάτι: στις διαδηλώσεις του 2008, η ίδια νεολαία φώναζε στα ΜΑΤ: "μ....ά, μ....ά, σκοτώνετε παιδιά'(!!!). Η παρατήρηση που τοςυ έγινα (από καμιά 10 γυναίκες που είμαστε μαζί) ''ρε παιδιά, τα μ....ά δεν σκοτώνουνε παιδιά, φέρνουνε στον κόσμο παιδιά!!!'' δεν έγινε κατανοητή !!!!Γιάυτό σου λέω, αν δεν κατανοήσει πραγματικά ο γονιός πως να κατανοήσει το παιδί του ?

   Διαγραφή
  3. Γεια σου Μιμή, πολύ όμορφο αυτό που έγραψες, νάσαι καλά.

   Διαγραφή
 3. O k. Papas pragmati fenete na vriskete se diafortika miki kimatos apo tous k. Lafazani ke compania. I tsoxlanaria pou fonaze «Τα δικαιώματά μας τα έκανες κουρέλι, άντε και γ… σύντροφε Κουβέλη» ektos apo έλλειψη παιδείας και κουλτούρας exi ke IQ provlima: To IQ aftis tis tsoxlanarias ine tetio pou den mpori na katalavi oti MEXRI NA XREOPOPISIS EXIS POLA DIKEOMATA, AFOU XREOKOPISIS EXIS MONO IPOXREOSIS (sinithos se danistes).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε αυτό Μάκη μου δεν περνάει από το μυαλό αυτών των παιδιών. Μεγάλωσαν αλλιώς και έχουν δεδομένη την καλοπέραση. Τώρα που νιώθουν να πιέζονται επαναστατούν. Είναι τα παιδιά της αστακομακαρονάδας.

   Διαγραφή
 4. Παντως το καλυτερο σεξ το εκαναν οι ρηγουδες. Αν εξαιρουσες το ταγαρι ηταν οι πιο καλογουστες. Οι κνιτισες ήταν αξυριστες, οι πασπιτισες και οι δαπιτισες -οσες υπήρχαν- κρυοκωλες.
  Αχ τι αξεχαστα σεξουαλικά χρονια! Ευχαριστουμε ΕΚΟΝ Ρ.Φ, ευχαριστουμε Β' Πανελλαδικη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, ήταν αξέχαστα σεξουαλικά χρόνια! Και τότε δεν βρίζαμε με σεξουαλικά υπονοούμενα -το σεξ το 'χαμε για καλό πράγμα.

   Αλίκη

   Διαγραφή
 5. Πάντα υπάρχει μια τάση εξωραϊσμού του παρελθόντος, ιδίως όταν βρίσκεσαι μέσα σε ένα θολό παρόν με αμφίβολο μέλλον. Δεν νομίζω ότι εκείνα τα χρόνια της μεταπολίτευσης ήταν τόσο ειδυλλιακά όσο τα σκέφτεται ο κ Παππάς ακόμα και στο περιβάλλον των Ρηγάδων. Είχαν κι αυτά τα σκοτεινά τους σημεία.

  Οσο για το γηπεδικής αισθητικής σύνθημα των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να εκπλήσσει. Αυτοί που το φώναζαν δεν είναι πολιτικοί απόγονοι εξωραϊσμένων ή μη Ρηγάδων όπως θα ήθελε να ήταν ο αρθρογράφος.. Ειναι προφανέστατα κάτι άλλο. Και καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι κάποιες "Αριστερές" επεφύλαξαν πολύ σκληρή μεταχείριση για πρώην συντρόφους ή γι αυτούς που τους ένιωθαν σαν "πρ'ωην".

  Εν τούτοις έχει ο καιρός γυρίσματα. Πριν κάτι μέρες σ΄ ένα τηλεοπτικό τραπέζι ο Παντελής Καψής είπε: "Σήμερα είναι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αύριο μπορεί να είναι ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ" Λες;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή