Μετά τον προϋπολογισμό τι;




Δυστυχώς οι δανειστές δεν μας έχουν εμπιστοσύνη. Γι αυτό και δεν προχωρούν σε άμεση εκταμίευση της δόσης, αλλά ούτε και στην αναγκαία, όπως όλα δείχνουν, αναδιάρθρωση του χρέους. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε έτοιμοι να πέσουμε και πάλι στα ελλείμματα, πάνω που περνάμε στα πλεονάσματα. Οι προσαρμογές των εξόδων της γενικής κυβέρνησης έγιναν. Άλλες δίκαιες και άλλες άδικες, αλλά τέλειωσαν. Αν δεν γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να μπούμε σε αναπτυξιακό κύκλο. Απλά οι επιτήδειοι θα ξεκοκαλίσουν τα ΕΣΠΑ και τα κεφάλαια του ΕΤΕπ.   Και τότε η οργή του κόσμου δεν θα μαζεύεται με τίποτα. Υπογράψαμε ουσιαστικά ως ΔΗΜΑΡ τις μειώσεις των μισθών και των κοινωνικών παροχών, αλλά πρέπει να υπογράψουμε και τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα των αγορών, τον περιορισμό των παράλογων προνομίων, την πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής. Τότε μόνο θα είμαστε Αριστερά της Ευθύνης. (Leo)

του Δημήτρη Χατζησωκράτη ( Ημερησία 10/11/12)
Αύριο (Κυριακή 11/11/12) τα μεσάνυχτα ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός 2013 με τουλάχιστον 168 θετικές ψήφους. Η ΔΗΜΑΡ, με απόφαση της ΚΕ του κόμματος ,ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα έχει αποφασίσει για την θετική της ψήφο.
Ο Προϋπολογισμός είναι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση! Εμείς αυτή την κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει να την στηρίξουμε. Και αυτό το έχουμε καταστήσει σε όλους τους τόνους φανερό.
Το μεγάλο ζήτημα για τη ΔΗΜΑΡ αλλά κυρίως για την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης είναι το: « μετά τον προϋπολογισμό τί». Όμως πριν απ΄όλα απαιτούνται δύο απαντήσεις σε οιονεί ερωτήματα, που τίθενται για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες αλλά και για τη θέση της στο κυβερνητικό σχήμα μετά το ΠΑΡΩΝ και το ΝΑΙ. Ως ΔΗΜΑΡ γνωρίζαμε προεκλογικά ότι αμέσως μετά τις εκλογές υπάρχει το προβλεπόμενο πακέτο των 11,5 δις ευρώ από το Μνημόνιο 2! Μετά λόγου γνώσεως αναλάβαμε τις ευθύνες μας και είπαμε στον ελληνικό λαό ότι υποχρεωτικά πρέπει να «περάσουμε» μέσα από την αποδοχή αυτών των επώδυνων περικοπών συντάξεων, μισθών και επιδομάτων προκειμένου να πάρουμε το διαβατήριο για τη μοναδική πορεία της χώρας για αναστροφή και ανάταξη μέσα στην ευρωζώνη και με το ευρώ.
Τα δημοσιονομικά είναι μέτρα περιορισμού των δαπανών του δημοσίου. Τα εργασιακά είναι μέτρα περιορισμού των δαπανών των ιδιωτών εργοδοτών, πέρα από το γεγονός ότι πάνε πολλά βήματα πίσω το σύστημα των εργασιακών σχέσεων, αποδιαρθρώνοντάς το. Η κυβέρνηση δεν εξαντλεί το έργο της σε 4,5 μήνες αλλά όπως έχουμε δηλώσει στο Προοίμιο της Προγραμματικής Συμφωνίας των τριών κομμάτων θα έχει χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα. Εξάλλου η απαγκίστρωση, που προεκλογικά είχαμε ως σύνθημα, δεν θα γίνονταν μέσα στους πρώτους 4,5 μήνες! Εμείς ποτέ δεν ζηλώσαμε μαγικές ικανότητες! Όταν διεκδικείς 31,5 δις συν 5 συν 7,2 είναι προφανές ότι θα περάσεις μέσα από την υπογραφή και ενός τρίτου Μνημονίου με τους δανειστές! Η απαγκίστρωση θα γίνεται στο βαθμό που το συνολικό σχέδιό μας, το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας προωθείται σταθερά με μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης, την επιτάχυνση της υλοποίησης μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την αναπτυξιακή προοπτική.
Εμείς, ως ΔΗΜΑΡ, δεν διαπιστώνουμε «ασυμβατότητα» των επιλογών μας για τις ψηφοφορίες με τις κυβερνητικές ευθύνες! Σε κυβερνήσεις συνεργασίας και μάλιστα κάτω από τόσο αναγκαστικές και πρωτόγνωρες συνθήκες, τα κόμματα θα έχουν διαφωνίες σε επί μέρους – έστω και καίρια- ζητήματα; Με αυτές θα πορεύονται, μεριμνώντας να ελαχιστοποιούν τις τριβές.
Μετά την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού, είναι απόλυτη η ανάγκη να καταβληθεί από την κυβέρνηση ως σύνολο μια εργώδης προσπάθεια πρώτα απ΄όλα για τη διασφάλιση του συνόλου της δόσης των 31,5 δις ευρώ. Προφανώς η κυβέρνηση δεν θα … χαθεί αν το Eurogroup δεν αποφασίσει οριστικά και καταληκτικά για την εκταμίευση την Δευτέρα! Το ζήτημα θα είναι ανοικτό! Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αποδείξει ότι έχουν την ευελιξία, όταν βεβαίως υπάρχει η πολιτική βούληση, να δίνουν τις αναγκαίες λύσεις. Αφού εμείς θα έχουμε κάνει το ζητούμενο βήμα, οι ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να βρουν τη λύση, έστω και μετ΄ εμποδίων ως τα τέλη του Νοεμβρίου. Έστω και αν το ζήτημα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους δεν έχει λάβει την οριστική του μορφή!
Παράλληλα και ταυτόχρονα η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιήσει όλους εκείνους τους κρατικούς μηχανισμούς για την προώθηση όλων εκείνων των πρωτοβουλιών, που είναι υποχρεωτικές: για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση, μέσα και από τη διασφάλιση όλων εκείνων των παγωμένων πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων την επιτάχυνση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, την αξιοποίηση των εργαλείων της ΕΤΕπ, το ξεπάγωμα των μεγάλων δημόσιων έργων. Για την εξεύρεση των πρόσθετων πόρων μέσα από την πάταξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με δίκαιη κατανομή των βαρών. Για τις αλλαγές-εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα και την αναδιοργάνωση του κράτους-η δημόσιας διοίκησης.
Είναι το σχέδιο και η πορεία όπως την έχουμε, από κοινού και τα τρία κόμματα, προδιαγράψει και συμφωνήσει στην Προγραμματική Συμφωνία.

Σχόλια

  1. It's genuinely very complex in this full of activity life to listen news on Television, thus I just use the web for that reason, and obtain the newest information.
    my page: how to make apps

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .... αλλά πρέπει να υπογράψουμε και τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα των αγορών, τον περιορισμό των παράλογων προνομίων, την πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής.... (Leo)

    Thimithika ekino to palio anekdoto me ton papagalo, afto pou elege: "afentiko, ase me na to do afto ke as pethano".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάκη στην επόμενη φάση θα δούμε όμορφα πράγματα. ¨Ολα αυτά που αποφάσισε η βουλή χρειάζονται εφαρμοστικούς νόμους. Εκεί όσοι ψήφισαν και δεν ψήφισαν θα προσπαθήσουν να αναιρέσουν την ουσία των ψηφισθέντων για να ικανοποοιήσουν την εκλογική τους πελατεία. Ο Σόιμπλε γιαυτό καθυστερεί. Ψάχνει τρόπους να κατοχυρώσει ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις. Αν ο Σαμαράς καταφέρει να αλλάξει την Ελλάδα θα είναι μεγάλος μάγκας. Αλλά δεν του έχω καμιά εμπιστοσύνη ούτε αυτού ούτε των υπουργών του. Το κούρεμα του χρέους είναι αναγκαίο και το ξέρουν αλλά έχουν εκλογές στη Γερμανία σε ένα χρόνο. Αυτό περιμένουν οι εγχώριοι για να ανασάνουν. Ως τότε θα παιδευόμαστε. Αλλά ουσιαστικές αλλαγές δεν βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία