ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Ένα καλό νέο: Η ενισχυτική και πάλι στα σχολεία
του Λεωνίδα Καστανά

Κάλιο αργά παρά ποτέ. Το Υπουργείο Παιδείας και ο υφυπουργός Θοδωρής Παπαθεοδώρου βρήκαν ένα ΕΣΠΑ και στήνουν και πάλι την ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια και τα Λύκεια. Έτσι διορθώνεται ένα φάλτσο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ( Α. Διαμαντοπούλου) που είχε καταργήσει το θεσμό για λογιστικούς και όχι μόνο λόγους.
Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, πολλοί μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για φροντιστήρια. Το παράλογο αναλυτικό πρόγραμμα, τα κακά, κάκιστα σχολικά βιβλία και φυσικά οι γνωστές ανεπάρκειες ενός μέρους του διδακτικού προσωπικού κάνουν δυστυχώς την ενισχυτική διδασκαλία απαραίτητη. 

Η πλάκα είναι ότι την ίδια ανάγκη έχουν και οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων που χρυσοπληρώνουν για να πάρουν μόρφωση υψηλού επιπέδου αλλά είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν και πανάκριβα ιδιαίτερα μαθήματα για να μάθουν. Γιατί προφανώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ανάπηρο είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό.
Με την ενισχυτική διδασκαλία θα βρουν και κάποια απασχόληση 7000 αναπληρωτές καθηγητές και αυτό είναι επίσης σημαντικό, όταν η ανεργία έξω σαρώνει. Να μην το υποτιμούμε.

Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο θα φροντίσει ώστε να τηρηθεί ο νόμος στη διαδικασία των προσλήψεων και να λειτουργήσει πραγματικά η ενισχυτική διδασκαλία προς όφελος των μαθητριών και μαθητών. Δεν θέλουμε να υποψιαστούμε ότι θα στηθούν καταστάσεις ροκανίσματος του ΕΣΠΑ και εγγραφής προϋπηρεσίας χωρίς να γίνονται τα μαθήματα, με εικονικά τμήματα κλπ. Δηλαδή να επαναληφθούν όλα αυτά που έγιναν η αφορμή για να διακοπεί η ενισχυτική στο παρελθόν. Ακόμα ελπίζουμε να έχουν καλυφθεί τα κενά που υπήρχαν μέχρι πρότινος στα σχολεία, γιατί καλή η ενισχυτική αλλά να γίνεται και μάθημα.

Όπως και νάχει η κίνηση είναι θετική και την επικροτούμε. Αρκεί να μην την φάνε τα ποντίκια.

9 σχόλια:

 1. Ti sxesi exi i enisxitiki didaskalia me ESPA??!!

  Pia ine ta kritiria na ginete enisxitiki didaskalia, pes fisikis, se ena likio?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάκη μου κανένα κριτήριο δεν υπάρχει. Μαθητές μιας τάξκης πχ Α λυκείου ζητούν να γίνει ενισχυτική διδασκαλία στη Φυσική, γιατί δεν τους αρκεί το μάθημα που γίνεται για χ λόγους. Μαζεύονται πχ 10 παιδιά και έρχεται ένας αναπληρωτής και τους κάνει 2 ώρες την εβδομάδα, το μεσημέρι μετά το σκόλασμα. Την 1η μέρα από τα 10 παιδιά, έρχονται τα 5 και τη 2η συνήθως κανένα. Το τμήμα μένει εικονικά για να πληρώνεται ο δάσκαλος που έρχεται αλλά δεν βρίσκει συνήθως κανένα. Εκτός αν τα παιδιά έχουν πραγματικά ανάγκη, δεν πάνε φροντιστήριο και ο δάσκαλος είναι πραγματικά καλός. Μπορεί να λειτουργήσει παιδευτικά αλλά αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά στο κανονικό πρόγραμμα. Αλλά αυτό είναι γνωστό.

   Διαγραφή
 2. Τώρα, γιατί δεν σε αναγνωρίζω; Τι σχέση έχουν αυτά με το left-liberal; Ενισχυτική για να δουλέψουν 7000 αναπληρωτές; Δεν είχες διαπιστώσει πως στις 9 στις 10 περιπτώσεις τα μαθήματα ήταν virtual - μόνο για την αμοιβή των "διδασκόντων"; Να γίνουν λοιπόν τα μαθήματα της ενισχυτικής - ΑΛΛΑ με αυστηρές προϋποθέσεις και συνεχείς ελέγχους, με μάθημα ουσιαστικό.
  Μπάμπης
  Υ.Γ. Άλλαξε την παραίνεση. Κάν' την "ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ αφού ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από πάνω σχολιάζουν δυο συμφοιτητές μου, φίλοι μου, αδέλφια μου, πραγματικοί σύντροφοι των νεανικών μου χρόνων με την πραγματική έννοια της λέξης όχι με την πολιτική. Αυτό είναι καλό, ξαναβρεθήκαμε όλοι.
   Λοιπόν μη με κολάζετε, σύντροφοι. Και το virtual το ξέρω Μπάμπη μου, τόχω δει , τόχω ακούσει, το ξέρουν όλοι. Μόνο εκεί ψηλά δεν το ξέρουν ή κάνουν πως δεν το ξέρουν. Τους πληροφορούμε λοιπόν ότι αν δεν το ελέγξουν πολύ στενά, τα λεφτά θα πάνε μόνο για χαρτζηλίκι και όχι για εκπαίδευση.

   Διαγραφή
 3. Agapite MPAMPI,
  Elpizo tin epomeni fora pou o Leo ke Co. perasoun apo ta meri sou na ime mazi tous. Mexri tote sou efxome oti to kalitero ke panta me igia.
  Me apiri ektimisi ke sevasmo,
  Makis

  LEO, den tha se kolaso...ala mazi me tin allagi pou protine o Mpampis tha mporouses se mia gonia na evazes ke afto: "Theli aretin ke tolmin o Left Liberalism"  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι θέλει θέλει αλλαγή μυαλού και δεν είναι εύκολο. ΚΑι μόνο που αναγκαζόμαστε να μιλάμε για ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία είναι στην ουσία ντροπή και λάθος. Αλλά τα πράγματα δεν αλλάζουν έτσι από τη μια μέρα στην άλλη.

   Διαγραφή
 4. Γειά σου Μάκη. Μακάρι να σας δούμε σύντομα - μαζί με την Μίνα.
  Μπάμπης
  ΥΓ Γιατί γράφεις γκρίκλις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Grafontas Greekglish grafo grigora. To pio simantiko ime oti etsi krivo tin agramatosini mou ke tin anorthografia mou. Alios prepi na elegxo kathe leksi i na vro ena spell checker/fixer gia to kimeno mou ... ke meta cut and paste ... Min sou fani parakseno, meta apo 30+ xronia axrisias i orthografia ginete anorthografia. Tora opos tha elege o Leo me kolazis!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μάκη, τι μου θύμισες τώρα. Αυτά που γράφεις δεν είναι "Ελληνο-Αγγλικά" - τέτοια νομίζω είναι όταν λές ότι "ο πατριώτης έχει πέντε ντάϊνες". Αυτά λοιπόν είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούσαμε κάποτε στα βαπόρια - τα λέγαμε "φραγκοχιώτικα", τότε που δεν υπήρχαν κινητά παγκοσμίου λήψεως κλπ και οι συνεννοήσεις γίνοντας απο τον "μαρκόνι" με μορς. Πολλές φορές, αν το βαπόρι ήταν μακριά και δεν ήταν δυνατή η επαφή απ' ευθείας με την Ελλάδα, το μήνυμα στελνόταν μέσω παράκτιων σταθμών που προφανώς μπορούσαν να στείλουν τις Ελληνικές λέξεις με λατινικούς χαρακτήρες. Και μια και μ' έπιασε πάλι το δασκαλίστικο, το Μπάμπης είναι όπως bob όχι όπως το lamp.
  Χαιρομαι να μιλάμε γι αυτό πολυλόγισα.
  Babis και όχι Mpampis

  ΑπάντησηΔιαγραφή