Ένα καλό νέο: Η ενισχυτική και πάλι στα σχολεία




του Λεωνίδα Καστανά

Κάλιο αργά παρά ποτέ. Το Υπουργείο Παιδείας και ο υφυπουργός Θοδωρής Παπαθεοδώρου βρήκαν ένα ΕΣΠΑ και στήνουν και πάλι την ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια και τα Λύκεια. Έτσι διορθώνεται ένα φάλτσο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ( Α. Διαμαντοπούλου) που είχε καταργήσει το θεσμό για λογιστικούς και όχι μόνο λόγους.
Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, πολλοί μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για φροντιστήρια. Το παράλογο αναλυτικό πρόγραμμα, τα κακά, κάκιστα σχολικά βιβλία και φυσικά οι γνωστές ανεπάρκειες ενός μέρους του διδακτικού προσωπικού κάνουν δυστυχώς την ενισχυτική διδασκαλία απαραίτητη. 

Η πλάκα είναι ότι την ίδια ανάγκη έχουν και οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων που χρυσοπληρώνουν για να πάρουν μόρφωση υψηλού επιπέδου αλλά είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν και πανάκριβα ιδιαίτερα μαθήματα για να μάθουν. Γιατί προφανώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ανάπηρο είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό.
Με την ενισχυτική διδασκαλία θα βρουν και κάποια απασχόληση 7000 αναπληρωτές καθηγητές και αυτό είναι επίσης σημαντικό, όταν η ανεργία έξω σαρώνει. Να μην το υποτιμούμε.

Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο θα φροντίσει ώστε να τηρηθεί ο νόμος στη διαδικασία των προσλήψεων και να λειτουργήσει πραγματικά η ενισχυτική διδασκαλία προς όφελος των μαθητριών και μαθητών. Δεν θέλουμε να υποψιαστούμε ότι θα στηθούν καταστάσεις ροκανίσματος του ΕΣΠΑ και εγγραφής προϋπηρεσίας χωρίς να γίνονται τα μαθήματα, με εικονικά τμήματα κλπ. Δηλαδή να επαναληφθούν όλα αυτά που έγιναν η αφορμή για να διακοπεί η ενισχυτική στο παρελθόν. Ακόμα ελπίζουμε να έχουν καλυφθεί τα κενά που υπήρχαν μέχρι πρότινος στα σχολεία, γιατί καλή η ενισχυτική αλλά να γίνεται και μάθημα.

Όπως και νάχει η κίνηση είναι θετική και την επικροτούμε. Αρκεί να μην την φάνε τα ποντίκια.

Σχόλια

  1. Ti sxesi exi i enisxitiki didaskalia me ESPA??!!

    Pia ine ta kritiria na ginete enisxitiki didaskalia, pes fisikis, se ena likio?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάκη μου κανένα κριτήριο δεν υπάρχει. Μαθητές μιας τάξκης πχ Α λυκείου ζητούν να γίνει ενισχυτική διδασκαλία στη Φυσική, γιατί δεν τους αρκεί το μάθημα που γίνεται για χ λόγους. Μαζεύονται πχ 10 παιδιά και έρχεται ένας αναπληρωτής και τους κάνει 2 ώρες την εβδομάδα, το μεσημέρι μετά το σκόλασμα. Την 1η μέρα από τα 10 παιδιά, έρχονται τα 5 και τη 2η συνήθως κανένα. Το τμήμα μένει εικονικά για να πληρώνεται ο δάσκαλος που έρχεται αλλά δεν βρίσκει συνήθως κανένα. Εκτός αν τα παιδιά έχουν πραγματικά ανάγκη, δεν πάνε φροντιστήριο και ο δάσκαλος είναι πραγματικά καλός. Μπορεί να λειτουργήσει παιδευτικά αλλά αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά στο κανονικό πρόγραμμα. Αλλά αυτό είναι γνωστό.

      Διαγραφή
  2. Τώρα, γιατί δεν σε αναγνωρίζω; Τι σχέση έχουν αυτά με το left-liberal; Ενισχυτική για να δουλέψουν 7000 αναπληρωτές; Δεν είχες διαπιστώσει πως στις 9 στις 10 περιπτώσεις τα μαθήματα ήταν virtual - μόνο για την αμοιβή των "διδασκόντων"; Να γίνουν λοιπόν τα μαθήματα της ενισχυτικής - ΑΛΛΑ με αυστηρές προϋποθέσεις και συνεχείς ελέγχους, με μάθημα ουσιαστικό.
    Μπάμπης
    Υ.Γ. Άλλαξε την παραίνεση. Κάν' την "ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ αφού ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από πάνω σχολιάζουν δυο συμφοιτητές μου, φίλοι μου, αδέλφια μου, πραγματικοί σύντροφοι των νεανικών μου χρόνων με την πραγματική έννοια της λέξης όχι με την πολιτική. Αυτό είναι καλό, ξαναβρεθήκαμε όλοι.
      Λοιπόν μη με κολάζετε, σύντροφοι. Και το virtual το ξέρω Μπάμπη μου, τόχω δει , τόχω ακούσει, το ξέρουν όλοι. Μόνο εκεί ψηλά δεν το ξέρουν ή κάνουν πως δεν το ξέρουν. Τους πληροφορούμε λοιπόν ότι αν δεν το ελέγξουν πολύ στενά, τα λεφτά θα πάνε μόνο για χαρτζηλίκι και όχι για εκπαίδευση.

      Διαγραφή
  3. Agapite MPAMPI,
    Elpizo tin epomeni fora pou o Leo ke Co. perasoun apo ta meri sou na ime mazi tous. Mexri tote sou efxome oti to kalitero ke panta me igia.
    Me apiri ektimisi ke sevasmo,
    Makis

    LEO, den tha se kolaso...ala mazi me tin allagi pou protine o Mpampis tha mporouses se mia gonia na evazes ke afto: "Theli aretin ke tolmin o Left Liberalism"



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι θέλει θέλει αλλαγή μυαλού και δεν είναι εύκολο. ΚΑι μόνο που αναγκαζόμαστε να μιλάμε για ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία είναι στην ουσία ντροπή και λάθος. Αλλά τα πράγματα δεν αλλάζουν έτσι από τη μια μέρα στην άλλη.

      Διαγραφή
  4. Γειά σου Μάκη. Μακάρι να σας δούμε σύντομα - μαζί με την Μίνα.
    Μπάμπης
    ΥΓ Γιατί γράφεις γκρίκλις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Grafontas Greekglish grafo grigora. To pio simantiko ime oti etsi krivo tin agramatosini mou ke tin anorthografia mou. Alios prepi na elegxo kathe leksi i na vro ena spell checker/fixer gia to kimeno mou ... ke meta cut and paste ... Min sou fani parakseno, meta apo 30+ xronia axrisias i orthografia ginete anorthografia. Tora opos tha elege o Leo me kolazis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάκη, τι μου θύμισες τώρα. Αυτά που γράφεις δεν είναι "Ελληνο-Αγγλικά" - τέτοια νομίζω είναι όταν λές ότι "ο πατριώτης έχει πέντε ντάϊνες". Αυτά λοιπόν είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούσαμε κάποτε στα βαπόρια - τα λέγαμε "φραγκοχιώτικα", τότε που δεν υπήρχαν κινητά παγκοσμίου λήψεως κλπ και οι συνεννοήσεις γίνοντας απο τον "μαρκόνι" με μορς. Πολλές φορές, αν το βαπόρι ήταν μακριά και δεν ήταν δυνατή η επαφή απ' ευθείας με την Ελλάδα, το μήνυμα στελνόταν μέσω παράκτιων σταθμών που προφανώς μπορούσαν να στείλουν τις Ελληνικές λέξεις με λατινικούς χαρακτήρες. Και μια και μ' έπιασε πάλι το δασκαλίστικο, το Μπάμπης είναι όπως bob όχι όπως το lamp.
    Χαιρομαι να μιλάμε γι αυτό πολυλόγισα.
    Babis και όχι Mpampis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία