ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

mama Africa

mama Africa

Παρατηρητήριο

Έχουμε δουλειές σύντροφοι. Η συλλογική ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να είναι συνέπεια της ατομικής προόδου. Είμαστε ακόμα ελεύθεροι πολίτες σε μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πίσω μας η πλούσια ιστορία και γραμματεία. Δίπλα μας τα χιλιάδες δικά μας παιδιά που προοδεύουν στο εξωτερικό. Μπροστά μας η πρόκληση της απαλλαγής από το κοινωνικό άγος. Και έχουμε δύναμη, ατόφια ανθρώπινη έλλογη δύναμη. Μπορούμε να λέμε, να γράφουμε και να κάνουμε το σωστό. Είμαστε άτομα δεν είμαστε μάζα δεν είμαστε πολτός.

Και το 2018 που μπαίνει θα ξορκίζουμε το θάνατο και θα γελάμε με τους τιποτένιους. Καλή χρονιά.


ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Τουλάχιστον η μεταπολεμική μας ιστορία είναι μια αδιάκοπη πάλη ανάμεσα στην αριστεία και τη μετριοκρατία. Ανάμεσα στον εκλεκτισμό και την ισοπέδωση. Ανάμεσα στη δημοκρατία και τον ολοκληρωτισμό. Χωρίς όμως διακριτά ισχυρά στρατόπεδα και ιδεολογικά ρεύματα. Γι’ αυτό και είμαστε πάντοτε έρμαια του λαϊκισμού ο οποίος πλασάρεται ως το απόγειο της δημοκρατίας αλλά οδηγεί στον εκφασισμό της κοινωνίας. Γι’ αυτό και από την αποδοχή της χούντας των συνταγματαρχών μεταπηδήσαμε ταχύτατα στον έρωτα του σοσιαλισμού με τα λεφτά των άλλων. Γι’ αυτό ακροβατούμε συνεχώς ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, στην παράδοση και τη νεωτερικότητα. Γι’ αυτό θέλουμε τα σπίτια μας και τα χωριά μας καθαρά και περιποιημένα και την πόλη, τον αστικό χώρο, βρώμικο και κατεστραμμένο.

Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Οι δυνάμεις του Αριστερού Φιλελευθερισμού ξεπροβάλλουν


του Λεωνίδα Καστανά

H επίσημη έναρξη των διαδικασιών συσπείρωσης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς πλησιάζει. Υποθέτω ότι οι έχοντες την πρωτοβουλία καταλαβαίνουν ότι οι καιροί δεν προσφέρονται για τα γνωστά παιχνίδια. Τα πράγματα είναι στριμόκωλα. 27,6% ανεργία και 64,9% στους νέους. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 20%, Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΞΕΛ κρατάνε δυνάμεις, ΔΗΜΑΡ στο 3% και αν… Αναποφάσιστοι και αιωρούμενοι ένα σωρό. Πλειστηριασμοί και κατασχέσεις παντός είδους προ των πυλών. Απολύσεις.  Ο Σεπτέμβρης, βαμμένος με τα χρώματα του πολέμου.

Δεν είναι καιρός ούτε για επιλεκτικούς αποκλεισμούς,  ούτε για προσωπικές στρατηγικές, ούτε για παιδιάστικα καμώματα. Το ξέρω ότι ο χώρος έχει πολλούς στρατηγούς χωρίς στρατό, απελπισμένες πολιτικές περσόνες, αναζητούντες μια τελευταία ευκαιρία. Γνωρίζω ψυχοσυνθέσεις, περασμένα μεγαλεία, μακρές θητείες σε διαδρόμους υπουργείων και κομμάτων. Ακούω απόψεις για εκείνο ή τον άλλο πολιτικό χώρο που είναι ο μόνος συγκροτημένος και που θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα, τον άξονα, τη βάση και δε συμμαζεύεται. Πιάνω το φόβο αρκετών να βρεθούν σε μια νύκτα από λοχαγοί απλοί οπλίτες. Αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία όλα αυτά που γνωρίζω, ακούω και πιάνω  απλά δεν υπάρχουν. Όποια και όποιος θέλει να τολμήσει κάτι καινούργιο, μεγάλο, ανατρεπτικό, κάτι που θα φτιαχτεί για να πρωταγωνιστήσει πρέπει να βάλει κάτω από το μοναδικό εγώ του, το εμείς και να μπει στο παιχνίδι σεμνά, ταπεινά και κυρίως πολιτικά.

Λέξεις όπως «σοσιαλδημοκρατία», «κεντροαριστερά» κλπ δεν λένε απολύτως τίποτα αν δεν οριστεί αυστηρά το περιεχόμενο των πολιτικών τους θέσεων.  Γενικότητες σε σπάνια «κορεάτικη διάλεκτο» δοκίμασαν κι άλλοι και στο τέλος δεν καταλάβαιναν ούτε οι ίδιοι τι έλεγαν. Όσοι λοιπόν συζητούν προετοιμάζοντας την έναρξη του εγχειρήματος χρήσιμο είναι να βολιδοσκοπούν και τις πολιτικές απόψεις επί του συγκεκριμένου. Γι αυτό, η υπό σύσταση ομάδα πρωτοβουλίας οφείλει να διαμορφώσει άμεσα ένα πλαίσιο θέσεων στα βασικά επίδικα. Δανειακή σύμβαση, φορολογικό, διοικητική μεταρρύθμιση, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση επαγγελμάτων, επιχειρηματικότητα, δημόσιες επενδύσεις, αυτοδιοίκηση, ανεργία. Απλά, κατανοητά, γήινα και με παραδείγματα. Και να έχει καθαρό από την αρχή ποιο  θέλει να είναι το δικό της βασικό ακροατήριο.

Τα πρόσωπα που θα τεθούν στο προσκήνιο του νέου εγχειρήματος μήπως θα πρέπει να μην έχουν συμμετάσχει ποτέ σε κυβερνήσεις του παρελθόντος; Δεν βλέπω το λόγο του αποκλεισμού τους. Γιατί είναι κακό να έχεις κυβερνήσει, αν τόχεις κάνει καθαρά και έχεις παράγει ωφέλιμο έργο; Τι να το κάνω να είσαι άσπιλος και παρθένος, αν είσαι ανίκανος; Αντιθέτως χρειαζόμαστε την εμπειρία, την προσωπική ακτινοβολία, την διεθνή αναγνώριση. Αν κάτι πρέπει να αποφεύγουμε είναι το ηγεμονισμό ειδικά από πρόσωπα που στο παρελθόν απεδείχθησαν ολίγα.

Η όλη πρωτοβουλία συνδέεται προφανώς με την κίνηση των 5 δημάρχων που μπορεί να είναι και οκτώ. Θα συνοδευτεί και με αλυσιδωτές δηλώσεις υποστήριξης  φρέσκων κυρίως προσώπων της πολιτικής, των γραμμάτων και της αγοράς σε όλη την επικράτεια. Θα καλέσει σε διάλογο πρόσωπα, κινήσεις και κόμματα. Άμεσος στόχος της είναι οι δημοτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές. Οι δυνάμεις του αριστερού φιλελευθερισμού ξεπροβάλλουν.4 σχόλια:

 1. Έμπαινε Λεό, σαφείς και δεικτικές οι επισημάνσεις σου. Λίγος ο χρόνος, το επείγον μας καταδιώκει, τα λάθη του παρελθόντος εφιάλτες. Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα τα ζητούμενα των ημερών. Όλοι αποβλέπουμε στις υπερβάσεις των εχόντων την πρωτοβουλία και εκάστου ενός εξ ημών. Οψόμεθα αμετανόητα αισιοδοξούντες.
  Παρέλειψες να συμπεριλάβεις στα επίδικα, λόγω ταχύτητας φαντάζομαι, την εκπαίδευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πράγματι Λεο, πρεπει να διατυπωθουν συγκεκριμενες θέσεις που να απαντούν σε συγκεκριμένα προβλήματα. Αν το εγχείρημα περιοριστεί σε γενικοτητες και ιδεολογικές διακηρύξεις, θα καει μετα πολλών επαίνων. Δεν υπάρχει πλέον ανοχή απέναντι σε κάτι τέτοια.

  Η κίνηση των δημάρχων δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

  Αλικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ σωστά το θέτεις Λεωνίδα: Προσδιορίσιμες Πολιτικές Θέσεις!

  Θα έλεγα, ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των ανθρώπων του χώρου των γραμμάτων και της αγοράς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή