ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Ηiggs Boson

Ηiggs Boson

Παρατηρητήριο

Σχετικά με την αποστροφή Κυριάκου Μητσοτάκη περί ανισότητας:

Η μοναδική μορφή ισότητας που έχει νόημα για εμάς τους φιλελεύθερους,είναι η ισότητα ενώπιον του Νόμου (ισονομία)!
Κάθε άλλη μορφή,ειναι είτε ανέφικτη,είτε επιτυγχάνεται μέσω καταναγκασμού,άρα συντρίβει τον ανθρωπο,τα δικαιώματα και τη μοναδικοτητά του. Ο εξισωτισμος,υπήρξε ιστορικά πάντοτε βίαιος και αυθαίρετος,συνέτριψε τα άτομα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στο όνομα ενός συλλογικού οράματος,το οποίο κάποιοι άλλοι σχεδίασαν και τους επέβαλλαν. Οδήγησε σε κοινωνίες στάσιμες,ομοιόμορφα βαρετές,πληκτικά ομοειδείς,οικονομικα αδιέξοδες,αισθητικά βάρβαρες,ηθικά αποτρόπαιες.
Ειναι τελείως διαφορετικό το να ζητάς ενα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τον καθένα απο το να ζητάς ίδιο εισόδημα για ολους.
Αυτή ειναι η ειδοποιός διαφορά φιλελευθερισμού-σοσιαλισμού και το τεκμήριο ηθικής υπεροχής της ελευθερίας.

Βαγγέλης Πάλμος

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ουδέν κακον αμιγές καλού. Η καταστροφή του Σαρωνικού έχει και ένα θετικό. Άρχισε το ξήλωμα της " πολιτικής αριστερής οικολογιας" απο τη λίστα των κοινωνικών μας στερεοτύπων. Μεγαλη πρόοδος παίκτες. Ένας απίθανος φερετζές ιδιοτέλειας, αριστερισμού και άεργου επαγγέλματος. Καιρός ήταν.

Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Οι δυνάμεις του Αριστερού Φιλελευθερισμού ξεπροβάλλουν


του Λεωνίδα Καστανά

H επίσημη έναρξη των διαδικασιών συσπείρωσης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς πλησιάζει. Υποθέτω ότι οι έχοντες την πρωτοβουλία καταλαβαίνουν ότι οι καιροί δεν προσφέρονται για τα γνωστά παιχνίδια. Τα πράγματα είναι στριμόκωλα. 27,6% ανεργία και 64,9% στους νέους. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 20%, Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΞΕΛ κρατάνε δυνάμεις, ΔΗΜΑΡ στο 3% και αν… Αναποφάσιστοι και αιωρούμενοι ένα σωρό. Πλειστηριασμοί και κατασχέσεις παντός είδους προ των πυλών. Απολύσεις.  Ο Σεπτέμβρης, βαμμένος με τα χρώματα του πολέμου.

Δεν είναι καιρός ούτε για επιλεκτικούς αποκλεισμούς,  ούτε για προσωπικές στρατηγικές, ούτε για παιδιάστικα καμώματα. Το ξέρω ότι ο χώρος έχει πολλούς στρατηγούς χωρίς στρατό, απελπισμένες πολιτικές περσόνες, αναζητούντες μια τελευταία ευκαιρία. Γνωρίζω ψυχοσυνθέσεις, περασμένα μεγαλεία, μακρές θητείες σε διαδρόμους υπουργείων και κομμάτων. Ακούω απόψεις για εκείνο ή τον άλλο πολιτικό χώρο που είναι ο μόνος συγκροτημένος και που θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα, τον άξονα, τη βάση και δε συμμαζεύεται. Πιάνω το φόβο αρκετών να βρεθούν σε μια νύκτα από λοχαγοί απλοί οπλίτες. Αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία όλα αυτά που γνωρίζω, ακούω και πιάνω  απλά δεν υπάρχουν. Όποια και όποιος θέλει να τολμήσει κάτι καινούργιο, μεγάλο, ανατρεπτικό, κάτι που θα φτιαχτεί για να πρωταγωνιστήσει πρέπει να βάλει κάτω από το μοναδικό εγώ του, το εμείς και να μπει στο παιχνίδι σεμνά, ταπεινά και κυρίως πολιτικά.

Λέξεις όπως «σοσιαλδημοκρατία», «κεντροαριστερά» κλπ δεν λένε απολύτως τίποτα αν δεν οριστεί αυστηρά το περιεχόμενο των πολιτικών τους θέσεων.  Γενικότητες σε σπάνια «κορεάτικη διάλεκτο» δοκίμασαν κι άλλοι και στο τέλος δεν καταλάβαιναν ούτε οι ίδιοι τι έλεγαν. Όσοι λοιπόν συζητούν προετοιμάζοντας την έναρξη του εγχειρήματος χρήσιμο είναι να βολιδοσκοπούν και τις πολιτικές απόψεις επί του συγκεκριμένου. Γι αυτό, η υπό σύσταση ομάδα πρωτοβουλίας οφείλει να διαμορφώσει άμεσα ένα πλαίσιο θέσεων στα βασικά επίδικα. Δανειακή σύμβαση, φορολογικό, διοικητική μεταρρύθμιση, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση επαγγελμάτων, επιχειρηματικότητα, δημόσιες επενδύσεις, αυτοδιοίκηση, ανεργία. Απλά, κατανοητά, γήινα και με παραδείγματα. Και να έχει καθαρό από την αρχή ποιο  θέλει να είναι το δικό της βασικό ακροατήριο.

Τα πρόσωπα που θα τεθούν στο προσκήνιο του νέου εγχειρήματος μήπως θα πρέπει να μην έχουν συμμετάσχει ποτέ σε κυβερνήσεις του παρελθόντος; Δεν βλέπω το λόγο του αποκλεισμού τους. Γιατί είναι κακό να έχεις κυβερνήσει, αν τόχεις κάνει καθαρά και έχεις παράγει ωφέλιμο έργο; Τι να το κάνω να είσαι άσπιλος και παρθένος, αν είσαι ανίκανος; Αντιθέτως χρειαζόμαστε την εμπειρία, την προσωπική ακτινοβολία, την διεθνή αναγνώριση. Αν κάτι πρέπει να αποφεύγουμε είναι το ηγεμονισμό ειδικά από πρόσωπα που στο παρελθόν απεδείχθησαν ολίγα.

Η όλη πρωτοβουλία συνδέεται προφανώς με την κίνηση των 5 δημάρχων που μπορεί να είναι και οκτώ. Θα συνοδευτεί και με αλυσιδωτές δηλώσεις υποστήριξης  φρέσκων κυρίως προσώπων της πολιτικής, των γραμμάτων και της αγοράς σε όλη την επικράτεια. Θα καλέσει σε διάλογο πρόσωπα, κινήσεις και κόμματα. Άμεσος στόχος της είναι οι δημοτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές. Οι δυνάμεις του αριστερού φιλελευθερισμού ξεπροβάλλουν.4 σχόλια:

 1. Έμπαινε Λεό, σαφείς και δεικτικές οι επισημάνσεις σου. Λίγος ο χρόνος, το επείγον μας καταδιώκει, τα λάθη του παρελθόντος εφιάλτες. Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα τα ζητούμενα των ημερών. Όλοι αποβλέπουμε στις υπερβάσεις των εχόντων την πρωτοβουλία και εκάστου ενός εξ ημών. Οψόμεθα αμετανόητα αισιοδοξούντες.
  Παρέλειψες να συμπεριλάβεις στα επίδικα, λόγω ταχύτητας φαντάζομαι, την εκπαίδευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πράγματι Λεο, πρεπει να διατυπωθουν συγκεκριμενες θέσεις που να απαντούν σε συγκεκριμένα προβλήματα. Αν το εγχείρημα περιοριστεί σε γενικοτητες και ιδεολογικές διακηρύξεις, θα καει μετα πολλών επαίνων. Δεν υπάρχει πλέον ανοχή απέναντι σε κάτι τέτοια.

  Η κίνηση των δημάρχων δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

  Αλικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ σωστά το θέτεις Λεωνίδα: Προσδιορίσιμες Πολιτικές Θέσεις!

  Θα έλεγα, ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των ανθρώπων του χώρου των γραμμάτων και της αγοράς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή