ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Μ' αυτούς θα προχωρήσουμε

Μ' αυτούς θα προχωρήσουμε

Παρατηρητήριο

Lives matter.
Σήμερα το απόγευμα μόλις πρωτοακούστηκε η φρικτή είδηση από τη Βαρκελώνη, άρχισε το ίδιο πολύ κουραστικό, πολύ πληκτικό, πολύ εξοργιστικό γαϊτανάκι υπερεκτίμησης-απαξίωσης, απαξίωσης-υπερεκτίμησης της ανθρώπινης ζωής.
Ανάλογα με τα παραμορφωτικά γυαλιά που φοράμε, ανάλογα με τον ιδεολογικό στόκο των εγκεφάλων μας, ανάλογα με τη διαθλαστική ικανότητα των θρησκευτικών μας πεποιθήσεων οι ζωές "ζυγίζουν" λιγότερο ή περισσότερο.
Και προσπερνάμε αδιάφορα την πιθανότητα κάθε παιδάκι που πεθαίνει στην Ινδία να είναι ένας ακόμη Ραμανουτζάν.
Κάθε παιδάκι που σκοτώθηκε σήμερα στη Βαρκελώνη να ήταν ένας ακόμη Pablo Picasso.
Στο τέλος της ημέρας, του μήνα, του χρόνου στον απολογισμό μας θα μας λείπουν πέντε, δέκα, πενήντα, χίλιες ανθρώπινες ζωές. Όλες ισοβαρείς και ισότιμες.
Όταν θα μάθουμε να μετράμε το ίδιο κάθε ανθρώπινη ζωή, τότε θα έχουμε ανέβει στο επόμενο σκαλοπάτι της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.
Σάκης Παπαθεοδώρου

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Χτες ήταν οι καταλήψεις, σήμερα το «άσυλο» της βίας, αύριο η διάλυση των μεταπτυχιακών. Οι θλιβεροί φαιοί ή κόκκινοι κομισάριοι μισούν τους άριστους γιατί τους φοβούνται και πασχίζουν να τους σταματήσουν. Γιατί είναι αυτοί που θα χτίσουν την επόμενη ελεύθερη, δημοκρατική και δημιουργική Ελλάδα. Είναι αυτοί που θα τους αποστρατεύσουν, θα τους στείλουν επιτέλους στη λήθη της ιστορίας. Είναι αυτοί που με την αξιοσύνη τους θα αλλάξουν το παράδειγμα στην έρμη τούτη χώρα. Μην ανησυχείτε. Δεν έρχεται κανένα άλλο κόμμα, πράσινο, κόκκινο ή γαλάζιο. Έρχονται οι άριστοι και να τους φοβάστε.

Έρχονται οι άριστοι και να τους φοβάστε

Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Οι δυνάμεις του Αριστερού Φιλελευθερισμού ξεπροβάλλουν


του Λεωνίδα Καστανά

H επίσημη έναρξη των διαδικασιών συσπείρωσης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς πλησιάζει. Υποθέτω ότι οι έχοντες την πρωτοβουλία καταλαβαίνουν ότι οι καιροί δεν προσφέρονται για τα γνωστά παιχνίδια. Τα πράγματα είναι στριμόκωλα. 27,6% ανεργία και 64,9% στους νέους. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 20%, Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΞΕΛ κρατάνε δυνάμεις, ΔΗΜΑΡ στο 3% και αν… Αναποφάσιστοι και αιωρούμενοι ένα σωρό. Πλειστηριασμοί και κατασχέσεις παντός είδους προ των πυλών. Απολύσεις.  Ο Σεπτέμβρης, βαμμένος με τα χρώματα του πολέμου.

Δεν είναι καιρός ούτε για επιλεκτικούς αποκλεισμούς,  ούτε για προσωπικές στρατηγικές, ούτε για παιδιάστικα καμώματα. Το ξέρω ότι ο χώρος έχει πολλούς στρατηγούς χωρίς στρατό, απελπισμένες πολιτικές περσόνες, αναζητούντες μια τελευταία ευκαιρία. Γνωρίζω ψυχοσυνθέσεις, περασμένα μεγαλεία, μακρές θητείες σε διαδρόμους υπουργείων και κομμάτων. Ακούω απόψεις για εκείνο ή τον άλλο πολιτικό χώρο που είναι ο μόνος συγκροτημένος και που θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα, τον άξονα, τη βάση και δε συμμαζεύεται. Πιάνω το φόβο αρκετών να βρεθούν σε μια νύκτα από λοχαγοί απλοί οπλίτες. Αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία όλα αυτά που γνωρίζω, ακούω και πιάνω  απλά δεν υπάρχουν. Όποια και όποιος θέλει να τολμήσει κάτι καινούργιο, μεγάλο, ανατρεπτικό, κάτι που θα φτιαχτεί για να πρωταγωνιστήσει πρέπει να βάλει κάτω από το μοναδικό εγώ του, το εμείς και να μπει στο παιχνίδι σεμνά, ταπεινά και κυρίως πολιτικά.

Λέξεις όπως «σοσιαλδημοκρατία», «κεντροαριστερά» κλπ δεν λένε απολύτως τίποτα αν δεν οριστεί αυστηρά το περιεχόμενο των πολιτικών τους θέσεων.  Γενικότητες σε σπάνια «κορεάτικη διάλεκτο» δοκίμασαν κι άλλοι και στο τέλος δεν καταλάβαιναν ούτε οι ίδιοι τι έλεγαν. Όσοι λοιπόν συζητούν προετοιμάζοντας την έναρξη του εγχειρήματος χρήσιμο είναι να βολιδοσκοπούν και τις πολιτικές απόψεις επί του συγκεκριμένου. Γι αυτό, η υπό σύσταση ομάδα πρωτοβουλίας οφείλει να διαμορφώσει άμεσα ένα πλαίσιο θέσεων στα βασικά επίδικα. Δανειακή σύμβαση, φορολογικό, διοικητική μεταρρύθμιση, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση επαγγελμάτων, επιχειρηματικότητα, δημόσιες επενδύσεις, αυτοδιοίκηση, ανεργία. Απλά, κατανοητά, γήινα και με παραδείγματα. Και να έχει καθαρό από την αρχή ποιο  θέλει να είναι το δικό της βασικό ακροατήριο.

Τα πρόσωπα που θα τεθούν στο προσκήνιο του νέου εγχειρήματος μήπως θα πρέπει να μην έχουν συμμετάσχει ποτέ σε κυβερνήσεις του παρελθόντος; Δεν βλέπω το λόγο του αποκλεισμού τους. Γιατί είναι κακό να έχεις κυβερνήσει, αν τόχεις κάνει καθαρά και έχεις παράγει ωφέλιμο έργο; Τι να το κάνω να είσαι άσπιλος και παρθένος, αν είσαι ανίκανος; Αντιθέτως χρειαζόμαστε την εμπειρία, την προσωπική ακτινοβολία, την διεθνή αναγνώριση. Αν κάτι πρέπει να αποφεύγουμε είναι το ηγεμονισμό ειδικά από πρόσωπα που στο παρελθόν απεδείχθησαν ολίγα.

Η όλη πρωτοβουλία συνδέεται προφανώς με την κίνηση των 5 δημάρχων που μπορεί να είναι και οκτώ. Θα συνοδευτεί και με αλυσιδωτές δηλώσεις υποστήριξης  φρέσκων κυρίως προσώπων της πολιτικής, των γραμμάτων και της αγοράς σε όλη την επικράτεια. Θα καλέσει σε διάλογο πρόσωπα, κινήσεις και κόμματα. Άμεσος στόχος της είναι οι δημοτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές. Οι δυνάμεις του αριστερού φιλελευθερισμού ξεπροβάλλουν.4 σχόλια:

 1. Έμπαινε Λεό, σαφείς και δεικτικές οι επισημάνσεις σου. Λίγος ο χρόνος, το επείγον μας καταδιώκει, τα λάθη του παρελθόντος εφιάλτες. Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα τα ζητούμενα των ημερών. Όλοι αποβλέπουμε στις υπερβάσεις των εχόντων την πρωτοβουλία και εκάστου ενός εξ ημών. Οψόμεθα αμετανόητα αισιοδοξούντες.
  Παρέλειψες να συμπεριλάβεις στα επίδικα, λόγω ταχύτητας φαντάζομαι, την εκπαίδευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πράγματι Λεο, πρεπει να διατυπωθουν συγκεκριμενες θέσεις που να απαντούν σε συγκεκριμένα προβλήματα. Αν το εγχείρημα περιοριστεί σε γενικοτητες και ιδεολογικές διακηρύξεις, θα καει μετα πολλών επαίνων. Δεν υπάρχει πλέον ανοχή απέναντι σε κάτι τέτοια.

  Η κίνηση των δημάρχων δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

  Αλικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ σωστά το θέτεις Λεωνίδα: Προσδιορίσιμες Πολιτικές Θέσεις!

  Θα έλεγα, ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των ανθρώπων του χώρου των γραμμάτων και της αγοράς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή