ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Θα ξεφτιλίσουμε και τις πανελλαδικές;

Παρατηρητήριο

Το ζήτημα είναι αν υπάρχουν καθαρές πολιτικές και ειλικρινής διάθεση. Μπορεί η ΝΔ να απαρνηθεί τον κρατισμό και το κομματικό κράτος και να μας οδηγήσει σε μια φιλελεύθερη κοινωνία με ανοικτούς θεσμούς, υγιή οικονομία και παραγωγική συγκρότηση; Να διαμορφώσει περιβάλλον ελκυστικό σε μεγάλα κερδοφόρα κεφάλαια; Η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στο τιμόνι προσφέρει βάσιμες ελπίδες. Σίγουρα όχι βεβαιότητες. Ειδικά όταν τον βλέπουμε να διστάζει απέναντι στα πολύ συντηρητικά στρώματα ή την Εκκλησία. Αναζητείται η υπέρβαση των εσκαμμένων, δηλαδή το εφαλτήριο για τις πολιτικές του μέλλοντος. Κάποιος πρέπει να εκσυγχρονίσει και τους νοικοκυραίους. Ε;

Athens Voice

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Χθες είδα πάλι στον ύπνο μου τον πατέρα.
Καθόμασταν οι δυο μας σ’ ένα τραπέζι με καρό τραπεζομάντιλο. Κάποιος μας έφερε δυο ποτηράκια και κρασί.
– Είσαι καλά; Του λέω.
- Καλά, καλά, και μου ‘πιασε το χέρι.
– Άντε, στην υγειά σου, είπε.
Σήκωσε το ποτήρι, τσούγκρισε και το άφησε πάνω στο τραπέζι.
– Δεν πίνεις; Ρώτησα.
– Εσύ να πιεις, απάντησε. Εγώ δε θέλω να ξεχάσω....
Γιάννης Βαρβέρης

Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Οι δυνάμεις του Αριστερού Φιλελευθερισμού ξεπροβάλλουν


του Λεωνίδα Καστανά

H επίσημη έναρξη των διαδικασιών συσπείρωσης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς πλησιάζει. Υποθέτω ότι οι έχοντες την πρωτοβουλία καταλαβαίνουν ότι οι καιροί δεν προσφέρονται για τα γνωστά παιχνίδια. Τα πράγματα είναι στριμόκωλα. 27,6% ανεργία και 64,9% στους νέους. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 20%, Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΞΕΛ κρατάνε δυνάμεις, ΔΗΜΑΡ στο 3% και αν… Αναποφάσιστοι και αιωρούμενοι ένα σωρό. Πλειστηριασμοί και κατασχέσεις παντός είδους προ των πυλών. Απολύσεις.  Ο Σεπτέμβρης, βαμμένος με τα χρώματα του πολέμου.

Δεν είναι καιρός ούτε για επιλεκτικούς αποκλεισμούς,  ούτε για προσωπικές στρατηγικές, ούτε για παιδιάστικα καμώματα. Το ξέρω ότι ο χώρος έχει πολλούς στρατηγούς χωρίς στρατό, απελπισμένες πολιτικές περσόνες, αναζητούντες μια τελευταία ευκαιρία. Γνωρίζω ψυχοσυνθέσεις, περασμένα μεγαλεία, μακρές θητείες σε διαδρόμους υπουργείων και κομμάτων. Ακούω απόψεις για εκείνο ή τον άλλο πολιτικό χώρο που είναι ο μόνος συγκροτημένος και που θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα, τον άξονα, τη βάση και δε συμμαζεύεται. Πιάνω το φόβο αρκετών να βρεθούν σε μια νύκτα από λοχαγοί απλοί οπλίτες. Αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία όλα αυτά που γνωρίζω, ακούω και πιάνω  απλά δεν υπάρχουν. Όποια και όποιος θέλει να τολμήσει κάτι καινούργιο, μεγάλο, ανατρεπτικό, κάτι που θα φτιαχτεί για να πρωταγωνιστήσει πρέπει να βάλει κάτω από το μοναδικό εγώ του, το εμείς και να μπει στο παιχνίδι σεμνά, ταπεινά και κυρίως πολιτικά.

Λέξεις όπως «σοσιαλδημοκρατία», «κεντροαριστερά» κλπ δεν λένε απολύτως τίποτα αν δεν οριστεί αυστηρά το περιεχόμενο των πολιτικών τους θέσεων.  Γενικότητες σε σπάνια «κορεάτικη διάλεκτο» δοκίμασαν κι άλλοι και στο τέλος δεν καταλάβαιναν ούτε οι ίδιοι τι έλεγαν. Όσοι λοιπόν συζητούν προετοιμάζοντας την έναρξη του εγχειρήματος χρήσιμο είναι να βολιδοσκοπούν και τις πολιτικές απόψεις επί του συγκεκριμένου. Γι αυτό, η υπό σύσταση ομάδα πρωτοβουλίας οφείλει να διαμορφώσει άμεσα ένα πλαίσιο θέσεων στα βασικά επίδικα. Δανειακή σύμβαση, φορολογικό, διοικητική μεταρρύθμιση, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση επαγγελμάτων, επιχειρηματικότητα, δημόσιες επενδύσεις, αυτοδιοίκηση, ανεργία. Απλά, κατανοητά, γήινα και με παραδείγματα. Και να έχει καθαρό από την αρχή ποιο  θέλει να είναι το δικό της βασικό ακροατήριο.

Τα πρόσωπα που θα τεθούν στο προσκήνιο του νέου εγχειρήματος μήπως θα πρέπει να μην έχουν συμμετάσχει ποτέ σε κυβερνήσεις του παρελθόντος; Δεν βλέπω το λόγο του αποκλεισμού τους. Γιατί είναι κακό να έχεις κυβερνήσει, αν τόχεις κάνει καθαρά και έχεις παράγει ωφέλιμο έργο; Τι να το κάνω να είσαι άσπιλος και παρθένος, αν είσαι ανίκανος; Αντιθέτως χρειαζόμαστε την εμπειρία, την προσωπική ακτινοβολία, την διεθνή αναγνώριση. Αν κάτι πρέπει να αποφεύγουμε είναι το ηγεμονισμό ειδικά από πρόσωπα που στο παρελθόν απεδείχθησαν ολίγα.

Η όλη πρωτοβουλία συνδέεται προφανώς με την κίνηση των 5 δημάρχων που μπορεί να είναι και οκτώ. Θα συνοδευτεί και με αλυσιδωτές δηλώσεις υποστήριξης  φρέσκων κυρίως προσώπων της πολιτικής, των γραμμάτων και της αγοράς σε όλη την επικράτεια. Θα καλέσει σε διάλογο πρόσωπα, κινήσεις και κόμματα. Άμεσος στόχος της είναι οι δημοτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές. Οι δυνάμεις του αριστερού φιλελευθερισμού ξεπροβάλλουν.4 σχόλια:

 1. Έμπαινε Λεό, σαφείς και δεικτικές οι επισημάνσεις σου. Λίγος ο χρόνος, το επείγον μας καταδιώκει, τα λάθη του παρελθόντος εφιάλτες. Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα τα ζητούμενα των ημερών. Όλοι αποβλέπουμε στις υπερβάσεις των εχόντων την πρωτοβουλία και εκάστου ενός εξ ημών. Οψόμεθα αμετανόητα αισιοδοξούντες.
  Παρέλειψες να συμπεριλάβεις στα επίδικα, λόγω ταχύτητας φαντάζομαι, την εκπαίδευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πράγματι Λεο, πρεπει να διατυπωθουν συγκεκριμενες θέσεις που να απαντούν σε συγκεκριμένα προβλήματα. Αν το εγχείρημα περιοριστεί σε γενικοτητες και ιδεολογικές διακηρύξεις, θα καει μετα πολλών επαίνων. Δεν υπάρχει πλέον ανοχή απέναντι σε κάτι τέτοια.

  Η κίνηση των δημάρχων δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

  Αλικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ σωστά το θέτεις Λεωνίδα: Προσδιορίσιμες Πολιτικές Θέσεις!

  Θα έλεγα, ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των ανθρώπων του χώρου των γραμμάτων και της αγοράς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή