Βαγγέλης Βουτσινάκης: Περπατάω στους δρόμους του Χαλανδρίου



Ο καλός φίλος και blogger Βαγγέλης Βουτσινάκης κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιώργου Θωμά "Χαλάνδρι - Πόλη για να Ζεις" και αξίζει .

του Βαγγέλη Βουτσινάκη

Περπατάω στους δρόμους στο Χαλάνδρι. Χέρι με χέρι προωθώ το έντυπο του συνδυασμού «Χαλάνδρι – Πόλη για να Ζεις» του υποψήφιου Δημάρχου Γιώργου Θωμά και ταυτόχρονα μοιράζω και το φυλλάδιό μου. Η αποδοχή του κόσμου είναι πολύ θετική. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις και τον προβληματισμό μου, αν μια κίνηση αυτής της μορφής θα είχε απήχηση, με ευχαρίστηση διαπιστώνω, ότι οι συνδημότες, οι κάτοικοι του Χαλανδρίου, ανταποκρίνονται μ’ ενδιαφέρον κι ευγένεια. Συμμετέχουν.
Ο πολύς κόσμος διψάει κυριολεκτικά να μιλήσει με κάποιον για να πει τις σκέψεις του, το πρόβλημά του, τις επιφυλάξεις ή τις ανησυχίες του. Ο κόσμος υπομένει με καρτερία και σύνεση, αλλά περιμένει αλλαγές. Είναι απογοητευμένος και ανήσυχος για το μέλλον, αλλά έχει τη διάθεση, αν διατυπωθεί ένα σχέδιο με προοπτική κι ελπίδα να το ακολουθήσει. Είναι κουρασμένος από τα μεγάλα λόγια κι είναι αποκαμωμένος από τα σκληρά οικονομικά μέτρα. Το παλεύει όμως. Θέλει να ζήσει.
Νομίζω ότι, τελικά, η επιλογή της πλειοψηφίας θα κινηθεί προς την κατεύθυνση που υπάρχει έστω κι ένα ψήγμα ελπίδας, μια υποψία διεξόδου, μια προοπτική ανάκαμψης.
 Συνομιλώντας με πολλούς από τους συνδημότες μου, είναι έκδηλη η διάθεσή τους για αλλαγή και ανανέωση των μέχρι σήμερα δεδομένων στο Δήμο. Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από ένα κατεστημένο διαχείρισης των προβλημάτων, υπάρχει απογοήτευση από την αδυναμία σύλληψης ενός σχεδίου που να εμπνέει και να κινητοποιεί τους δημότες, υπάρχει η βάσιμη πεποίθηση, ότι η διατήρηση της παρούσας κατάστασης και για τα επόμενα πέντε χρόνια, θα σημάνει την οριστική μετάλλαξη του προαστιακού χαρακτήρα του Δήμου.

Πέρα από τα έντυπα δεν κρατάω στο χέρι κανένα μαγικό ραβδάκι. Από όσους συναντώ και κουβεντιάζω, εκείνοι που δεν περιορίζονται, φυσικά, από τις όποιες κομματικές ή άλλες αντίθετες δεσμεύσεις ή εξαρτήσεις τους, δεν περιμένουν από την παράταξή μας, από τον Γιώργο Θωμά κι από μένα προσωπικά, αν αύριο κρατάμε την τύχη του Δήμου Χαλανδρίου στα χέρια μας, να επινοήσουμε τις λύσεις και ως δια μαγείας να εξαλείψουμε τα προβλήματα.

Είναι πασιφανής όμως η ανάγκη τους να εμπιστευτούν κάτι καινούργιο, άφθαρτο και δυναμικό. Είναι πρόδηλη η παγιωμένη πεποίθησή τους, ότι με τα πρόσωπα και τη νοοτροπία του χτες, δεν είναι δυνατόν να αλλάξει τίποτα. Είναι κατασταλαγμένη η αντίληψή τους, ότι για να κινηθεί επιτέλους κάτι στο Χαλάνδρι προς μια κατεύθυνση αναπτυξιακή, δημιουργική, κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά αποδοτική, χρειάζεται σχέδιο, γνώση, εμπειρία κι ανεξαρτησία. Χρειάζεται το Χαλάνδρι να περάσει στα χέρια των δημοτών του, των κατοίκων του. Χρειάζεται κάτι παραπάνω από την ψήφο, κάτι περισσότερο από την κριτική και τη συζήτηση του καφενείου, κάτι πιο πολύ από τις αποφάσεις στο γόνατο και τις επιλογές που εξυπηρετούν λίγους.

Το περπάτημα αυτών των ημερών είναι κουραστικό κι επίπονο, μου κάνει όμως ένα μεγάλο δώρο, ένα πολύτιμο θα τολμούσα να γράψω δώρο. Αυτή η καθημερινή επαφή κι επικοινωνία με αγνώστους σε μένα ανθρώπους, με ανθρώπους που λόγω της ιδιότητάς μου ως υποψηφίου επιλέγουν να μου μιλήσουν και να εκφραστούν, επιβεβαιώνει –κι αυτό είναι το σπουδαίο– ότι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας, παρά τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τα’ αδιέξοδα που τους δημιούργησε η κρίση της χώρας, θέλουν να ελπίσουν, θέλουν να προχωρήσουν, θέλουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.


Αυτή η δίψα για ζωή κι όχι η μοιρολατρική αποδοχή μιας σκληρής κι αβάσταχτης μοίρας, είναι το έναυσμα κι η δύναμη να συνεχίσω, να συνεχίσουμε, πέρα από εκλογές, ανεξάρτητα από αποτελέσματα και ποσοστά, την προσπάθεια για να βρεθούν και να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό οι κατάλληλες λύσεις και για το Χαλάνδρι και για την πατρίδα μας.

Το φιλικό χαμόγελο και το «καλή επιτυχία» είναι η δικαίωση της επιλογής μου, όχι μόνο να εμπιστευτώ και ν’ ακολουθήσω τον Γιώργο Θωμά ως υποψήφιο δήμαρχο στο Χαλάνδρι, αλλά για να βγω και να περπατήσω ώρες ατέλειωτες τους δρόμους της πόλης κρατώντας μια αγκαλιά έντυπα ελπίδας στα χέρια.

Ελπίζω ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των Χαλανδραίων, από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, μαζί με όλους τους δημότες και τους κατοίκους στο Χαλάνδρι, θα ξεκινήσουμε και τη δημιουργική μας προσπάθεια για το Χαλάνδρι του 2020, το Χαλάνδρι που θα είναι πραγματικά μια πόλη για να ζεις. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία