ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Κι όμως ο Αλέξης μπορεί να γυρίσει το ματσάκι…


του Κώστα Στούπα από το Capital
 
Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ολοκληρώσει την τετραετία και να κερδίσει και την επόμενη, αρκεί να καταφέρει να ολοκληρώσει τη «στροφή» και να προσγειωθεί ομαλά. Θα τα καταφέρει όμως;
 
Μετά το φθηνό θέατρο για εσωτερική κατανάλωση της περασμένης Παρασκευής που λίγο έλειψε, αν δεν κινητοποιούνταν ο ίδιος, ο κ. Δραγασάκης και άπαντες οι φίλοι και σύμμαχοι στο εξωτερικό, να βρεθούμε σήμερα με τις τράπεζες κλειστές, τη χώρα στο χάος και στο δρόμο προς τη δραχμή και με την πρώτη πτώση κυβέρνησης πριν την ψήφο εμπιστοσύνης, υπάρχουν ενδείξεις προσγείωσης στην πραγματικότητα.
 
Η ελληνική πλευρά δια στόματος του κ. Βαρουφάκη δεν συζητά πλέον τη διαγραφή του χρέους, αλλά κάποια μορφή επιμήκυνσης και μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης. Όπερ, αυτό που συζητάνε και σε γενικές γραμμές έχουν υποσχεθεί οι δανειστές και εταίροι.
 
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης σήμερα κατηγορούσαν όσους αποδέχονταν αυτή τη θέση, για προσκυνημένους, μερκελιστές, κατοχικές κυβερνήσεις, γερμανοτσολιάδες κλπ.
 
Είναι ενθαρρυντικό πως η κυβέρνηση επιχειρεί εναέρια στροφή (κωλοτούμπα) προκειμένου να προσγειωθεί σε ομαλότερο έδαφος. Έχει δρόμο δύσκολο μπροστά της μέχρι να το πετύχει, αλλά είναι η μόνη διέξοδος για να παραμείνει κυβέρνηση και μετά το καλοκαίρι.
 
Ο κ. Τσίπρας είναι 40 χρονών και αυτή τη στιγμή χονδρικά έχει δυο φιλικές προς το ιδεόγραμμά του επιλογές: Να γίνει κάτι μεταξύ Λούλα-Ρούσεφ ή κάτι μεταξύ Μαδούρο-Ντε Λα Ρούα.
 
Λούλα ή Μαδούρο;
 
 Ο Λουις Ινάσιο Λούλα και η Ντίλμα Ρουσέφ είναι οι αριστεροί ηγέτες που κερδίζουν τις εκλογές στη Βραζιλία τα τελευταία χρόνια και έχουν πετύχει σημαντικό έργο κοινωνικής και οικονομικής ανάταξης, με σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, ιδιωτικοποιήσεις και προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και μείωση του ποσοστού φτώχειας, πείνας και έλλειψης ιατρικής φροντίδας.
 
Ο Ντε Λα Ρούα είναι αυτός που κέρδισε με δημαγωγικές υποσχέσεις τις εκλογές στην Αργεντινή κατά τη χρεοκοπία και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κοινοβούλιο με ελικόπτερο προκειμένου να αποφύγει το εξαγριωμένο πλήθος που διαδήλωνε με τις άδειες κατσαρόλες, λεηλατούσε τα καταστήματα και έκαιγε τράπεζες.
 
Ο Μαδούρο είναι ο διάδοχος του Τσάβες στη Βενεζουέλα, ο οποίος δύσκολα θα αποφύγει την τύχη του Ντε Λα Ρούα φέτος. Στη Βενεζουέλα ο στρατός φυλάει ήδη τα σουπερ μάρκετ (οι τράπεζες δεν έχουν καμιά αξία αφού το νόμισμα που φυλάνε δεν έχει αξία).
 
Αυτές είναι οι δύο επιλογές του Αλέξη Τσίπρα από τη στιγμή που οι προσπάθειές του και η αγαθή τύχη τον έφεραν στο τιμόνι της χώρας. Η χώρα είναι σε οριακό σημείο και μέσος δρόμος δεν υπάρχει. Προς το συμφέρον όλων μας είναι να αποδειχτεί Λούλα και Ρούσεφ  και αυτήν την πλευρά να στηρίξουμε.
 
Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξει συμφωνία που θα εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο Ευρώ και εν συνεχεία θα βάλει τις βάσεις για την ανάπτυξη.
 
Για να επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει να δώσουμε και να πάρουμε αμφότερες οι πλευρές.

Η συμφωνία
 
Οι ξένοι ήδη από το ’12 είναι αποφασισμένοι να δώσουν αναδιαπραγμάτευση του χρέους αρκεί να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις.
Αναλυτικά αυτό που μπορούν να δώσουν οι ξένοι και θα το δώσουν κατά τη γνώμη μου για το ελληνικό χρέος είναι: Μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση, μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος από 4,5 στο 1,5%, επενδυτικό πακέτο στην Ελλάδα πέραν της αναλογίας του πακέτου Γιουνκέρ.
 
Σε αυτά που δεν πρόκειται να κάνουν πίσω για τα παραπάνω είναι: αποκρατικοποιήσεις, απολύσεις δ.υ. με αναδιάρθρωση του δημοσίου, πραγματικό άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, περιορισμό του συνδικαλιστικού παρακράτους δημοσίου και ΔΕΚΟ που επί της ουσίας κυβερνούσε τη χώρα, περιορισμό ολιγαρχών με άνοιγμα της οικονομίας στο διεθνή ανταγωνισμό και κυρίως δημιουργία βιώσιμου ασφαλιστικού που δεν θα γονατίζει την ανάπτυξη.
 
Αν μπορέσει η κυβέρνηση Τσίπρα μέχρι το καλοκαίρι το πολύ να εγγυηθεί πως θα κάνει όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και καταφέρει να τις περάσει στη Βουλή με κυβερνητική πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελπίδες να μείνει στην εξουσία και ίσως να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.
 
Από την άλλη πλευρά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα προκύψουν συνθήκες ασφυξίας για τις τράπεζες και τα δημόσια οικονομικά από το επόμενο μήνα.
 
Αν καταρρεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 (σενάριο παρένθεση αριστεράς) μια εκδοχή για τη συνέχεια πολύ πιθανή είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, η οποία θα εφαρμόσει την παραπάνω συμφωνία και θα κρατήσει τη χώρα στο Ευρώ. Μετά τη στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων που θα έχουν προηγηθεί, οι αντιστάσεις θα είναι μικρότερες στις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις. Το σενάριο αυτό εμπεριέχει μεγαλύτερο ρίσκο από το σενάριο ο κ. Τσίπρας να καταφέρει να ολοκληρώσει τη στροφή και να γίνει ο Λούλα της Ευρώπης.
 
Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό τα θετικά σενάρια αποφυγής κατάρρευσης και εξόδου από το Ευρώ κερδίζουν έδαφος αντί να χάνουν.
 
Αυτό συμβαίνει μετά τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προχθές το βράδυ σε σχέση με την εγκατάλειψη της θέσης «κουρέματος» του χρέους. Η στροφή αυτή επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει στρατηγική σύγκρουσης και εξόδου από το Ευρώ.
Στην προσπάθεια αυτή της προσγείωσης η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να λάβει την υποστήριξη όλων των φιλοευρωπαϊκών και πατριωτικών δυνάμεων στην κοινωνία και το κοινοβούλιο.

Το ερώτημα είναι αν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα τον στηρίξει... Αλλιώς ναι ο Αλέξης μπορεί να το  γυρίσει το ματσάκι..


Πηγή:www.capital.gr


1 σχόλιο:

  1. Επι του παροντος αποψε - οπως χθες και προχθες - αυτοσχεδιαζουμε. Ειμαστε απλα και χαλαρα σε listening tour. Που και που πεταμε και καμια advanced idea για perpetual η imaginary bonds. Till the fat lady sings ...

    Το μονο σιγουρο ειναι οτι η επομενη ταινια της σειρας του Ian Fleming θα αρχιζει πια με My name is Yanis, Yanis Bond. Θα παιζει και η Ντοροθι Κινγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή