ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Plamen Tonchev: Από την "εθνική κυριαρχία" στην "εθνική ασφάλεια"Πριν από λίγες μέρες η φιλόξενη Μαργαρίτα δημοσίευσε κάποιες σκέψεις μου για την απατηλή εθνική κυριαρχία στην σύγχρονη εποχή:

Εν τω μεταξύ, αναμένεται σύντομα να δημιουργηθεί η νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, ως μετεξέλιξη της υπηρεσίας Frontex ( βλέπε παρακάτω)

Ως συνήθως, οι κυριότερες ενστάσεις σχετίζονται με την έννοια της "εθνικής κυριαρχίας". Απολύτως αναμενόμενο, σε μια ΕΕ που είναι "ένωση κυρίαρχων κρατών" κι όχι ομοσπονδία, όπως είναι λόγου χάρη οι ΗΠΑ. Πλην, όμως, η ίδια η πραγματικότητα μάς σπρώχνει προς νέες μορφές ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μέσω της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας σε υπερεθνικές δομές. 

Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα που είναι τόσο αποδυναμωμένη (οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, διπλωματικά) που δεν έχει περιθώρια για "τσαμπουκάδες" και ανέξοδες επιδείξεις "εθνικής υπερηφάνειας" και "αξιοπρέπειας". Είναι καιρός πια, αντί για την καραμέλα της "εθνικής κυριαρχίας", να ασχοληθούμε σοβαρά με την έννοια της "εθνικής ασφάλειας" στο πλαίσιο της συλλογικής ασφάλειας, όπως την εγγυώνται η ΕΕ, η Ευρωζώνη, το ΝΑΤΟ, η νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, κ.λπ.
Πλάμεν

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο 


Πηγή: Deutsche Welle (via Capital.gr)

Το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει σήμερα τη σύσταση της νέας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απορρίπτουν αιτιάσεις για περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ. 

Μιλώντας στο Στρασβούργο το βράδυ της Τρίτης, ο επίτροπος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για "ιστορική" συμφωνία. Ιστορική είναι, σε κάθε περίπτωση, η ταχύτητα με την οποία τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στη σύσταση της νέας υπηρεσίας, μόλις έξι μήνες μετά την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων και υπό την πίεση των δραματικών εξελίξεων στην προσφυγική κρίση. Αλλά και επί της ουσίας η σύσταση μίας πανευρωπαϊκής συνοριοφυλακής αποτελεί σημαντική εξέλιξη, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, υποστηρίζει η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ. "Είναι ένας σημαντικός οργανισμός, ο οποίος εποπτεύει πλέον τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και ταυτόχρονα θωρακίζει τη ζώνη του Σένγκεν. Έχει σημασία, διότι η δική μας χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει επαρκώς και αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, δοθέντος ότι η ακτογραμμή είναι τεράστια" λέει η ελληνίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.
Η νέα υπηρεσία δεν δημιουργείται από το μηδέν. Βασίζεται στις υπάρχουσες δομές της Frontex, του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Όμως το προσωπικό θα υπερδιπλασιαστεί και οι δυνάμεις της συνοριοφυλακής θα μπορούν να αναπτύσσονται μέσα σε τρεις ημέρες, όταν και όπου χρειαστεί. Όπως επισημαίνει ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου, ο λετονός ευρωβουλευτής Άρτις Πάμπρικς, "το πλεονέκτημα είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της σημερινής Frontex. Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι η ΕΕ δεν καταφέρνει να δώσει κοινή και αποτελεσματική απάντηση στην προσφυγική κρίση, αλλά και γενικότερα στα προβλήματα που σχετίζονται με τη διακίνηση ανθρώπων ή το διασυνορακό έγκλημα. Η νέα ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή θα διαθέτει περισσότερο προσωπικό, κοινή εκπαίδευση, καλύτερο τεχνικό εξοπλισμό. Θα μπορεί να προσφέρει άμεση βοήθεια στα κράτη-μέλη που έχουν ανάγκη από τη βοήθεια αυτή".
Απειλείται η "εθνική κυριαρχία";
Η συνοριοφυλακή δεν υποκαθιστά το λιμενικό ή άλλες εθνικές αρχές. Ωστόσο προβλέπεται ρητώς ότι, σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις στα σύνορά του, θα αναπτύσσονται εκεί δυνάμεις της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, είτε κατόπιν αιτήματος του κράτους-μέλους, είτε με απόφαση του Συμβουλίου. Στη σχετική συζήτηση που έγινε την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες για περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας. Ο Άρτις Πάμπρικς, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας στη χώρα του, εξηγεί: "Αυτή η υπηρεσία είναι απλώς ένα πρόσθετο εργαλείο, δεν υποκαθιστά την ευθύνη που έχουν τα κράτη-μέλη να περιφρουρούν τα σύνορά τους. Όμως, στην υποθετική περίπτωση που ένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά του, ενώ την ίδια στιγμή αρνείται να δεχθεί και βοήθεια- επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για καθαρά υποθετική περίπτωση, γιατί δεν βλέπω ποιος θα έκανε κάτι τέτοιο- τότε προφανώς οι υπόλοιποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Γιατί δεν μπορεί μία χώρα να υπονομεύει την ασφάλεια όλων των υπολοίπων" λέει ο λετονός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.
Η προστασία αυτή, τονίζει, συνίσταται στην επιβολή συνοριακών ελέγχων. Ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζει ότι όχι μόνο δεν θίγεται η εθνική κυριαρχία, αλλά "αντίθετα, αυτό το σώμα θα αποτελείται από στελέχη όλων των ευρωπαϊκών χωρών και θα έχει την ευθύνη για ολόκληρη την Ευρώπη". Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ επισημαίνει: "Τα κράτη μέλη θα έρχονται να συνδράμουν, γιατί τα ίδια θα εξυπηρετούνται. Δηλαδή ο οργανισμός έρχεται να καλύψει τις ανεπάρκειες των κρατών-μελών, δεν έρχεται να επιβάλει μια επιβάρυνση περαιτέρω. Τα κράτη-μέλη θέλουν τη βοήθεια αυτή, γι' αυτό θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η σύσταση του οργανισμού".
Ο "γρίφος" της Ουγγαρίας
Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών θέλει "περισσότερη Ευρώπη" στη μεταναστευτική πολιτική. Η ίδρυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής θεωρείται απάντηση σε αυτό το αίτημα. Ωστόσο οι πανηγυρισμοί για τη σχετική συμφωνία μετριάζονται μετά τη "βόμβα" που εξαπέλυσε η Ουγγαρία, εξαγγέλοντας δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και μάλιστα στις 2 Οκτωβρίου, ημέρα που συμπίπτει με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη γειτονική Αυστρία.
Ο Άρτις Πάμπρικς, αφού πρώτα επιμείνει στη διευκρίνηση ότι στο ζήτημα αυτό θα μιλήσει ως πολιτικός και όχι ως εισηγητής του Κοινοβουλίου, λέει ότι αυτό το δημοψήφισμα γίνεται γιατί κάποιοι άργησαν να αντιδράσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η ΕΕ ξεκινάει από λάθος αφετηρία, δηλαδή προτάσσει την αλληλεγγύη. "Αν θέλουμε να πάρουμε τα πράγματα με τη σωστή σειρά" λέει ο Άρτις Πάμπρικς "θα πρέπει: πρώτον, να κάνουμε τη δουλειά μας στην εξωτερική πολιτική καταστέλλοντας τις πολεμικές συγκρούσεις που αυξάνουν τις προσφυγικές ροές. Δεύτερον, να συνεργαστούμε με τις γειτονικές χώρες, ώστε να μπορούν να δαμάσουν τις κρίσεις, από τις οποίες επηρεάζονται πριν από όλους τους υπόλοιπους. Τρίτον, να διαχειριστούμε καλύτερα τα σύνορά μας, χωρίς να απευθύνουμε προσκλητήριο σε όλους τους μετανάστες. Στη συνέχεια να αξιολογήσουμε ποιοι χρειάζονται διεθνή προστασία. Και μετά να αρχίσουμε να μιλάμε για μετεγκατάσταση και αλληλεγγύη".
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο 

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου