ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Από το Nicolas Sevastakis: Αυτή η εξουσία δεν πιστεύει στον νόμο της πολιτείας (στο ρεπουμπλικανικό συμβόλαιο). Συνδιαχειρίζεται σχολική ύλη με την Εκκλησία ή δημόσιους χώρους και πλατείες με "πολιτικές ομάδες'' ή εθιμικές παραδόσεις ''ανυπακοής''. Είναι πλέον το σημείο συνάντησης του κρατισμού και ενός επιλεκτικά διακριτικού αντικρατισμού. Ασκείται καθημερινά στη νουθεσιακή ρητορική κατά του ιδιωτικού φανερώνοντας απίστευτη φοβία για ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Για να μην κακοκαρδίσει τον έναν ή άλλον εξουσιαστικό παίκτη σε αυτό το αντισυστημικό θέατρο της ωμότητας που συγκινεί πολλές ομάδες ισχύος και θεατές στη χώρα.

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Το θράσος των γιατρών του ΙΚΑ
Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ ανάμεσα στην προχειρότητα του Υπουργείου και την αναλγησία των συντεχνιών.

Του Κλέαρχου Τσαουσίδη, pressinaction.gr, 10.2.11

«Κάποιοι έμαθαν τον χώρο της υγείας σε δύο μήνες και νομοθετούν, νομίζοντας ότι δίνουν λύσεις». H δήλωση έγινε στο ραδιοσταθμόΒΗΜΑ 99,5, διά στόματος του αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλη (και επισκέπτη του Τριανταφυλλόπουλου). Είναι γεγονός. Ο αναπληρωτής υπουργός Κουτρουμάνης, χρόνια πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (γι’ αυτόν είναι τα βέλη) αλλά και όλοι οι ασφαλισμένοι που υφιστάμεθα δραχμοφονιάδες (άντε, ευρωφονιάδες) γιατρούς μια ζωή, είμαστε άσχετοι.
Σημείωση: έχω γνωρίσει εξαιρετικούς και ανιδιοτελείς γιατρούς, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Και άλλο να έχεις προσωπική σχέση με το γιατρό σου, που αμείβεται καλά (όπως στο ταμείο των δημοσιογράφων) και άλλο να παίζεις τη ζωή σου κορόνα γράμματα, αν είσαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και δεν ανέχεσαι το νταβατζιλίκι.
Δε σηκώνω κουβέντα για την ποιότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών στο ΙΚΑ. Είναι αισχρή, είναι παράνομη, είναι κλείσιμο ματιού των κυβερνήσεων στους γιατρούς για να δέχονται χαμηλούς μισθούς και να τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι, μαύρα, κατάμαυρα, από τα θύματά τους, τους ασφαλισμένους.

Χρόνιο νόσημα; Ε, και;

Αλίμονο σου αν επιχειρήσεις να πάρεις τα φάρμακά σου για χρόνιο νόσημα από γιατρό του ΙΚΑ. Πρέπει να πάρεις σειρά ή να κλείσεις ραντεβού το πιθανότερο για τρεις μήνες μετά. Βλέπετε, για να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, καθιέρωσε η διοίκηση το ραντεβού. Μάλιστα. Είκοσι λεπτά για κάθε ασθενή. Τρεις την ώρα, άντε 12-15 σε κάθε βάρδια, διότι θα βγούμε για τσιγάρο, για κατούρημα, για να μιλήσουμε στο κινητό και να μη μας ακούνε…
Θα μου πεις, να μην κατουρήσουν, να μην καπνίσουν, να μην πούνε στην ξανθιά πόσο ωραία ήταν χτες; Μέσα σε όλα. Αλλά, όταν πάω για να μου γράψει τα φάρμακα. Πόση ώρα κάνει ο καλός μου ο γιατρός; Δυο λεπτά, πέντε; Όχι βέβαια είκοσι.
Αν τους το πεις, δεν τον ξαναβλέπεις. Τόσο απλά. Παράδειγμα: ασθενής με αρχή γλαυκώματος (αστείο πράγμα, έτσι;), προσπαθεί από το Νοέμβρη να κλείσει ραντεβού για να του γράψει ο οφθαλμίατρος τις σταγόνες του, του κλείνουν για την περασμένη βδομάδα (Φλεβάρης, έ;), πέφτει πάνω στην απεργία και πάμε για Μάρτιο. Θα τυφλωθεί ο άνθρωπος; Όχι. Πληρώνει (το αντέχει ακόμη) το πανάκριβο σκεύασμα και πορεύεται. Αν επισκεπτόταν τον ίδιο γιατρό στο απογευματινό του ιατρείο θα είχε λύσει το πρόβλημα, καταβάλλοντας κατά μέσο όρο τέσσερις με πέντε βίζιτες το χρόνο. Διακόσια πόσα ευρώ μείον στην τσέπη;
Και ας έχεις πληρώσει επί τριάντα πέντε χρόνια 10,5% (μαζί με τον εργοδότη σου) πάνω στο μισθό σου για το ΤΕΑΜ (δηλαδή για περίθαλψη και επικούρηση. Η τελευταία στο ΙΚΑ είναι αστεία, οπότε η μερίδα του λέοντος αφορά στον κλάδο περίθαλψης).
Σε ένα μισθό που κατά μέσο όρο, σε αποπληθωρισμένα λεφτά, είναι 1.500 ευρώ το μήνα, έχεις καταβάλλει για την υγεία σου (όχι για τη σύνταξη) 1.500Χ14=21.000, Χ10,5%=2.205Χ35 χρόνια=77.175 ευρώ.

Καπνός γίνονται οι εισφορές

Αν γνωρίζατε τα τερτίπια του ασφαλιστικού συστήματος, θα αντιλαμβανόσασταν ότι το ποσό αυτό μεγαλώνει λόγω των χρημάτων που μένουν στην κάσα από μετανάστες που έφυγαν, από αυτούς που πέθαναν πρόωρα και πάει λέγοντας. Αν υπολογίσουμε ότι αυτά τα χρήματα το τοκίζονται, τότε περνάμε σε καταβολές τα 100 χιλιάρικα.
Ε, όχι και να σου παίρνουν άλλα τόσα οι γιατροί του ΙΚΑ για μια κακογραμμένη συνταγή. Έλεος. Και να σου κάνουν και κατάληψη του υπουργείου οι δεξιοί γιατροί με τη συμπαράσταση των βουλευτών της ΝΔ (αυτών που καταδικάζουν τις καταλήψεις στο πανεπιστήμιο π.χ.), αλλά και κάποιων που δηλώνουν αριστεροί.
Ε, ας μου γράψουν να τους στείλω το Αλφαβητάριο. Το έχουν ανάγκη για να καταλάβουν τι σημαίνει ταξική διαφορά.
Και φυσικά αυτά που γράφω δε σημαίνουν ότι συμφωνώ με το γραμμένο στο γόνατο σχέδιο νόμου. Άλλο αυτό και άλλο να διαιωνίζεται η απάτη σε βάρος των ασφαλισμένων, με την ανοχή των πολιτικών, των πουλημένων στα ιδιωτικά συμφέροντα δημοσιογράφων, των εχόντων.
ΥΓ.: Δεν αναφέρομαι στο γενικότερο πρόβλημα της Υγείας. Αλλά, αν είσαι γιατρός, διαλέγεις τι θα κάνεις. Δε σε βάζουν με το ζόρι στο ΙΚΑ. Νισάφι πια.

Δείτε και αυτό: http://elpinoras.blogspot.com/2011/02/blog-post_1847.html

7 σχόλια:

 1. To συγκεκριμένο άρθρο, εκφράζει αυτό που αισθάνονται όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, που έχουν χρησιμοποιήσει τις παροχές υγείας από το συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα. Ίσως να έχουμε το χειρότερο σύστημα περίθαλψης στην ΕΕ, δεν το γνωρίζω, οι γιατροί του ΙΚΑ είναι οι τελευταίοι που έχουν δικαίωμα να καταγγείλουν το σύστημα περίθαλψης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό ακριβώς σχολίαζα την άλλη φορά. Οι πλέον δεξιοί, οι πλέον αντίπαλοι των άλλων εργαζομένων τώρα βγαίνουν και απαιτούν να συνεχίσουμε να τους επιτρέπουμε να θησαυρίζουν όλο και περισσότερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η συνωμοσια των γιατρων...[χε χε] mike

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. φίλοι δεν μπορώ να κατηγορήσω κανένα γενικά, πέρα από το σύστημα που δεν κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει. Εχω δει άριστους νοσοκομειακούς γιατρούς να αγωνίζονται γεμάτη αυταπάρνηση να βοηθήσουν, έχω δει και καθίκια και άσχετους. Αυτό που δεν έχω δει είναι ένα συστηματικό έλεγχο, μια αξιολόγηση, την απόδοση ευθυνών.Και βέβαια όχι μόνο στο ΙΚΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ως ασφαλισμένη του ΙΚΑ έχω πολλάκις αντιμετωπίσει την χυδαιότητα τους. Μιλάω για τους γιατρούς του ΙΚΑ όχι τους γιατρούς γενικά. Αυτούς τους άχρηστους ελεεινούς κομπογιαννίτες που σε εκβιάζουν –είσαι υποχρεωμένος να πας και να ξαναπάς σ' αυτούς- έρχονται ό,τι ώρα τους γουστάρει ακόμα και 2 ώρες μετά την έναρξη των ραντεβού. Οι περισσότεροι προσπαθούν να σε εξαναγκάσουν να πας στο ιατρείο τους, ή στο ιδιωτικό με το οποίο συνεργάζονται. Συκοφαντούν τα δημόσια νοσοκομεία, τρομοκρατούν ακόμα και της έγκυες και συμπεριφέρονται με εξοργιστικά προσβλητικό τρόπο στους μετανάστες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Οι πιο λιγδιάρηδες αυτοί που για να βγάλουν ελεύθερο γιατρού τον εργάτη τα παίρνουν ανοιχτά,αυτοί που κανονικά δεν έπρεπε ούτε καν να λέγονται γιατροί εμφανίζονται τώρα με την συμπαράσταση του Τσίπρα ως "αριστεροί γιατροί".
  Μήπως έχουν ακούσει για κάποιους αριστερούς γιατρούς παλιά που δεν έπαιρναν χρήματα από εργάτες ούτε στο ιδιωτικό ιατρείο τους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Συμπεριφορές κοινές και συνήθεις για το ΙΚΑ όσες περιγράφετε. Απλά δεν αφορούν όλους. Αριστερός γιατρός φίλε είναι μεγάλη κουβέντα και νομίζω ότι το είδος έχει εκλείψει προ πολλού. Γιατροί με αριστερή ρητορεία να λέμε. Και η ρητορεία είναι τσάμπα τόσο για τους γιατρούς όσο και για τα κόμματα και τους πολιτικούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή