Οι Οικολόγοι - Πράσινοι μπροστά στη νέα πραγματικότητα


από την Πράσινη Στρουθοκάμηλο

των Αλέξανδρου Αποστόλου, Κωνσταντίνου Κατώπη, Δημήτρη Κουτσουρέλη, Αλέξανδρου Λαλάκου, Αλέκας Μελιάδου, Ελένης Παρασκευοπούλου, Νίκου Ράπτη, Δημήτρη Στασινόπουλου 


·                     Μια συμβολή στη συζήτηση που διεξάγεται στους Οικολόγους Πράσινους για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης 
Μετά την ψήφιση της νέας δανειακής συνθήκης από την ελληνική βουλή, και την έγκριση της βοήθειας από το Eurogroup, η χώρα μας φαίνεται ότι κατάφερε να αποφύγει προσωρινά τον εφιάλτη της άτακτης χρεοκοπίας και να παραμείνει ζωντανή στην ευρωπαϊκή οικογένεια. 

Όμως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, κυρίως για εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Ταυτοχρόνως οι υποχρεώσεις που αναλάβαμε ως χώρα είναι αυξημένες και υπάρχει άμεση ανάγκη για ταχύτατη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία, ώστε: 
·                     να υπάρξει διέξοδος για τους ανέργους, που ξεπερνούν πλέον το 1,000,000, για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους νέους και τις γυναίκες που πλήττονται κατά προτεραιότητα από τη σημερινή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση 
·                     να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που με σεβασμό στο περιβάλλον και τη σχετική νομοθεσία δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας χωρίς να φοροδιαφεύγουν ή να εισφοροδιαφεύγουν. 
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι χρειάζεται να ξεφύγουν από τη ρητορική της αντιπαράθεσης «μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί», που είναι πια ξεπερασμένη και παραπλανητική και δεν εξυπηρετεί παρά τυχοδιωκτικές επιδιώξεις διαφόρων κομμάτων. Η διάκριση αυτή δεν μπορεί να δείξει το δρόμο για τη διέξοδο από την κρίση και αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και από τα σημαντικά πολιτικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στη σημερινή κατάσταση. 

Η αρνητική διεθνής και ευρωπαϊκή συγκυρία, αναπόφευκτα αποτυπώνεται σε πολλές από τις ρυθμίσεις του νέου μνημονίου. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίζει και να λειτουργεί ως άλλοθι για τις ευθύνες του ελληνικού πολιτικού συστήματος όπως και των μεγάλων ή μικρότερων διαπλεκόμενων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που απομύζησαν και καταλήστεψαν μέχρι σήμερα τη χώρα. Τα συμφέροντα αυτά, με τη μορφή κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, φοροφυγάδων και συντεχνιών, αν δεν αποκαλυφθούν και αν δεν αντιμετωπιστούν σήμερα, όχι μόνο δεν θα πληρώσουν για την κρίση που δημιούργησαν αλλά μεσοπρόθεσμα θα επωφεληθούν από αυτήν και θα ισχυροποιήσουν ξανά τη θέση τους, την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους. Για να μπορέσουμε λοιπόν να ξεπεράσουμε την κρίση, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να επιμείνουμε στη διαπίστωση ότι φτάσαμε στη σημερινή τραγική κατάσταση εξαιτίας αιτιών που πρωταρχικά βρίσκονται στη χώρα μας και όχι στο εξωτερικό. Επομένως οι ένοχοι θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αναζητηθούν εδώ, το ίδιο και οι τομές, η οικονομική, κοινωνική και πολιτική αναδιοργάνωση που θα πρέπει πρωταρχικά να επιδιωχθούν από τους Οικολόγους-Πράσινους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει σημασία ή ότι δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί ταυτόχρονα αλλαγή στο ευρωπαϊκό σκηνικό και στις ευρωπαϊκές πολιτικές στην κατεύθυνση που δείχνουν οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος 

Η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει μια σειρά από δεσμεύσεις όπως: 
·                     μικρότερο και πιο λειτουργικό δημόσιο, 
·                     μείωση γραφειοκρατίας, 
·                     άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, 
·                     περικοπή της σπατάλης σε υγεία, παιδεία και κρατικές προμήθειες, 
·                     προβλέψεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, 
·                     μειώσεις συντάξεων, μειώσεις μισθών, 
·                     και κάποια αναιμικά αναπτυξιακά μέτρα. 
Αρκετές από αυτές τις δεσμεύσεις είναι δύσκολο να υλοποιηθούν, άλλες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, άλλες είναι επώδυνες αλλά αναγκαίες κι άλλες, από τη δική μας οπτική, είναι συνολικά λανθασμένες. Αφού θέλουμε να αντιπαλέψουμε τα συμφέροντα που στοιχηματίζουν στην ελληνική χρεοκοπία, κάτι που θα ήταν καταστροφικό ιδιαίτερα για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από τη σημερινή κατάσταση, δεν έχει νόημα να καταγγείλουμε γενικά το νέο μνημόνιο. Αντίστοιχα δεν προσφέρουμε στον τόπο αν το αποδεχθούμε γενικά. Πιστεύουμε πως ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η δημιουργική στήριξη εκείνων των προσπαθειών που μέσα από συγκρούσεις αλλά και συγκλίσεις θα σπάσουν τα διαπλεκόμενα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που απομυζούν τη χώρα και η στήριξη εκείνων των προσπαθειών που οδηγούν σε πολιτική, κοινωνική και οικονομική διέξοδο. 

Η οικονομική ύφεση και η αύξηση των ανέργων αποτελούν αυτή τη στιγμή κεντρικά προβλήματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να δούμε τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα στις βιολογικές καλλιέργειες, στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος των ελληνικών πόλεων και στις ΑΠΕ, στη διαχείριση αποβλήτων και στον ήπιο και βιώσιμο τουρισμό. 

Καθήκον μας είναι να παρέμβουμε δημιουργικά ώστε η αναδιοργάνωση της οικονομίας να γίνει με βάση τις αρχές της αειφορίας, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Θα πρέπει επομένως να συμβάλουμε στην αναδιανομή πόρων και πολιτικής εξουσίας προς όφελος των ανέργων, των γυναικών, των νέων, του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος. Για να επιτευχθούν αυτές οι τομές απαιτείται μια δημοκρατική αναζωογόνηση της χώρας που θα αλλάζει τα δεδομένα στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος αλλά και των ΜΜΕ. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω κοινωνικών συγκλίσεων αλλά και συγκρούσεων, αφού δεν συμβιβάζονται με τις κοινωνικές δυνάμεις, τα συμφέροντα και τις πολιτικές εκφράσεις τους που κυριαρχούν ακόμα στη χώρα. 

Θα πρέπει να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή και να δώσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Θα πρέπει να υποδείξουμε οικολογικές λύσεις, να παρουσιάσουμε τις οικολογικές-εναλλακτικές αξίες που φυσικά έρχονται σε αντίθεση με το μοντέλο του υπερκαταναλωτισμού. Το στίγμα μας αυτό θα μας ξεχωρίσει με σαφήνεια από τα απαξιωμένα κόμματα του φθαρμένου δικομματισμού ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά για να φτάσει η χώρα στη σημερινή κατάσταση, αλλά και από τη θλιβερή μιζέρια και πολιτική αναποτελεσματικότητα των κομμάτων του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού. Αυτή η αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας μας θα μας επιτρέψει να συσπειρώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας που κινούνται σε κατευθύνσεις αντίστοιχες και συγκλίνουσες με τις δικές μας. Με αυτό τον τρόπο η πολιτική μας παρέμβαση μπορεί να γίνει αποτελεσματική, να στρέψει δηλαδή την πορεία της χώρας προς την κατεύθυνση που υποδηλώνουν οι θέσεις και οι αξίες μας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία