ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Σύντροφοι, είμαστε φάουλτου Λεωνίδα Καστανά

Δεν έχει άδικο ο Λιαρόπουλος που γράφει στη Μεταρρύθμιση:
«Ας μην ψάχνουν στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή για όσους υπονομεύουν τη Δημοκρατία. Καλύτερα να ψάξουν στο τέρας της αναξιοκρατίας που εξέθρεψε η (δική τους) κομματοκρατία και τώρα ψάχνει για τροφή σε άλλα θηριοτροφεία. Ο διορισμός ασχέτων στις ΔΕΚΟ που απόμειναν είναι τρανή απόδειξη ότι οι (ακόμη) κυβερνώντες δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει.»

Ούτε και η Βάσω Κιντή έχει άδικο, που συμπληρώνει:
«Τι χρειάζεται να πουν και να υποσχεθούν Δημάρ και Πασόκ σε οποιοδήποτε Φόρουμ όταν έχουν συμμετάσχει σε αυτή την επαίσχυντη μοιρασιά του κράτους; Γιατί πρέπει να πιστέψουμε ο,τιδήποτε υποστηρίξουν για το μέλλον όταν δεν κάνουν το σωστό σήμερα;» 

Γιατί στο φόρουμ της μεγάλης Κεντροαριστεράς που θα σώσει την Ελλάδα εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ που θα την καταστρέψουν,  θα μας ρωτήσουν.  Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι αγαπητοί μου φίλοι.

Στο Παιδείας ήμασταν υπερήφανοι που βάλαμε δικό μας άνθρωπο για να προχωρήσει σωστά τα θέματα της δευτεροβάθμιας. Είχε 3 μήνες να δώσει λύσεις στο υπ’ αριθμόν 1  πρόβλημα του χώρου. Την επάρκεια σε διδακτικό προσωπικό, την κάλυψη των περίφημων κενών. Και υπήρχαν λύσεις απλές και γρήγορες όπως δείξαμε και τις παραδέχονται και από μέσα. Αλλά φτάσαμε Χριστούγεννα και ακόμα υπάρχουν 2000 κενά και τα παιδιά γυρνάνε στους δρόμους. Και δεν υπάρχει ούτε μια εξήγηση, ούτε μια ανακοίνωση, ένα συγγνώμη στα παιδιά, κάτι. Και μετά θα γράφουμε ότι δεν πρέπει να γίνονται καταλήψεις και ότι φταίει ο ……….

Στο Υγείας  ήμασταν υπερήφανοι που βάλαμε δικό μας άνθρωπο για να προχωρήσει σωστά τα θέματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης , του περιορισμού της σπατάλης, την εξυπηρέτηση των  πολιτών που υποφέρουν κλπ. Το ηλεκτρονικό σύστημα κολλάει, τα κυκλώματα βασιλεύουν, δεν έχει βρεθεί ένα μορατόριουμ με τους φαρμακοποιούς ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Αντιθέτως η αριστερή εξουσία στο χώρο της Υγείας κάνει αποκαλύψεις, καταγγελίες, ξεσκεπάσματα, ωσάν δαιμόνιος ρεπόρτερ. Αλλά έχω την εντύπωση ότι εκεί μπήκε για να διορθώσει, να αλλάξει, να χτίσει κάτι νέο και όχι απλά να μας αποκαλύπτει το παλιό. Η καταγγελία αρμόζει στους απέξω. Οι εντός και μάλιστα οι έχοντες και εξουσία δεν καταγγέλλουν, αλλά δρουν και μάλιστα άμεσα και καταλυτικά. Διαφορετικά, αν δεν μπορούν, αν δεν τους αφήνουν, το δηλώνουν και  παραιτούνται.

Στο Δικαιοσύνης δεν ήμασταν απλά υπερήφανοι, πανηγυρίζαμε για την επιλογή. Επιτέλους κάποιος να χτυπήσει τη διαπλοκή με γρήγορη και καθαρή απονομή δικαιοσύνης, τουλάχιστον στις χοντρές περιπτώσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Γιατί ξέρετε τώρα, χρονίζουν και όταν εκδικάζονται έχουν όλα χαθεί και πέφτουν στα μαλακά. Ακόμα περιμένουμε το νομοσχέδιο fast truck δικαιοσύνης. Και δεν θάρθει. Αντιθέτως μάθαμε ότι θα δοθούν τα αναδρομικά του 2011 στους δικαστές που τα είχαν κερδίσει στο Μισθοδικείο, δηλαδή στο δικαστήριο που οι ίδιοι αποφασίζουν για τους εαυτούς τους.
Και  δεν απορρίπτεται το αίτημα του δικαστικού κλάδου να ενταχθεί ένα από τα επιδόματά τους (επίδομα αποζημίωσης) στο βασικό μισθό τους, έτσι ώστε να αυξηθούν οι αποδοχές τους, αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνει τώρα, πριν καταβληθεί η περιβόητη δόση από το ΔΝΤ.  

Και έλεγα και γω που θα πάει η πολυπόθητη δόση, που θα πάει; Μα και στους δικαστές.

Ακόμη, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι έχει γίνει μεγάλη αδικία σε βάρος του δικαστικού σώματος και δεσμεύτηκε ότι μέχρι την τελευταία μέρα που θα είναι υπουργός Δικαιοσύνης θα προσπαθήσει να ανατρέψει το σε βάρος τους κλίμα.

Και ήρθε ως καπάκι η ιστορία με τους νέους διευθυντές των ΔΕΚΟ. Δυο της προκοπής άνθρωποι υπήρχαν με βεβαιωμένο θετικότατο έργο. Ο του ΕΛΓΑ και ο του ΟΣΕ. Μάζεψαν τα καταχρεωμένα μαγαζιά, μείωσαν τη σπατάλη και ο ΕΛΓΑ βρέθηκε και με πλεονάσματα. Τι άλλο θέλαμε; Είχε 400 εκ το χρόνο έλλειμμα και βρέθηκε με 100 εκ. το χρόνο πλεόνασμα. Και τόφαγαν το παλληκάρι λάχανο γι αυτό; Για να ξαναγυρίσουν στα ελλείμματα, να χάνεται η μπάλα, να δουλέψουν τα ποντίκια; Και καθόμαστε σύντροφοι και κοιτάμε και δεν βγάζουμε άχνα; Και ψάχνουμε να μοιραστούμε θέσεις; Και δικός να είναι και όποιος νάναι; Και που είναι ο αγώνας κατά της κομματοκρατίας και του πελατειακού κράτους; Γιατί τώρα δεν είναι λόγια, είναι πράξεις, είναι πραγματικότητα. Ο κόσμος υποφέρει. Και το παράδειγμα; Ποιο είναι το παράδειγμα που θα του δώσει κουράγιο; Και αν οι μειώσεις της σπατάλης δεν είναι ισοδύναμα, τότε ποια είναι; Και είμαστε φάουλ.

6 σχόλια:

 1. Το παράδειγμα σύντροφε Λεωνίδα, το παράδειγμα είναι που ψάχνουμε τόσα χρόνια στην σημερινή Αριστερά. Και δεν το βρίσκουμε. Ούτε στην δημοκρατική της λειτουργία (πίσω από τους καιρούς, πίσω από το ίδιο το διαδίκτυο και την δημοκρατία που μας προσφέρει), ούτε στην πολιτική της παρουσία (πίσω από την ανανέωση, πίσω από τον ρεαλισμό, πίσω από τις μεταρρυθμιστικές ανάγκες). Είναι καιρός για ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής - που ζητά την αποφασιστικότητα όλων μας. Κάποια στιγμή να κάνουμε ταμείο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ασχετο αλλα επικαιρο.

  Εκτος απο τους ΝΔΠΑΣΟΚ, ετσι για αλλαγη, ας δουμε λιγο και τους αριστερους….. μακρας θητειας (διοτι ηδη επι καπιταλισμου εχει δημιουργηθει ενα στρωμα πλουσιων γραφειοκρατων)

  Στο διαδίκτυο στις 11.00 τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών
  NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 08:33
  Τελευταία Ενημέρωση : 11/12/2012 10:19

  Στο site της Βουλής αναρτώνται σήμερα στις 11 το πρωί οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων πολιτικών για το οικονομικό έτος 2011.

  Τα «πόθεν έσχες» θα παραμείνουν στο διαδίκτυο για ένα μήνα και συγκεκριμένα μέχρι το πρωί της 11ης Ιανουαρίου 2013.

  Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του προέδρου της Επιτροπής για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, Αθανάσιου Νάκου στα «πόθεν έσχες» που θα αναρτηθούν συμπεριλαμβάνονται:

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές, καθώς και όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων.

  Υπόχρεοι για δήλωση πόθεν έσχες είναι και όλοι οι πρώην πολιτικοί που έληξε η θητεία τους τα τελευταία τρία χρόνια.

  Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης θα αναρτηθούν στην διεύθυνση:

  http://www.hellenicparliament.gr/Organosi-kai-Leitourgia/epiropi-elegxou-ton-oikonomikon-ton-komaton-kai-ton-vouleftwn/

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Σύντροφοι, είμαστε φάουλ": Ego tha elega oti thelete ke KOKINI KARTA. Na tous xereste tous dikous sas anthropous. Ine katharo oti ke afti DEN theloun kamia metarithmisi. Me tis evlogies tis DIMAR to kratos diikite ke pali apo komatoskila, ke i aksii dioxnonte opos ton palio kalo kero. Ef'oson I DIMAR ine anikani na peksi, ke DEN theli, to rolo tis sinidisis mias kivernisis diafanias ke aksiokratias, tha itan entimotero na ta paratisi....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μου κάνει εντύπωση αυτή η βροντερή σιωπή από τη ΔΗΜΑΡ!!! Κρίμα.

  ΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΤΗν απάντηση ΑΣ θα στη δώσω εγώ. "Από το να πάνε οι άλλοι καλύτερα να πάνει οι δικοί μας που είναι καθαροί" Αυτό είναι όμως το τρικομματικό κράτος. Να πάνε οι κατάλληλοι και καθαροί με βάση το στελεχικό δυναμικό της χώρας και όχι των κομμάτων. Το καλύτερα οι δικοί μας αν δεν έχουν τα προσόντα ή την εμπειρία, δεν το καταλαβαίνω. Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανάλογη κουλτούρα στην Ελλάδα, ούτε και στην Αριστερά. Η μόνη λύση είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά και πάλι θα μείνουν και σωστά εκατοντάδες πολιτικές θέσεις για να μοιραστούν. Δεν αλλάζει η Ελλάδα με τίποτα. Μόνο καταστρέφεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν ημουν απο αυτους που κατηγορησαν την ΔΗΜΑΡ για την συμμετοχη της στην κυβερνηση.Ουτε πιστευα οτι μπορουσε να κανει κατι παραπανω στα οικονομικα,μιας και οι ’’ραγες ’’ ειναι προκαθορισμενες!Πιστευα ομως οτι, στα ζητηματα Δημοκρατιας θα πιεζε μεχρι ξεβρακωματος τους αλλους 2 της τρικομματικης εχοντας μαζι της και την κοινωνια ,η οποια εχει σιχαθει το αθλιο πολιτικο μας συστημα!!!Αλλα δυστυχως ,το προνομιακο αυτο πεδιο,παραμενει ανεκμεταλλευτο!Μια απο τα ιδια δηλαδη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή