ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Παρατηρητήριο

Για να μην έχετε απορίες περί της κυρίαρχης ιδεολογίας του έθνους μετά τη μεταπολίτευση, σας παρουσιάζω τις κεντρικές ιδέες των θεμάτων της έκθεσης στις εισαγωγικές εξετάσεις του γενικού λυκείου στο διάστημα 2000-2017. Ένα διάστημα με όλες τις πολιτικές παρατάξεις να έχουν παρελάσει από την εξουσία.

2000: Η παιδεία ως μέσο διαφύλαξης των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης
2001: Ο ρολος του διανοούμενου στη σύγχρονη εποχή της εξειδίκευσης και της κατανάλωσης
2002: Η μοριακή βιολογία και η γενετική ως ανθρώπινη ματαιοδοξία προς αποφυγήν
2003: Οικολογική κρίση ανισότητα κατανομής πόρων, κατανάλωση, αληθινή δημοκρατία κλπ
2004: Ο σύγχρονος δάσκαλος απέναντι στην επαναστατημένη νεολαία
2005: Η αξία των ομαδικών αγωνισμάτων έναντι των ατομικών
2006: Η μεγάλη ακούραστη ψυχή του πνευματικού δημιουργού
2007: Ο κοινωνισμός ενάντια στον ατομισμό
2008: Η αξία της Παράδοσης
2009: Το βιβλίο ως μέσο άμυνας κατά των ΜΜΕνημέρωσης
2010: Ο φόβος να χάσεις τη δουλειά σου λόγω τεχνολογικών εξελίξεων και η ανάγκη της αυτομόρφωσης
2011: Η βόμβα της πληροφορίας
2012: Η αρχαία τέχνη ως πρωτοπόρα και ζωντανή…
2013: Η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων λόγω της τεχνολογίας
2014: Η αξία της Ανθρωπιάς
2015: Οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης
2016: Η φιλία
2017: Τα ευγενή ιδεώδη του ανθρωπισμού που διασύρονται στις μέρες μας και η ευθύνη της επιστήμης και της τεχνολογίας

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Πάτρα: Επένδυση στην αεροναυπηγική


από το ΒΗΜΑ

Σε λειτουργία βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες στην Πάτρα η εταιρία ALTHOM ENGINEERING, την οποία ίδρυσε στα τέλη του 2012, ο Έλληνας επιχειρηματίας και μηχανικός από το Αμβούργο, κ. Αλκιβιάδης Θωμάς.

Ο κ. Θωμάς είχε ξεκινήσει το 2010 στο Αμβούργο την εταιρία αεροναυπηγικής ALTHOM GmbH, η οποία αποτελεί μία επιχείρηση υψηλής εξειδίκευσης, ήδη δραστηριοποιείται παράλληλα μέσω υπεργολαβιών σε Πολωνία και Ινδία, ενώ συνεργάζεται με ορισμένους «κολοσσούς» της βιομηχανίας, όπως η EADS και κυρίως η Rheinmetall.

Η εταιρία ασχολείται με τους τομείς της ανάλυσης τάσεων, τον έλεγχο και την υπολογιστική ρευστοδυναμική των αεροπορικών συστημάτων, ενώ αναλαμβάνει την ανάλυση και τη συγγραφή των εγχειριδίων για όλα τα εξαρτήματα των αεροσκαφών. Το 2012 είχε κύκλο εργασιών ύψους 5,7 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα στο επιστημονικό πάρκο Πατρών ήδη απασχολεί εννέα άτομα, εκ των οποίων οκτώ αεροναυπηγοί, που βρίσκονται σε φάση εκπαίδευσης και είναι σε ανοιχτή γραμμή με τα κεντρικά του Αμβούργου.

Η μονάδα της Πάτρας, όπως λέει, θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της πόλης, το οποίο παρέχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Η επιλογή του επιστημονικού πάρκου της πόλης έγινε, σύμφωνα με τον έλληνα επιχειρηματία, έπειτα από προσεκτικό «φιλτράρισμα» πανεπιστημιακών τμημάτων από την Ελλάδα, και τις προτροπές ελλήνων επιστημόνων της Γερμανίας.

Ωστόσο, υπήρξαν και δυσκολίες στο εγχείρημα. Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, παρουσιάστηκαν εμπλοκές στο επίπεδο της γραφειοκρατίας μέχρι την τελική έκδοση της άδειας λειτουργίας, όμως τελικώς τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά.

Όπως λέει ο κ. Θωμάς στο «Βήμα», ο ίδιος εργάζεται στην αεροναυπηγική από το 1988, διατέλεσε υψηλόβαθμό στέλεχος στην Airbus και ανέκαθεν ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα, την οποία άφησε στα εννέα του χρόνια, όταν το 1970 ακολούθησε τον μετανάστη πατέρα του στη Γερμανία και άφησε πίσω του το χωριό του, τον Άγιο Βλάσιο Ηγουμενίτσας.

Η ALTHOM βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Rheinmetall, η οποία επιδιώκει την επιστροφή της στην αεροναυπηγική και επιστράτευσε την τεχνογνωσία της επιχείρησης του κ. Θωμά, αφού η επιχείρηση έχει αποκτήσει καλό όνομα στις υπηρεσίες αεροναυπηγικής στην διεθνή αγορά.

Όπως λέει ο ιδρυτής της, η εταιρία φτιάχνει τα σχέδια και όλη την τεχνική τεκμηρίωση για τα υποσυστήματα των αεροσκαφών και όχι μόνο, γνώση η οποία στη συνέχεια περνάει στα τεχνικά τους εγχειρίδια και αποτελεί μία δουλειά που γίνεται από ελάχιστες εταιρίες στην Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο μερίδιο παραγγελιών, όπως λέει, αφορά πρωτίστως την πολιτική αεροπορία, αν και σιγά - σιγά η εταιρία εισέρχεται και στο στρατιωτικό κομμάτι.

Ο κ. Θωμάς θεωρεί ότι εάν η χώρα μας φτιάξει ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και το τηρήσει με ευλάβεια, θα μπορέσει να δει αποτελέσματα, όπως άλλωστε έκανε και η Τουρκία, η οποία δημιούργησε 350.000 θέσεις εργασίας στην αυτοκίνηση.

Το άλλο που χρειάζεται, όπως τονίζει, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Ελλάδας προς το εξωτερικό. «Το επιστημονικό δυναμικό της χώρας έχει υψηλότατο επίπεδο και μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή της ανάπτυξης. Όμως, χρειάζεται στο εξωτερικό να νοιώσουν ξανά εμπιστοσύνη για την Ελλάδα» παρατηρεί.

Ο ιδρυτής της ALTHOM πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να έρθει μέσα από την όσμωση πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, δηλαδή μέσα από έναν συνδυασμό, που είναι ικανός να φέρει καινοτομία, εξωστρέφεια και βιομηχανική ανάπτυξη. Για το 2013 θα επενδύσει στην μονάδα της Πάτρας περίπου 750.000 ευρώ.

1 σχόλιο:

 1. ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΕΩΛΟΓΟ

  “Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Καρράς που δολοφονήθηκε στη Νιγηρία
  Το προφίλ του άτυχου Έλληνα στο LinkedIn

  Ο Κωσταντίνος Καρράς, που εργαζόταν στην κατασκευαστική εταιρεία Setraco στη βορειοδυτική Νιγηρία και δολοφονήθηκε στην αφρικανική χώρα από Ισλαμιστές εξτρεμιστές, είχε ανεβάσει στο κοινωνικό δίκτυο των επαγγελματιών, το LinkedIn, το βιογραφικό του. Σε αυτό καταγράφει την επαγγελματική του πορεία, μέχρι το τραγικό συμβάν.
  «Τον Ιούλιο του 2003 τελείωσα τις σπουδές μου στη Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα επόμενα πέντε χρόνια εργάστηκα στην Alpine Bau ως γεωλόγος – ποιοτικός συντονιστής στην κατασκευή της Εγνατίας Οδού, στη Β. Ελλάδα, για τρία χρόνια, καθώς επίσης και στην Αρχαία Ολυμπία, όπου και ανέπτυξα τις ηγετικές μου ικανότητες.

  Από τότε και μέχρι τον Αύγουστο του 2010 εργάστηκα στην Ergotest, μία εταιρεία με εξειδίκευση στην παροχή υπηρεσιών εργαστηρίου και ποιοτικό έλεγχο. Εργάστηκα για έξι μήνες στην επέκταση των διυλιστηρίων της Motor Oil και συνέχισα στη Λιβύη, σε ένα κατασκευαστικό πρότζεκτ στην πόλη Aziziyah.

  Αργότερα μετακόμισα στην Κύπρο όπου και εργάστηκα για την εταιρεία «Miltiades Neophytou CEC & D LTD» ως σύμβουλος ποιότητας στην κατασκευή Ευρωζώνη ενός δρόμου, μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 βρίσκομαι στη Νιγηρία, όπου και εργάζομαι για την Setraco Nigeria Ltd, ως προϊστάμενος έργου σε πολλές κατασκευές δρόμων.

  Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου εμπειρίας, αντιμετώπισα πολλές προκλήσεις, από οικονομικά ζητήματα μέχρι μηχανολογικά. Με ενδιαφέρουν πολλών ειδών διαφορετικά πρότζεκτ, ούτως ώστε να μπορέσω να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου στον κατασκευαστικό τομέα.

  Ως άνθρωπος είμαι γλυκομίλητος, με υψηλό κίνητρο, υπεύθυνος και με επιθυμία για επιτυχία. Έχω ανεπτυγμένη ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις που μου επιτρέπει να δημιουργώ μακροχρόνιους δεσμούς με συναδέλφους. Μπορώ να προσαρμόζομαι σε διαφορετικά περιβάλλοντα, νέες προκλήσεις και να λειτουργώ αποτελεσματικά υπό πίεση».”

  http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_12/03/2013_487445

  Αφώτιστος Φιλέλλην

  ΥΓ Δυστυχως επεσες αθωο θυμα των ενοπλων ισλαμιστων. Περα απο την οδυνη των δικων σου, θα λειψεις απο μια νεα Ελλαδα της εργασιας, της προκοπης, που ευχομαι να ζησω αρκετα για να την δω.
  Θα μας λειψεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή