Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία: Η αριστεία παίρνει τη ρεβάνς






του Λεωνίδα Καστανά

Μετά την επεξεργασία των στοιχείων για τις  αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ) έχουμε 5500 αιτήσεις για 1260 θέσεις στα Γυμνάσια (ποσοστό 436%) και 2558 αιτήσεις για 1439 θέσεις στα λύκεια (ποσοστό 178%). Συνολικά οι αιτήσεις  είναι τριπλάσιες από τις διαθέσιμες θέσεις. Πολλά σχολεία κυρίως της περιφέρειας ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των πειραματικών. Μια μικρή επανάσταση στα εκπαιδευτικά μας πράγματα είναι σε εξέλιξη.

Είναι φανερό ότι η ελληνική κοινωνία στηρίζει το εγχείρημα των ΠΠΣ. Μπορεί συχνά να παρουσιάζει μια δυσανεξία στις μεταρρυθμίσεις αλλά όταν οι ταγοί τολμούν, όταν οι πρωτοπόροι εργάζονται καινοτόμα και ορθολογικά, όταν παράγουν θετικά αποτελέσματα, τότε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες  εγκαταλείπουν τη λατρεία της μετριότητας  και ακολουθούν.

Απέναντι στα πειραματικά σχολεία στέκονται οι κατά τόπους ΕΛΜΕ και βέβαια η ΟΛΜΕ. Και μόνο αυτό είναι αρκετό για να βεβαιωθούμε ότι κάτι καλό επιχειρείται στα σχολεία αυτά. Κάτι καλό για τη φτωχή, την αδύναμη οικογένεια που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τις φούσκες των ιδιωτικών, τα ακριβά ιδιαίτερα, τα φροντιστήρια. Έχει όμως παιδιά που αξίζουν μιας καλύτερης παιδείας, που θέλουν να ξεχωρίσουν και να προοδεύσουν. Να εκτοξευθούν.

Απέναντι στα ΠΠΣ στέκεται και η οπισθοδρομική Αριστερά. Δεν μας εκπλήσσει. Η Αριστερά αυτού του είδους, μαζί με την ομόλογή της Δεξιά, αποτέλεσαν τα ιδεολογικά στηρίγματα  ενός συστήματος που έχει μάθει να μην αποτιμά, να μη μετρά, να μην αξιολογεί πολιτικές, δράσεις, δομές και ανθρώπους. Ενός εκπαιδευτικού συστήματος που έχει μάθει να μην εξατομικεύει, να μην επιλέγει, να μην αναδεικνύει, να μην καλλιεργεί δεξιότητες και ταλέντα. Ενός συστήματος που εξευτελίζει την προσωπική και εξυμνεί τη συλλογική ευθύνη για να κρύβει πίσω από αυτήν τις μετριότητες που καταδυναστεύουν τον τόπο, τα κόμματα, τα κοινωνικά κινήματα, τις συλλογικές δράσεις.

Η Δημοκρατική Αριστερά στηρίζει το εγχείρημα των ΠΠΣ. Στελέχη της εργάζονται νυχθημερόν για να προχωρήσει. Ένα από αυτά, ο Γιάννης Αντωνίου εκπαιδευτικός της ΜΕ και διευθυντής του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου της Αθήνας πρωτοστατεί. Δεν υπάρχει λόγος να κρύψουμε ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ καταψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο της Άννας Διαμαντοπούλου όταν αυτό κατατέθηκε στην προηγούμενη βουλή. Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά. Η σύγχρονη Αριστερά κάποια στιγμή συνειδητοποίησε ότι η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει  την αριστερή μελαγχολία. Και αυτό είναι προς τιμήν της.

Είναι άραγε ασυμβίβαστες οι έννοιες του πειραματισμού και της αριστείας; Θεωρητικά μπορεί, αλλά λίγο με ενδιαφέρει στην παρούσα φάση. Στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική δημόσια εκπαίδευση η προβολή του στόχου της αριστείας είναι ο πιο αυθεντικός πειραματισμός. Αλήθεια, που θα βρούμε σήμερα σχολεία στα οποία το εκπαιδευτικό προσωπικό αξιολογείται καθημερινά και ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα; Σχολεία τα οποία να συνεργάζονται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής; Σχολεία στα οποία λειτουργούν δεκάδες πιλοτικά προγράμματα εγχώρια και Ευρωπαϊκά τα οποία εκτελούνται κανονικά και όχι εικονικά και κυρίως αξιολογούνται; Σχολεία στα οποία γίνεται εσωτερική αξιολόγηση, συστηματική και ελεγχόμενη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ίδιου ή συγγενικού αντικειμένου, προγράμματα εσωτερικής επιμόρφωσης, διαθεματικές διδασκαλίες, συστηματική χρήση πολυμέσων, ψηφιακής τάξης κλπ;

Τα ΠΠΣ μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την ατμομηχανή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ευελπιστώ ότι τα συμπεράσματα από τη λειτουργία και το εκπαιδευτικό τους έργο θα γίνουν  οδηγός για το μοντέλο των ελληνικών σχολείων της επόμενης δεκαετίας. Το παράδειγμα των πρότυπων - πειραματικών  πρέπει να είναι ο στόχος της πολιτείας για όλα τα σχολεία της χώρας.     

Ο κύκλος της συγκρότησης των ΠΠΣ ολοκληρώνεται σήμερα με τη θεσμοθέτηση εξετάσεων για την εισαγωγή στα σχολεία αυτά. Οι εξετάσεις προκαλούν πάντοτε αντιδράσεις. Το όνειρο για πολλούς είναι να μην υπάρχουν εξετάσεις πουθενά, ούτε για την άδεια οδήγησης, γι’ αυτό εξάλλου φροντίζουν να την πάρουν με άλλους, πλάγιους τρόπους. Ας είναι. Τα ΠΠΣ φιλοδοξούν να αποτελέσουν νησίδες αριστείας και εκλεκτισμού. Θέλουν να είναι σχολεία ελίτ. Καταλαβαίνω ότι για τη μετριότητα, που κυριαρχεί, αυτό είναι κακό, ολέθριο, αντιδημοκρατικό. Αλλά «δυστυχώς» τα ΠΠΣ πρέπει να επιλέξουν τους καλύτερους, αυτούς που χρόνια τώρα καταπιέζονται και συνθλίβονται στη χώρα του εξισωτισμού προς τα κάτω. Για να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να απογειώσουν τα ταλέντα τους. Με τις καλύτερες και τους καλύτερους θα μπορέσουν οι επιλεγμένοι εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουν τα καινοτόμα προγράμματά τους και να αλλάξουν το παράδειγμα σε μια κοινωνία που αγωνίζεται να σταθεί όρθια.

Οι εξετάσεις στα ΠΠΣ δεν απαιτούν καμιά ειδική προετοιμασία , κανένα φροντιστήριο. Θα ελεγχθούν βασικές γνώσεις της προηγούμενης βαθμίδας. Είναι απλές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις. Ας προσέξουν ωστόσο αυτοί που θα εισηγηθούν τα θέματα. Αρκετά έχει υποφέρει η εκπαίδευση από τα διάφορα «ψώνια» που κυκλοφορούν σε αυτούς τους κύκλους. Που  πασχίζουν να ανακαλύψουν αυτά που δεν γνωρίζουν και όχι αυτά που γνωρίζουν οι μαθητές. Που βγάζουν όλο το κόμπλεξ της προσωπικής τους ημιμάθειας πάνω σε παιδιά και  εφήβους. Να προσέξουν για να μη μετατρέψουν και τις εξετάσεις αυτές σε ένα ακόμα άχθος της ελληνικής οικογένειας. 

Το παράδειγμα των εξετάσεων των ΠΠΣ καλό θα ήταν να το ακολουθήσει συνολικά η μέση εκπαίδευση. Μετά την αποφοίτηση από την Α λυκείου, όταν δηλαδή ολοκληρώνεται ο κύκλος της βασικής εκπαίδευσης, ένας ηθμός που θα διαχώριζε τους μαθητές και τις μαθήτριες σε αυτές και αυτούς που θα ακολουθήσουν το Γενικό ή το Επαγγελματικό Λύκειο θα ήταν ένα προοδευτικό μέτρο. Θα γλίτωνε πολλούς που πραγματικά δεν μπορούν ή δεν θέλουν από τη φενάκη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, από τα έξοδα και την ταλαιπωρία. Από μια λανθασμένη πορεία ζωής. Θα έστελνε στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση ευρύτερες κατηγορίες παιδιών, που τόσο τις έχει ανάγκη. Θα την αναβάθμιζε ποιοτικά και θα της έδινε τη δυνατότητα να παρέχει σε χιλιάδες νέες και νέους πραγματικά εφόδια για να κατακτήσουν τη ζωή.  Θα αποφόρτιζε την πίεση προς την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και θα την εφοδίαζε με το κατάλληλο «υλικό» ώστε να μπορέσει και αυτή να βρει το δρόμο της αριστείας.

Οι εισαγωγικές εξετάσεις στα ΠΠΣ είναι μέτρο ωφέλιμο για τη λειτουργία τους. Τα σχολεία της αριστείας δυστυχώς δεν έχουν χρόνο για να πείσουν το Γιαννάκη που συστηματικά παρεμποδίζει το μάθημα ότι δεν πρέπει να το κάνει. Γιατί δίπλα στο Γιαννάκη κάθονται δεκάδες άλλα παιδιά που, παράδοξο για πολλούς, έχουν αποφασίσει από μικρά να κατακτήσουν τον κόσμο. Και η πολιτεία οφείλει να τους διαθέτει  δημόσια και δωρεάν «εργαλεία» για να το πετύχουν.     

Σχόλια

  1. Θα είμαι σύντομος. Είμαι απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Όταν μπήκα στο σχολείο, το 1977, όλοι οι καθηγητές είχαν διοριστεί με κριτήριο το πιστοποιητικό εθνικοφροσύνης. Αυστηρότητα, κούρεμα, χλεύη και ειρωνία για τους λιγότερο ανταποκρινόμενους, απεριόριστη αποδοχή, έπαινος και πιο επιεικής βαθμολόγηση για τους οικονομικά πιο προνομιούχους. Με τη μεταρρύθμιση του Γεωργίου Ράλλη κάτι άρχισε να αλλάζει. Ήρθαν πιο προοδευτικοί καθηγητές, πιο δημοκρατικοί. Το ιδιαίτερο και ο Πατάκης πήγε σύννεφο. Όσοι είχαν λεφτά για τα παραπάνω έπαιρναν βαθμό. Και ο Πατάκης δεν ήταν φθηνός. Οι φιλόλογοι έβαζαν τις "ενδεικτικές" ερωτήσεις για εργασία στο σπίτι. Οι μαθητές απλώς αντέγραφαν από τα λυσσάρια. Θέλετε περισσότερα, ρωτήστε με να σας πω γιατί βαριέμαι να γράφω. Mail: memos994@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το 77 έχουν αλλάξει πολλά ΚΕΜΑΛ, όχι μόνο στο πειραματικό αλλά και στο απλό δημόσιο σχολείο. Δεν έχω να σε ρωτήσω τίποτα .

      Διαγραφή
  2. Εν κατακλείδι, ποιος νοιάζεται για το μικρό Γιαννάκη; Όχι πάντως το δημόσιο ελληνικό σχολείο. Για αυτό ο Γιαννακης δεν είναι μέλος του και φροντίζει να του το μάθει από το δημοτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το μικρό Γιαννάκη που δεν θέλει να μάθει νοιάζεται όλο το σύστημα. Εκατομμύρια Ευρώ έχουν ξοδευτεί για να φτιαχτούν ΕΠΑλ και ΕΠΑΣ που μοιράζουν πτυχία και απολυτήρια. Δουλεύω σε ένα ΕΠΑΛ τα τελευταία χρόνια. Το ζω καθημερινά και θα γράψω τις επόμενες μέρες για την κατάσταση στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Δεν χρειάζεται να ασχοληθεί και το ΠΠΣ που έχει άλλη αποστολή, Το καταλαβαίνω ότι σας ενοχλεί ο εκλεκτισμός μου αλλά τι να κάνουμε. Κάποιοι από αυτούς τους εκλεκτούς ανακάλυψαν πχ όλον αυτόν τον τεχνολογικό συρφετό που χρησιμοποιείτε και σεις και γω.

      Διαγραφή
    2. Δουλεύοντας με παιδιά δημοτικού έμαθα ένα πολύ απλό πράγμα που μάλλον αγνοείς, δεν υπάρχει παιδί που δεν θέλει να μάθει. Άλλα μαθαίνουν με όρους σχολείου, άλλα με εξατομικευμένες μεθόδους, άλλα μαθαίνουν αφού πρώτα βρεθεί κάποιος να τα αγκαλιάσει και τα αγαπήσει. Για τις τελευταίες περιπτώσεις να σε πληροφορήσω δε νοιάζεται κανένα σύστημα. Ξέρες πόσο καιρό χρειάζεται να περιμένεις για μια γνωμάτευση στα ΚΕΔΔΥ; Ποιες είναι οι υποστηρικτικές δομές για παιδιά με δυσκολίες- και δεν εννοώ μόνο τις μαθησιακές; Απλά δεν υπάρχουν. Η μοίρα αυτών των παιδιών είναι για τη ΔΗΜΑΡ τα ΕΠΑΛ; Κρίνοντας από την απάντηση φαίνεται να αγνοείς και τα πορίσματα της ψυχολογίας για τους πολλαπλούς τύπους νοημοσύνης. Κρίμα.

      Διαγραφή
    3. Γιατί τα ΕΠΑΛ τι είναι σχολεία λεπρών; Επειδή είναι φτωχών που δεν μπορούν να πληρώσουν φροντιστήρια; Ή επειδή διαλέγουν να μάθουν τη μηχανή του αυτοκινήτου και όχι το θεώρημα το Ρόλ; Και όταν το παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες το πάμε σε πρότυπο σχολείο; Από αυτά που λέτε εγώ κρίνω ότι εσείς δεν έχετε ιδέα από εκπαίδευση. ¨Ολα τα παιδιά δεν είναι ίδια. Αν κάποια ξεχωρίζουν εμείς θέλουμε να τα βοηθήσουμε να πάνε παραπάνω. Για τα υπόλοιπα πασχίζουμε για το καλύτερο, όχι γιαυτό που υπάρχει. Εσεις δε κατάλαβα τι θέλετε; Δεν θέλετε τα ΠΠΣ ή τις εξετάσεις;

      Διαγραφή
    4. Μόνο σου έγραψες για τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν σε ΕΠΑΛ και τα συνέδεσες με το μικρό Γιαννακη.
      Το θέμα με τα ΠΠΣ είναι απλά πως γίνονται ο φερετζές ενός διαλυμμένου εκπαιδευτικού συστήματος που συστηματικά υποχρηματοδοτείται και είναι αφημένο στην τύχη του.
      Το " πασχίζουμε για το καλύτερο" πες το στους γονείς και στους δασκάλους που πληρώνουν από την τσέπη τους για αγορά χαρτιού φωτοτυπίας, υλικών ζωγραφικής και εικαστικών, αθλητικού υλικού και μπογιάς για να βαφεί καμία τάξη.
      Η λογική του διαχωρισμού είναι επικίνδυνη στο χώρο της εκπαίδευσης. Με την ίδια λογική που δημιουργούνται τα ΠΠΣ για τους μαθητές που ξεχωριζουν θετικά γιατί να μην δημιουργούνται και σχολεία όπου θα φοιτούν αυτοί που ξεχωρίζουν αρνητικά και εμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόοδο όχι των "αρίστων", αλλά όλων των υπολοίπων βρε παιδί μου. Αυτοί οι υπόλοιποι οι "μέτριοι" και "πολύ καλοί" δεν έχουν δικαιώματα για καλύτερη εκπαίδευση; Τι τα θέλουμε τα "βαρίδια";
      ΥΓ Λύσε μου την απορία το πρότυπο σχολείο είναι πρότυπο ως προς την επιλογή των μαθητών (εξετάσεις στη γλώσσα και τα μαθηματικά και γιατί όχι στη μουσική και τα εικαστικά) και όχι ως προς τις μεθόδους διδασκαλίας, τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την οργάνωση του, το πρόγραμμα σπουδών του, τα βιβλία και το εκπαιδευτικό υλικό; Γιατί ένας μαθητής με μαθησιακές δυσκολίες θα πρέπει να αποκλειεται από όλα αυτά;

      Διαγραφή
  3. ΖΗΤΩ Η Β' ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ

    ΤΕΛΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ.........

    ΖΗΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ PISA

    ΖΗΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

    Α ΡΕ ΛΕΩΝΙΔΑ.............Α ΡΕ ΛΕΩΝΙΔΑ



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Β Πανελλαδική; Που κολλάει ρε φίλε; Μάλλον διαβάζεις το 2013 με όρους 1977. Συριζαίος είσαι; Δεν είσαι ΚΚΕ γιατί αυτοί διαβάζουν με όρους 1917.
      Το σύστημα PISA είναι ένα θαυμάσιο σύστημα ελέγχου γνώσης αλλά όχι το μοναδικό. Δε νομίζω αν οι εξετάσεις είναι σε αυτό το στυλ, θα είναι μάλλον κλασσικές απλές εξετάσεις. έχετε αγαπητέ φίλε δοκιμάσει να απαντήσετε PISA επιπέδου γυμνασίου; Ξέρετε για τι πράγμα μιλάμε; Καταλαβαίνω ότι σας ενοχλεί η αριστεία. Προφανώς είστε αριστερός και στείλατε το παιδί σας σε ιδιωτικό σχολείο ή του κάνατε ιδιαίτερα με τους καλύτερους της αγοράς. Μετά μπήκατε στη μαργαρίτα να μας πείτε για το PISA και το σχολείο της αγοράς. Αυτό είναι το σύνδρομο κάθε αριστερού. ¨οχι όμως το δικό μου. Είμαι αριστεριστής ( του φιλελευθερισμού)

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε αν θες να κάνεις το μάγκα και να μας βρίζεις , μόνο επώνυμα.

      Διαγραφή
    3. ¨οχι τίποτες άλλο αλλά γνωριζόμαστε και προσωπικά από πολύ παλιά. Αλλά κάτι η κομματική αντιπαλότητα, κάτι η συντεχνία, κάτι η πικρία για την Αλεξάνδρεια που χάθηκε σε κάνει λίγο αμετροεπή. Υπάρχει και mail δεξιά στη σελίδα. Συνεχίζουμε εκεί αν θέλεις.

      Διαγραφή
  4. αχ κυριε μου
    εδω ο λακασας θα κατεβασει τα ΜΑΤ εναντιον των μωρων -βλ.καθημερινη
    σημερα-και εσυ μιλας για αριστεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟ PISA ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΘΗΤΕΣ.ΕΚΛΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ.
    ΑΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ
    ΤΟ ΠΗΡΑΜΑΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ Η ΔΗΜΑΡ ΕΧΕΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΑΛΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. PISA ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!...

      Διαγραφή
    2. Δεν θα είναι PISA τελικά. Θάχει ερωτήσεις τέτοιου στυλ αλλά λίγες και πάντα στα πλαίσια της ύλης και του πνεύματος του ελληνικού σχολείου. Καταλαβαίνω το μένος κατά των εξετάσεων PISA. Κάθε καινοτομία προκαλεί φοβικά σύνδρομα στη χώρα του όσο πιο πίσω τόσο καλύτερα.

      Διαγραφή
    3. Εγω δεν καταλαβαινω το μενος σας εναντιον των πειραματικων...
      Ειναι εξαιρετικα σχολεια και με μεγαλες επιτυχιες στις παναλλαδικες εξετασεις!!!
      Το οσο πιο πισω τοσο το καλυτερο διαπερνα την δικη σας αντιληψη για την εκπαιδευση...
      Η ολη αντιδαρση ξεκινα απο τον τροπο εφαρμογης του νομου για τα πειραματικα,και την εγκαταληψη του χρονοδιαγραμματος
      απο την προηγουμενη ΔΕΠΠΣ επι Ματθαιου που προεβλεπε
      οτι τον Φεβρουαριο του 2013 θα ειχε ολοκληρωθει η προκαταρκτικη διαδικασια (πειραματικη εφαρμογη των εξετασεων στα σχολεια) και θα ειχε ολοκληρωθει η τραπεζα θεματων.Για να ξερουμε για ποιο πραγμα μιλαμε...
      Αυτη την καθυστερηση ποιος την χρεωνεται?
      Ο κος Καλκανης οριστηκε προεδρος της ΔΕΠΠΣ τον Ιανουαριο του 2013.
      Ο κος Αρβανιτοπουλος διαβεβαιωνε τελος Ιανουαριου του 2013 στη κοπη της πιτας του Συνδεσμου Αποφοιτων της Ιωνιδειου της οποιας ειναι αποφοιτος οτι εξετασεις στα ΠΠΣ δεν θα γινουν απο το Γυμνασιο στο Λυκειο.
      Η αποφαση της ΔΕΠΠΣ για εξετασεις ανακοινωθηκε στις 20-2-2013!...
      Προτυπα θεματα αποφευγουν να αναρτησουν στην ιστοσελιδα του Υπουργειου παρα τις διαβεβαιωσεις τους οτι θα αναρτηθουν εγκαιρως.
      Τα παιδια αγνοουν θεματα τυπου PISA και οχι με δικη τους ευθυνη...
      Εσας ποιος σας πληροφορησε για το ειδος των εξετασεων?
      Γιατι διαφωνει ο κος Πανουσης σε αυτη την μεθοδευση των εξετασεων -στελεχος της ΔΗΜΑΡ και Πανεπιστημιακος καθηγητης-σε επικαιρη ερωτηση που κατεθεσε στην Βουλη στην οποια απαξιωνει να απαντησει το Υπουργειο-οπως και σε ολες τις αλλες που κατατεθηκαν προηγουμενως και μαλιστα απο ολα τα κομματα συμπολιτευσης και αντιπολιτευσης πλην του ΠΑΣΟΚ?
      Η μονη που παλευε την "εφαρμογη" του νομου απο την ΔΗΜΑΡ ειναι η κα Ρεπουση...και μαλιστα απο τον Νοεμβιο του 2012.Στην ερωτηση της κας Ρεπουση απαντησε ο κος Υπουργος...
      Αυτο το κομματι της μεταρυθμισης το εχει αναλαβει αποκλειστικα η μεταρυθμιστικη ΔΗΜΑΡ η οποια δια των εκποροσωπων της πληροφορει τα ΜΜΕ?...
      Σε αυτη την μεταρρυθμιση υπαγεται η αρχη "τσαπατσουλικες εξετασεις" και οποιον παρει η μπορα?...
      ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ 12ΧΡΟΝΑ ΚΑΙ 15ΧΡΟΝΑ?ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΣΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΩΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΑΡΙΘΜΟΣ?
      Ε ΡΕ ΔΗΜΑΡ...ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΦΑΙΝΟΣΟΥΝΑ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΣΟΥΝ ΑΛΛΗ...

      Διαγραφή
    4. Οι εξετάσεις είναι μένος κατά των παιδιών; Δεν είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας; Αξιολόγηση εκπαιδευτικών θέλετε; Κι αυτή η ΔΗΜΑΡ την προωθεί ξέρετε. Ολόκληρη όχι μόνο το μεταρρυθμιστικό της μέρος.

      Διαγραφή
  6. Leo,

    η τοποθέτηση σου με βρίσκει σύμφωνο. Η επαναλειτουργία των Προτύπων Γυμανασίων και Λυκείων είναι μεταρρύθμιση ουσίας αλλά και υψηλού πολιτικού συμβολισμού. Πρότυπα σχολεία, χωρίς εξετάσεις, απλά δεν είναι ...πρότυπα (γι'αυτό και μίλησα για "επαναλειτουργία").
    Παραπλήσιες απόψεις εξέφρασα και πριν ενάμισυ χρόνο ,όταν η Διαμαντοπούλου έκανε το πρώτο δειλό και ανολοκλήρωτο βήμα
    (Εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις: Στοχεύσεις και αστοχίες), μια πολιτικός που για να μην ξεχνιόμαστε είχε λυσσωδώς αντιταχθεί στη βάση του 10...
    Πολύ σημαντική και η παρατήρηση σου για το είδος των εξετάσεων που θα γίνει και των θεμάτων που θα μπαίνουν. Χρειάζεται προσοχή, για να μην ξεκινήσει μια βιομηχανία παραπαιδείας στα 10χρονα και τα 11χρονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στάμο σύμφωνοι. Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος και τον ξέρω καλά όπως εσύ την καρδιά. Μεγάλη αμαρτία τα θέματα στις εξετάσεις. Αυτά και μόνο αυτά γιγαντώνουν τα φροντιστήρια και το άγχος των παιδιών.

      Διαγραφή
  7. Εξαιρετικό άρθρο κι ακόμα πιο εύστοχες οι απαντήσεις σας στα σχόλια. Συγχαρητήρια! Όσοι έχουν πρόβλημα με το PISA ας μελετήσουν τα θέματα των διαγωνισμών PISA και μετά ας τα σχολιάσουν, αν τους επιτρέπει η ιδεολογία τους να καταλάβουν τη διαφορά. Κατά τη γνώμη μου ο τρόπος εξέτασης αυτός έπρεπε να είναι πρότυπο για την μεθοδολογία εκπαίδευσης και εξέτασης, επειδή καλλιεργεί κυρίως την κρίση των μαθητών και όχι την παπαγαλία. Όμως αν δεν έχουμε παπαγαλία, πώς θα εξασφαλίσει η μάνα την αριστεία του παιδιού της; Όσο για την αριστεία και τα ΠΠΣ, έχω ένα ερώτημα: πότε θα εφαρμοστεί και στα ΕΠΑΛ, αφού εκεί εργάζομαι; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΒΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ?ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ...
      ΚΥΡΙΕ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΑΕΩΝ...

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ανώνυμε γράφω ότι σχολιάζουν τον διαγωνισμό PISA όσοι δεν έχουν δει τα θέματά του. Εσείς επιβεβαιώνετε τον ισχυρισμό μου. Ευχαριστώ.
      Επειδή θεωρώ καλοπροαίρετο το σχόλιο αναφέρω ένα παράδειγμα από θέμα μαθηματικών.
      Μια πίτσα έχει διάμετρο 10cm και κοστίζει 5€, ενώ μια πίτσα με διάμετρο 20cm κοστίζει 10€. Ποιά πίτσα είναι πιο φθηνή (αναλογικά) και γιατί; Πολλοί Έλληνες μαθητές απαντούν ότι κοστίζουν το ίδιο. Η σωστή απάντηση είναι ότι πιο φθηνή είναι η μεγάλη πίτσα επειδή έχει διπλάσια τιμή για τετραπλάσια επιφάνεια (ανάλογη με το τετράγωνο της διαμέτρου). Ο Έλληνας μαθητής ξέρει τους τύπους της γεωμετρίας αλλά δεν ξέρει να τους εφαρμόζει στην πραγματική ζωή (πχ πίτσα). Στις Φυσικές επιστήμες τα πράγματα είναι χειρότερα. Επιφυλάσσομαι να στείλω τα θέματα τους διαγωνισμού σε όποιον επιθυμεί. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    3. Καταπληκτικό το παράδειγμα κύριε Θωμά. Αλλά η κοινή λογική σπανίζει στον τόπο αυτό/

      Διαγραφή
  8. Κύριε Βογιατζή ετοιμάζονται 2 ΕΠΑΛ για πειραματικά, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχουν ακόμα επιλεγεί. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ καλή προσέγγιση. Έχω παιδί στο ΠΠΣΘ και ξέρω πόσο έχει υποβαθμιστεί το σχολείο από τότε που άρχισε η εισαγωγή των μαθητών με κλήρωση. Υπάρχουν όμως δυο ζητήματα που πρέπει να προσεχθούν και να ελέγχονται εντατικά. Πρώτα η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των καθηγητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και όχι μονο στην κατοχή τίτλων, γιατί αρκετοί κάνουν μάθημα αγγαρεία ,αλλά στα ιδιαίτερα είναι μανούλες, και δεύτερο στο είδος των θεμάτων των εξετάσεων, γιατί η φροντιστηριακή πιάτσα άρχισε τη γύρα...Σ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε απόλυτα. Και δεν ξέρεις πόσο το φοβάμαι, γιατί την νοοτροπία των μαθηματικών και των φυσικών που εμπλέκονται στις επιτροπές την ξέρω πολύ καλά. Ότι έμαθαν αυτοί στα 40 τους ζητούν να τα ξέρουν οι 15χρονοι. Μια ακόμα φούσκα στις τόσες της ελληνικής κοινωνίας.

      Διαγραφή
  10. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ πειραματικών σχολείων και σχολείων αριστείας. Αλλη μία ταχύτητα στην εκπαίδευση. Προφανώς τα σχολεία αριστείας θα είναι καλό για τους μαθητές που πετυχαίνουν σ΄αυτά, θα είναι καλό για τους καθηγητές για προφανείς λόγους (αύξηση της τιμής του ιδιαίτερου), θα είναι καλό για τα φροντιστήρια που θα αυξήσουν την φροντιστηριακή τους ύλη. Οσο για τα θέματα που θα μπαίνουν βλέπουμε τι κάνουν οι επιτροπές του ΥΠΕΠΘ στις πανελλήνιες εξετάσεις και πόσο παίρνουν υπόψη τους τα σχολικά βιβλία (ούτε 10 θα πάρει ο μαθητής αν διαβάσει μόνο αυτά), εδώ δεν πήραν υπόψη τους το ψηφιακό σχολείο. Σε λίγο καιρό οι επιτροπές θα συναγωνίζονται πάλι με τα φροντιστήρια. Αν δεν αλλάξει πρώτα το εκπαιδευτικό εξεταστικό σύστημα (έχουμε δασκάλους που δεν ξέρουν μαθηματικά-θεωρητικής κατεύθυνσης, γιατρούς που ξέρουν πολύ καλά ολοκληρώματα κ.λ.π.). Αν δεν πέσει το βάρος στην τεχνική εκπαίδευση να αναβαθμισθούν τα ΕΠΑΛ για να αλλάξει και η νοοτροπία μαθητών και γονέων, τα σχολεία αριστείας δεν θα προσφέρουν πολλά πράγματα στην κοινωνία. Νομίζω ότι δεν πρέπει η ΔΗΜΑΡ να μην ρίξει τόσο βάρος γι΄αυτή την αλλαγή (ξέρεις πολύ καλά τις προθέσεις του Αρβανιτόπουλου σχετικά με τους ήδη υπάρχοντες μαθητές των Πειραματικών) !!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολυ σωστα τα όσα λες Επιτέλους να ξεκολλήσουν λιγο τα μυαλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συνέχισε να τα λες και άσε τους άλλους στις ιδεοληψίες τους. Μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιώργο Τσίτο
    Υπάρχει διαφορά και την αναφέρω. Αλλά εδώγ που είμαστε δεν έχουμε την πολυτέλεια της επιλογής. Μακάρι να γίνει διαχωρισμός στο μέλλον.Συμφωνούμε απόλυτα στο είδος και το ύφος των θεμάτων. Και μόνο αυτό μπορεί να τινάξει όλο το εγχείρημα στον αέρα. Αν τα σχολεία αυτά δουλέψουν σωστά και με βάση το θεσμικό τους πλαίσιο μπορούν να γίνουν το παράδειγμα. Όσο για τα ΕΠΑΛ τα έχω γράψει και θα τα ξαναγράψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δύο παρατηρήσεις:
    1. Το άρθρο σας, αλλά και οι απαντήσεις σας στα διάφορα σχόλια, βρίθουν απαξιωτικών χαρακτηρισμών και λοιδορίας προς όσους έχουν αντίθετη άποψη από τη δική σας (πράγμα που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του ύφους και τρόπου έκφρασης των διαφόρων "μετριοτήτων" που τόσο στηλιτεύετε αλλά πολύ φοβούμαι ότι απολύτως ενσαρκώνετε).
    2. Ψεύδεστε και παραπληροφορείτε όταν λέτε "Ο κύκλος της συγκρότησης των ΠΠΣ ολοκληρώνεται σήμερα με τη θεσμοθέτηση εξετάσεων για την εισαγωγή στα σχολεία αυτά". Δυστυχώς κ. Καστανά, ο κύκλος της συγκρότησής τους ΞΕΚΙΝΑ από τις εξετάσεις χωρίς να έχει εκπληρωθεί κανένα από τα προαπαιτούμενα της λειτουργίας τους, κονιορτοποιώντας τα παιδιά που ήδη φοιτούν σε αυτά -μεγάλο μέρος των οποίων θα διωχθούν από το σχολείο τους μετά από 9 χρόνια φοίτησης σε αυτό... Υποθέτω ότι και αυτό σας αφήνει παγερά αδιάφορο όπως και ο μικρός Γιαννάκης που "παρεμποδίζει" το μάθημα (!!!)
    Και μια ερώτηση:
    Εσείς κ. Καστανά, με ποια άλλη ιδιότητα -πλην αυτής του μέλους της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ- αναλάβατε να διαφωτίσετε την κοινωνία για τα ζητήματα της αριστείας και της πρότυπης εκπαίδευσης; Γιατί όσο κι αν έψαξα, δεν κατάφερα να βρω το επιστημονικό σας έργο και τις δημοσιεύσεις σας στον τομέα της παιδαγωγικής επιστήμης -ή κάποιας άλλης σχετικής έστω. Εκτός από κομματική υπηρεσία έχετε κάτι άλλο στο βιογραφικό σας να προσφέρετε σ' αυτή τη δόλια κοινωνία που όλοι έχουν άποψη επί παντός του επιστητού και τις απόλυτες βεβαιότητες της χρυσής μετριότητας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου ούτε διαμορφώνω κοινή γνώμη ούτε διαφωτίζω κανένα. Ένας απλός bloger είμαι που λέω την αποψούλα μου. Ούτε διοικώ, ούτε αποφασίζω. Μια μετριότητα είμαι και μου επιτρέπετε φαντάζομαι να λέω την άποψή μου. Φαντάζομαι ότι έχετε παιδάκι που αποφοίτησε από πειραματικό γυμνάσιο και πρέπει να δώσει εξετάσεις για να συνεχίσει στο αντίστοιχο λύκειο. Δεν το διώχνει κανείς από το σχολείο του. Ούτως ή άλλως θα άλλαζε σχολείο αφού αλλάζει βαθμίδα. Εξάλλου μπορεί και να είναι στους επιτυχόντες, χρειάζεται αισιοδοξία και αυτό πρέπει να το περάσετε και στο παιδί σας. Δεν φταίνε για όλα οι άλλοι.

      Διαγραφή
    2. 1. Δεν αποφασίζετε και δεν διοικείτε είπατε;;; Αντιγράφω από το άρθρο σας: "Η Δημοκρατική Αριστερά στηρίζει το εγχείρημα των ΠΠΣ. Στελέχη της εργάζονται νυχθημερόν για να προχωρήσει. Ένα από αυτά, ο Γιάννης Αντωνίου εκπαιδευτικός της ΜΕ και διευθυντής του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου της Αθήνας πρωτοστατεί. Δεν υπάρχει λόγος να κρύψουμε ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ καταψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο της Άννας Διαμαντοπούλου όταν αυτό κατατέθηκε στην προηγούμενη βουλή. Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά". (Πράγματι, από τότε έχουν αλλάξει πολλά κατά τραγικό τρόπο...)
      2. Η αλλαγή εκπαιδευτικής βαθμίδας που συνήθως συνοδεύεται από αλλαγή σχολείου είναι αυτή από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Δημοτικό), στη δευτεροβάθμια (Γυμνάσιο). Εξ όσων γνωρίζω, η πλειονότητα των σχολείων της χώρας είναι ενιαία Γυμνάσια-Λύκεια, κατά συνέπεια σχεδόν κανένα παιδί δεν υφίσταται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, και
      3. Όχι, αγαπητέ μου... Δεν έχω παιδάκι που αποφοίτησε από πειραματικό γυμνάσιο και δεν συγκροτείται γύρω από προσωπικά και ιδιοτελή κριτήρια η τοποθέτησή μου. Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια...

      Διαγραφή
    3. 1. Εγώ δεν αποφασίζω για τα πειραματικά γιατί δεν είμαι ειδικός επί του θέματος κύριε. Αποφασίζουν άλλοι που είναι ειδικοί δηλαδή η ΔΕΠΣ στην οποία συμμετέχουν και μέλη της ΔΗΜΑΡ καθ ύλην αρμόδιοι και βέβαια η ηγεσία του Υπουργείου. Εγώ γράφω απλά τη γνώμη μου. Σας εξοργίζει που δεν συμφωνεί με τη δική σας αλλά έτσι είναι.
      2. Τα γυμνάσια είναι χωριστά από τα λύκεια εδώ και καμιά 30αριά χρόνια.
      3. Προφανώς και δεν έχετε παιδάκι σε πειραματικό. Με συγχωρείτε έκανα λάθος. Ούτε εγώ έχω.

      Διαγραφή
    4. Σας καταλαβαίνω... Φαντάζομαι ότι αυτό το είδος που δεν κινείται από προσωπική ιδιοτέλεια θα σας είναι παντελώς άγνωστο. Καλή σας νύχτα και σας βεβαιώ ότι δεν θα επανέλθω... Με κατατροπώσατε με το βάθος των επιχειρημάτων σας.

      Διαγραφή
  15. Έχετε μάθει να βάζετε ταμπέλα σε όποιον ενδεχομένως διαφωνεί με την άποψή σας, εδώ όμως υπάρχουν τρία θέματα:

    1) Μπορεί να πετύχει η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση κόντρα σε αυτούς που θα την εφαρμόσουν, δηλαδή στις ΕΛΜΕ;
    2) Με δεδομένο ότι οι δαπάνες για την παιδεία προβλέπονται να μειωθούν στο 2,5% μέχρι το 2016: Μπορεί να γίνει ένα σχολείο και καλύτερο και φτηνότερο; Ή πρόκειται τα ελίτ σχολεία να απορροφήσουν τα λεφτά, και τα υπόλοιπα να υποβαθμιστούν;
    3) Νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε διαχωρισμό των αρίστων σε ηλικία 12 ετών; Ποια συμπεράσματα της παιδαγωγικής επιστήμης έχετε στο νου σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πείτε μου καταρχήν ποιος ή ποια είστε για να δω αν σας έβαλα ταμπέλα. Εδώ δεν βάζετε εσείς όνομα στα λεγόμενά σας θα σας βάλω εγώ ταμπέλα; Πάμε παρακάτω.
      Τι είναι μια ΕΛΜΕ; 7 συνδικαλιστές που εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους. Σιγά μην ακυρώσουν την όποια μεταρρύθμιση. Η μείωση των δαπανών αφορά όλα τα σχολεία άρα και τα πειραματικά. Δεν νομίζω να αλλάξει το καθεστώς τώρα επειδή μπήκαν εξετάσεις και πριν υπήρχαν πειραματικά. Όσο για την επιλογή των 12 χρονων αρίστων. Μα και βέβαια, μια πρώτη επιλογή μπορεί να γίνει από τα 12 και βλέπουμε. Τόκανε και ο Στάλιν.

      Διαγραφή
  16. Χρύσιππος Μπάρκας7 Απριλίου 2013 στις 12:15 μ.μ.

    Δεν είναι καθόλου σαφές το περιεχόμενο και οι λειτουργίες που επιτελεί η έννοια της αριστείας στις σύγχρονες συνθήκες όπως διαμορφώνονται στο νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που ευτυχώς εδραιώνεται παγκόσμια, ούτε το πώς η αριστεία συμβιβάζεται με την πειραματική και καινοτόμα διδασκαλία. Παράλληλα, η συνταγματικότητα των μεταβατικών διατάξεων της μεταρρύθμισης κρίνεται αμφίβολη, με κίνδυνο μια ακόμη προσπάθεια αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος να παραμείνει κενό γράμμα.
    Βέβαια για το τελευταίο έρχεται οσονούπω η αναθεώρηση του αντιδημοκρατικού και σταλινικού τύπου συντάγματος της Ελλάδας, που ελπίζουμε να εναρμονισθεί με τα δημοκρατικά κεντροευρωπαϊκά τοιαύτα, για να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να εξοβελισθούν οι πάσης φύσεως αντιδημοκρατικές και αντιμεταρρυθμιστικές φωνές, όπως των σταλινικών συνδικαλιστών των ΕΛΜΕ.

    Ίδωμεν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο κοινός τόπος των περισσότερων επικριτικών σχολίων, όπως τον καταλαβαίνω, είναι: "αφού δεν έχουμε το τέλειο εκπαιδευτικό σύστημα (όπως το εννοεί ο καθένας), τους τέλειους καθηγητές, τις τέλειες υποδομές και -κυρίως- την τέλεια φύση (δεδομένου ότι είναι αδικία να μην έχουν τις ίδιες ικανότητες όλοι οι μικροί Γιαννάκηδες και οι μικρές Μαρίες της επικράτειας), να μην τολμήσει κανείς να προτείνει την παραμικρή αλλαγή γιατί παραπλανά ή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων. Δεν μπορεί να γίνει καμμία αλλαγή, ΑΝ δεν γίνει προηγουμένως αλλαγή!"

    Η τέλεια κυκλική λογικη!

    Αλίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αλίκη. Η ίδια κυκλική λογική υπάρχει παντού σε όλη την κοινωνία. Να μη γίνουν αλλαγές στη Δημόσια διοίκηση αφού έχει πέσει ο μισθός, να μη γίνει αξιολόγηση γιατί είναι διαβλητός ο τρόπος, να μη γίνουν επενδύσεις γιατί οι μισθοί είναι χαμηλοί, να μη γίνουν ιδιωτικοποιήσεις γιατί θάρθουν λαμόγια να αγοράσουν τη χώρα μας και πάει λέγοντας. Είναι δύσκολο να πείσεις ανθρωπους που μεγάλωσαν στο προηγούμενο καθεστώς. Ας τους πείσει η ζωή με τον πιο βάρβαρο τρόπο.

      Διαγραφή
    2. Ο ΜΙΚΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.(ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΧΩΝ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ 30% ΜΕ 40%)...
      ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΔΟΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΗΣ "ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ" ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ Η ΔΕΠΠΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ...
      ΤΑ ΜΩΡΑ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ,ΠΟΛΥ ΔΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ...

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς ζούμε στις ημέρες του θράσους και η ΔΗΜΑΡ με τα στελέχη της πρωτοπορεί στο τομέα αυτό. Η αλαζονεία τους δείχει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι επικίνδυνοι. Ενα ξεροκόματο εξουσίας είναι αρκετό να τους κάνει βασιλικότερους του βασιλέως. Είμαι εκπαιδευτικός πειραματικού σχολείου και τα ζω.

      Διαγραφή
  18. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΚΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ, ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΜΕ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΑΛΕΝΤΟ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΑ -ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ, Ο,ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ-. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΝΤΑ. ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ. ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΑΜΑ, ΑΓΑΠΗ. ΜΑ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗ ΤΗΣ "ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ" ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ Σ' ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΜΙΣΘΟΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Κ.Τ.Λ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙΣ 100% ,ΝΑ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΛΜΑΣ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΦΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ- , ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ. ΜΑΚΑΡΙ ΟΝΤΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ, ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ, ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ. ΣΠΑΝΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΘΡΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΧΑΡΑ ΚΟΥ, ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μεις σας ευχαριστούμε κυρία μου. Μιλάτε για τα προφανή. Σε όλον τον κόσμο και πάντοτε υπήρχαν τέτοια σχολεία, αλλά και τέτοια ΑΕΙ για τις "ιδιαίτερες περιπτώσεις". Πως θα πάει μια χώρα μπροστά να δεν φροντίζει τους άριστους και τις άριστες;

      Διαγραφή
  19. Κύριε Καστανά διάβασα το άρθρο σας και τις απαντήσεις που δώσατε και έχω μείνει άφωνη. Λέτε ότι είσαστε καθηγητής και τώρα κατάλαβα γιατί η παιδεία μας έχει πάρει αυτό το δρόμο. Ποιό είναι το καθήκον του καθηγητή αγαπητέ κύριε; Να παίρνει το Γιαννάκη και τον κάθε Γιαννάκη και να τον καθοδηγεί, να βρίσκει τις δεξιότητές τους και να τις καλλιεργεί, αν δεν μπορείτε να κάνετε αυτό τότε δεν είστε εκπαιδευτικός αλλά παιδονόμος....Μόνο Καιάδα δεν μας είπατε να φτιάξουμε γι' αυτά τα παιδιά...

    Το πρόβλημα στην εκπαίδευση δεν είναι τα ΠΠΣ, ούτε αυτά έλειπαν από την εκπαίδευση για να πάμε μπροστά..Άνθρωποι λείπουν κύριε Καστανά με μεράκι γι' αυτό που κάνουν. Ξέρετε πόσες εξετάσεις είχε περάσει ο «φτερωτός γιατρός» της Θεσσαλονίκης και που βρίσκεται τώρα; Ξέρετε πόσα βραβεία πήρε ο «επιχειρηματίας της χρονιάς» κ. Λαυρεντιάδης και που είναι τώρα; Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ άλλα πράγματα πρέπει να διδάσκει όπως το ήθος αν αυτό σας λέει κάτι...

    Το πρόβλημα δεν είναι ότι θα δώσουν τα παιδιά εξετάσεις με σύστημα PISA το πρόβλημα είναι ότι κανένα παιδί δεν έχει διδαχθεί αυτό το σύστημα και όποια παιδιά περάσουν αυτές τις εξετάσεις δεν θα ξαναδούν αυτό το σύστημα στη μαθητική τους ζωή γιατί ο κος Υπουργός είπε ότι μέχρι το 2017 δεν θ' αλλάξει τίποτα στις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια. Γιατί λοιπόν να γίνουν τέτοιου τύπου εξετάσεις, ποιον θα ωφελήσουν;

    Όσο για τους ήρωες που εργάζονται νυχθημερόν για την επιτυχία των εξετάσεων, θέλω να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν από πίσω προγράμματα ΕΣΠΑ και αυτά αγωνίζονται να πάρουν οι ημέτεροι από τα προγράμματα που θα φτιάξουν, τις τράπεζες θεμάτων κτλ. Σιγά μη τους έπιασε ο πόνος για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, τις τσεπούλες τους κοιτάνε. Γιατί σας διαβεβαιώ ότι ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει στην πραγματική εκπαίδευση (κτήρια, βιβλία, μεταφορά μαθητών, κτλ).

    Και τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι θα πούμε στα παιδιά που έχουν πτυχία αριστείας από ΠΠΣ με την υπογραφή του κ. Υπουργού; «Ξέρετε αγαπητά μου παιδιά τσάμπα ο κόπος σας και το διάβασμά σας γιατί υπάρχουν καλύτεροι από το 19 και 7/15 και σεις τους τρώτε τη θέση και πρέπει να φύγετε γιατί δεν είσαστε αρκετά άριστοι;»

    Μη ξεχνάτε, αγαπητέ κύριε, ότι και κάποιος άλλος - στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης - προσπαθούσε να φτιάξει άριστες φυλές με τα γνωστά αποτελέσματα....Τα σχολεία έχουν δημιουργηθεί για να μορφώνουν ΟΛΑ τα παιδιά με τον καλύτερο τρόπο για ΟΛΟΥΣ και όχι να βάζουν τοίχους ανάμεσα στους μαθητές....

    Αργυρώ Παπαγεωργίου
    Απόφοιτη Ραλλείου πειραματικού σχολείου (1982)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία Αργυρώ
      Γιατί ανακατεύετε τα πράγματα; Τα ΠΠΣ θέλουμε να είναι σχολεία αρίστων. Και κάνουμε την όποια επιλογή. Για τα άλλα παιδιά, τα παιδιά όλου του κόσμου με ή χωρίς προβλήματα έχουμε δημόσια σχολεία που θέλουμε να είναι σύγχρονα και σωστά και να μορφώνουν. Που υπάρχει η σύγκρουση; Τι σχέση έχουν οι απατεώνες που αναφέρατε με τις εξετάσεις; Ποιος σας είπε ότι οι εξετάσεις είναι με το σύστημα PISA; Απλές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις είναι. Τι σχέση έχουν τα ΠΠΣ με το φασισμό; θα μας τρελάνετε;
      Όσο για μένα είμαι καθηγητής Φυσικής σε ΕΠΑΛ. παλεύω καθημερινά εγώ και άλλοι 60 δάσκαλοι για να διδάξουμε τα στοιχειώδη σε παιδιά με μύριες αδυναμίες και προβλήματα. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά παλεύουμε και με την παραβατικότητα τις ουσίες, τη φτώχεια, την εγκατάλειψη και κάτι κάνουμε. Επειδή θέλω να υπάρχουν και σχολεία αρίστων σημαίνει ότι δεν είμαι δάσκαλος; Τι είδους προκαταλήψεις είναι αυτές; Δυστυχώς δεν μπορώ να παρακολουθήσω τη λογική σας. Στον τόπο αυτό δεν ε΄χουν δικαιώματα μόνο οι αδύναμοι, έχουν και οι δυνατοί, οι πρώτοι. Μπας και μας ξεκολλήσουν κάποια στιγμή από το τέλμα.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Καστανά βλέπω ότι αποφεύγετε να μου απαντήσετε για τα προγράμματα ΕΣΠΑ και μη μου πείτε ότι δεν γνωρίζετε αφού ξέρετε τον κ. Αντωνίου και τον κ. Πέρρο....
      Σαν δάσκαλος θα έπρεπε να επιδιώκετε άριστα σχολεία για όλους και όχι σχολεία αρίστων, αφού όπως μου λέτε εργάζεστε κάτω από αντίξοες συνθήκες.
      Πριν λίγες μέρες στην Καθημερινή ο κ. Απόστολος Λακασάς μας ενημέρωσε ότι παρέλαση θα κάνουν μόνο οι σημαιοφόροι των σχολείων με τους παραστάτες και όχι όλοι οι μαθητές. Γιατί άραγε; Αν και είμαι κατά των παρελάσεων, τα υπόλοιπα παιδιά δεν έχουν το δικαίωμα να παρουσιαστούν μπροστά στην πολιτική ηγεσία γιατί δεν είναι άριστοι; Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι το υπουργείο προωθεί ένα τρόπο διαχωρισμού των μαθητών θέλοντας -κατά την άποψή μου - να περάσει στα μυαλά των μικρών παιδιών των διαχωρισμό των ανθρώπων σε καλούς, μέτριους και κακούς. Μόνος σας λέτε ότι προσπαθείτε να διδάξετε κάτω από αντίξοες συνθήκες τα στοιχειώδη σε παιδιά με χαμηλές ευκαιρίες και μπράβο σας. Γιατί δεν ζητάτε όμως καλύτερες συνθήκες για το έργο σας αλλά υποστηρίζετε το διαχωρισμό των παιδιών; Εσείς σαν δάσκαλοι και μεις σαν γονείς πρέπει να προσπαθήσουμε για το καλύτερο για όλους τους μαθητές. Σας έχει απασχολήσει ποτέ σαν εκπαιδευτικό το ερώτημα σε ποια θέση θα ήταν αυτά τα «προβληματικά» παιδιά του σχολείου σας αν είχαν μια καλύτερη προστασία από την πολιτεία και περισσότερες ευκαιρίες στο σχολείο τους;
      Τέλος από το τέλμα θα πρέπει να ξεκολλήσουμε όλοι μαζί σαν χώρα και όχι σαν άριστες ομάδες και θα ξεκολλήσουμε όταν ανοίξουν τα μυαλά μας, γιατί τα αερόστατα και τα μυαλά δουλεύουν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά.

      Ευχαριστώ για την προηγούμενη απάντηση και οποσδήποτε δεν είχα σκοπό να προσβάλω ούτε εσάς ούτε κανένα άλλο εκπαιδευτικό.

      Αργυρώ Παπαγεωργίου

      Υ.Γ. (1) Όσο για τις εξετάσεις τύπου PISA τις ανέφερε ο κος Παπαθεοδώρου «ως τεστ δεξιοτήτων τύπου PISA» σε συνάντηση του διασυλλογικού οργάνου των γονέων και κηδεμόνων των πειραματικών σχολείων.

      Υ.Γ. (2) Σας ερωτώ σαν εκπαιδευτικό, τι θα απαντούσατε σ' ένα άριστο μαθητή (με τη βούλα του υπουργού) που φοιτά σε ένα ΠΠΣ ότι θα πρέπει να δώσει πάλι εξετάσεις, που ακόμη κανείς δεν ξέρει τι τύπου θα είναι (απλές ανακεφαλαιώσεις) όπως εσείς λέτε, και πως θα του εξηγήσετε την έσχατη τιμωρία αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος αν αποτύχει;

      Διαγραφή
    3. Κυρία Αργυρώ συμπαθάτε με αλλά δεν μπορώ να απαντήσω. Απλά δεν μπορώ κουράστηκα. δεν σας αρέσει η αριστεία, πρόβλημά σας. Τι μπορώ να κάνω εγώ; Το σχολείο μου έκανε κανονικά παρέλαση εσείς μου λέτε για το Λακασά. Εγώ τι να πω; Για το ΕΣΠΑ θα ρωτήσω τον Αντωνίου, δεν ξέρω. Μας προσβάλλετε επειδή δεν θέλετε τα ΠΠΣ και γω τα θέλω. Μου λέτε ότι κάνω διαχωρισμούς σε καλούς μέτριους και κακούς. ΜΑ η ίδια η φύση κάνει, εγώ τι φταίω; Ειλικρινά βγείτε μια βόλτα στην όμορφη νύχτα και χαλαρώστε. Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    4. Αξιότιμε κύριε Καστανά, δυστυχώς δεν καταλάβατε ότι το πρόβλημά μου δεν είναι η αριστεία. Το πρόβλημά μου θα έλεγα ότι είναι πιο φιλοσοφικό με την έννοια πως ορίζεται η αριστεία και πως φτάνουμε στην αριστεία (κάθε μορφής).

      Αλλά επειδή δεν υπάρχει τόπος επικοινωνίας και σας κούρασα αρκετά, σας θέτω ένα τελευταίο ερώτημα για γενικότερο προβληματισμό και όχι για απάντηση.

      Αφού το κράτος και το υπουργείο ενδιαφέρεται για την αριστεία γιατί δεν έφτιαξε κανένα ΠΠΣ - ΕΠΑΛ; Δεν υπάρχουν άριστα παιδιά μέσα σ' αυτά τα σχολεία ή δεν θα γίνουν αυτοί ποτέ άριστοι «χειρωνάκτες»; Τι θα γίνει με τα παιδιά της περιφέρειας που δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιου τύπου σχολεία; Γιατί όπως μας είπε πρόσφατα ο κος Υπουργός με τον κ. Παπαθεοδώρου δεν πρόκειται να δημιουργηθούν άλλα ΠΠΣ.

      Σας αφήνω να απολαύσετε την όμορφη «νύχτα σας» και γω θα χαλαρώσω στο άπλετο φως της Ελλάδας.

      Συγνώμη αν σας κούρασα ...πιστεύω ότι οι διάλογοι - αντιπαραθέσεις πολλές φορές μπορεί να μην έχουν άμεσα αποτελέσματα αλλά οποσδήποτε οδηγούν σε προβληματισμό και τις δυο πλευρές.

      Με εκτίμηση στο δάσκαλο που εργάζετε κάτω από αντίξοες συνθήκες στα ΕΠΑΛ και σε όσους δασκάλους τιμούν το επάγγελμά τους.

      Αργυρώ Παπαγεωργίου


      Διαγραφή
  20. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΒΑΡΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΒΑΘΥΣΤΟΧΑΣΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΩΣΤΕ Ο ΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΕ ΠΠΣ - ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ "ΑΡΙΣΤΕΙΑ"?ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ?
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ PISA (ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 75000Ε) ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΥΘΕΙ ΑΠΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ-ΟΧΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΟΣΟ ΕΣΕΙΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ "ΣΤΕΛΕΧΗ" ΣΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΕΠΙΤΙΘΕΣΤΕ ΑΓΡΙΩΣ ΦΕΡΤΕ ΚΑΤΑΡΧΗ ΤΑ ΦΙΛΛΑΝΔΑΚΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΔΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΠΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΛΑΝΔΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΣΑΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.ΑΥΤΟΙ ΚΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ!!!
    ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ "ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ"?
    ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΤΟ 18,5 ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΦΙ ΤΟΣΟΣ ΧΑΒΑΛΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αναρωτιέμαι πού έχει πάει η λογική. Μιλάς Λέων για τα ΠΠΣ κι αρχίζουν να μπλέκουν τη ΔΗΜΑΡ, τις παρελάσεις, τα μικροσυμφέροντα και δεν συμαζεύεται. Τα πράγματα είναι πολύ πιο ουσιαστικά. Ως εκπαιδευτικός (προσοχή όχι ΣΑΝ εκπαιδευτικός) χρόνια και χρόνια σε υποβαθμισμένα επαρχιακά σχολεία εκφράζω τις τύψεις μου όταν δεν μπορούσα να βοηθήσω ουσιαστικά τους "άριστους" νοητικά και από άποψη προσπάθειας μαθητές μου καθώς ήμουν υποχρεωμένος να απευθύνομαι κυρίως στον μέσο όρο - και προσπαθούσα όσα μπορούσα στα διαλλείματα. Κατά τη γνώμη μου κακώς κόπηκαν οι εξετάσεις που υπήρχαν παλιά ανάμεσα στις βαθμίδες εκπαίδευσης - μην ξεχνάμε ότι "το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη" και "ηδύ το μηδέν πράττειν - για τους μεγάλους πόσο μάλλον για τους μικρούς". Το ξεκαθάρισμα το κάνει η φύση, οι εξετάσεις δείχνουν σε κάθε παιδί πού πρέπει να πάει.
    Μπάμπης
    ΥΓ Τελείωε ανώνυμα σχόλια, γιατί τα δημοσιεύεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπάμπη
      Ο κόσμος είναι άρρωστος με την αριστεία, τη μισεί γιατί θέλει να αναδεικνύεται η μετριότητα που του ταιριάζει. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα στήθηκε στη λογική "να βοηθήσουμε μόνο τον αδύναμο και να δώσουμε απολυτήριο στον αδιάφορο" γιατί όλοι είναι παιδιά του λαού και πρέπει να έχουν προσόντα για να μπουν στο δημόσιο. Αυτή ήταν η γραμμή ΠΑΣΟΚ-ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για τα τελευταία 30 χρόνια στην εκπαίδευση. Συνεπώς τι PISA και τις εξετάσεις και τι πειραματικά γράφουμε και λέμε. Πίσω στον αραμπά και στη λάσπη. Ο εκσυγχρονισμός είναι καπιταλισμός και νεοφιλελευθερισμός. Απλή καθυστέρηση.

      Διαγραφή




  22. Τμήματα προετοιμασίας μαθητών για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Π-Π Λύκεια οργανώνουν τα φροντιστήρια. Οπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος φροντιστηρίου, το ενδιαφέρον είναι ήδη μεγάλο. Συνήθως επιλέγεται οι μαθητές να κάνουν κάθε Σάββατο ένα 4ωρο προετοιμασίας, κατανεμημένο σε Κατανόηση Κειμένου και Μαθηματικά, με κόστος περί τα 150 ευρώ τον μήνα. Από την πλευρά τους, γονείς των τελειοφοίτων στα Πειραματικά Γυμνάσια υποστηρίζουν ότι οι μαθητές θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί κατά την εισαγωγή τους στην Α΄ Γυμνασίου για τις εν λόγω εξετάσεις, και προσθέτουν ότι θα ευνοηθούν όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια. «Διεθνώς καταγράφεται ότι τα παιδιά που περνούν με επιτυχία τέτοιες εξετάσεις είναι εύπορων οικογενειών, χωρίς μάλιστα να αποδεικνύεται από έρευνες ότι αυτά τα σχολεία έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα συμβατικά. Είναι λάθος να εφαρμόζουμε εκπαιδευτικούς νόμους που δεν υπακούουν σε παιδαγωγικές αρχές» είπε στην «Κ» η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Βαρβακείου Γυμνασίου, κ. Τ. Μονεμβασιώτη. Επίσης, οι γονείς επικαλούνται πρόσφατη αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη, που προτείνει να μην ανατραπεί ο προγραμματισμός που ίσχυε κατά την εγγραφή των μαθητών στο Γυμνάσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε τι να κάνουμε η κοινωνία είναι ταξική και οι άνθρωποι θνητοί αγαπητέ μου. Τόσα χρόνια οι πρώτοι στις πανελλαδικές είναι παιδιά από την επαρχία, μετανάστες κλπ. Αυτό σε ποια στατιστική φαίνεται;. Φροντιστήριο υπάρχει παντού. Τι να κάνουμε, να καταργήσουμε γενικώς τις εξετάσεις για να υπάρχει ισότητα; Μπορούν τα δημοτικά και τα Γυμνάσια να στήσουν δημόσια δωρεάν φροντιστήρια. Η ΔΕΠΣ τόχει στο πρόγραμμα. Γενικά στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι κάθε είδους αξιολόγηση δεν υπακούει σε παιδαγωγικές και δημοκρατικές αρχές. "Δυστυχώς" στην περίπτωση των ΠΠΣ η αρχή αυτή καταργήθηκε.

      Διαγραφή
    2. Αξιότιμε κύριε Καστανά,

      θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι τα παιδιά που μπαίνουν σε πρώτης κατηγορίας πανεπιστημιακές σχολές είναι παιδιά ευπόρων οικογενειών. Επίσης εύπορα παιδιά από επαρχία (δεν λιμοκτονεί όλη η περιφέρεια) και παιδιά μεταναστών κατ' εξαίρεση, ο κανόνας είναι οι πλούσιοι έχουν την καλύτερη εκπαίδευση με ελάχιστες εξαιρέσεις (διαβάστε και τις μελέτες του αξέχαστου δασκάλου Αλέξη Δημαρά). Αν έχετε κάποια άλλη μελέτη υπόψη σας θα παρακαλούσα να με ενημερώσετε

      Τέλος την ισότητα δεν την αποκτάμε με την κατάργηση των εξετάσεων αλλά δίνοντας τις ίδιες ευκαιρίες στα παιδιά (ξέρω τη θα απαντήσετε εδώ ότι με τις εξετάσεις στα ΠΠΣ θα δώσουμε ευκαρίες και στα άριστα παιδιά που δεν μπήκαν κλπ). Ας μην αρχίσουμε πάλι και κουραζόμαστε ...Οι απόψεις διίστανται....

      Αργυρώ

      Διαγραφή

  23. Φυσικά..... Επίσης κυκλοφόρησαν βιβλία προετοιμασίας για τις εξετάσεις,(κανείς εκπαιδευτικός στα πρότυπα δε γνωρίζει ακριβώς τον τύπο των θεμάτων) που κοστίζουν 65 ευρώ έκαστο(είναι σε τόμους). Τζάμπα πράμα δηλαδή. Είναι αμαρτία να πάει χαμένος τόσος κόπος των εκδοτικών οίκων.....Ε να μην έχουν δουλεία και τα φροντιστήρια.... Υπάρχουν παντού...Ας βάλουμε εξετάσεις και στο Δημοτικό να συντηρείται το σύστημα. Οπως και στην υπολοιπη Ευρώπη, έτσι ακριβώς.. ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.... ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Είμαι μαθήτρια σε Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο.Ήμουν μαθήτρια σε ένα απλό σχολείο της περιοχής μου.Ξαφνικά,μια μέρα τηλεφώνησε η διεύθυνση του τωρινού μου σχολείου και μου είπε ότι μπορώ να φοιτήσω σε ένα άλλο σχολείο.Παράτησα τους φίλους και συμμαθητές μου για να αλλάξω σχολείο.Το προηγούμενο σχολείο μου ήταν αρκετά καλό,με υπεύθυνους καθηγητές που θεωρούσα μέχρι και πρότυπα μου.Με αυτές σας τις ανακοινώσεις δεν καταλαβαίνετε ότι εγώ και εκατοντάδες ακόμη συμμαθητές μου βιώνουμε μια ψυχοφθόρα διαδικασία,γνωρίζοντας ότι από τη μία μέρα στην άλλη θα "χάσουμε"ο ένας τον άλλον.Τώρα με τις εισαγωγικές εξετάσεις υπολείπονται εκρεμμότητες.Δεν έχει καθοριστεί ύλη,δεν γνωρίζουμε βασικά πράγματα για το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων και έχουμε και το άγχος της αποτυχίας.Είναι λάθος να διαχωριζόμαστε σε άριστους δήθεν και μη άριστους.Εγώ είμαι μαθήτρια του 19.8,παρόλα αυτά δεν εξασφαλίζεται η θέση μου στο Λύκειο του σχολείου μου.Άλλα εγώ γνωρίζω.Γνωρίζω ότι με αυτές τις εξετάσεις ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας στα φροντηστήρια.Η φροντηστηριακή αλυσίδα "ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ" ήδη ξεκίνησε προετοιμασία χώρις να γνωρίζει βεβαίως τι να διδάξει στους διερχόμενους μαθητές,αλλά μόνο να κλέβει τα θύματα-γονείς που πέφτουν στις παγίδες τους.Γιατί να μάθω από τώρα πόσο ταξική είναι η κοινωνία;Γιατί να μην επικεντρωθούν στο να γίνονται όλο και καλύτερα ΟΛΑ τα σχολεία;Τι παραπάνω θα νομίζετε ότι θα προσφέρουν τα Πειραματικά Λύκεια με αυτόν τον τρόπο;Δηλαδή όλοι οι πραγματικά άριστοι θα πάνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κύριε Κασταν, επειδή πιο πάνω κάνατε αναφορά στον Στάλιν να σας υπενθυμίσω ότι ο διαχωρισμός σε άριστους και μη άριστους ήταν διακαής πόθος του Χίτλερ έπίσης και της δημιουργίας της άρειας φυλής. Η ευεργετική επίδραση του κινήματός του συνέβαλε τα μέγιστα στην πρόοδο της γενετικής με γνωστές τακτικές που ξεκίνησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τότε υπήρξαν πολλοί πολέμιοι αυτών των πρακτικών που σήμερα θα έχουν μετανιώσει.Για να διευρύνετε τους οριζοντές σας στην αξιολόγηση των καημένων παιδιών να σας προτείνω να δείτε μια εξαιρετική ταινία το gattaca και μετά τα ξαναλέμε. Φαντάζομαι πως κάπως έτσι ονειρεύεστε το μέλλον των παιδιών σας. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο ήρωας της ταινίας εκπλήρωσε τα ονειρά του παρά τις αντίξοες συνθήκες και το γεγονός ότι ήταν παιδί κατώτερου θεού.
    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:Ο ΑΙΝΣΤΑΙΝ ήταν κακός μαθητής στο σχολείο!!!!!
    Το ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ στις σπουδές του, προς το τέλος της ζωής του, οι δάσκαλοι κατέταξαν στο τμήμα αρχαρίων!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Συμφωνώ απόλυτα μα το άρθρο σας.Ξερετε ποιο είναι το πρόβλημα της Ελλάδας? Ότι χιλιάδες μικροί Γιαννάκηδες και Ελενίτσες έχουν καταλάβει θέσεις μη αξιοκρατικά και με τη μετριότητά τους έφτασαν τη χώρα σε αυτό το χάλι.Φτάνει πια!Δώστε χώρο ,επιτέλους,και σε αυτούς που πραγματικά αξίζουν για να πάει κάποια στιγμή,αυτή η χώρα μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κυρίες, Κύριοι,
    Αιτούμαι, βάσει των νέων στοιχείων και νόμων, τον αυτεπάγγελτο έλεγχο γνησιότητας δικαιολογητικών, της κ. Δ. Ε.,, για τον φάκελο που κρίθηκε Διευθύντρια για το ΠΣΠΑ/

    Βάσει άλλης Εισαγγελικής παραγγελίας, πήρα από την Β’ Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης τα πτυχία της κ. Δ. Ε., Διευθύντριας του ΠΠΣΠΑ του σχολείου «αριστείας» και έκπληκτος διαπίστωσα, ότι το πτυχίου Χημικού είναι με βαθμό «ΚΑΛΏΣ» το οποίο και σας καταθέτω (επισυνάπτετε σε μορφή PDF).
    Αναρωτιέται κανείς και πρέπει να εξεταστεί από εσάς, πώς, μπορεί να γίνει κανείς Σχολικός Σύμβουλος ή Διευθυντής σχολείου του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της Ελλάδας, με πτυχίο «Καλώς» και αν αυτό βοηθάει στην επίτευξη της «Αριστείας», που επιδιώκουν τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία! Αναρωτιέται κανείς, αν το ΚΑΛΩΣ στο Πτυχίο είναι η επιθυμούμενη στα Πρότυπα Πειραματικά η ΑΡΙΣΤΕΙΑ και το αντίστροφο! Καλώς σημαίνει ότι ο βαθμός είναι μεταξύ του 5 στα δέκα και 6,4 στα δέκα. Αν και τυπικά κάποιος με «καλώς», μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, η επιτροπή που εκλέγει τον καλύτερο οφείλει να τον παρακάμψει, κατά την γνώμη πολλών και να αναζητήσει τον καλύτερο.

    Επίσης, πρέπει να εξεταστεί από εσάς, αν κανείς δύναται να κάνει μεταπτυχιακά με βαθμό πτυχίου «Καλώς» και αυτό πρέπει να ερευνηθεί! Επίσης να εξεταστεί ο φάκελός της, πώς έγινε Σχολική Σύμβουλος χημικών Φθιώτιδας. Σε πολλούς εκπαιδευτικούς και γονείς η υπόθεση προξενεί ήδη τον γέλωτα, λόγω και των όσων επακολούθησαν στο ΠΠΣΠΑ, το σχολείο «αριστείας» και των συνεχόμενων διώξεων Καθηγητών και μαθητών με πραγματικά πολύ καλά προσόντα χάριν του «καλώς», αλλά δεν το τονίζουμε.
    Α. Αιτούμαι, να γίνει αυτεπάγγελτος έλεγχος γνησιότητας δικαιολογητικών, δηλ. βεβαιώσεων, πτυχίων, προϋπηρεσιών κλπ.. σύμφωνα με τον NOMO ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4305 ΦΕΚ Α 237/31-10-2014, ειδικά του φακέλου της που κρίθηκε Διευθύντρια του Προτύπου Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών από το ΑΠΥΣΔΕ σύμφωνα με την Προκήρυξη θέσης πλήρωσης Διευθυντού ΠΣΠΑ της 16-5-2011

    Στην εισηγητική έκθεση του κ. K., φράφεται, ότι η κ. Δ. Ε., δεν είχε καταθέσει το βασικό πτυχίο της, το οποίο ζήταγε η προκήρυξη θέσης (ζήταγε να κατατεθούν όλα τα πτυχία) και «εικάζεται», ότι είναι χημικός, όπως το διαβεβαιώνει η εισηγητική έκθεση του Καθηγητή Παν/μίου κ. Μ. Κ.! Η ερμηνεία που δίνει ο καθένας για να καλυφτεί, να ελεγχτεί αν ανταποκρίνεται στην προκήρυξη θέσης. Από την στιγμή που έλλειπε το πτυχίο, κατά την γνώμη μας, η επιτροπή έπρεπε να βγάλει την κ. Δ. Ε. από τους πίνακες «συνέντευξης», αφού ήδη ο κ. Κ. το είχε επισημάνει στην εισήγησή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία