ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

5 στα όρθια (25-10-2013)1. Πολύ καλά έπραξε η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ και έδειξε την έξοδο στα μέλη της ΕΕ που υπέγραψαν την πρόσκληση των 58. Προφανώς και υπηρετούν άλλο σχέδιο. Διότι οι 58 στοχεύουν σε μεταρρυθμίσεις, ενώ η ΔΗΜΑΡ στοχοποιεί την κάθε μεταρρύθμιση. Πάντοτε με το πρόσχημα ότι δεν είναι «αριστερή», δηλαδή αρκούντως πελατειακή. Γι αυτό είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση δεν υπέγραψε καμιά σημαντική αλλαγή. Για να μην την αδικούμε υπέγραψε μία. Την επαναφορά των πρυτάνεων στα πανεπιστήμια. Τα αποτελέσματα αυτής της αριστερής μεταρρύθμισης βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Και είναι ενθουσιασμένη.

2.  Αυτή η ιστορία με το εμπόριο παιδιών που εμπλέκει και τους Ρομά αποκάλυψε μια ακόμα πτυχή του άθλιου πελατειακού και διεφθαρμένου κράτους. Ένας ολόκληρος μηχανισμός από ντόπιους και ξένους φτωχοδιάβολους και χαρτογιακάδες απομυζούσε πόρους από το δημόσιο με πλαστές δηλώσεις τέκνων κλπ. Στη χώρα αυτή ακόμα και η βοήθεια προς τους ανήμπορους γίνεται μέσο διαπλοκής και διαφθοράς. Να σημειώσουμε βέβαια ότι σε περιπτώσεις απάτης ποτέ δεν λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή. Δηλαδή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Που βεβαίως υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να γίνει μοχλός ανάπτυξης και άλλα τέτοια έωλα που έχουν πια σαπίσει.

3. Με μια αυξημένη πλειοψηφία (235 υπέρ και 34 παρών) η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε υπέρ της αναστολής χρηματοδότησης της ΧΑ. Επιτέλους ένα ηχηρό μήνυμα συνεργασίας της πολιτικής τάξης ενάντια στο απόλυτο κακό. Γιατί το φασισμό δεν τον τελειώνεις ούτε με φωτιές, ούτε με ξύλο, ούτε με μεγαλόστομες δηλώσεις. Τον νικάς με  συμπαράταξη των δημοκρατικών δυνάμεων, επαγρύπνηση και εφαρμογή των νόμων. Δηλαδή με ενίσχυση της δημοκρατίας. Επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ το κατάλαβε και δεν τόλμησε να σταθεί απέναντι. Είναι και τα ρημαδιασμένα τα ποσοστά που έχουν κολλήσει. Όπως και να το κάνουμε είναι θετικό και πρέπει να το χειροκροτήσουμε.

4. Στον καλύτερο ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό της Αθήνας έστειλε το γιο του ο Αλέξης Τσίπρας. Και καλά έκανε. Και σε ιδιωτικό δημοτικό θα τον στείλει και σε ιδιωτικό γυμνάσιο. Και όταν με το καλό τελειώσει από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο που μέχρι τότε φαντάζομαι να έχει ιδρυθεί, σε κάποιο αντίστοιχο ιδιωτικό του εξωτερικού θα τον στείλει για μεταπτυχιακά, καλά να είναι ο άνθρωπος και η οικογένειά του. Οι γονείς πρέπει να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους εφόσον έχουν τη δυνατότητα. Το πρόβλημα είναι γιατί η Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα κάνει ότι μπορεί για να απολαμβάνουν ολοένα και χειρότερη παιδεία τα παιδιά που επιλέγουν τη δημόσια εκπαίδευση. Γιατί ποτέ δεν έκανε μια θετική και εφαρμόσιμη πρόταση μεταρρύθμισης; Γιατί πάντοτε υπερασπίστηκε το υπάρχον; Γιατί ποτέ δεν κάλεσε τους δασκάλους και τους διευθυντές να σκύψουν με περισσότερη ζέση πάνω από τους μαθητές τους; Γιατί δεν ζήτησε πρώτη αυτή την πιο αυστηρή και δίκαια αξιολόγηση δομών και προσωπικού; Διότι αυτή η Αριστερά επιφυλάσσει πάντοτε τις χειρότερες δημόσιες υπηρεσίες σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις ιδιωτικές. Γιατί νομίζει ότι έτσι θα τους αναγκάσει να επαναστατήσουν και να τη φέρουν στην εξουσία. Μόνο που έτσι συμβάλει και αυτή στον εθισμό τους στην αθλιότητα και τους διαπαιδαγωγεί στη μιζέρια. Και τους ευνουχίζει. Πως περιμένει μετά να επαναστατήσουν; Τελικά η Οκτωβριανή Επανάσταση έκανε  μεγάλο κακό στην Αριστερά.


5. Ο καλός μου φίλος, ο Κώστας ο Ανδρέου έγραψε ότι του φάνηκε τόσο παράξενο που με είδε στην τηλεόραση έστω και για λίγα λεπτά να λέγω τα κεντροαριστερά μου. Είχε συνηθίσει να βλέπει μόνο ξύλινους πολιτικούς να μιλούν για πολιτική με το δικό τους ακατάληπτο τρόπο και τον ξένισε η παρουσία ενός κανονικού ανθρώπου στο γυαλί. Και έχει απόλυτο δίκιο. Και μένα με ξένισε που είδα τον εαυτό μου και άκουσα το λόγο μου δημόσια. Αισθάνθηκα ότι έλεγα σχεδόν απαγορευμένα πράγματα και θάπρεπε να «ντρέπομαι» γι αυτά. Όπως και νάχει ευχαριστώ και από εδώ τους παρουσιαστές της εκπομπής «Mega Σαββατοκύριακο» για την πρόσκληση και τα καλά τους λόγια. Εμείς οι bloger δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοια «μεγαλεία». Φαίνεται ότι τα μηνύματα που εκπέμπει η «Μαργαρίτα» έχουν πολλούς αποδέκτες και χαίρομαι γι αυτό. Μια ιστορία που ξεκίνησε σαν πλάκα, έγινε χόμπυ και σήμερα είναι κάτι. Ως εδώ όμως.  

by Leo

16 σχόλια:

 1. 1. ...έτσι άρχισε ένα ακόμα βαρετό και ξεπερασμένο παιγνίδι στα "όργανα του Κόμματος"

  2. Ανέδειξε επίσης την μεγάλη εικόνα. Έγραφα εχθές "στα δεύτερα":
  "Σαν σήμερα πέθανε η Ρόζα Παρκς. Η άρνησή της, τη δεκαετία του '50, να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σ΄έναν λευκό ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές του αγώνα για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ.
  Σε μια πόλη, σε μια χώρα, που βρίζει, απορρίπτει, καταγγέλει και δικάζει όλους τους αθίγγανους η επέτειος αυτή μικρή σημασία έχει."

  3...

  4...

  5. Ήταν μια σημαντική παρέμβαση. Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν φωνές στην κοινωνία που σκέφτονται, γράφουν, μιλάνε, ακριβώς γιατί έχουν κάτι να πουν.

  Με την καλημέρα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σου φίλε Αντώνη, στην υγειά σου και τα πρώτα και τα δεύτερα.

   Διαγραφή
 2. «Στον καλύτερο ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό της Αθήνας έστειλε το γιο του ο Αλέξης Τσίπρας» και μετά μιλάς για λαϊκισμό!

  dimitris t

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μόλις σας ακουμπήσουν τον Τσίπρα τρελαίνεστε έ; Ίσα ίσα του λέμε ότι καλώς έκανε και μπράβο του αφού μπορεί. Αλλά επειδή για σας είναι ντροπή αυτό που έκανε, θέλετε να το κρύβετε και ενοχλείστε όταν κάποιος το χρησιμοποιεί για να πει κάτι άλλο. Να πει για την οργανωμένη πολιτική διάλυσης της Παιδείας από το ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την Παπαρήγα που έστελνε την κόρη της στο υπ αριθμόν 1 σχολείο της αγοράς στο Κολέγιο. Γιατί το χειρότερο στην Αριστερά φίλε μου δεν ήταν ούτε οι ιδέες της ούτε οι πολιτικές της. Ήταν και είναι οι άνθρωποι.

   Διαγραφή
  2. Χρύσιππος Αθ. Μπάρκας25 Οκτωβρίου 2013 - 2:38 μ.μ.

   Εάν δεν το γνωρίζετε κύριε dimitris t οι συριζομπολσεβίκοι είναι λίαν υστερόβουλοι άνθρωποι. Τουθόπερ μεθερμηνευόμενον υπό εμού το τελευταίον φρονώ ότι, όταν ο συρφετός του Τσίπρα ανέλθει εις την εξουσίαν εικοσιτέσσερα έτη μετά την Πτώσιν του τείχους, θα καταργήσει άπαντα τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια και Κολλέγια και άπαντες τους διαφωνούντες εκπαιδευτικούς -ωσάν τον κύριον Καστανάν- θα τους μετατάξει εις ετέρας θέσεις ασχέτους με το αντικείμενόν των εις τους δε συνταξιούχους θα περικόψει έτι περαιτέρω την γλίσχραν σύνταξίν των, ίνα πριμοδοτήσει τους λεχρίτας δημοσίους υπαλλήλους - τσιράκια του.

   Σας εγκαλώ όπως αλλάξετε άμεσα γνώμην, ίνα ακολουθήσατε τον λελογισμένον προοδευτικόν δρόμον του εκσυχρονισμού, δια να εμποδισθώσιν οι συριζομπολσεβίκοι ίνα υποσκάψωσιν έτι περαιτέρω τα θεμέλια του Κράτους μας.

   Διαγραφή
  3. "... στο υπ αριθμόν 1 σχολείο της αγοράς στο Κολέγιο".
   Από πότε έγινε το Deree υπ αριθμόν 1 σχολείο ?
   Εκτός και αν εννοείς το Κολέγιο Ψυχικού (έχει ειπωθεί και αυτό το ψευδές), και το πληροφορήθηκες από παρέμβαση της κας Ελένης από το Παγκράτι, στην εκπομπή της κας ....

   Διαγραφή
  4. Tην κα Ελένη τη βλέπεις εσύ φίλε μου όχι εγώ. Και το Derre "σχολείο" είναι και ιδιωτικό και όσοι πηγαίνουν έχουν το κατιτίς τους και προετοιμάζει παιδιά να βγουν στην αγορά εργασίας και μάλιστα στην πιο ανταγωνιστική. Και καλά κάνει. Απλά στη χώρα αυτή η υποκρισία περισσεύει. Είναι άλλο η πραγματική ζωή και άλλο η εικονική πραγματικότητα των πολιτικών.

   Διαγραφή
  5. Μάλλον εσύ είσαι τρελαμένος με τον Τσίπρα, όχι εγώ. Λαϊκίζεις γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να στείλει παιδί σε δημόσιο σταθμό γιατί η πολιτική που υποστηρίζεις δημιούργησε ένα πλαίσιο στο οποίο ελάχιστα παιδιά γίνονται δεκτά. Όσο για το σχόλιο σου για τους ανθρώπους της Αριστεράς, τι να πω;;;

   dimitris t

   Διαγραφή
  6. Κύριε Μπάρκα, αν οι συριζομποσελβίκοι καταργήσουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα στείλει ο Τσίπρας τα παιδιά του;
   dimitris t

   Διαγραφή
 3. 1. Ολα καλα με τις πρακτικες προστασεις, αν και δεν ειναι οι πλεον καταλληλοι 58. Αρκετοι ειναι συνυπευθυνοι. Κυβερνησαν ή υποστηριξαν την "ισχυρη ελλαδα"

  2. Δεν γραφηκε οτι στην παρατηρητικότητα μιας αντιεισαγγελέως Λάρισας, Χριστίνας Φασούλα, οφείλεται ο εντοπισμός της μικρής Μαρίας στον τσιγγάνικο οικισμό, το πρωί της 16ης Οκτωβρίου, στα Φάρσαλα, οταν η αστυνομια πηγε για ελεγχους. Πριν λιγα χρονια θα ξεσηλωνοταν ολος ο αριστερος κια προοδευτικος λαος "κοντρα και εναντια " στην αστυνομικη αυθαιρεσια.

  Πηγή: H εισαγγελέας Xριστίνα Φασούλα εντόπισε τη μικρή Μαρία -Πώς την ανακάλυψε στον καταυλισμό | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/127170#ixzz2ijEw6RAE
  [....]
  6. Διαφωνω περισσοτερο με την εμμονη στην ροκ.

  Επιστροφη λοιπον στο μελλον. Τεσσαρακοντα παρα ενα ετη πριν . 1974.
  http://www.youtube.com/watch?v=P3J_OQ1udX4

  Elis & Tom - Tom Jobim e Elis Regina (Álbum Completo) [Full Album] Lp Bossa Nova

  Αφώτιστος Φιλέλλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 1-2-3-4: !!

  5. Η Μαργαριτα δεν ειναι απλώς κατι. Ειναι ΚΑΤΙ!

  Αλικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Να ξαναπάς στα κανάλια Λεωνίδα, ο έγκυρος λόγος σου αφυπνίζει το "λαό".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ένα βασικό και κάποια δευτερεύοντα ερωτήματα έχω μόνο (στα όρθια!).
  Γιατί ο κ. Τσίπρας δεν εμπιστεύεται το δημόσιο νηπιαγωγείο και μάλιστα τον πρότυπο παιδικό σταθμό (ή νηπιαγωγείο) της Βουλής; Πώς θα εμπιστευθούμε εμείς το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, αν δεν το εμπιστεύεται ο "αρχηγός"; Αν του περισσεύουν τα 6000€ γιατί δεν τα χαρίζει σε κάποιους παιδικούς σταθμούς που τα έχουν ανάγκη; Αλλά από έναν άνθρωπο που δεν πλήρωσε το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) τι περιμένεις; Όταν θα βάζει φόρους ο ΣΥΡΙΖΑ, αν ποτέ κυβερνήσει, οι πολίτες θα τους πληρώνουν; Ωραίο να είμαστε αριστεροί με τα λεφτά των άλλων, αλλά καπιταλιστές με τα δικά μας χρήματα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μια παράκληση κ. Λεωνίδα. Που μπορώ να δώ την παρέμβασή σου στην εκπομπή Μεγασαββατοκύριακο;. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. k Θωμά όταν ανέβει στο Μega θα το ανεβάσω και γω.

   Διαγραφή