Μπορούν οι λύκοι να φυλάξουν τα πρόβατα;




του Λεωνίδα Καστανά

Μέτρα κατά της βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο λένε ότι πήραν οι πρόεδροι των ΠΑΕ. Τα γνωστά, απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων, έλεγχος στις πόρτες, διακοπή του αγώνα για τη ρήψη αντικειμένων, κάμερες κλπ. Όλα δοκιμασμένα και αποτυχημένα. Γιατί κανείς από τους εμπλεκόμενους επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο δεν θέλει να εξαλειφθεί η βία. Γιατί αν λείψει και το αλάτι της βίας το προϊόν είναι τόσο άνοστο που δεν θα καταπίνεται ούτε από τους άρρωστους φανατικούς.

Γιατί ποιος παρακολουθεί, δηλαδή αγοράζει ελληνικό ποδόσφαιρο; Μόνο οι "άρρωστοι"  που προσπαθούν να διασκεδάσουν την ανία τους ασχολούμενοι με κάτι που παίζεται με τα πόδια αλλά δεν έχει άλλη  ουσιώδη σχέση με το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αυτό δηλαδή που παίζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και στη Νότια Αμερική. Αλλά και οι φανατικοί όσο κολλημένοι και αν είναι κάποια στιγμή βαριούνται να βλέπουν ξυλοκόπους και παλτά, στημένους διαιτητές και διαπλεκόμενους προέδρους. Αν δεν πέσει και ένα κάποιο ξύλο, δεν ανοίξουν κεφάλια , δεν γίνει σύρραξη με τους «μπάτσους και τα ΜΑΤ», δεν κατέβουν τίποτα τζαμαρίες και δεν καούν αυτοκίνητα, οι επιστήμονες, που έλεγε και ο αλήστου μνήμης πρόεδρος Σαλιαρέλης, πως θα ικανοποιηθούν; Πως θα δικαιολογήσουν το εισιτήριο που έκοψαν; Πως θα χορτάσουν το αλκοολίκι τους;

Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι των ομάδων δεν είναι αυτοί που χρηματοδοτούν τις διάφορες ΘΥΡΕΣ; Αυτοί δεν τους φανατίζουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους; Αυτοί δεν έβαλαν στα ΔΣ των ομάδων τους αρχηγούς των φανατικών; Αυτοί δεν τους έδωσαν βήμα στην TV και στον Τύπο; Συνεπώς αυτοί που σήμερα παίρνουν μέτρα κατά της βίας είναι οι ίδιοι που την τροφοδοτούν μπας και κάνουν το προϊόν τους ελκυστικό και αγοράσουν οι "άρρωστοι" και οι αφελείς. Και φυσικά από κοντά και η Πολιτεία που κάνει δήθεν ότι συγκρούεται πάντα με τα μεγάλα συμφέροντα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Αν ήθελαν όλοι αυτοί εξάλειψη της βίας θα αφαιρούσαν 5 βαθμούς κάθε φορά και σε κάθε ομάδα  της οποίας οι φίλαθλοι  ενέχονται σε βίαια επεισόδια χωρίς αναστολή και χωρίς έφεση και θα τελείωνε το κόλπο. Θα έβαζαν φυλακή τους αρχηγούς των συμμοριών. Θα τους απαγόρευαν την είσοδο στα γήπεδα.   


Αλλά είπαμε. Μέσα στην απόλυτη ποδοσφαιρική ένδεια λίγο ξύλο αποτελεί προστιθέμενη αξία και οι λύκοι είναι υποχρεωμένοι να το διαφυλάξουν. Μπας και τσιμπήσει κανένα πρόβατο. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία