Plamen Tonchev: Death letters



Μεγάλος αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και την ΕΕ προέρχονται από το Αφγανιστάν, μια χώρα που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ασφαλείας και πάντα ακροβατεί στο χείλος ενός ακήρυχτου εμφυλίου πολέμου. Για την ακρίβεια, οι κατά τόπους εχθροπραξίες και τα κρούσματα βίας δεν έχουν σταματήσει ποτέ από το 1979, όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στη χώρα ως απάντηση στην Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν.

Είναι λάθος να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι όλοι οι Αφγανοί, οι οποίοι ανήκουν σε διάφορες εθνότητες, συχνά με ανταγωνιστικές μεταξύ τους σχέσεις - Παστούν, Τατζίκους, Χαζάρους, Ουζμπέκους, Τουρκμένους, κ.ά. Και είναι επίσης αλήθεια ότι, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όλες οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου πρέπει να εξετάζονται ατομικά. Συνεπώς, είναι κατ'αρχήν λάθος να απορρίπτονται οι αιτήσεις των Αφγανών με τη δικαιολογία ότι η χώρα δεν βρίσκεται επισήμως σε εμπόλεμη κατάσταση.

Από την άλλη, όμως, οι αιτήσεις τους πρέπει να εξετάζονται πολύ προσεκτικά και να μην παίρνει κανείς τοις μετρητοίς όλα τα "πειστήρια". Το πιο συνηθισμένο επιχείρημα των Αφγανών αιτούντων άσυλο είναι ότι δέχονται απειλές για τη ζωή τους από τους Ταλιμπάν. Ωστόσο, μια βιομηχανία που γνωρίζει μεγάλη άνθιση στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια είναι η κατασκευή απειλών θανάτου (death letters) - επ'αμοιβή. 

Εχει τύχει να βρεθώ σε γραφείο στην Καμπούλ που ειδικεύεται σ'αυτές τις "υπηρεσίες", οι οποίες λειτουργούν ως εξής. Ο επίδοξος μετανάστης/"πρόσφυγας" δίνει τα στοιχεία του, πληρώνει την αμοιβή και το γραφείο αναλαμβάνει να αναρτήσει death letter εις βάρος του πελάτη σε γνωστό site των Ταλιμπάν, καταχωρημένο στις μαύρες λίστες των δυτικών υπηρεσιών. 

Ξαναλέω ότι το Αφγανιστάν είναι πολύ δύσκολη χώρα και όντως υπάρχουν άπειρα προβλήματα. Ορισμένοι Αφγανοί μπορεί πράγματι να είναι πρόσφυγες λόγω πολιτικών διωγμών. Αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς τα συνοδευτικά "πειστήρια" που προσκομίζουν μαζί με τις αιτήσεις ασύλου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία