ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Με την Ευρώπη

Παρατηρητήριο

Όλα, όμως, κάποτε τελειώνουν. Όπως τελείωσε και η Σοβιετική Ενωση κάποτε – παρά τις μεγαλειώδεις παρελάσεις και παρά τις απανωτές νίκες επί του επάρατου καπιταλισμού. Και παρά τα υπέρλαμπρα εκείνα επιτεύγματα, μοναδικοί κληρονόμοι των οποίων έχουν μείνει σήμερα οι σύντροφοι Τσίπρας-Καμμένος της Ελλάδας, Μαδούρο της Βενεζουέλας και Kim Jong-un της Βόρειας Κορέας.


Πατριωτισμός σήμερα είναι η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών και ο αγώνας για παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή ένωση.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Εμείς οι δάσκαλοι θα συνεχίσουμε μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες να μαθαίνουμε στα παιδιά μας γράμματα. Ο καθένας και η καθεμιά με το δικό του τρόπο και με εφόδιο τις όποιες γνώσεις και ικανότητες διαθέτει. Δεν το κάνουμε πάντα με επιτυχία και δεν θα το κάνουμε όλοι. Δεν περιμένουμε και πολλά από την όποια εξουσία, που συνήθως δεν ξέρει ούτε πού πατά ούτε πού βρίσκεται στον τομέα της Παιδείας. Ξέρουμε ότι κάθε καλή προσπάθεια εκσυγχρονισμού θα πολεμηθεί από μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος και της συνδικαλιστικής νομενκλατούρας, που θέλουν τη νεολαία ημιμαθή άρα και διαχειρίσιμη. Αλλά θα το παλέψουμε. Θα κρατήσουμε το σχολείο ανοιχτό και, αν και λαβωμένο, ζωντανό. Εσείς φυσικά θα συνεχίσετε να περιφέρετε την πεθαμένη ολοκληρωτική σας ιδεολογία. Ευτυχώς έχει περάσει πλέον η μπογιά της. Ούτε καν μυρίζει.

Αthens Voice

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Σαββατοκύριακο με δανεικά (8): Έρχεται ο Ερντογάν, καιρός για συναινέσεις

Η φωτο είναι από τη σελίδα NIEDSANO
Αν τα μνημόνια δεν υπήρχαν έπρεπε να τα ανακαλύψουν. Διότι εξασφαλίζουν τις αναγκαίες πιστώσεις, τις λεγόμενες και δόσεις ώστε να μην πτωχεύσει το ελληνικό πελατειακό κράτος. Ας πτωχεύσουν οι πολίτες του. Οι δυνατότητες ευελιξίας που έχει η κυβέρνηση της επιτρέπει να επιχειρεί την παλινόρθωση του παλιού συστήματος υπό την ανοχή των δανειστών που έχουν άλλα βάσανα σε αυτήν τη φάση ή εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Φ. Γεωργελές οι γραμματείες του κράτους από 70 έγιναν από 140, οι μετακλητοί διπλασιάστηκαν, η μισθοδοσία του δημοσίου αυξήθηκε κατά 146 εκατ. οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, ανέβηκαν από 50,7% του ΑΕΠ (2014) στο 55,3% (2015). Από τις τσέπες μας, πάντα. Και όλα αυτά γιατί ένα σπάταλο κράτος συνεπάγεται καλύτερες συνθήκες ζωής για τους κρατούντες, τους φίλους και μεγάλο αριθμό πελατών τους. Τηρουμένων των αναλογιών που επιβάλει η κρίση. Σήμερα, ο μισθός του δημοσίου είναι μακράν ο καλύτερος της αγοράς σε κάθε κατηγορία. Για μερικές κατηγορίες υπαλλήλων είναι και σκανδαλώδης. Για απόδοση, συνθήκες και ώρες εργασίας ας μην μιλάμε καλύτερα.

Ταυτόχρονα, οι παντός είδους σκληροί και παράλογοι φόροι διαλύουν την ελεύθερη οικονομία, αποδεκατίζουν την παραγωγή, διώχνουν τις επενδύσεις και  προκαλούν τη ραγδαία φτωχοποίηση της κοινωνίας. Το κράτος μειώνει τα ελλείμματά του όχι με περικοπές του μεγέθους και  των εξόδων του αλλά με χαράτσωμα των πολιτών. Έχουμε εμπλακεί σε ένα αδιέξοδο καταστροφικό σπιράλ. Γιατί ακόμα και οι ΔΥ είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν ένα ικανό μέρος του σχετικά καλού μισθού τους πίσω στο κράτος μέσω της φορολογίας. Και κανείς δεν λέει κουβέντα επί αυτού στο μέτρο που το κράτος αποτελεί την ιερή αγελάδα των κρατιστών τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς.

Ο Κ. Μητσοτάκης υπόσχεται λογικά λιγότερους φόρους προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά αποφεύγει να μας πει και τις αντίστοιχες περικοπές του κράτους που θα κάνει. Βεβαίως δεν είναι εποχές για τέτοια πράγματα, αλλά είναι και εποχές να ειπωθούν αλήθειες που δεν λέγονται. Ο Α. Τσίπρας φορτώνει το μοντελάκι στους δανειστές ενώ είναι γνωστό ότι αποτελεί πρόταση της κυβέρνησής του μετά από τις 17 ώρες διαπραγματεύσεων. Εκείνες οι λίστες με τους μεγάλους φοροφυγάδες που διαφημίζονταν από το ΣΥΡΙΖΑ ως το απόλυτο γιατρικό αγνοούνται. Οι πρόσφατες επιδεικτικές σπατάλες (ταξίδι στην Κούβα, γραφείο ΠΘ Θεσσαλονίκης, μετακλητοί, κλπ) είναι ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι το κράτος που ήξερε είναι και πάλι εδώ. Η κεντροαριστερά ως επιτομή του κρατισμού νομίζει ότι είμαστε ακόμα στις εποχές του Ανδρέα και του Σημίτη που και το κράτος μπορεί να είναι υπερτροφικό και η ανάπτυξη να τρέχει ως κατανάλωση. Και μάχεται γι αυτό.

Το πολιτικό σύστημα έχει εθιστεί να μην βλέπει μακρυά. Και όταν βλέπει διακρίνει μόνο το κομματικό του κέρδος. Το αντιλαμβάνεται ως κέρδος της χώρας αλλά μόνο τέτοιο δεν είναι. Αυτός είναι και ο λόγος που φτάσαμε έως εδώ. Έτσι ένας πολιτικός παλιάς κοπής πολύ δύσκολα θα μιλήσει συγκεκριμένα για εξορθολογισμό των εξόδων. Για συγχωνεύσεις δομών, καταργήσεις υπηρεσιών, απολύσεις άχρηστων ή πλεοναζόντων, ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, μείωση γραφειοκρατίας, εξωτερική αξιολόγηση από ανεξάρτητη αρχή και πραγματικά ενιαίο μισθολόγιο. Γιατί ο κάθε πολιτικάντης φαντάζεται ότι κάποια στιγμή θα κυβερνήσει και ο «στρατός» της υπηρεσίας που θα αναλάβει δεν πρέπει να έχει προηγούμενα μαζί του.

Η ΝΔ είναι υποχρεωμένη να αντιπολιτεύεται καθολικά την κυβέρνηση και να ζητάει εκλογές ως η διάδοχος του «θρόνου». Αποφεύγοντας να πει όλες τις αλήθειες. Μπορεί να διαθέτει μερικά μεγάλα φιλελεύθερα στελέχη αλλά σώμα και ψυχή ομνύουν στο κράτος - εργαλείο. Οι υπόλοιποι όμως μνηστήρες του χώρου και ειδικά οι προερχόμενοι από την Αριστερά είναι σαφές ότι δεν θέλουν να πέσει η κυβέρνηση. Θέλουν να της δώσουν ευκαιρίες να διορθώσει και να σταθεροποιηθεί  έτσι ώστε η πτώση της στις επόμενες εκλογές  να μη θεωρηθεί συντριβή.  Κάποιοι ενδεχομένως από ιδιοτέλεια προσβλέποντας σε μια ευρύτερη κεντροαριστερή κυβερνητική συνεργασία. Οι περισσότεροι όμως από πολιτική και ιδεολογική αντίληψη. Η παταγώδης πτώση της Αριστεράς θα σημάνει μια καίρια ήττα του κρατισμού τον οποίο και θεωρούν ως απαύγασμα του σοσιαλιστικού ιδεώδους. Θεωρούν ακόμα ότι η κοινωνική δικαιοσύνη απονέμεται μέσω επιδομάτων και προσόδων τις οποίες μοιράζει ως πατερούλης το «κοινωνικό κράτος» στους υπηκόους του. Η μακρόχρονη θητεία στα αριστερά θρανία φαίνεται.

 Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που αναφύονται σήμερα λόγω της ερντογανικής επιθετικότητας αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για συναινέσεις υπό την αιγίδα του κομματικού κράτους. Ήδη ακούγονται φωνές από παντού. Δώστε ένα φιλάκι ζωής στην αριστερή κυβέρνηση, είναι και οι Τούρκοι αφού… Μπορεί να είναι χάλια αλλά είναι σαρξ εκ της σαρκός μας. Βοηθήστε. Η μεταπολιτευτική αριστερή βουλγκάτα δεν πρέπει να χαθεί τόσο άδοξα, επειδή αυτοί οι διάκονοι είναι άχρηστοι. Υπάρχουν και άλλοι. Εμείς ίσως.  Το ελληνικό πελατειακό σύστημα είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει. Ακόμα και μετά από 6 χρόνια κρίση. Οι πολίτες πάλι όχι.         
1 σχόλιο:

 1. Παρεμβαση.

  Διαβαζω οτι ο Σαμαρας θα μας εβγαζε απο την κριση, αλλα τα παρατησε γιατι οι αλλοι (ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν ψηφιζαν τον ΠτΔ, οτι ο ΣΥΡΙΖΑ (μετα την Βαρουφακεια εποχη) το εσωσε -τελικα- το παιχνιδι, οτι ο Κυριακος που θα παρει οσονουπω την εξουσια🙂 θα τα καταφερει καλυτερα, κ.ο.κ.

  Η πολωση που παρατηρω ειναι ανεπιτρεπτη , διοτι εν πολλοις ΟΛΟΙ οι πολιτικοι μας ειναι «χαμενα κορμια» και καμμενα χαρτια.

  Αυτο που συμβαινει τα τελευταια 7 ετη ειναι οτι
  -ολοι οι κρατικοδιαιτοι ΔΥ προστατευθηκαν διοτι για τους περισσοτερους η μειωση των αποδοχων τους ειναι μια αναπροσαρμογη για την εργασια που δεν παραγουν ή παραγουν πλημμελως.

  -οι δε αυτοαπασχολουμενοι/ελ. επαγγελματιες συμπιεζονται απο την υποαπασχοληση και σε λιγο πολλοι θα συνταξιοδοτηθουν ή θα εξελθουν απο το επαγγελμα ενω το ανω 10% εχει ηδη λαβει μεγαλο μερος απο τον κυκλο εργασιων του κατω 70%.

  Αυτο που εχω να πω ειναι οτι εφοσον δεν εχουμε εθνικη αστικη ταξη, πατριωτες μεσοαστους και ελαχιστοι ελληνες ειναι πλεον προλεταριοι, μηπως πρεπει να δημιουργηουμε τις συνθηκες ωστε να δημιουργηθουν με ελαχιστα κινητρα συνεταιρισμοι
  πακιστανων και συρων σε αδεια εργοστασια και βιοτεχνιες, ακαλλιεργητα χωραφια,….
  μπαγκλαντεζων σε υφαντουργιες και βιοτεχνιες ενδυματων,
  κινεζων στο εμποριο,….
  αιγυπτιων στην αλιεια,….

  και μετα αυτοι θα εργαζονται και εμεις θα μετραμε τον παρα και θα καθοοομαστε !!!

  ΥΓ Εν τω μεταξυ οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. που απασχολεί 330 εργαζομένους με ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ προσλαμβάνει άλλους 220, με άσχετη τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ –προφανώς κατόπιν συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ– και εντάχθηκε ως άρθρο στον νόμο 4439/2016. Σημειωτέον δε ότι, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛ, τις προσλήψεις ψήφισαν τόσο η Εν. Κεντρώων όσο και το ΠΑΣΟΚ (!), ενώ οι μόνοι που είπαν «όχι» ήταν η Ν.Δ. και το Ποτάμι (η Χ.Α. ψήφισε «παρών»). Το δε θράσος όσων διατύπωσαν τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι πραγματικά απύθμενο. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι «εντάσσονται» λέει το άρθρο, «κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης ρύθμισης ή απόφασης (σ.σ.: του Αρείου Πάγου), σε κενές οργανικές θέσεις της εταιρείας “Κτιριακές Υποδομές” ή σε προσωποπαγείς θέσεις που θα συσταθούν στην ως άνω εταιρεία για το σκοπό αυτόν»!


  http://www.kathimerini.gr/886431/article/epikairothta/ellada/proslhyeis-se-organismo-xwris-logo?platform=hootsuite


  ΑπάντησηΔιαγραφή