ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Πολιτικό Χρηματιστήριο. Τεχνική Ανάλυση από τον LLSΤεχνική ανάλυση για τις επιδόσεις  στις δημοτικές εκλογές από τον πάντοτε απολαυστικό left liberal synthesis, δηλαδή το φίλο μου το Γιάννη. Η γλώσσα που δεν έχει κόκαλα μα κόκαλα τσακίζει. Αιχμηρό χιούμορ με πολιτική βαρύτητα. Δεν έχουμε τυχαίους φίλους.


Αναδημοσίευση, απολαύστε υπεύθυνα  
Δυο εκφράσεις που πάντα μου κάνουν εντύπωση ,και είναι κλισέ, είναι τα σχόλια που ακολουθούν την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων στα μεγάλα χρηματιστήρια .


«Η μετοχή της εταιρείας ΧΥΖ έπεσε κατά 10 % γιατί τα κέρδη που ανακοίνωσε ήταν κατώτερα των προβλέψεων των αναλυτών» και «η μετοχή της εταιρείας ΖΧΥ ανέβηκε κατά 15 % γιατί οι ζημίες που ανακοίνωσε ήταν μικρότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών».

Τα κέρδη ρίχνουν μετοχές όσο αντίστοιχα οι ζημίες τις ανεβάζουν γιατί τελικά σταθμίζονται σε σχέση με τις γνώμες των αναλυτών, δηλαδή με τις προσδοκίες για το μέλλον όπως αυτές τις κωδικοποιούν οι αναλυτές. Οι απόλυτες τιμές (συν πλην) αλλά και η φύση αυτών των τιμών (κέρδη ζημία) δεν παίζουν κανένα ρόλο τελικά, αλλά σημασία έχουν οι ενδείξεις που δείχνουν για το μέλλον.

Μετά τα χτεσινά αποτελέσματα , όπου οι πιο πολλοί κέρδισαν , νομίζω ότι τελικά αυτά καλό είναι να μην αποτιμηθούν στατικά ,αλλά στην δυναμική τους διάσταση , στην στάθμιση τους προς το μέλλον. Δηλαδή ας επιχειρήσουμε να τις δούμε ως μετοχές, τις οποίες θα αποτιμήσουμε ως τέτοιες με μοναδικό κριτήριο την πιθανή άνοδο τους από εδώ και πέρα.

Ανταρσύα : Η απαρχή μιας μεγάλης εκκίνησης. Σε αντίθεση με τα στερεότυπα , προέταξε τον πιο επεξεργασμένο αντικαπιταλιστικό λόγο από ποτέ. Οι παρεμβάσεις των Παπακωνσταντίνου, Δελαστίκ , Κουβελάκη ήταν αρκετά σύνθετες, με προσπάθεια μιας αγκύρωσης στην πραγματικότητα. Σύσταση «αγορά» 

Χρυσή Αυγή: Αρχίζει ο κύκλος της διπλής παρουσίας της άκρας Δεξιάς, όπως συνέβη στην Γαλλία , την Αυστρία κλπ. Ο Λάος απέκτησε συγκάτοικο. Σύσταση «αγορά» 

Μητρόπουλος: Σε δυο εβδομάδες ξαναγυρίσει στην δουλεία του , δηλαδή να διαφημίζει το γραφείο του δωρεάν στον Αυτιά. Άντε και καλές δουλειές. Εκτός χρηματιστηρίου

Αλαβάνος: Σε μερικές εβδομάδες θα διαρρεύσει στον Δρόμο ότι γράφει βιβλίο. Μετά από είκοσι χρόνια στα ρεστοράν του Στρασβούργου και των Βρυξελλών, τόσα χρόνια πρόεδρος κάτι αξιόλογο θα έχει να διηγηθεί. Σε παρακαλώ όχι αυτοβιογραφία , όχι μελό, όχι πολιτική. Κανένα κόμικ ίσως; Εκτός χρηματιστηρίου 

Ψαριανός: Θα θυμάται το 3,85 % όπως το τελευταίο πρωτάθλημα της ΑΕΚ. Έχει δουλειά στην περιφέρεια για 4 χρόνια, αλλά για βουλευτής θα χρειαστεί νέες ιδέες. Θα έχει χάσει και μερικά κιλά καθώς θα τρέχει για το Δηάρι που έχει πλέον παρουσία σε πολλά δημοτικά συμβούλια. Ισως μόνο για επενδύσεις υψηλού ρίσκου 

Αμιράς: Θα επιβάλει τις βερμούδες ως ένδυμα τηλεόρασης, και πρόκειται να τον μιμηθούν καμιά δεκαπενταριά σε όλη την Ελλάδα. Θα γιορτάζει την 7/11 για πολλά χρόνια, και ίσως ως βουλευτής των ΟΠ. Σύσταση «αγορά»

Παφίλης: Θα πάει να πάρει εντατικά μαθήματα από τον Μπενετάτο. Για όσους δεν ξέρουν την υπόθεση Μπενετάτου, δεν μπορούν να καταλάβουν τίποτα από ΚΚΕ. Ως γνωστόν το ΚΚΕ θέλει την μέγιστη δύναμη αρκεί να μην έχει ευθύνη για τίποτα , και οι αναλύσεις μας λένε ότι το 2010 έφτασε στο μέγιστο δυνατό που το ίδιο επιτρέπει στον εαυτό του. Σύσταση «πώληση»

Καρατζαφέρης: Θα πάρει το βραβείο καιροσκοπισμού, και θα παχύνει μερικά κιλά, από το άγχος του Μιχαλολιάκου και του Βορίδη. Το 2010 σήμανε την σταδιακή εξασθένιση. Σύσταση «πώληση»

Τσίπρας: Από το 2010 άρχισε να μετράει άσπρες τρίχες .Μα ποιος του είχε κρύψει πως ο σωστός Μητρόπουλος ήταν ο Τάσος; Ωστόσο κρατήθηκε συνολικά σε ανεκτά επίπεδα. Σύσταση «διακράτηση» μικρού ποσοστού

Δημαράς: Τα ίχνη του αγνοούνται. Κάποιος τον είδε να κάνει εκπομπές με τον Χαρδαβέλα στο Alter με ιπτάμενους δίσκους και ψηφοφόρους. Σύσταση «πώληση»

ΓΑΠ: Από το 2010 άρχισε να χαρτοπαίζει και να χάνει. Του έπιασε μια μπλόφα και από τότε νομίζει ότι πιάνει πάντα. Παραμένει στα βαριά χαρτιά. Σύσταση «διακράτηση»


Σαμαράς: Λαικίζει επικίνδυνα, προσπαθεί να φτιάξει ένα προφίλ βαλκάνιου Σαρκοζύ. Παραμένει στα βαριά χαρτιά. Σύσταση «αγορά» 

Δήμαρχος Αθήνας: Όποιος και να βγει θα έχει μόνο προβλήματα. Σύσταση «πώληση»

Δήμαρχος Πειραιά: Όποιος και να βγει θα βρεθεί εκτός χρηματιστηρίου. 

Μπουτάρης: Αν κερδίσει θα παίξει μεγάλο ρόλο, ευρύτερα. Παππούς με σκουλαρίκι είναι ωραίο look.Μόνο αν κερδίσει «αγορά», αν χάσει εκτός χρηματιστηρίου

Ντόρα: Με 50 % αποχή προσπαθεί να κάνει κόμμα; Επιλογή μόνο για υψηλό ρίσκο. Σύσταση πολύ μικρή «διακράτηση» , οι συντηρητικοί να πωλήσουν αμέσως.

Βορίδης: θα είναι μέσα σε όλες τις εξελίξεις ,και φαίνεται να τον αγαπάνε οι καναλάρχες .«Αγορά»


Περιφερειάρχης Αττικής: Όποιος και να βγει , θα έχει δουλεία και ρόλο και πολλά λεφτά. Σύσταση «αγορά»

Αρναουτάκης: Περιφερειάρχης Κρήτης σημαίνει διοικητής περιφέρειας με μεγάλες προοπτικές .Αν αυτονομηθεί ενεργειακά θα ακούσουμε τρελές ιστορίες με περίεργες σημαίες. Αγοράστε αν ψάχνετε ευκαιρίες.

Ψωμιάδης: Αν βγει ο Μπουτάρης , «αγορά», γιατί το τζέρτζελο τον ευνοεί. Αν βγει ο Γκιουλέκας «πώληση» 

Αυτη είναι η ανάλυση μας,και τώρα δημιουργήστε το χαρτοφυλάκιο ανάλογα με το επενδυτικό ορίζοντα και προφίλ.


YΓ Ο Γιάννης ξέχασε τους οικολόγους. Εγώ προτείνω αγορά. Ανερχόμενοι αργά αλλά σταθερά, με προοπτική συγχωνεύσεων και συμμαχιών με ΔΑ, μια σίγουρη επένδυση σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου