ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Παρατηρητήριο

Για να μην έχετε απορίες περί της κυρίαρχης ιδεολογίας του έθνους μετά τη μεταπολίτευση, σας παρουσιάζω τις κεντρικές ιδέες των θεμάτων της έκθεσης στις εισαγωγικές εξετάσεις του γενικού λυκείου στο διάστημα 2000-2017. Ένα διάστημα με όλες τις πολιτικές παρατάξεις να έχουν παρελάσει από την εξουσία.

2000: Η παιδεία ως μέσο διαφύλαξης των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης
2001: Ο ρολος του διανοούμενου στη σύγχρονη εποχή της εξειδίκευσης και της κατανάλωσης
2002: Η μοριακή βιολογία και η γενετική ως ανθρώπινη ματαιοδοξία προς αποφυγήν
2003: Οικολογική κρίση ανισότητα κατανομής πόρων, κατανάλωση, αληθινή δημοκρατία κλπ
2004: Ο σύγχρονος δάσκαλος απέναντι στην επαναστατημένη νεολαία
2005: Η αξία των ομαδικών αγωνισμάτων έναντι των ατομικών
2006: Η μεγάλη ακούραστη ψυχή του πνευματικού δημιουργού
2007: Ο κοινωνισμός ενάντια στον ατομισμό
2008: Η αξία της Παράδοσης
2009: Το βιβλίο ως μέσο άμυνας κατά των ΜΜΕνημέρωσης
2010: Ο φόβος να χάσεις τη δουλειά σου λόγω τεχνολογικών εξελίξεων και η ανάγκη της αυτομόρφωσης
2011: Η βόμβα της πληροφορίας
2012: Η αρχαία τέχνη ως πρωτοπόρα και ζωντανή…
2013: Η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων λόγω της τεχνολογίας
2014: Η αξία της Ανθρωπιάς
2015: Οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης
2016: Η φιλία
2017: Τα ευγενή ιδεώδη του ανθρωπισμού που διασύρονται στις μέρες μας και η ευθύνη της επιστήμης και της τεχνολογίας

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Η αριστερά των ανθρώπων να βγει στους δρόμους

Κανάλια, συγκρότημα Λαμπράκη, Καθημερινή δέχτηκαν μαγκωμένοι το αποτέλεσμα. Δεν το περίμεναν γι’ αυτό και είχαν αποφύγει να πάρουν θέση. Δεν μας εκπλήσσει. Μια χαρά τα έβρισκαν με την ακροδεξιά της παραίτησης, της διαπλοκής και της εξαθλίωσης.

Πασόκοι πρωτοκλασάτοι που τώρα φωτογραφίζονται με τον Μπουτάρη και τον Καμίνη δεν είχαν ένα καλό λόγο γι’ αυτούς που το κόμμα τους και καλά υποστήριζε.

Ο ΓΑΠ που ζητούσε να πέσουν οι τόνοι με τον Άνθιμο, τώρα καταλαβαίνει πως η κοινωνία των πολιτών της αριστεράς και της δημοκρατίας του παίρνει το γλυκό από το στόμα και του βγάζει τη γλώσσα. Δεν διαλεγόμαστε με την αθλιότητα.

Θρησκόληπτοι, λαϊκιστές, εθνικιστές ξέρουν πια ότι το αφορισμένο πλήθος θα τους γκρεμίσει από τους άμβωνες του μίσους.

Οι μικρόψυχοι της αριστεράς δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τον αριστερό βερμπαλισμό τους. Αυτοί που θα πήγαιναν για ούζο στη Σαλονίκη, μπορούν να έρθουν στη γιορτή μας και δεν τους θέλουμε θλιμμένους.

Αυτοί που ακόμα έχουν στα χέρια τους τη γλίτσα του αυτιά δεν μπορούν να μιλάνε για αγώνες και ανατροπές όταν απέχουν από την καθημερινή πάλη για ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.

Αυτοί που κλείνονται στο κάστρο του Περισσού και κοιτάνε τα τρένα να περνούν, δεν μπορούν να κουνάνε το δάχτυλο στους ποπολάρους και να υπόσχονται την μετά θάνατον ζωή.

Αυτοί που απείχαν συνειδητά έχουν μια ευκαιρία να βγουν στην αγορά με ψηλά το κεφάλι, να καταθέσουν τις σκέψεις τους, να σφίξουν το χέρι του διπλανού τους και να πασχίσουν για να αλλάξουν την πορεία του τόπου.

Η σημερινή μέρα και κάθε μέρα δεν είναι μέρες γιορτής κι’ ας γιορτάζουμε. Χειρότερες μέρες μας περιμένουν και ας έχουμε ελπίδες. Καινούργιες μάχες βγαίνουν μπροστά μας και πρέπει νάμαστε κοντά, με το δόρυ υψωμένο, αλλά να πατάμε στη γη με τα δυο μας πόδια, να στήνουμε αυτί και να ακονίζουμε το μυαλό μας.

Κανένας δήμαρχος, άρχοντας, ηγέτης δεν μας υπόσχεται τίποτα από αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας.

Διώξαμε κάποιους κακομούτσουνους, μα η ασχήμια είναι παντού, μας απειλεί, είναι μέσα μας και δεν θα την αφήσουμε να χορτάσει από τα σωθικά μας.

Μην τους αφήσετε να πιστεύουν ότι η επίφαση δημοκρατίας είναι το όνειρό μας.

Η αριστερά των ανθρώπων, η δημοκρατία των πολιτών, να βγει να καθαρίσει τις πόλεις, χωρίς φωνές, μουγκά και θυμωμένα, γιατί η σιωπή τρομοκρατεί, όταν το βλέμμα αξίζει χίλιες λέξεις.

14 σχόλια:

 1. "Μην τους αφήσετε να πιστεύουν ότι
  η επίφαση της δημοκρατίας
  είναι το όνειρό μας. Η αριστερά των ανθρώπων, η δημοκρατία των πολιτών, να βγει να καθαρίσει τις πόλεις, χωρίς φωνές, μουγκά και θυμωμένα, γιατί η σιωπή τρομοκρατεί, όταν το βλέμμα αξίζει χίλιες λέξεις.
  ----------------

  Είναι τώρα λίγος καιρός που διαβάζω κείμενα
  και σκέφτομαι πως :"καταλαβαινόμαστε τώρα,
  δε χρειάζονται περισσότερα"
  Κι αυτό είναι σπουδαίο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ιοκάστη δεν ξέρω από που έρχεσαι, αλλά εδώ είναι κάτι από τον παλιό αριστερό "χώρο", από το ροκ του ανατρεπτικού σοσιαλισμού και σουρεαλισμού. Μεγαλώσαμε αλλά κάποια παιδιά θα πάρουν το νήμα μας και θα το πάνε μακρυά. τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι δρόμοι που περπατήσαμε και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε μπορεί να διαφέρουν.
  Ξέρετε όμως τι έχει σημασία;
  Πως ακόμη κι αν οι δρόμοι είναι διαφορετικοί για τον καθένα από εμάς, συναντιόμαστε τελικά
  σε κοινούς δρόμους.

  Δεν προέρχομαι από το ροκ του ανατρεπτικού σοσιαλισμού και σουρεαλισμού, αλλά του πιο "ορθόδοξου".

  Όμως όταν οι άνθρωποι βλέπουν, ακούνε κι όταν βρίσκουν τον τρόπο να αντιμετωπίζουν τις ιδέες και την πολιτική δράση μακριά από ευαγγέλια και
  λογική πεφωτισμένου τότε μπορούν να συναντηθούν σε νέους δρόμους.

  Με αυτή την έννοια καταλαβαίνω αυτά που γράφετε σήμερα κι ας μην σας καταλάβαινα "εχθές".
  Και ίσως κι εσείς παρότι έρχεστε από τον χώρο που κάνετε λόγο, να εμπεριέχετε σήμερα το "εχθές" αλλά και κάτι που είναι "σήμερα".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και ξάφνου, θαρρώ πως γέμισε ο κόσμος μας Καμίνηδες και Μπουτάρηδες. Και όλοι μαζί, "η δημοκρατία των πολιτών, να βγει να καθαρίσει τις πόλεις, χωρίς φωνές, μουγκά και θυμωμένα, γιατί η σιωπή τρομοκρατεί, όταν το βλέμμα αξίζει χίλιες λέξεις"
  Λες να μας την είχε στημένη η "ανανέωση" στη γωνία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σε επίπεδο στελέχωσης της αυτοδιοίκησης , νομίζω ότι επανήλθε η έννοια του "γενικώς αριστερού προοδευτικού" δημάρχου,η οποία και επιβραβευτηκε
  Ιστορικά αυτός ο τυπος δημαρχίας, είχε μονο θετικά για την κοινωνία.
  Και αν δεν κάνω λάθος δε επίπεδο καταμέτρησης στελεχών εντος αυτοδιοικησης , το ΔΗΑΡΙ ειναι τριτη δυναμη (μετα Πασοκ ΝΔ ), και μακράν η πρωτη εντός αριστεράς.
  Νομίζω ότι κυρίως η περιπτωση Μπουτάρη μπορεί να έχει μεγάλες επιπτωσεις καθως ψηφίστηκε μαζικά και από ΚΚΕ.
  Χαίρομαι να βρίσκουμε τους φιλους μας τοσο χαρούμενους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εκπήνορα δάκτυλος από αριστερό ΚΚΕ εσωτερικού που θάλεγε και ο φίλος μου o LLS. xaxa

  LLS τώρα καθήκον σου και δουλειά ΄όλων μας να ερμηνεύσουμε το αποτέλεσμα, πάντα αιρετικά βέβαια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ιοκάστη το χθες έχει τελειώσει αλλά και ζει μέσα σε όλους μας. Το σήμερα μας προκαλεί να το ιππεύσουμε. Μπορεί να μην προκάνουμε να το δαμάσουμε, αλλά θάχουμε προσπαθήσει. Και αν μετράει κάτι είναι το ταξίδι. Το ξέρεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σε ανακάλυψα και θα σε παρακολουθώ!
  Καλημέρα σε όλους
  Ημουν πάντα αισιόδοξη παρ' όλες τις "κοιλιές" τελευταία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τη χτεσινή μέρα ξυπνήσαμε με χαμόγελο.Οχι γιατί άλλαξαν κάποια πράγματα αλλά γιατί αυτό που άλλαξε μυρίζει υγεία.Γιατί συσπείρωσε ΠΟΛΙΤΕΣ χωρίς χρώματα και όχι κομματόσκυλα.Ίσως για αυτό και οι παρουσίες των διψασμένων για φωτογραφία δίπλα στους νικητές αντιμετωπίστηκαν όπως τους πρέπει.Σαν κάτι τόσο ξένο, τόσο μακρυνό και τόσο γραφικό παράλληλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Όπως υποσχέθηκα επανέρχομαι για να σου πω τι ψήφισα. Λοιπόν,αν και ταλαντεύτηκα μέχρι το τελευταίο λεπτό στην κυριολεξία, τελικά ψήφισα Μπουτάρη. Η αλήθεια είναι ότι ακούγοντας τον Παπανδρέου το βράδυ της Κυριακής, τους διάφορους πανηγυρίζοντες ΠΑΣΟΚους (Βενιζέλο, Βούγια κλπ) στο εκλογικό κέντρο και τον Στρος Καν επιβεβαιώθηκα για την εκμετάλευση και της ψήφου μου αλλά πέτρα να γίνει. Μένει να δούμε αν ο Μπουτάρης και η ομάδα του θα καταφέρουν να αλλάξουν κάπως το μουντό πρόσωπο της πόλης. Εκτιμώ ότι απαραίτητη προϋπόθεση γι'αυτό είναι η απεμπλοκή από το ΠΑΣΟΚικο κατεστημένο (υπάρχει και αυτό το κατεστημένο στη Θεσσαλονίκη) και τρόπο άσκησης εξουσίας και για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος. Παρόλα αυτά όμως είμαι έτοιμος να χειροκροτήσω τα οποιαδήποτε θετικά βήματα.
  Στην περιφέρεια έριξα λευκό. Ο Μπόλαρης είναι πολύ βαθύ ΠΑΣΟΚ για τις αντοχές μου :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ηλία
  χαίρομαι που τήρησες το ραντεβού μας και βέβαια γιατί ψήφισες Μπουτάρη. ΘΑ συμφωνήσω με τα υπόλοιπα που έθεσες. Για μένα το Πασοκικό κατεστημένο δεν διαφέρει σε τίποτα από το νεοδημοκρατικό και αν ο Μπουτάρης προσπαθήσει να στηριχτεί σαυτό την έβαψε. Η εντολή του κόσμου της Σαλονίκης είναι διαφορετική. Στην περιφέρεια και γω λευκό έριξα στην Αττική.
  Δίνουμε μια ευκαιρία να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Θα δείξει. Να τα λέμε, γιατί μας ωφελεί όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αντίλογε
  ΜΑκάρι ο Καμίνης να αποδειχθεί αντάξιος των περιστάσεων. Θα τον πολεμήσουν. Πολιτικό κατεστημένο, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, συντεχνίες, μαφίες κλπ. Δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανένα. Δοκιμάζεται ένα άλλο μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης. Ας ελπίζουμε αλλά και ας έχουμε τα μάτια μας ανοικτά.
  Είμαστε κοντά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. AMANTA
  Πέρα από την πρωινή σύντομη πλάκα, χαίρομαι που δείχνεις ενδιαφέρον στα γραπτά μου. Να τα λέμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή