Γιατί η Ελλάδα Κλείνει το Δρόμο στην Κλωστική Κάνναβη;
....γιατί ακόμα το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη βούρτσα από την πούτσα. Γιατί ακούνε κάνναβη και μυαλό τους πάει στις φούντες και στα χασίσια. Γιατί η λέξη " κανναβάτσο" δεν τους λέει τίποτα, δεν τους ψυλλιάζει ότι μπορεί να είναι ύφασμα και να μην στρίβεται, ούτε να καπνίζεται. Όταν ακούνε τη φράση "τον έριξε στο κανναβάτσο" νομίζουν ότι τον έριξε μέσα σε τίποτα τρίφυλλα. Γιατί τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξια σκέλια. Γιατί η κατάσταση είναι "γάματα με κεφαλαία γράμματα". Γιατί.......
από το portal των Οικολόγων Πράσινων
Ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο
Τα αδικαιολόγητα εμπόδια και τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της κλωστικής κάνναβης στη χώρα μας, φέρνει στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, με ερώτησή του προς την Κομισιόν.
Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης που, αντίθετα με την ινδική κάνναβη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ευφορική χρήση, παραμένει ουσιαστικά παράνομη στη χώρα μας. Παρόλο που καλλιεργείται νόμιμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υπάρχουν και για τη χώρα μας διαθέσιμες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και ενδιαφέρον από αγρότες σε διάφορες περιοχές, η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να δώσει άδεια για τέτοιες καλλιέργειες, αλλά συνεχίζει και τη δίωξη επιχειρηματιών που εμπορεύονται απολύτως νόμιμα ρούχα και άλλα προϊόντα από κλωστική κάνναβη.
Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης απαιτεί περιορισμένες ποσότητες νερού ή φυτοφαρμάκων, ενώ βρίσκει χρήση σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων. Από το 2000 το ΕΘΙΑΓΕ είχε εκπονήσει αναλυτική μελέτη για την ανάπτυξη της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: “Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην κλωστική κάνναβη αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παραλογισμού. Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση μετρά ήδη πάνω από 180 χιλιάδες στρέμματα τέτοιων καλλιεργειών, η καλλιέργεια ενός μη ευφορικού φυτού είναι εδώ παράνομη βάσει του… νόμου περί ναρκωτικών. Αποτελεί σκάνδαλο ότι απαγορεύεται ακόμα και η πώληση καννάβινων ρούχων και καλλυντικών, απολύτως νόμιμων σε όλη την Ευρώπη. Η κλωστική κάνναβη, με πλήθος χρήσεων υψηλής ποιότητας και με περιορισμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική εναλλακτική επιλογή για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μικρές μεταποιητικές δραστηριότητες που πλήττονται από την κρίση.”
(Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης)
Θέμα: Καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα και την Ένωση
Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης έχει αναβιώσει την τελευταία δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και με ελαφρές πτωτικές τάσεις τα τελευταία χρόνια [1]. Η καλλιέργειά κλωστικής κάνναβης με χαμηλή περιεκτικότητα τετραϋδροκανναβινόλης, μέχρι 0.2%, επιδοτείται βάσει των κανονισμών (ΕΟΚ) 1308/70 [2], (ΕΟΚ) 619/71 [3], (ΕΟΚ) αριθ. 2358/71 [4], (ΕΟΚ) 1164/89 [5], αλλά και τον Κανονισμό (ΕΚ) 1529/2000 [6]. Το σύνολο του υπέργειου μέρους του φυτού είναι αξιοποιήσιμο [7], ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ευφορική χρήση. Η καλλιέργεια δεν απαιτεί χημικά ζιζανιοκτόνα και μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ μπορεί να αποβεί αποδοτικότερη από την καλλιέργεια βαμβακιού. Η αποδοχή των υφαντών και λοιπών προϊόντων της κάνναβης ως υποαλλεργικών προκαλεί συνεχώς αύξουσα ζήτηση [8]. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η χρήση προϊόντων κάνναβης σε νέα «πράσινα» καινοτόμα προϊόντα [9]. Παρόλα αυτά η ελληνική Κυβέρνηση αρνείται επί τριετία να δώσει άδεια καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Λασιθίου Κρήτης, ενώ επιχειρηματίες της αλυσίδας καταστημάτων Cannabishop, με νόμιμα προϊόντα κλωστικής κάνναβης, διώκονται εδώ και 13 χρόνια για προώθηση παράνομων ουσιών.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Σχεδιάζει ενισχυτικές δράσεις για την ενθάρρυνση της σχετικής καλλιέργειας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο;
2. Διαθέτει στοιχεία για το καθεστώς που διέπει την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα και τις σχετικές αιτήσεις για επιδότηση που έχουν κατατεθεί εδώ και αρκετά χρόνια;
3. Γνωρίζει για ποιους λόγους αρνείται η ελληνική πολιτεία την χρηματοδότηση καλλιεργειών κλωστικής κάνναβης, αλλά και με ποια αιτιολογία ασκεί διώξεις σε εμπόρους νομίμων προϊόντων κλωστικής κάνναβης;
4. Σκοπεύει να ενθαρρύνει το ανωτέρω κράτος μέλος να εφαρμόσει ενισχυτικές πολιτικές σύμφωνα και με το σχέδιο του ΕΘΙΑΓΕ [8] για την κλωστική κάνναβη και να προωθήσει στο έδαφός του τις σχετικές ευρωπαϊκές γεωργικές ενισχυτικές πολιτικές;
(2) ΕΕ L 146 της 4.7.1970, σ. 1.
(3) ΕΕ L 72 της 26.3.1971, σ. 2.
(4) ΕΕ L 246 της 5.11.1971, σ. 1.
(5) ΕΕ L 121 της 29.4.1989, σ. 4.
(6) ΕΕ L 175 , 14/07/2000 P. 0067 – 0067
[7] από την επεξεργασία του μπορούν να παραχθούν ίνες για υφαντά, χαρτί, οικοδομικά υλικά, χρώματα, είδη κοσμητικής, τροφή, ενέργεια, βελτιωτικό εδάφους.
[8] ΕΘΙΑΓΕ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 2000. Σχέδιο Καλλιέργειας Κλωστικής Κάνναβης και Κλωστικού Λιναριού στην Ελλάδα.
Ενδιαφέρον το θέμα, αλλά ουσιαστικά οδηγεί από την πίσω πόρτα σε ένα διαχωρισμό -νομικής φύσης- ορισμένων φυτών. Αυτή είναι η νομική αγκύλωση. Η απαγόρευση περί χρήσης της κάνναβης θα πρέπει να διακριθεί και να παρουσιαστεί ως επιτρεπόμενη για συγκεκριμένες χρήσεις. Και δεδομένης της πίεσης για διαχωρισμό των ουσιών, το φοβάμαι. Κατά τα άλλο ως μέσω ύφανσης είναι πολύ πιο ανθεκτικό από άλλα (ακόμα και από το κλασσικό τζην).
ΑπάντησηΔιαγραφήσωστη ερωτηση..αληθεια γιατι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔείμο νομίζω δεν έχει να κάνει με σκληρά ή μαλακά ναρκωτικά, δεν έχει να κάνει με ναρκωτικά καθόλου. Η cannabis sattiva δεν έχει καμιά σχέση με την ινδική κάνναβη.Δεν παράγονται από αυτήν ναρκωτικές ουσίες. Απλά και τα δυο φυτά ανήκουν στην ίδια φυτική κατηγορία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόσφυ
Δεν υπάρχει απάντηση. Η βλακεία είναι απύθμενη. Εκτός και αν έχει να κάνει με συμφέροντα βαμβακοπαραγωγών.