ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

ΔΗΛΩΣΗ 4 ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΗ ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωση της, που εξέδωσε, μάλιστα, πριν τη δημοσιοποίηση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ δήλωσε  ότι θα το καταψηφίσει, παρακάμπτοντας τις εκφρασμένες από καιρό θέσεις του Τομέα Παιδείας του κόμματος. Ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αισθανόμαστε την υποχρέωση να εκφράσουμε δημόσια την αντίθεσή μας σ' αυτήν την απόφαση. Θεωρούμε ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο, παρά τις όποιες ατέλειες και προβλήματα, αποτελεί σοβαρή απόπειρα ανασυγκρότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που η κοινωνία απαιτεί και η χώρα έχει ανάγκη. Αντί το κόμμα να ψηφίσει κατ' αρχήν υπέρ του νομοσχεδίου, καταψηφίζοντας ενδεχομένως, στη συνέχεια επί μέρους άρθρα του, ή καταθέτοντας τροπολογίες, επέλεξε ουσιαστικά να συνταχτεί πίσω από τις δυνάμεις της αδράνειας. Η ηγεσία του κόμματος, για άλλη μία φορά, φαίνεται να επενδύει πολιτικά στην άρνηση, επιβεβαιώνοντας έτσι την κυριαρχία μιας πολιτικής που φοβάται τις μεταρρυθμίσεις. 

Γιάννης Αντωνίου
Λεωνίδας Καστανάς
Βάσω Κιντή
Άστριντ Ζωή Όκλαντ
Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

6 σχόλια:

 1. Η ελλάδα είναι μια χώρα με σκληροπυρηνικές δομές. Εντάξει, συμβαίνει. Το κακό όμως είναι πως η Ελλάδα είναι επίσης μια πολύ γερασμένη χώρα και οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνει με γρίνια, τεράστιες δυσκολίες και αργόσυρτα βήματα..

  Ετσι περπατούν οι γέροντες, αργόσυρτα και ανόρεχτα.

  Και μετά κάποιοι μιλάν για επαναστάσεις. Αν οι αριστεροί θέλουν κάποια στιγμή επανάσταση, ας αφήσουν τις θεωρίες και ας κάνουν κανα παιδάκι..

  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Leo, βρέθηκα στην εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για το νομοσχέδιο (στις 13 Ιουλίου στα Προπύλαια). Η εκδήλωση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, είχε επιλεγεί όμως για να την προλογίσει και συντονίσει μία πανεπιστημιακός (Ρεπούση) που τις προηγούμενες μέρες είχε συνυπογράψει ένα έντονο κείμενο κατά του νόμου. Στον πρόλογό της μας είπε «οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ» (ή του τομέα παιδείας, δε θυμάμαι) λένε αυτό και αυτό, πάντα για το μοντέλο διοίκησης βέβαια. (Παρόλο που είπε ότι υπάρχουν και άλλα ουσιώδη ζητήματα, μόνο το μοντέλο διοίκησης θέλησε να σχολιάσει.)

  Από τότε ήξερα πως δεν έπρεπε να περιμένω υγιή διάλογο και διαδικασία αποφάσεων από το κόμμα σε αυτό το ζήτημα. Διότι αν καλείς σε συζήτηση με διαφορετικές απόψεις, δε βάζεις συντονιστή κάποιον με δηλωμένη πολεμική θέση, ούτε ανακοινώνεις θέσεις στον πρόλογο μιας συζήτησης.

  Μπράβο για την πρωτοβουλία σας να εκφραστείτε αυτόνομα, ακούω γκρίνιες που μου θυμίζουν τη φίμωση των απόψεων στον ΣΥΝ και το διασκεδάζω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. μόνο 4 μέλη της ΚΕ της ΔΗΜ.ΑΡ. δυστυχώς

  μικρή μειοψηφία

  η πορεία του Κόμματος δυστυχώς δεν εμπνέει σημάδια αισιοδοξίας

  τον τελευταίο καιρό οι τοποθετήσεις είναι πανομοιότυπες με εκείνες του ΣΥΝ σε βαθμό που να μην κατανοεί κανείς την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου κόμματος

  αν σε όλα αυτά προσθέσεις και τα σενάρια για συνεργασία με το Αρμα Πολιτών απλά... τρελαίνεσαι

  καλημέρα Λεό και καλό κουράγιο

  Αλέξανδρος Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμε το σχόλιό σου το ανεβάζω ως απόφθεγμα των ημερών. Μαρέσει.
  Αλέξανδρε. Δεν είναι μόνο 4. Απλά η δήλωση είχε πρόθεση να δηλώσει ότι μέσα στη ΔΑ υπάρχει και άλλη άποψη για το νομοσχέδιο. Πείθομαι όμως βαθιά μέσα μου ότι η αριστερά είναι βαθιά συντηρητική δύναμη.
  Καλημέρα φίλε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολυβώτη.
  Καλημέρα σου. Μαζί ήμασταν στην εκδήλωση και τη θυμάμαι. Και το πάνελ είχε επιλεγεί έτσι ώστε να βαραίνει η κατά του νομοσχεδίου άποψη. Μικρότητες, δεν δίνω βάση. Το κόμμα καταψηφίζει το νομοσχέδιο για λόγους πολιτικής τακτικής. Στοχεύει σε συνεργασία με το ¨Αρμα Πολιτών, ελπίζει να πάρει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, άρα πρέπει να κάνει αντιπολίτευση. Ακόμα, έχει επιρροή στους πανεπιστημιακούς, αυτοί είναι κατά του νομοσχέδιου άρα........ Θα σου πουν ότι το νομοσχέδιο είναι αντιδημοκρατικό. Γουστάρουν τη σημερινή δημοκρατία του τρόμου και της διαπλοκής. Δουλειές κάνουν όλοι φίλε μου. Μετράνε κουκιά, επιρροές κλπ και πολιτεύονται. Ποια ευθύνη και .........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πολυβώτη, ελπίζω να σε δούμε πριν φύγεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή