Ανεμομαζώματα



Μια σύντομη αλλά ακριβής περιδιάβαση στο χώρο της Αριστεράς της συντήρησης μέσα στο σημερινό άγονο περιβάλλον. Τα πολιτικά της αδιέξοδα οξύνονται όσο η κρίση ζητάει απαντήσεις και τα γιαούρτια  πια δεν επαρκούν.

Του Νίκου Μπίστη από το Έθνος

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αλέκος Αλαβάνος συναγωνίζονται εσχάτως στην προσπάθεια στοίχισης όλων των σχημάτων που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στρέφονται κατά του μνημονίου. Τα αποτελέσματα, παρά ταύτα, είναι πενιχρά. Οχι γιατί οι πολίτες είναι ενθουσιασμένοι με το μνημόνιο και τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Κάθε άλλο. Ομως, δεν είναι διατεθειμένοι και να εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε ανεμομαζώματα που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε διαβολοσκορπίσματα.
Αριστεριστές που αποστρέφονται το ευρώ και την ΕΕ, σχήματα με πομπώδη ονόματα αντιστρόφως ανάλογα της επιρροής τους (π.χ. Κόκκινο, Οικοσοσιαλιστές, ANTΑΡΣΥΑ, ΔΗΚΚΙ, Ομάδα Ρόζα, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΕΚΚΕ, Κομμουνιστική Ανανέωση, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΣΕΚ, Ξεκίνημα) και μαζί παράγοντες και σχήματα μιας χρήσεως από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, που, ενώ επί χρόνια υπηρέτησαν τις πιο αναχρονιστικές πολιτικές, θέλουν να ξεπλυθούν στην κολυμβήθρα της «αριστερής αντιμνημονιακής ενότητας». Και να τσιμπήσουν και καμιά έδρα με το αζημίωτο μέσα στην αναμπουμπούλα. Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ, που γενικά συμφωνεί με τις απόψεις τους, δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πανηγύρι και η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί επί της ουσίας με τη συμπόρευση με κόμματα και ομάδες που θεωρούν ύψιστη επαναστατική πράξη την επιστροφή στη δραχμή, το όλο σχήμα θα καταλήξει στην καλύτερη περίπτωση σε μια εκλογική μάζωξη γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ούτε όμως και αυτό είναι βέβαιο, γιατί τα μεν αριστερίστικα σχήματα χαρακτηρίζονται από μνημειώδη σεκταρισμό και δεν μπαίνουν εύκολα σε συμμαχικά σχήματα, ενώ οι πρόθυμοι από το βαθύ ΠΑΣΟΚ θα εξαρτήσουν τη συμμετοχή τους από τις διαθέσιμες έδρες. Και εδώ τα πράγματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά όσο περίμεναν.
Οχι γιατί σταμάτησαν οι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ - ο Γ. Παπανδρέου και οι επίγονοι φροντίζουν για το αντίθετο. Ομως, απολύτως φυσιολογικά ένα μεγάλο κομμάτι κεντροαριστερών ψηφοφόρων που εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ αλλά όχι και την κοινή λογική, το ευρώ και την αγκύρωση της χώρας στην ΕΕ, στρέφεται προς τη Δημοκρατική Αριστερά. Αυτοί οι σκεπτόμενοι σοσιαλιστές και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι δεν συμφωνούν με οριζόντιες περικοπές, με βίαιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν έχουν και κανέναν λόγο να υπερασπίζονται συντεχνίες των ΔΕΚΟ και άλλων κλάδων που αρνούνται και την παραμικρή μεταρρύθμιση, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Ολους αυτούς η Αριστερά της καταγγελίας και της ακινησίας τούς έχει πάρει υπό την προστασία της. Και μία τελευταία οδυνηρή - ειλικρινά - παρατήρηση για όσους τραγουδήσαμε τα τραγούδια του σε καιρούς δύσκολους και τον αγαπήσαμε παρ' όλες τις αντιφάσεις του. Κάποιοι που είναι δίπλα του ας προστατεύσουν τον Μίκη από τον εαυτό του και διάφορους επιτήδειους που τον σπρώχνουν σε πρωτοβουλίες όχι μόνο καταδικασμένες αλλά και καταγέλαστες. Γιατί διαβάζουμε ότι, μετά τη «Σπίθα» που έσβησε χωρίς να πυρπολήσει τίποτε, σειρά έχει νέο σχήμα υπό τον τίτλο «Ελλάδα». Αρκετά έχει τραβήξει η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Ας μη γίνει και τίτλος καταδικασμένης πολιτικής πρωτοβουλία
ς.

Σχόλια

  1. Πολύ ωραίο άρθρο. Ο σεχταρισμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σύγχρονης αριστεράς (παραλείπει να μιλήσει την την επιδιωκόμενη "πρωτοπορία" του ΚΚΕ που επίσης αποστρέφει άλλους ή/και ενισχύει τον αριστερίστικο σεχταρισμό). Βέβαια, για κάποιον που ήδη έχει ταχθεί στο πλευρό της ΔΗΜ.ΑΡ είναι λογικό πρώτα και κύρια να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολοι οι πολιτικοι (και οι "αριστεροι") βασιζονται στην ασθενη μνημης μας.Μια custom made σεχτα ( η ΑΕΚΑ του μεγα-Μπιστη ) κατασκευαζεται για να ενωθει με το ΠΑΣΟΚ!!!

    "in.gr 17 Οκτ. 2003, 09:37

    Μετά από τις διαγραφές,την αποχώρησή τους από την ΑΕΚΑ ανακοίνωσαν 21 στελέχη της
    Οι «21» διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Μπίστη

    Την αποχώρησή τους από την Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς (ΑΕΚΑ) ανακοίνωσαν 21 στελέχη της. Είχε προηγηθεί η διαγραφή των δύο ιδρυτικών στελεχών της κίνησης Θ.Γεωργακόπουλου και Π.Κατσαρού, λόγω διαφωνιών.

    Στην ολιγόλογη αλλά σκληρή δήλωση των 21 μελών της κίνησης του Νίκου Μπίστη αναφέρονται τα εξής:

    «Η ΑΕΚΑ των ψυχοφθόρων διαδικασιών και του εξαντλημένου πολιτικού δυναμισμού δεν μας αφορά. Η ΑΕΚΑ των δοαγραφών, με ή χωρίς ψευδώνυμο, βρίσκεται εκτός των ορίων που θέτει η πολιτική μας ιστορία και αξιοπρέπεια. Ας μας λογιαριάσουν λοιπόν και εμάς ως διαγραμμένους, αφού έτσι αποφάσισαν να μετρούν την πολιτική τους εμβέλεια. Τελεία και παύλα».

    Τη δήλωση υπογράφουν οι: Δημήτρης Γιατζόγλου, Εύη Δεληπέτρου, Ειρήνη Ζορμπαλά, Χάρης Κομπολίτης, Μαρίνα Κοντοειδή, Μαρκέλλα Κανδυλάκη, Κώστας Κουτσομυτέλης, Μάνος Ματσαγγάνης, Θανάσης Μαχιάς, Βασίλης Σακελλαρίου, Νίκος Σιμόπουλος, Δημήτρης Σκουρέλλος, Αρσένης Σταυρίδης, Ευτυχία Ταραμπασίδου, Δημήτρης Φωτόπουλος, Αντώνης Χελιδώνης, Γιάννης Καρακάσης, Γιάννης Κεραμετσής, Λάκης Παρθενόπουλος, Αμαλία Τανδρία και Γιώργος Τουρλίδης."

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπως ειδαμε, μια custom made σεχτα ( η ΑΕΚΑ του μεγα-Μπιστη ) κατασκευαζεται για να ενωθει με το ΠΑΣΟΚ. Και καταφερνει να εχει και εξη (6) υποψήφιους βουλευτές από την πλευρά της ΑΕΚΑ !!!

    in.gr 18 Νοε. 2003, 07:50

    "Πρόσκληση στην Αριστερά. Οριστικοποιείται η συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΑΕΚΑ στις εκλογές . Οι κ. Χρυσοχοΐδης και Μπίστης θα ανακοινώσουν την κοινή διακήρυξη των δύο κομμάτων

    Τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΑΕΚΑ στις εκλογές αναμένεται να ανακοινώσουν επισήμως την Τρίτη οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Μπίστης, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς για συμπόρευση.

    Όπως αναφέρει το Έθνος, η συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΑΕΚΑ θα έχει ως πρότυπο τη συνεργασία που πραγματοποίησαν στις εκλογές του 2000 οι «Φιλελεύθεροι» του Στέφανου Μάνου με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο εκλογικός νόμος απαγορεύει ουσιαστικά τις προεκλογικές συνεργασίες.

    Οι κ. Χρυσοχοΐδης και Μπίστης, επικεφαλής αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, θα συναντηθούν στις 11:30 το πρωί και στο τέλος της συνάντησης θα υπάρξει κοινή διακήρυξη των δύο πλευρών, που θα δίνει έμφαση στη συσπείρωση των δυνάμεων του προοδευτικού εκσυγχρονισμού της χώρας, με την διατήρηση της αυτονομίας του καθενός.

    Παράλληλα, οι κ. Χρυσοχοΐδης και Μπίστης θα απευθύνουν πρόσκληση στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς για συμπόρευση, λόγω και της κρισιμότητας των επικείμενων εκλογών.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συμφωνηθεί η συμμετοχή στελεχών της ΑΕΚΑ στην Επιτροπή Προγράμματος και την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

    Στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή πρόκειται πιθανότατα να συμμετάσχουν, εκ μέρους της ΑΕΚΑ, οι κ. Θ.Τσίκας, Σπ.Καβουνίδης και Φ.Σιάνου και στην Επιτροπή Προγράμματος οι κ. Κ.Μπιτσάνης, Β.Σπυρόπουλος και Κ.Χλωμούδης.

    Υποψήφιοι βουλευτές από την πλευρά της ΑΕΚΑ πρόκειται να είναι οι: Παύλος Αθανασόπουλος (Α Αθηνών), Δανάη Αντωνάτου (Α Αθηνών), Ζωή Ακριβούλη (νομό Λαρίσης), Λαοκράτης Χαλβατζής (Α Θεσσαλονίκης), Μάκης Παρασκευόπουλος (νομό Ηλείας) και Γ.Κατσαρέλης (νομό Αιτωλοακαρνανίας). "

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Μια ερωτηση μονον που αν τον δω θα του την κανω kai προσωπικα: εχει επιγνωση της καταστασης και της καταστασης του, o πολιτικος ανηρ Ν. Μπιστης ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία