ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

Για να μην έχετε απορίες περί της κυρίαρχης ιδεολογίας του έθνους μετά τη μεταπολίτευση, σας παρουσιάζω τις κεντρικές ιδέες των θεμάτων της έκθεσης στις εισαγωγικές εξετάσεις του γενικού λυκείου στο διάστημα 2000-2017. Ένα διάστημα με όλες τις πολιτικές παρατάξεις να έχουν παρελάσει από την εξουσία.

2000: Η παιδεία ως μέσο διαφύλαξης των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης
2001: Ο ρολος του διανοούμενου στη σύγχρονη εποχή της εξειδίκευσης και της κατανάλωσης
2002: Η μοριακή βιολογία και η γενετική ως ανθρώπινη ματαιοδοξία προς αποφυγήν
2003: Οικολογική κρίση ανισότητα κατανομής πόρων, κατανάλωση, αληθινή δημοκρατία κλπ
2004: Ο σύγχρονος δάσκαλος απέναντι στην επαναστατημένη νεολαία
2005: Η αξία των ομαδικών αγωνισμάτων έναντι των ατομικών
2006: Η μεγάλη ακούραστη ψυχή του πνευματικού δημιουργού
2007: Ο κοινωνισμός ενάντια στον ατομισμό
2008: Η αξία της Παράδοσης
2009: Το βιβλίο ως μέσο άμυνας κατά των ΜΜΕνημέρωσης
2010: Ο φόβος να χάσεις τη δουλειά σου λόγω τεχνολογικών εξελίξεων και η ανάγκη της αυτομόρφωσης
2011: Η βόμβα της πληροφορίας
2012: Η αρχαία τέχνη ως πρωτοπόρα και ζωντανή…
2013: Η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων λόγω της τεχνολογίας
2014: Η αξία της Ανθρωπιάς
2015: Οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης
2016: Η φιλία
2017: Τα ευγενή ιδεώδη του ανθρωπισμού που διασύρονται στις μέρες μας και η ευθύνη της επιστήμης και της τεχνολογίας

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Αναγκαία η συνεργασία ΔΗΜΑΡ και Οικολόγων


του Λεωνίδα Καστανά

Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, ανέδειξαν τη ΔΗΜΑΡ και το Φώτη Κουβέλη ως σημαντικότατους παράγοντες εθνικής συνεννόησης. Το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό, λόγω της αδιαλλαξίας του Σύριζα και η χώρα οδηγείται και πάλι σε εκλογές. Σύμφωνα με το πρόσφατο αποτέλεσμα και τις σημερινές δημοσκοπήσεις, οι νέες εκλογές δεν θα δώσουν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Η ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα θα οδηγήσει σε νέες διαπραγματεύσεις που θα πρέπει υποχρεωτικά πλέον να καταλήξουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή της Αριστεράς. Το γεγονός αυτό επιτάσσει την ενίσχυση των δυνάμεων του αριστερού μεταρρυθμιστικού και φιλοευρωπαϊκού τόξου, των δυνάμεων της κοινής λογικής. Ιδιαίτερα, όταν το φερόμενο ως 1ο κόμμα, δηλαδή ο Σύριζα, αδυνατεί μέχρι στιγμής να μας πείσει ότι έχει ως προτεραιότητα την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανάγκη συνεργασίας των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων είναι επιτακτική. Οι αριστερές δυνάμεις που κινήθηκαν προεκλογικά προς το φιλελεύθερο χώρο της Δράσης είναι καιρός να επανέλθουν στο περιβάλλον της Δημοκρατικής Αριστεράς, εκεί που πραγματικά ανήκουν. Στη σημερινή συγκυρία δεν έχουμε την πολυτέλεια πολλών και ανταγωνιστικών σχημάτων. Το κόμμα της πολιτικής Οικολογίας, δηλαδή οι Οικολόγοι Πράσινοι, φιλοξενούν πολλές και διαφορετικές τάσεις. Από τις πρόσφατες τοποθετήσεις επιφανών στελεχών τους είναι φανερό ότι οι δύο χώροι, δηλαδή ΟΠ και ΔΗΜΑΡ, μπορούν να συνεννοηθούν, να φτιάξουν μια πλατφόρμα συνεργασίας και ένα κοινό σχήμα στις επόμενες εκλογές. Είναι σαφές ότι υπάρχει βάση για προγραμματική συμφωνία. Οι οικολογικές  και πράσινες λύσεις, είναι αδύνατες με το αποτυχημένο πελατειακό οικονομικό μοντέλο που ακολούθησε ως τώρα η χώρα. Αν η λύση είναι η ανάπτυξη, αυτή δεν μπορεί παρά να είναι και  οικολογική.

 Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί σε ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα μεταξύ Δεξιάς και Σύριζα. Μεταξύ σκληρών δεξιών και αριστερών λαϊκιστικών δυνάμεων που θα ματώσουν για να πείσουν τους πολίτες ότι «λεφτά υπάρχουν». Με προτάσεις που υποδεικνύουν  ακόμα μεγαλύτερη φορολογία που θα μετακυλύει το κόστος στον καταναλωτή και θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Με ακόμα σκληρότερα οριζόντια μέτρα και βαθύτερη ύφεση. Με ακόμα μεγαλύτερη προστασία των συντεχνιών που τώρα βλέπουν τον Τσίπρα ως το νέο τους προστάτη. Έτσι όμως δεν θα κάνουμε προκοπή. Η Ελλάδα δεν θα αναπτυχθεί αν δεν αλλάξει δραστικά. Το μοντέλο που θέλουν να διασώσουν οι λαϊκιστές είναι αντιαναπτυξιακό, στείρα καταναλωτικό και αντιοικολογικό.
 Τα μικρότερα κόμματα θα πιεστούν ιδιαίτερα. Οι αριστερές και οικολογικές δυνάμεις της μεταρρύθμισης πρέπει να βγουν ενισχυμένες για να συμβάλλουν καθοριστικά στη λύση της επόμενης μέρας. Είναι καιρός οι ηγετικές ομάδες των δύο χώρων αλλά και όλοι οι αριστεροί και οικολόγοι αυτής της αντίληψης να βρεθούν στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. 

9 σχόλια:

 1. Πως γίνεται να ενώνονται οι πάντες με τα πάντα τόσο εύκολα και μέσα σε μιά βραδυά!!!! Δεν μπορώ να το καταλάβω!!! Εκείνο πάλι που δυσκολεύομαι να καταλάβω είναι: Γιατί δεν ενώνονται τόσο εύκολα και μέσα σε μια βραδυά με τον ΣΥΡΙΖΑ;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τάσο
   Με το Σύριζα έχουν ενωθεί άλλες 10 (παλαιο)κομμουνιστικές συνιστώσες. Εξαιτίας τους μάλιστα έφυγε και η Ανανεωτική Πτέρυγα και έφτιαξε τη ΔΗΜΑΡ. Δυνάμεις σοσιαλδημοκρατικές, ρεφορμιστικές, πράσινες κλπ είναι λίγο δύσκολο να κολλήσουν πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά δεν πρέπει. Θα του ήταν βαρίδια στην κατάκτηση της εξουσίας και στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας που ετοιμάζεται να επιχειρήσει. Απλά μπορούν να συμμαχήσουν μαζί του. Φαντάζομαι ότι δεν θα έχουν την τύχη των μενσεβίκων. Το κάθε κόμμα έχει τη δική του θέση, τη δική του αποστολή.

   Διαγραφή
 2. Να μαζέψεις θέλεις του αριστερούς που πήγαν στη ΔΡΑΣΗ; Και με τέτοιες φιλελεύθερες δυνάμεις, θα διατηρηθεί το "αριστερά";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΚΟΠΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΟΓΥΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ..ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ ΤΗΣ "ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ"ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιώργος Β. Ριτζούλης18 Μαΐου 2012 - 1:57 μ.μ.

  Είμαστε ως χώρα σε έκτακτες συνθήκες. Το ζητούμενο είναι η κατά το δυνατόν σαφήνεια, η διαυγής ριζοσπαστικότητα, η μεγιστοποίηση του ρεαλισμού, η ελαχιστοποίηση των στερεότυπων.
  Στις συνθήκες αυτές, οι προγραμματικές συγκλίσεις είναι το κρίσιμο και σημαντικό, οι ιδεολογικές συγγένειες το δευτερεύον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Bravo Leo, o xoros metaksi DIMAR ke Prasinon, ALA ke mexri ti Drasi, exi pragmati polous aksiologous orthologistes, metarithmistes, anthropous tis logikis, aftous pous thelis gia mastorous stin prosopsi.

  Ine poli thetiko oti simera o k. Kouvelis apofasise epitelous na pi orismena pragmata gia ton Siriza: oti ine laikistes ke anefthini. Ine ora na pi akoma (opos exis pi esi) oti den mpori na kani business me ton Siriza. Oxi mono giati ine erasitexnes ala ke epikindini. Ke mpori na to eksigisi evkola stous Elines: oti o Siriza theli kathe gonia ke falirimeni DEKO, kathe grafio/pagko ke Fotopoulo. Diladi ekinon ton "iparkto", pleon aniparkto sosialismo, pou den itan vevea ke dimokratikos (opos exi katagrapsi i epistimi tis Istorias). Giati ap'oti katalaveno to koma tou k. Kouveli ine DIMOKRATIKI aristera. (Poli kino onoma...Giati oxi "Margarita tis Aristeras"?)

  Kalo Savatokiriako, Epitelous edo sto North Coast tha exoume ligo liakada.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πριν τις εκλογές περιέγραφα την κατάσταση σε όλους τους φίλους σαν μια πυρηνική σχάση. Ο πυρήνας ουρανίου (υπαρχον πολιτικό σύστημα) δέχεται την επίδραση νετρονίων (μνημόνιο) και διασπάται. Για λίγο χρόνο μέχρι να ξαναενωθούν βρίσκονται διάφοροι μικροί πυρήνες που στην συνέχεια εξαφανίζονται δίνοντας τη θέση τους σε μεγαλύτερα μορφώματα. Δεν μπορεί να κατεβαίνουν στις εκλογές 35 κόμματα. Σύγχυση επικρατεί και ανασφάλεια.Όσο πιο γρήγορα δημιουργηθούν οι σταθεροί και μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί τόσο το καλύτερο. Για να είναι σταθεροί όμως πρέπει να είναι συγγενείς ,να κολλάνε όπως λέμε. Και φυσικά η ΔΗΜΑΡ και οι ΟΠ κολλάνε.
  Οι επιθυμίες των στελεχών και η ανάγκη έκφρασης των πολιτών μέσα από πιο μεγάλους σχηματισμούς θα αναδείξουν και τις συμμαχίες με προοπτική. Εγώ πάντως τη βλέπω φυσιολογική την πρόταση αυτή και όχι ασταθή και συγκυριακή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αγαπητοί φιλοι
  Νομίζω ότι το σχόλιο του FSK αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Μεγαλύτεροι σχηματισμοί δεν έχουν απλά καλύτερη τύχη, αλλά μπορούν να παίξουν και σημαντικότερους πολιτικούς ρόλους. Η ιδεολογική καθαρότητα δεν βοηθάει κανένα παρά μόνο τις αντιδραστικές δυνάμεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ειναι πολύ δυσκολο - στην πραξη..
  φυσικά ζουμε σε μια περιοδο ανακαταξεων .. Εγω συνεχιζωω να επιθυμω την συμπορευση ο-π , δημαρα αλλα και δυναμεων του ΣΥΡΙΖΑ αν και αντιλαμβανομαι οτι κατι τετοιο ΤΩΡΑ φαινεται αδυνατον .. Ομως ζουμε σε εποχές επιταχυνμενου χρόνου.
  Μια παρατηρηση : Νομιζω οτι οι πλεον αδιαλλακτοι Συριζαίοι ειναι οι ...Πασοκοι Συριζαιοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή