ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

Το μόνο εύκολο είναι η ολική καταστροφήτου Λεωνίδα Καστανά

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς το εξαγγελθέν κυβερνητικό πρόγραμμα, τότε γίνεται φανερό ότι ο Σύριζα καίει τα καράβια του. Δεν θέλει να κυβερνήσει. Γιατί και πρώτος να έρθει χρειάζεται συμμάχους και αυτός φρόντισε να τους απομακρύνει. Και δεν μιλάμε για το μνημονιακό Βενιζέλο τον οποίο θεωρεί νεοφιλελεύθερο εχθρό. Μιλάμε και για τη ΔΗΜΑΡ, στην οποία δήλωσε ευθαρσώς ότι θα πρέπει να ξεχάσει την σταδιακή απαγκίστρωση και να ασπαστεί την μονομερή καταγγελία. Μετά τη σκληρή ανακοίνωση της τελευταίας φαντάζει δύσκολο να τα βρουν αύριο.  
 Ο Σύριζα προφανώς και δεν μπαίνει σε Οικουμενική κυβέρνηση με αυτούς που οδήγησαν τη χώρα μέχρι εδώ. Προτιμά την ισχυρή καταγγελτική αντιπολίτευση. Ως τέτοια θα πασχίσει να υλοποιήσει το, όχι και τόσο κρυφό του, όνειρο της εξόδου από το ευρώ και της πολιτικής απομόνωσης της χώρας. Μόνο που η βόμβα θα έχει σκάσει στα χέρια των άλλων, με τη βοήθειά του βεβαίως. Και τότε θα ανέβει στην κορυφή των ερειπίων ως απελευθερωτής για να ξεκινήσει το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της διαλυμένης  κοινωνίας μας. Τότε ίσως το ΚΚΕ να μην του πει όχι.
Το αίτημα της Οικουμενικής Κυβέρνησης ( δυστυχώς  χωρίς το Σύριζα) προβάλλει σήμερα περισσότερο επιτακτικό. Μια αξιόπιστη, καθαρή και μεταρρυθμιστική διακυβέρνηση είναι η μόνη λύση. Με πρόγραμμα που πρώτα και κύρια θα στηρίζει τους αδύναμους και θα δρομολογεί την ανάπτυξη σε υγιεινότερο περιβάλλον. Σε συνεννόηση με την υπόλοιπη Ευρώπη και εντός του Ευρώ. Αρκεί να πρυτανεύσει πνεύμα συνεργασίας των υπολοίπων. Δύσκολο, αλλά το μόνο εύκολο είναι η ολική καταστροφή.  

10 σχόλια:

 1. Μια ιδέα, Leo, είναι να βγει ο Κουβέλης προεκλογικά και να ονοματίσει 10 -20 άτομα, από ευρύ πολιτικό φάσμα, ανά τομέα/ ρόλο, για την ενδεδειγμένη Οικουμενική κυβέρνηση. Τα πρόσωπα όσο νά ναι μετράνε στην Ελλάδα. Ας προσωποποιηθεί το πράγμα, να τεθεί ενώπιον του λαού, μπας και καταλάβει ο λαός τι επιλογές έχει.

  Γιατί κανένα σοβαρό πρόγραμμα δεν είδαμε από τους μονομάχους, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
  Πολύς κόσμος περιμένει λύση από το ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ απ' ότι κατάλαβα διαβάζοντας Δραγασάκη, περιμένει τη λύση απ΄τον κόσμο. Αυτό είναι το πρόγραμμα του. Λαϊκουρέισιον στο τετράγωνο

  Αν θέλουμε κυβέρνηση, ας προταχθούν τα πρόσωπα και μετά φτιάχνεται το προγραμμα. Aνάλογα και με το αποτέλεσμα.
  Ας το κάνει ο Κουβέλης πριν τις εκλογές για τη ΔΗΜΑΡ, και ας το ζητήσει από τους άλλους μετά.

  jd

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Jd τα πρόσωπα είναι σαφώς πιο σημαντικά και από το πρόγραμμα. Πρόσωπα αναξιόπιστα, πολιτικάντηδες και απατεώνες δεν έχουν θέση και εδώ θα πρέπει το βέτο να είναι πολύ ισχυρό. Νομίζω όμως ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον τόσο ξεδοντιασμένοι ώστε να καταλάβουν ότι μόνο με νέες δυνάμεις μπορεί να γίνει παιχνίδι. Πρόσωπα αναφέρω στο παρακάτω σχόλιο. Πάνω από όλα όμως απαιτείται διάθεση συνεργασίας και αλληλοκάλυψης προκειμένου να ορθοποδήσει η χώρα/

   Διαγραφή
 2. Leo, o Siriza pragmati den theli na kivernisi. Kitai pio makria: i episimi xreokopia ine distixos poli konta. Giati na skasi sta xeria tou? Tha paralavi tin Elada tis draxmis ke tha pi ston lao "emis sas ta legame" (Oti skopeve na kani o Samaras arxika). Ke meta tha ethnikopiisi pramata ke thamata, ola aksias skoupidion. Tha ine efkolo sigoura na kivernas eripia pano sta eripia.

  I xora prepi na kratithi zontani mexri na doume ti tha gini me Ispania/Italia ke me to Evro genikotera. An pesi prin tin ora tis, tha gini sigoura to Afghanistan tis Evropis. An oxi, mpori na vrethi se kapio Euro-Mediteraneo Club, ke vlepoume, i mana mou elege oti thavmata ginonte...

  I xora xriazete kivernisi sotirias ton "willing", oxi aparetita ikoumeniki. To kostos, gia opion tin ipostiriksi, tha ine megalo (ke malon tha pai xameno giati i episismi mpori na skasi "any time"). Afti i kivernisi prepi na exi ipourgous texnokrates, "true" experts. Oxi tis patsavoures ton "second- and third-rate" "nomotheton" ton ND/PASOK. Pali ipourgi i Skandalidides ke i Pavlopouli? Pios mpori na kani kivernisi sotirias me aftous tous tipous tis simforas?

  Ta pragmata opos tha legane alou ine "fucking serious". I "mastori" pou tha doulevoun stin prosopsi, opos eleges tis proales, den mpori na ine proin podosferistes, ithopii, tragoudistes, anipsakia ton proin apo "tzakia", anepagelta komatoskila, kathe logis glastres, ke to xirotero "politiki karieras". I perisoteri den kseroun pou ine to deksi tous xeri ke o kolos tous. Tha glitosoun tin Elada apo ton Adi?

  Mono i DIMAR tha mporouse na epivali mia tetia kivernisi. Distixos omos, o proedros tis exi dilosi episima oti kivernisi texnokraton tha itan ita tis politikis. Diladi ita ton Giakoumaton ke ton Ksenogianakopoulon!!!!! Epomenos opos lene se ala meri: "we are fucked". I sta Elinika, asta xesta Leo, pame gia ala...ke kali vdomada.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και βέβαια Μάκη φίλε μου γαμηθήκαμε στεγνά αν η κυβέρνηση συνεργασίας είναι από τα ίδια υλικά. Προφανώς και αποκλείονται Σαμαράς και Βενιζέλος και άλλα αντίστοιχα παλιά υλικά. Θα μπορούσαν να παίξουν άνετα Χατζηδάκης, Μητσοτάκης, Δήμας, Ραγκούσης, Άννα, Παπακωνσταντίνου, αλλά και ΜΑνιτάκης, Στουρνάρας, Αλ. Παπαδόπουλος, Αλιβιζάτος, Γιανίτσης, Ιορδάνογλου, με Φώτη πρωθυπουργό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μια ερωτηση ασχετη προς τον Μακη:Γιατι γραφετε σε φραγκοβλαχικα greeklish;;Στο πληκτρολογιο υπαρχουν και τα ελληνικα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Grigoriadou Ο Μάκης γράφει από το εξωτερικό και δυστυχώς δεν έχει ελληνικά fonts στο PC του. Θα αποκτήσει φαντάζομαι κάποια στιγμή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ποιά Άννα προτείνεις, τη Νταλάρα ή την Διαμαντοπούλου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. οφειλω τοτε ενα συγνωμη απο τον κ.Μακη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Λεωνίδα μέχρι τις εκλογές μας χωρίζουν 2 εβδομάδες. Βαριέμαι να περιμένω όπως και όλοι μας. Μια βίαιη σπατάλη χρόνου και μια παράλληλη νεκροφάνεια των πάντων. Στην αγορά όντως κυριολεκτικά δεν κουνιέται φύλλο. Κανείς δεν πληρώνει. Κανείς δεν επενδύει.Σε ακόμη πιο μεγάλα μεγέθη με 20δις αγοράζεις όλο το χρηματιστήριο της αθήνας. Τα πάντα. Ο μόνος χρόνος που με ενδιαφέρει είναι ο χρόνος μεταξύ της καταγγελλίας του μνημονίου και τον θόρυβο του ελικοπτέρου στο μαξίμου, μέχρι το δημοψήφισμα ευρω ή δραχμή. Πόσο χρόνο θα έχουμε ανάμεσα σε αυτά τα δύο, από το ελικόπτερο του αλέξη μέχρι την ευθύνη στην κάλπη. Αν έχουμε την δυνατότητα για τέτοιο ερώτημα. Ελπίζω ναι. Όμως ελπίζω να μην χρειαστεί ούτε το ένα ούτε το άλλο. Μπροστά στα πιο λαικιστικά και ψεύτικα προγράμματα και ψηφοδέλτια πριν τις κάλπες, ελπίζω το αποτέλεσμα τους να είναι συνεργασία όλων. Όλων. Έστω, αυτών, των πιο ανίκανων από ποτέ. Των πιο ανίκανων από όλους μας.
  http://sabotaz33.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή