ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Παρατηρητήριο

Για να μην έχετε απορίες περί της κυρίαρχης ιδεολογίας του έθνους μετά τη μεταπολίτευση, σας παρουσιάζω τις κεντρικές ιδέες των θεμάτων της έκθεσης στις εισαγωγικές εξετάσεις του γενικού λυκείου στο διάστημα 2000-2017. Ένα διάστημα με όλες τις πολιτικές παρατάξεις να έχουν παρελάσει από την εξουσία.

2000: Η παιδεία ως μέσο διαφύλαξης των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης
2001: Ο ρολος του διανοούμενου στη σύγχρονη εποχή της εξειδίκευσης και της κατανάλωσης
2002: Η μοριακή βιολογία και η γενετική ως ανθρώπινη ματαιοδοξία προς αποφυγήν
2003: Οικολογική κρίση ανισότητα κατανομής πόρων, κατανάλωση, αληθινή δημοκρατία κλπ
2004: Ο σύγχρονος δάσκαλος απέναντι στην επαναστατημένη νεολαία
2005: Η αξία των ομαδικών αγωνισμάτων έναντι των ατομικών
2006: Η μεγάλη ακούραστη ψυχή του πνευματικού δημιουργού
2007: Ο κοινωνισμός ενάντια στον ατομισμό
2008: Η αξία της Παράδοσης
2009: Το βιβλίο ως μέσο άμυνας κατά των ΜΜΕνημέρωσης
2010: Ο φόβος να χάσεις τη δουλειά σου λόγω τεχνολογικών εξελίξεων και η ανάγκη της αυτομόρφωσης
2011: Η βόμβα της πληροφορίας
2012: Η αρχαία τέχνη ως πρωτοπόρα και ζωντανή…
2013: Η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων λόγω της τεχνολογίας
2014: Η αξία της Ανθρωπιάς
2015: Οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης
2016: Η φιλία
2017: Τα ευγενή ιδεώδη του ανθρωπισμού που διασύρονται στις μέρες μας και η ευθύνη της επιστήμης και της τεχνολογίας

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

Ανταπόκριση από την ΚοπεγχάγηΔε νομίζω να γίνουμε πια η Δανία του Νότου. Μας βλέπω για Βραζιλία των Βαλκανίων. Συνεπώς Φώτη καλύτερα να κάτσεις εκεί αν θέλεις κόλπα δανέζικα. Και κάνει κι ένα κρύο εκεί πάνω. 

Από τον Fotis Giann στο fb

Είπα να κρατηθώ, αλλά με αυτά πού μου έδειξε και μου είπε η κόρη μου έχω βγεί έξω από τά ρούχα μου. Οχι τίποτα άλλο, αλλά εδώ κάνει καί πολύ κρύo. Λοιπόν δώστε προσοχή σέ αυτά πού θά σάς πώ. Η κόρη μου ζεί στήν Δανία εδώ καί 18 μήνες μόνιμα. Τό κράτος τής έχει δώσει τήν ίδια ταυτότητα κάρτα πού έχουν όλοι οί Δανοί πολίτες. Η Κάρτα αυτή έχει πάνω ένα ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΡΙΘΜΟ. Ο αριθμός αυτός είναι ασφαλιστικός αριθμός, αριθμός φορολογικού μητρώου, αριθμός ταυτότητας, αριθμός πρόσβασης στόν τόπο κατοικίας, αριθμός πρόσβασης στόν τραπεζικό τής λογαριασμός, σέ τυχόν πιστωτικές κάρτες, στά πάντα. Πρίν 2 μήνες άλλαξε σπίτι. Εδώ είσαι υποχρεωμένος μόλις αλλάξεις διεύθυνση κατοικίας νά ΤΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΕΣΩΣ στό www.skat.dk. Οn line καί διαδικτυακά. Αλλιώς σού μπλοκάρουν τά πάντα, άν ανακαλύψουν πώς δέν δήλωσες αλλαγή Διεύθυνσης!!!
Μόλις τήν αλλάζεις, τό σύστημα σού δίνει αμέσως έναν κατάλογο από τούς οικογενειακούς γιατρούς στήν γειτονιά πού θά μείνεις. Επιλέγεις φύλο,(άνδρα η γυναίκα γιατρό), κ.λ.π. Τό πιό φοβερό τό άφησα γιά τό τέλος. Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία, μετά μία ώρα μπήκε στόν Τραπεζικό τής λογαριασμό. Ηταν ήδη ενημερωμένος ON-LINE γιά τήν καινούργια της διεύθυνση!!! Καί όχι μόνο. Ενημερώνονται ταυτόχρονα οι φορολογικές υπηρεσίες, η Αστυνομία, το Πανεπιστήμιο, αλλά καί ο εργοδότης πού δουλεύει. Ολα τά συστήματα έχουν μέσα σέ λίγα λεπτά ταυτόχρονη ενημέρωση.
Βαρέθηκα πιά νά ακούω στήν Ελλάδα, ατέρμονες συζητήσεις από Πολιτικούς Κοτζαμπάσηδες,π ανεπιστημιακούς, οικονομολόγους, συγγραφείς, ειδικούς κ.λ.π, γιά τήν "ανάπτυξη", τήν "πάταξη τής φοροδιαφυγής" τήν "διαφάνεια" τήν "γραφειοκρατία" τήν δήθεν "μεταρρύθμιση" στό κράτος, κ.λ.π-κ.λ.π. Βαρέθηκα κυριολεκτικά. Νά ένα από τά παραδείγματα πού υπάρχουν σέ μία Χώρα τού πλανήτη Γη. Γιατί δέν κάνουν αυτό πού γίνεται στήν Δανία. Γιατί; Θά τό πώ απλά καί μία ακόμα φορά. Οχι πώς δέν μπορούν. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ. Γιατί τό μόνο πού τούς ενδιαφέρει, είναι πώς θά προστατέψουν τούς πελάτες, πώς θά λεηλατήσουν τά λεφτά τής Ευρώπης, πώς θά προστατέψουν τήν συνδικαλιστική κλεπτοκρατία και τήν κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, πώς θά προστατέψουν τίς συμμορίες και τίς μαφίες πού κυβερνούν σάν παρακράτος αυτό τό κράτος. Πρόκειται γιά ένα άθλιο διεφθαρμένο πολιτικό πελατειακό σύστημα, από τό ένα άκρο τού πολιτικού χώρου, (Χρυσή Αυγή), μέχρι τό άλλο άκρο,(εξωκοινοβουλευτική αριστερά). Ολοι τους βράζουν στό ίδιο καζάνι. Στήν ίδια παρωχημένη νοοτροπία. Δέν εξιδανικεύω καθόλου τήν Δανία. Δέν είναι όλα εδώ τέλεια. Απλά λέω πώς εμείς ζούμε σέ ένα απόλυτο μπουρδέλο. Μέ τήν συντριπτική πλειοψηφία τής κοινωνίας συνυπεύθυνη, πού όχι μόνο τό ανέχεται, αλλά το επιβραβεύει μέ τήν ψήφο του. Καί άς ψάχνεται δήθεν γιά νέα πολιτικά κόμματα. Μάθαμε 190 χρόνια. Δύσκολο, αυτό τό άθλιο πελατειακό κράτος, καί αυτή η πελατειακή νοοτροπία νά αλλάξει.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

ΥΓ
Μιλήσαμε μέ ένα Δανό Δικαστή, ο οποίος είναι φίλος πανεπιστημιακού γνωστού μας καί τού λέγαμε γιά τίς αποχές τών Ελλήνων Δικαστών. Το φοβερό είναι πώς ο άνθρωπος δέν μάς πίστευε. Θεωρούσε πώς τού λέγαμε ψέμματα, η ανέκδοτα. Στόν δέ Πανεπιστημιακό φαίνονταν επίσης ανέκδοτα, αυτά πού τού λέγαμε πώς συμβαίνουν στά Ελληνικά πανεπιστήμια. "Εχετε εδώ φοιτητικές παρατάξεις", τόν ρωτήσαμε. Λές καί τόν ρωτήσαμε κάτι σέ Κινέζικά. Καί η Δανία έχει Δημοκρατία. Οχι Χούντα. Προφανώς χούντα κλειστών επαγγελάτων, "ειδικών μισθολογίων" "Πανεπιστημιακών συμμορίων", κάπου αλλού υπάρχει.Κ άπου αλλού στόν Νότο....Αυτά!! 

5 σχόλια:

 1. Λεώ,
  Είστε πλέον κυβέρνηση' το να σκίζετε τα ρούχα σας επειδή δεν μπορείτε να κυβερνήσετε και να το ρίχνετε στους απαίδευτους πολίτες δεν είναι σοβαρή δικαιολογία.
  Τα ίδια έλεγε και ο καταλληλότερος (και υποθέτω θα χρησιμοποιεί και σαν επιχείρημα ο ανεκδιήγητος Σημίτης).

  Αν δεν μπορείτε να κάνετε την δουλειά, get the hell out και αφήστε την βιολογία να εκφραστεί ελεύθερα στην χώρα αυτή (όπως και στην Συρία).

  Atlas Shrugged

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Atlas Shrugged
   Το σχόλιο αυτό δεν ταιριάζει εδώ νομίζω φίλε. Αύριο σε θέλω που θα ανεβάσω κάτι σχετικό. Εκεί να έρθεις και να μας τα χώσεις, να γίνει κουβέντα. Το ότι είμαστε κυβέρνηση δε σημαίνει ότι ξέρουμε και να κυβερνάμε. Σημασία έχει ότι η χώρα τα καταφέρνει και αυτό με γεμίζει αισιοδοξία. Ποιον εμένα που είμαι όλο κριτική. Αλλά αποφάσισα να προβάλω πια περισσότερο τη θετική πλευρά της κρίσης. Και φυσικά δεν θαφήσουμε καμιά βιολογία να κάνει τη δουλειά της. Και δεν θα φαγωθούμε μεταξύ μας. Θα δεις ότι σ' ένα χρόνο τα πράγματα θα είναι αλλιώς. Ο καπιταλισμός θα ξεπεράσει την κρίση του για να επιβιώσει. Το θέμα είναι να επιβιώσουμε και μεις. ¨Ολοι ακόμα και οι εχθροί μας.

   Διαγραφή
 2. Foti, prepi na ftei o ilios ke i galazia thalasa.

  Kales Giortes ke Kali Xronia se oles ti Margarites ke ta Margaritaria.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάκη καλή χρονιά σε όλους μας. Σίγουρα φταίει και ο ήλιος και η θάλασσα. Και επειδή μας φταίνε τα απολαμβάνουμε αλλά δεν τα εκμεταλλευόμαστε σωστά. Κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη ενώ ζούμε σε μια όμορφη και "εύκολη" χώρα. Οι αντιφάσεις της ζωής. Και πάλι χρόνια πολλά

   Διαγραφή
 3. Να συμπληρώσω κι εγώ μια δικιά μου εμπειρία από την Δανία. Με ένα φίλο ξεκινήσαμε να ανοίξουμε ένα μαγαζί στην Κοπεγχάγη. Ψάχνοντας στο internet βρήκαμε αυτή την υπηρεσία του δήμου που ασχολείται με την προώθηση της επιχειρηματικότητας

  http://www.copcap.com/

  Στείλαμε ένα e-mail και μας έκλεισαν στα γραφεία τους ραντεβού με δικηγόρο, λογιστή και μεσίτη για να μας εξηγήσουν όλες τις διαδικασίες, το φορολογικό καθεστώς και την κατάσταση της αγοράς real-estate, όλα αυτά που χρειαζόμασταν δηλαδή για να κάνουμε τους προϋπολογισμούς και το business plan μας. Επίσης μας πήγαν βόλτα σε μερικές εμπορικές περιοχές του κέντρου που θα μπορούσαμε να ανοίξουμε το μαγαζί μας. Consulting κανονικό από ευγενέστατα παιδιά χωρίς να πληρώσουμε ούτε μία κορώνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή