ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Για τα Πετράλωνα των μεταναστών. Πακιστανών και άλλων…Από το blog  http://endeaneos.blogspot.gr

Τους θυμάμαι μέσα στα σκοτάδια της Αθήνας. Πριν ακόμη ξημερώσει, πριν ακόμη γεμίσουν οι δρόμοι της πόλης μ’ αυτοκίνητα και κόσμο.  Τους έβλεπα κάθε μέρα για χρόνια ολόκληρα.  Τους θυμάμαι όλους! Ήτανε καμιά δεκαριά περίπου.  Νέοι, μεσήλικες, πιο ηλικιωμένοι…  Αργά αργά, βαριά βαριά λόγω κούρασης, λες και τα ποδήλατά τους πήγαιναν σημειωτόν, τους θυμάμαι όλους να ανεβαίνουν την Πειραιώς και να στρίβουν δεξιά στα στενά των Πετραλώνων, ή αριστερά, προς την Πέτρου Ράλλη. Τους θυμάμαι ως εργαζόμενους στα βενζινάδικα της Χαμοστέρνας… Τους θυμάμαι ως νέα παιδιά ή ως οικογενειάρχες  να ψωνίζουν στου Σκλαβενίτη και στου Βασιλόπουλου των Πετραλώνων. Τους έβλεπα για χρόνια ολόκληρα να ψωνίζουν στη Λαϊκή, να τηλεφωνούν στους δικούς τους από θαλάμους των δρόμων γύρω από την Πλατεία Ηούς, να μανατζάρουν τα μικρομάγαζά τους, παντοπωλεία, κουρεία, μανάβικα, ήδη κινητής τηλεφωνίας… Άκουγα τις μουσικές τους και τις γλώσσες τους να ξεχύνονται στους δρόμους μέσα  από τα υπόγεια, μέσα από τα υπερυψωμένα ισόγεια των Πετραλώνων.  Των Κάτω Πετραλώνων κυρίως...  Γιατί η σιδηροδρομική γραμμή του ΗΣΑΠ ήταν και παραμένει ο μεγάλος ταξικός φράχτης…  Κάτι αντίστοιχο του ζω κάτω ή πάνω από την Εγνατία, κάτι ανάλογο του Ομόνοια ή Σύνταγμα η ταξική, η συγκοινωνιακή, η διαχωριστική τρενογραμμή στα Πετράλωνα….   

Τους θυμάμαι να συνυπάρχουν αρμονικά ή αδιάφορα μαζί με κουρασμένους συνταξιούχους, μαζί με άνεργους, μαζί με φρικιά…

Τους έβλεπα και ως διαδηλωτές στην Πατησίων, κρατώντας κόκκινες, πράσινες και άλλες σημαίες, όταν ημεδαποί και αλλοδαποί διαδήλωναν κατά του μνημονίου…

Τους θυμάμαι αυτούς τους ανθρώπους για χρόνια ολόκληρα μέσα στα σκοτάδια.  Να ανηφορίζουν κουρασμένοι πάνω στα ποδήλατά τους την Πειραιώς και μετά να στρίβουν Πέτρου Ράλλη, ή να χάνονται στα στενά των Πετραλώνων.

Στα πρόσωπά αυτών των κουρασμένων Πακιστανών ποδηλατών, εγώ, κάθε πρωί, έβλεπα και τον συγχωρεμένο από χρόνια πατέρα μου γιατί...  Υπήρξε κι’ αυτός ποδηλάτης μετανάστης για ένα διάστημα.  Σε άλλη χώρα, σε άλλη εποχή, για λίγο καιρό, όπως μου έλεγε, μέχρι ν’ αγοράσει έναν μεταχειρισμένο σκαραβαίο… Εγώ όμως, στα κουρασμένα πρόσωπα αυτών των Πακιστανών ποδηλατών, έβλεπα και τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου….

Τους θυμάμαι συχνά κι έντονα αυτούς τους ανθρώπους, τους θυμήθηκα ξανά, τους θυμήθηκα και τώρα που διαβάζω πως «Στις 3:20 τα ξημερώματα στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα, δύο άτομα, ηλικίας 25 και 29 ετών, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα επιτέθηκαν και τραυμάτισαν θανάσιμα με μαχαίρι το μετανάστη που πορευόταν με ποδήλατο», γιατί λέει τους έκλεινε το δρόμο...

Εκεί..  Στα Άνω Πετράλωνα…  Κοντά στον Ασύρματο.  Κοντά στη «Συνοικία το Όνειρο»…


Υ.Γ. Σύμφωνα με  ρεπορτάζ της Γ. Δάμα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», ο δολοφονημένος   Πακιστανός Σαχτζάτ Λουκμάν γεννήθηκε το 1986. Ζούσε στην Ελλάδα έξι χρόνια. Τον μαχαίρωσαν την ώρα που έφθανε στη δουλειά του. Δούλευε στις λαϊκές αγορές. Ξεκινούσε από το Περιστέρι όπου κατοικούσε, στις 2.30 το πρωί για να φθάσει, μία ώρα μετά, στον εργοδότη του, στα Πετράλωνα και να φορτώσει  πορτοκάλια.  Είχε προσωρινή άδεια παραμονής.  Η προηγούμενη δουλειά του ήταν φύλακας σε εργοτάξιο του Ασπρόπυργου που έκλεισε. Είχε οχτώ αδέλφια. Έπαιρνε 20 ευρώ μεροκάματο και τα έστελνε στο Πακιστάν για να παντρευτούν οι αδελφές του. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Τζαβέντ Ασλάμ, εκπρόσωπος της πακιστανικής κοινότητας, μας πληροφορεί πως τα τελευταία δυο χρόνια σημειώθηκαν στην Ελλάδα περίπου 800 ρατσιστικά χτυπήματα εναντίον Πακιστανών.  Ο Σ. Λουκμάν είναι ο πέμπτος νεκρός Πακιστανός.   

3 σχόλια:

 1. Λεό, εμείς μπορούμε να λέμε ο,τι θέλουμε αλλά η δικαιοσύνη δεν το θεωρεί ρατσιστικό έγκλημα (tvxs.gr/node/117212), ενώ η διάταξη που προβλέπει ιδιαιτέρως αυστηρές ποινές για ρατσιστικά εγκλήματα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Φυσικά η διάταξη που προβλέπει επιβαρυντικές ποινές για όσους "κρύβουν το πρόσωπό τους" έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και όχι μόνο για τους ... γνωστούς αγνώστους. Πραγματικά έχω την απορία ποιος είναι ο ρόλος των δικαστικών στην Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κώστα αυτό είναι αλήθεια. Τα ανθρώπινα κελύφη που σκότωσαν τον άνθρωπο θα ισχυριστούν στο δικαστηριο ότι τσακώθηκαν μαζί του και έγινε το κακό, κατά λάθος. Και τα φυλλάδια του κόμματος δυστυχώς δεν είναι απόδειξη αλλά απλώς ένδειξη. Η ρατσιστική ιδεοληψία απλώνεται και ριζώνει σε ευρύτερες πληθυσνιακές ομάδες. Το 12% της ΧΑ είναι κυρίως λόγω της ρατσιστικής πολιτικής. Το πρόβλημα όμως αντιμετωπίζεται μόνο πολιτικά. Είδες όμως ότι και στην απλή καταδίκη στη βουλή, τα κόμματα δεν κατάφεραμ να συμφωνήσουν σε μια κοινή απόφαση. Τους πολιτικούς όλων των κομμάτων και στο λέγω μετά λόγου γνώσεως δεν τους απ[ασχολεί ο ρατσιμός. Ούτε και τους πολίτες όμως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://www.lifo.gr/team/readersdigest/35469
  Πολλά Πετράλωνα θα ζήσουμε. Και άνοδο της ΧΑ, όταν διαβάζουμε πρωτοσέλιδα όπως το σημερινό του βιντεοκομιστη φοροφυγά, Πρώτου Θέματος. Η ΕΣΗΕΑ, βέβαια τηρεί σιγήν ιχθύος για όσους υπογράφουν την δήθεν έρευνα. Εκτός από τους πολιτικούς έχουμε και τους δημοσιογράφους που μας αξίζουν.
  Σας παραπέμπω στο άρθρο της lifo "Ναζίδες, Ρατσιστές, Δημοσιογράφοι".
  Φανή Α

  ΑπάντησηΔιαγραφή