ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Για τα Πετράλωνα των μεταναστών. Πακιστανών και άλλων…Από το blog  http://endeaneos.blogspot.gr

Τους θυμάμαι μέσα στα σκοτάδια της Αθήνας. Πριν ακόμη ξημερώσει, πριν ακόμη γεμίσουν οι δρόμοι της πόλης μ’ αυτοκίνητα και κόσμο.  Τους έβλεπα κάθε μέρα για χρόνια ολόκληρα.  Τους θυμάμαι όλους! Ήτανε καμιά δεκαριά περίπου.  Νέοι, μεσήλικες, πιο ηλικιωμένοι…  Αργά αργά, βαριά βαριά λόγω κούρασης, λες και τα ποδήλατά τους πήγαιναν σημειωτόν, τους θυμάμαι όλους να ανεβαίνουν την Πειραιώς και να στρίβουν δεξιά στα στενά των Πετραλώνων, ή αριστερά, προς την Πέτρου Ράλλη. Τους θυμάμαι ως εργαζόμενους στα βενζινάδικα της Χαμοστέρνας… Τους θυμάμαι ως νέα παιδιά ή ως οικογενειάρχες  να ψωνίζουν στου Σκλαβενίτη και στου Βασιλόπουλου των Πετραλώνων. Τους έβλεπα για χρόνια ολόκληρα να ψωνίζουν στη Λαϊκή, να τηλεφωνούν στους δικούς τους από θαλάμους των δρόμων γύρω από την Πλατεία Ηούς, να μανατζάρουν τα μικρομάγαζά τους, παντοπωλεία, κουρεία, μανάβικα, ήδη κινητής τηλεφωνίας… Άκουγα τις μουσικές τους και τις γλώσσες τους να ξεχύνονται στους δρόμους μέσα  από τα υπόγεια, μέσα από τα υπερυψωμένα ισόγεια των Πετραλώνων.  Των Κάτω Πετραλώνων κυρίως...  Γιατί η σιδηροδρομική γραμμή του ΗΣΑΠ ήταν και παραμένει ο μεγάλος ταξικός φράχτης…  Κάτι αντίστοιχο του ζω κάτω ή πάνω από την Εγνατία, κάτι ανάλογο του Ομόνοια ή Σύνταγμα η ταξική, η συγκοινωνιακή, η διαχωριστική τρενογραμμή στα Πετράλωνα….   

Τους θυμάμαι να συνυπάρχουν αρμονικά ή αδιάφορα μαζί με κουρασμένους συνταξιούχους, μαζί με άνεργους, μαζί με φρικιά…

Τους έβλεπα και ως διαδηλωτές στην Πατησίων, κρατώντας κόκκινες, πράσινες και άλλες σημαίες, όταν ημεδαποί και αλλοδαποί διαδήλωναν κατά του μνημονίου…

Τους θυμάμαι αυτούς τους ανθρώπους για χρόνια ολόκληρα μέσα στα σκοτάδια.  Να ανηφορίζουν κουρασμένοι πάνω στα ποδήλατά τους την Πειραιώς και μετά να στρίβουν Πέτρου Ράλλη, ή να χάνονται στα στενά των Πετραλώνων.

Στα πρόσωπά αυτών των κουρασμένων Πακιστανών ποδηλατών, εγώ, κάθε πρωί, έβλεπα και τον συγχωρεμένο από χρόνια πατέρα μου γιατί...  Υπήρξε κι’ αυτός ποδηλάτης μετανάστης για ένα διάστημα.  Σε άλλη χώρα, σε άλλη εποχή, για λίγο καιρό, όπως μου έλεγε, μέχρι ν’ αγοράσει έναν μεταχειρισμένο σκαραβαίο… Εγώ όμως, στα κουρασμένα πρόσωπα αυτών των Πακιστανών ποδηλατών, έβλεπα και τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου….

Τους θυμάμαι συχνά κι έντονα αυτούς τους ανθρώπους, τους θυμήθηκα ξανά, τους θυμήθηκα και τώρα που διαβάζω πως «Στις 3:20 τα ξημερώματα στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα, δύο άτομα, ηλικίας 25 και 29 ετών, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα επιτέθηκαν και τραυμάτισαν θανάσιμα με μαχαίρι το μετανάστη που πορευόταν με ποδήλατο», γιατί λέει τους έκλεινε το δρόμο...

Εκεί..  Στα Άνω Πετράλωνα…  Κοντά στον Ασύρματο.  Κοντά στη «Συνοικία το Όνειρο»…


Υ.Γ. Σύμφωνα με  ρεπορτάζ της Γ. Δάμα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», ο δολοφονημένος   Πακιστανός Σαχτζάτ Λουκμάν γεννήθηκε το 1986. Ζούσε στην Ελλάδα έξι χρόνια. Τον μαχαίρωσαν την ώρα που έφθανε στη δουλειά του. Δούλευε στις λαϊκές αγορές. Ξεκινούσε από το Περιστέρι όπου κατοικούσε, στις 2.30 το πρωί για να φθάσει, μία ώρα μετά, στον εργοδότη του, στα Πετράλωνα και να φορτώσει  πορτοκάλια.  Είχε προσωρινή άδεια παραμονής.  Η προηγούμενη δουλειά του ήταν φύλακας σε εργοτάξιο του Ασπρόπυργου που έκλεισε. Είχε οχτώ αδέλφια. Έπαιρνε 20 ευρώ μεροκάματο και τα έστελνε στο Πακιστάν για να παντρευτούν οι αδελφές του. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Τζαβέντ Ασλάμ, εκπρόσωπος της πακιστανικής κοινότητας, μας πληροφορεί πως τα τελευταία δυο χρόνια σημειώθηκαν στην Ελλάδα περίπου 800 ρατσιστικά χτυπήματα εναντίον Πακιστανών.  Ο Σ. Λουκμάν είναι ο πέμπτος νεκρός Πακιστανός.   

3 σχόλια:

 1. Λεό, εμείς μπορούμε να λέμε ο,τι θέλουμε αλλά η δικαιοσύνη δεν το θεωρεί ρατσιστικό έγκλημα (tvxs.gr/node/117212), ενώ η διάταξη που προβλέπει ιδιαιτέρως αυστηρές ποινές για ρατσιστικά εγκλήματα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Φυσικά η διάταξη που προβλέπει επιβαρυντικές ποινές για όσους "κρύβουν το πρόσωπό τους" έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και όχι μόνο για τους ... γνωστούς αγνώστους. Πραγματικά έχω την απορία ποιος είναι ο ρόλος των δικαστικών στην Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κώστα αυτό είναι αλήθεια. Τα ανθρώπινα κελύφη που σκότωσαν τον άνθρωπο θα ισχυριστούν στο δικαστηριο ότι τσακώθηκαν μαζί του και έγινε το κακό, κατά λάθος. Και τα φυλλάδια του κόμματος δυστυχώς δεν είναι απόδειξη αλλά απλώς ένδειξη. Η ρατσιστική ιδεοληψία απλώνεται και ριζώνει σε ευρύτερες πληθυσνιακές ομάδες. Το 12% της ΧΑ είναι κυρίως λόγω της ρατσιστικής πολιτικής. Το πρόβλημα όμως αντιμετωπίζεται μόνο πολιτικά. Είδες όμως ότι και στην απλή καταδίκη στη βουλή, τα κόμματα δεν κατάφεραμ να συμφωνήσουν σε μια κοινή απόφαση. Τους πολιτικούς όλων των κομμάτων και στο λέγω μετά λόγου γνώσεως δεν τους απ[ασχολεί ο ρατσιμός. Ούτε και τους πολίτες όμως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://www.lifo.gr/team/readersdigest/35469
  Πολλά Πετράλωνα θα ζήσουμε. Και άνοδο της ΧΑ, όταν διαβάζουμε πρωτοσέλιδα όπως το σημερινό του βιντεοκομιστη φοροφυγά, Πρώτου Θέματος. Η ΕΣΗΕΑ, βέβαια τηρεί σιγήν ιχθύος για όσους υπογράφουν την δήθεν έρευνα. Εκτός από τους πολιτικούς έχουμε και τους δημοσιογράφους που μας αξίζουν.
  Σας παραπέμπω στο άρθρο της lifo "Ναζίδες, Ρατσιστές, Δημοσιογράφοι".
  Φανή Α

  ΑπάντησηΔιαγραφή