ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Απόπειρα Αντιμεταρρύθμισης στη Γενική Γραμματεία ΕνημέρωσηςΑπό την Ένωση Ακολούθων τύπου λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση και τη δημοσιεύουμε.
Ένωση Ακολούθων Τύπου
Απόπειρα Αντιμεταρρύθμισης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Στάση εργασίας
Την 1η Μαρτίου 2013 εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης οι Μεταρρυθμιστικές δράσεις για τη ΓΓΕΕ-ΓΓΜΜΕ. Οι δράσεις αυτές αφορούν στη διατήρηση των δύο υφιστάμενων ξεχωριστών Γραμματειών («Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης» και «Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας & Προβολής») και στην ενίσχυση των παθογενειών και των πελατειακών τους χαρακτηριστικών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά «νέα» Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας & Προβολής, στην οποία υπάγονται τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού διαπιστώνεται από την προτεινόμενη διάρθρωση του οργανογράμματος της απόπειρα αναπροσανατολισμού της στην εσωτερική κυβερνητική/κομματική ενημέρωση και ανορθολογική συρρίκνωση των οργανικών της δομών και κυρίως των ΓΤΕ Εξωτερικού. Σε νεώτερη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προαναγγέλλεται η μετατροπή 10 ΓΤΕ Εξωτερικού σε «Γραφεία Επικοινωνίας και Προβολής», τα οποία θα λειτουργούν εκτός Πρεσβειών και θα συστεγάζονται με τον ΕΟΤ και άλλες ελληνικές υπηρεσίες (ενδεχομένως τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων). Σύμφωνα δε με επιλεκτικές δημοσιογραφικές διαρροές, τα γραφεία αυτά θα στελεχώνονται από «επαγγελματίες της επικοινωνίας» προερχόμενους «από υπουργεία» και όχι από τον ειδικό Κλάδο Γραμματέων και Συμβούλων Επικοινωνίας που αποτελείται από αποφοίτους του αρμοδίου τμήματος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Σε σχέση με τις εξελίξεις αυτές η Ένωση Ακολούθων Τύπου ερωτά εάν το ζητούμενο της κυβερνητικής πολιτικής είναι η μεταρρύθμιση ή μόνον η επίκλησή της προκειμένου να προωθηθούν υπογείως με διαδικασίες fast track πελατειακές πρακτικές, επιζήμιες για το δημόσιο συμφέρον. Η Ένωση Ακολούθων Τύπου παρατηρεί ότι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης κατά το τελευταίο οκτάμηνο δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης του υπάρχοντος αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού, και καμία πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση για την ενίσχυση της δημόσιας διπλωματίας και της διεθνούς επικοινωνίας της χώρας. Και ότι αντί μιας τέτοιας αναμενόμενης και επιβαλλόμενης ενίσχυσης ο Γενικός Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ανδρέας Κατσανιώτης δεν εισηγείται παρά την αντιμεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά σημαντικούς θεσμούς της διεθνούς επικοινωνίας της Ελλάδας ενώ χαρακτηριστικά παραγνωρίζει σχετικές προτάσεις μεταρρύθμισης περί της ορθότητας υπαγωγής και ανάπτυξης όλων των υπηρεσιών εξωτερικής αρμοδιότητας στο Υπουργείο Εξωτερικών οι οποίες εκφράστηκαν και πρόσφατα με Ανοικτή Επιστολή της ΕΝΑΤ στον Πρωθυπουργό.
Ως Ένωση Ακολούθων Τύπου επισημαίνουμε ότι:
• Η συρρίκνωση των ΓΤΕ σε μια εποχή που η εικόνα της χώρας πλήττεται διεθνώς είναι λανθασμένη στρατηγική επιλογή. Αντί να ενισχυθεί η δημόσια διπλωματία της χώρας και οι αρμοδιότητες της διεθνούς επικοινωνίας, υποβαθμίζονται χαρακτηριστικά και η αρμοδιότητά τους δίνεται σε άσχετους.
• Η εκ νέου απόσπαση των ΓΤΕ από τις πρεσβείες και η δημιουργία «Σπιτιών της Ελλάδας» δημιουργεί πρόσθετες δαπάνες ενοικίων, ενώ θυμίζει αναβίωση αμαρτωλών οργανισμών προβολής που κατασπατάλησαν επί σειρά ετών το δημόσιο χρήμα.
• Η συρρίκνωση των δομών της ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ και η απώλεια Διευθύνσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υποβάθμιση της Δ/νσης Δημοσίων Σχέσεων, μέσα από την οποία εξυπηρετούνται όλες οι επαφές της ελληνικής πολιτείας με τα διεθνή ΜΜΕ και τους ξένους ανταποκριτές.
Ως Ένωση Ακολούθων Τύπου θεωρούμε ότι ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας παρά τις προφορικές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του, επιθυμεί να υποβαθμίσει έναν ειδικού χαρακτήρα κλάδο υπαλλήλων διπλωματικής κατεύθυνσης, εξειδικευμένο στην άσκηση της δημόσιας διπλωματίας της χώρας και της προώθησης της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και συστηματικά προετοιμάζει το έδαφος.
Ως Ένωση Ακολούθων Τύπου θεωρούμε ότι η προωθούμενη αντιμεταρρύθμιση υποκρύπτει την επιθυμία εκχώρησης σημαντικών αρμοδιοτήτων της δημόσιας διπλωματίας της χώρας σε ιδιώτες και κομματικούς παρατρεχάμενους, παρακάμπτοντας την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ως τον κατεξοχήν αρμόδιο θεσμό για την επιλογή και την κατάρτιση των συγκεκριμένων υπαλλήλων και προφανώς δεν ενδιαφέρεται να προστατέψει τα χρήματα που έχει επενδύσει ο Έλληνας και ο Ευρωπαίος φορολογούμενος στην εκπαίδευση του Κλάδου ΓΣΕ στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Για τον εισηγητή εν λόγω αντιμεταρρύθμισης της κ. Ανδρέα Κατσανιώτη ο έλεγχος και η πελατειακή διαχείριση της κρατικής διαφήμισης είναι η πρώτη προτεραιότητα όπως και ο έλεγχος και η πελατειακή διαχείριση των υπαλλήλων των 20 νέων και αμφίβολης εξοικονόμησης πόρων, και πιθανότατα προσθέτων άσκοπων δαπανών, «σπιτιών της Ελλάδας» στο εξωτερικό.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η Ένωση Ακολούθων Τύπου θα αντιδράσει δυναμικά με σκοπό την προστασία της επαγγελματικής αξιοπρέπειας των μελών της αλλά και του δημοσίου συμφέροντος.
• Ναι στην ουσιαστική μεταρρύθμιση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος - Όχι στην Αντιμεταρρύθμιση.
• Ναι στην ενίσχυση της Δημόσιας Διπλωματίας της Ελλάδας - Όχι στην Απαξίωση των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού και στην εκεί εισβολή κομματικών «φίλων».
• Όχι στην Υποβάθμιση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και των αποφοίτων της.
Στάση εργασίας την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013, από 07:00 έως και 11:00, για την Κεντρική Υπηρεσία και για τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού, κατά τις τέσσερις πρώτες ώρες λειτουργίας του κάθε Γραφείου.
Η Πρόεδρος
Ιωάννα Προκάκη
Ο Γενικός Γραμματέας
Ανδρέας Σταματίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου