ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Οι Ροβεσπιέροι και ο κ. Δραγασάκης


«Εμείς θα επιλέξουμε πότε θα δώσουμε τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα της διαπλοκής» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, στον απόηχο των καταγγελιών του Γιάννη Δραγασάκη ότι επιχειρηματίες και εκδότες νομοθετούν από το παρασκήνιο, (από τη Μεταρρύθμιση).

Δηλαδή μάγκες μου ή δεν έχετε στοιχεία και λέτε και καμιά για να περνάει η ώρα, ή έχετε αλλά δεν τολμάτε να τα βγάλετε στη φόρα. Γιατί όταν βγάζεις όπλο πρέπει να ξέρεις ότι μπορεί και να το χρησιμοποιήσεις.

 του Λευτέρη Κουσούλη 

athensvoice.gr, 10/10/2014

1794 Δεύτερο έτος της Γαλλικής Επανάστασης. Πρώτες μέρες του μήνα Θερμιδόρ (Ιούνιος). Ο ίλιγγος της τρομοκρατίας διαπερνά το Παρίσι. Ο Ροβεσπιέρος ψυχή της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας, μαζί με τους αφοσιωμένους στο πρόσωπό του Σεν Ζυστ και Κουτόν, κραδαίνει λίστες περί υπόπτων. Για την επαναστατική τριανδρία, όλοι είναι ύποπτοι. Εχθροί της Επανάστασης. Όλοι τελούν υπό απειλή. Όλοι μετέχουν στη συνωμοσία. Όλοι μπορεί να οδηγηθούν στη λαιμητόμο. Η τελική κρίση ζωής ή θανάτου είναι στα χέρια τους.

Ένα μήνα πριν, στις 22 Πραιριάλ (10 Ιουνίου), η Συμβατική είχε, μετά από πρόταση του Σεν Ζυστ, ψηφίσει το νόμο περί υπόπτων. Ούτε κατηγορίες, ούτε υπεράσπιση. Το ύποπτος αρκεί. Συνοπτικές διαδικασίες καρατόμησης. Η Επανάσταση, έλεγαν, δεν πρέπει να έχει εμπόδια. Μέσα στο ιδεοληπτικό τους μένος (λίγες μέρες πριν με διάταγμα η Συμβατική είχε αναγνωρίσει την ύπαρξη του Υπέρτατου Όντος και είχε καθιερώσει γιορτή υπέρ του Υπέρτατου Όντος!) εκτόξευαν κατηγορίες περί προδοτών της Επανάστασης, προς κάθε κατεύθυνση.
Στις 9 Θερμιδόρ (27 Ιουλίου) ο Ροβεσπιέρος, με το ίδιο πνεύμα, χωρίς ονόματα και χωρίς συγκεκριμένες κατηγορίες, επιχειρεί να απειλήσει τα μέλη της Συμβατικής. Δεν γίνεται την ημέρα εκείνη συγκεκριμένος. Δεν κατονομάζει. Δεν καταφέρνει να ακουστεί. Ακολουθεί η πτώση και το τέλος.
Ελληνική Βουλή 2014. Ο κ. Δραγασάκης, με το πνεύμα της γνωστής ψευδοεπαναστατικής μέθης του ΣΥΡΙΖΑ, ακούγεται να λέει ότι «σήμερα αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, καμιά φορά και ένας μέτριος εκδότης, ένας εφοπλιστής, ένας φίλος του πρωθυπουργού, που μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο και να ακυρωθεί ένας νόμος, να ακυρωθεί ένα πρόστιμο. Τα ονόματα όλα θα τα αποκαλύψει εδώ μέσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάντε υπομονή». Και συμπληρώνει: «Αν υπάρξει επιμονή για τα ονόματα, βεβαίως να το δούμε. Δεν είμαι έτοιμος τώρα».
Προηγουμένως, ο κ. Δραγασάκης, όπως συμβαίνει συνήθως,ανέμισε και το στόχο για ένα «νέο σοσιαλισμό», χωρίς να μας πει, φυσικά, ούτε μία λέξη για το περιεχόμενο αυτού του νέου σοσιαλισμού.

Μέσα σε κάθε αοριστία και γενίκευση υπάρχει μια πολιτική ανηθικότητα. Όπως και σε κάθε ασάφεια και μεγάλη διακήρυξη υπάρχει μια πολιτική πανουργία.

3 σχόλια:

 1. Ρε Λεωνίδα, τί φοβάται ο κυρ-Κουσουλής; Γιατί τον έχει πιάσει πρεμούρα, με αυτά, που είπε ο Δραγασάκης; Σε τί τον ενοχλούν;

  Προφανώς, αυτό, που τον ενοχλεί τον κυρ-Κουσουλή, είναι το απλούστατο γεγονός ότι ο Δραγασάκης περιγράφει τα πράγματα, που αφορούν τις συναλλαγές και τις μπίζνες της σάπιας και συνάμα βλαμένης, στον εγκέφαλο, πολιτικοοικονομικής ελίτ του τόπου μας, έτσι, ακριβώς, όπως είναι.

  Ακόμη περισσότερο, ο οπερετικός κυρ-Κουσουλής τρέμει την διαδικασία του "λόγον διδόναι", την οποία μπορεί να υποχρεωθεί να υποστεί - με ότι αυτό σημαίνει, για την καλοπέρασή της - το σύνολο αυτής της ελίτ (ή ένα μεγάλο κομμάτι της), αν και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, πάρει το τιμόνι του καραβιού, στα χέρια του. Για φαντάσου Λεωνίδα μου, αυτό το τσούρμο των σταλινικών, των νεοσταλινικών, των τροτσκιστών και των λοιπών αριστεριστών να βρεθεί στην διακυβέρνηση του τόπου και να έχει, απέναντί του, το άλλο τσούρμο των κλεπτών, των καταχραστών, των φοροφυγάδων και των λοιπών απατεώνων της εντόπιας ελίτ, η οποία έχει καλομάθει, στο να μην δίνει λογαριασμό, σε κανέναν, αφού αυτή είναι που διαμορφώνει τους όποιους κανόνες και διοργανώνει τις παραγραφές και τις αφέσεις αμαρτιών των εγκληματικών πεπραγμένων αυτής της ελίτ.

  Προφανώς και λόγω κεκτημένης ταχύτητας, αλλά και ιστορικού παρελθόντος οι καλομαθημένοι κλέφτες και απατεώνες της εντόπιας αστικής ελίτ, δεν θα περάσουν καθόλου καλά, στα χέρια των αγροίκων σταλινικών και των λοιπών αριστεριστών, αφού δεν είναι απίθανο να βρεθούν, σε κάποιους χώρους, στους οποίους θα πρέπει να προσφέρουν την όποια "κοινωνική εργασία" τους επιβληθεί, ως ποινή, για τα όποια ανομήματα κριθούν ένοχοι.

  Από αυτή την πλευρά, δεν έχει άδικο, που σκούζει ο κυρ-Κουσουλής και κυλιέται μουγκρίζοντας, σαν σφαγμένο βόδι. Προφανώς, αντιλαμβάνεται ότι αυτή η σπιθαμιαία, ως προς το μέγεθός της, ελίτ δεν θα βρει υποστηρικτές, στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, όταν θα έχει χάσει την όποια εξουσία, τώρα, κατέχει - με όποιον τρόπο και με όσον κόπο την κατέχει. Δεν έχει άδικο, του το φοβάται αυτό.

  Αλλά, πέραν όλων των άλλων, ο φόβος, που διακατέχει τον κυρ-Κουσουλή και διαπερνά το σύνολο της γραφής του, τον οδηγεί και σε κάποια γραπτά χιουμοριστικά στιγμιότυπα, σαν αυτό, στο οποίο μιλάει για την "αοριστία", την "ανηθικότητα" και την "πανουργία" των όσων είπε ο Δραγασάκης, τα οποία (για κακή τύχη του κυρ-Κουσουλή) τυγχάνει να είναι αυτονόητα και αναγνωρίσιμα, από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, η οποία θα εκδικηθεί όλους αυτούς, για το κατάντημα, στο οποίο την οδήγησαν. Κάτι, που, άλλωστε είναι, απολύτως, φυσιολογικό και αν, στην κοινωνία, δοθεί το όποιο περιθώριο κολασμού της διεφθαρμένης και ανόητης ελίτ του τόπου, το περιθώριο αυτό, αυτή θα το εξαντλήσει.

  Αυτό το ξέρει ο Δραγασάκης και γι' αυτό λέει, αυτά που λέει. Όπως, επίσης, το ξέρει και ο Κουσουλής - και ο κάθε Κουσουλής - και γι' αυτό τρέμει, από αυτά που λέει ο Δραγασάκης.

  Δεν του (και δεν τους) φταίει κανείς! Ας πρόσεχε. Και ας πρόσεχαν, τότε, που έπρεπε.

  Έχει, πάντως, να πέσει πολύ γέλιο Λεωνίδα μου! Μα, πάρα πολύ γέλιο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τασούλη έχεις πολλή πλάκα. Αν είσαι πάνω από 20 χρονών έχεις πρόβλημα.

   Κι άλλοι κήρυξαν πολέμους στους νταβατζήδες, κι άλλοι θα έστελναν τα λαμόγια στη φυλακή. Και τι έκαναν; Αντάλλαξαν μερικές βαριές κουβέντες στη βουλή και στα τηλεπαράθυρα και μετά έκατσαν στις καρέκλες κι έκαναν τα ίδια και χειρότερα. Περσινά ξινά σταφύλια μας πουλά ο Δραγασάκης και θα της κλάσει μια μάντρα της ελίτ για να στο πω κι έτσι χοντρά. Όχι απλά δεν την εχθρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη θέλει και τη χρειάζεται για να κυβερνήσει. Το παιχνίδι της εξουσίας είναι ένα και μοναδικό. Άλλωστε τα φλερτάκια ξεκίνησαν ήδη στις ψαροταβέρνες, στα Ιταλικά θέρετρα και στα γερμανικά πολιτικά γραφεία οπότε αναμένεται πολύ γέλιο πράγματι μόνο που δεν θα το ρίξουν αυτοί που νομίζεις ούτε για τους λόγους που νομίζεις.

   Αλλά δεν είναι και εντελώς ασήμαντα όλα αυτά. Η συκοφαντίες είναι ανήθικες και οι απειλές αρμόζουν στις μαφιόζικες συμμορίες, όχι στα κόμματα του κοινοβουλίου. Θα μου πεις έχετε εθιστεί τόσο στη συνωμοσιολογία που όλη αυτή η λασπολογία περί διαπλοκής σας φαίνεται αυτονόητη αλήθεια και έχετε εθιστεί τόσο πολύ στη ρητορική του μίσους που οι απειλές σας μοιάζουν με δικαιοσύνη. Τόσο ξέρετε τόσο καταλαβαίνετε.

   Διαγραφή
 2. Βιάζεσαι. Πολύ, βιάζεσαι - και όποιος βιάζεται και σκοντάφτει και βγάζει πρόωρα και πρόχειρα συμπεράσματα, τα οποία συνήθως, απέχουν πολύ, από την πραγματικότητα. Και αυτό το σφάλμα το κάνεις, προφανώς, επειδή κρίνεις, με κριτήρια, που αρμόζουν, σε άλλες - πιο ήρεμες - εποχές.

  Ως εκ τούτου, καλόν είναι να έχεις ολίγη υπομονή και θα απολαύσεις, σε πλήρη εξέλιξη, το μάτς σταλινικών versus κλεπταπατεώνων της παμφάγας (και ανόητης) εντόπιας "ευρωπαϊστικής" ελίτ. Αυτό το ματς, μάλιστα, θα έχει και κάποια "θύματα", αφού ορισμένοι (λίγοι, ή πολλοί - ανάλογα, με την πορεία και την ένταση του αγώνα) θα επισκεφθούν τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας (όχι, ως επισκέπτες, αλλά, ως τρόφιμοι), ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να βρεθούν, ενώπιον κάποιων ομάδων αναξιοπαθούντων ανθρώπων, τα μέλη των οποίων, πιθανότατα, θα τους ζητήσουν λογαριασμό, για τις πράξεις τους - πραγματικές ή υποτιθέμενες, ή και πραγματικές και υποτιθέμενες -, με όχι και τόσο κόσμιο τρόπο και συμπεριφορά.

  Οψόμεθα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή