ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Ποιος θα πάρει το νόμο στα χέρια του;

H συναίνεση που είδαμε κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση των ΑΕΙ δεν είναι ούτε ειλικρινής, ούτε ιστορική, ούτε προμηνύει μια αλλαγή στη στάση του πολιτικού συστήματος. Την επόμενη μέρα θα σκορπίσει, γιατί είναι συγκυριακή και έγινε κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, δηλαδή των ψηφοφόρων. Τόσο ο ΛΑΟΣ, όσο και η ΝΔ αντιλήφθηκαν ότι θα ήταν αδύνατο να πείσουν τους νοικοκυραίους - ψηφοφόρους τους, ότι καλώς καταψήφισαν ένα νομοσχέδιο που σε χοντρές γραμμές προσπαθεί να θεραπεύσει βασικές αδυναμίες και αναχρονισμούς του ελληνικού πανεπιστήμιου. Αντίθετα, βρήκαν μια καλή ευκαιρία να εμφανιστούν ως εθνικές δυνάμεις που νοιάζονται για το μέλλον του τόπου. Ξέρουν καλά ότι το παιχνίδι θα παιχτεί στην εφαρμογή του νόμου και εκεί, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και της «εθνικής ενότητας», θα πασχίσουν να φέρουν τις αλλαγές στα μέτρα των πελατών, των μελών και των στελεχών τους. Οι νόμοι στη χώρα μας φτιάχνονται για να μην εφαρμόζονται ως σύνολο. Αντίθετα εφαρμόζονται όσες διατάξεις βολεύουν τα φέουδα, τις ομάδες, τις συντεχνίες παντός τύπου που έχουν συμφέροντα μέσα σε κάθε δημόσιο ίδρυμα. Αν αύριο, η σημερινή υπουργός φύγει από το Υπουργείο Παιδείας, ο (η) διάδοχός της θα δεχτεί πιέσεις, τόσο από το κυβερνητικό κόμμα, όσο και από την αντιπολίτευση για τις «αναγκαίες διορθωτικές ρυθμίσεις». Αν δε στις επόμενες εκλογές προκύψει κυβέρνηση ΝΔ, να είστε σίγουροι ότι οι διατάξεις που ενοχλούν και δυσκολεύουν την πανεπιστημιακή νομενκλατούρα, θα «αναδομηθούν» με ένα επόμενο νομοθέτημα.
Στο θέμα αυτό η Αριστερά είναι τουλάχιστον ειλικρινής. Το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί για να μην εφαρμοστεί ο νόμος, εμπρός για κλειστά πανεπιστήμια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιμείνει στην αντισυνταγματικότητα των βασικών διατάξεων, εμπρός για κλειστά πανεπιστήμια. Η ΔΗΜΑΡ «παρ' όλα τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία, ωστόσο, η εφαρμογή του νόμου θα κριθεί στην πράξη, με ανοιχτά πανεπιστήμια και με τη δημοκρατική συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας, που θα εμποδίσει τις πιθανές «δοτές διοικήσεις» να προσφέρουν «με διαπιστωτικές πράξεις» τις πρόθυμες υπηρεσίες τους. Η κρίσιμη δύναμη των πανεπιστημιακών που συμμετείχαν με τις προτάσεις τους αλλά και των αγώνα τους για την υπεράσπιση και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου θα αποτελέσει τη νέα ασπίδα της νομιμότητας».  

Είναι σαφές ότι όλο το φάσμα των παραγόντων που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τα ΑΕΙ, θα πολεμήσουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την εφαρμογή των διατάξεων που αντιστρατεύονται τα πολιτικά ή συντεχνιακά τους συμφέροντα. Εξάλλου, το πολιτικό σύστημα και οι παραφυάδες του έχουν αποδείξει επανειλημμένα, ότι  γι’ αυτούς προέχει η εξυπηρέτηση των πελατών τους και όχι το δημόσιο συμφέρον. Η πολιτική της ευθύνης είναι μονάχα κούφια λόγια, δεξιά και αριστερά.

Το κρίσιμο και σημαντικό είναι το αν οι προοδευτικές, μεταρρυθμιστικές δυνάμεις μέσα στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, έχουν διάθεση να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Αν έχουν τη διάθεση να εφαρμόσουν το νόμο, να καταγράψουν τις αδυναμίες του κατά την εφαρμογή και να διατυπώσουν, δημιουργικά, τις ενστάσεις τους. Αν έχουν τη διάθεση να συγκρουστούν με τους  φανερούς ή κρυφούς υπονομευτές της νομιμότητας και να κρατήσουν τις σχολές ανοικτές. Αν με λίγα λόγια, έχουν τη δύναμη να βάλουν αυτοί το πανεπιστήμιο στη νέα εποχή. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολη δουλειά, στο μέτρο που δεν φαίνεται να διαθέτουν την κάλυψη  καμιάς πολιτικής δύναμης, έστω και αν είναι η πλειοψηφία στο χώρο. Η διακομματική παρεοκρατία μέσα στα ιδρύματα είναι αδύνατο να υποχωρήσει και να ανατραπεί, επειδή απώλεσε το θεσμικό πλαίσιο που την εξέθρεψε. Θα δώσει τη μάχη της με κάθε τρόπο, θα συγκρουστεί ανοικτά, θα κλείσει τις σχολές, θα κρυφτεί πίσω από τα τάγματα εφόδου, αλλά και θα συμβιβαστεί όταν δει ότι δεν την παίρνει, και κωλοτούμπες θα κάνει, κοινώς, business as usual.  Αλλά και ο ρόλος τις πολιτείας είναι αντίστοιχα κρίσιμος. Θα παρακολουθήσει την εφαρμογή του νόμου, θα έχει την ευαισθησία να προβεί σε άμεσες διορθωτικές κινήσεις, θα συνεργαστεί με τις διοικήσεις στην εξεύρεση άμεσων λύσεων, θα κλείσει μάτια και αυτιά στο πολιτικό κόστος, θα είναι αυστηρή και άτεγκτη εκεί που χρειάζεται; Δύσκολα ερωτήματα.

Στο διάλογο που προηγήθηκε ακούστηκαν φωνές που μιλούσαν όχι για μεταρρύθμιση, αλλά για ίδρυση νέων δημόσιων πανεπιστημίων, με νέο θεσμικό πλαίσιο και νέο προσωπικό, που θα λειτουργούσαν παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα. Ίσως αυτή να ήταν μια καλή λύση.
   
Το μέλλον ωστόσο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα κριθεί εν πολλοίς από τη γενικότερη στάση του ΔΕΠ και τη διοίκηση των ιδρυμάτων. Αν αντιληφθούν ότι τα μακροπρόθεσμα προσωπικά και κλαδικά τους συμφέροντα εξυπηρετούνται μέσα από το ριζικό εκσυγχρονισμό της ανώτατης παιδείας, τότε η ελληνική κοινωνία μπορεί να ελπίζει. Διαφορετικά, τα πράγματα είναι δύσκολα και θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τους άλλους δρόμους.

  

1 σχόλιο:

  1. συμφωνώ 100%

    (ειδικά για την υποκρισία όσων το ψήφισαν ΠΑΣΟΚους και ΝΔ κυρίως. Σίγουρα με την πρώτη ευκαιρία θα το διαλύσουν. Εδώ μιλάμε για νομή εξουσίας. Με σταυρωμένα χέρια θα κάτσουν?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή