ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Oι νέοι αγανακτισμένοιτου Γιώργου Προκοπάκη
δημοσιεύεται και στην Αριστερή Στρουθοκάμηλο

Τα των ανακοινώσεων Βενιζέλου και των αποφάσεων του Υπουργικού της 6/9 τα άκουσα στο αυτοκίνητο. Τα αισθήματα μικτά. 
Από τη μια μεριά ανακούφιση, με ένα "επί τέλους, καταλάβανε" γιατί είχα πλήρη επίγνωση του τι μας περίμενε αν συνεχιζόταν η εγκληματική, ιδιότυπα αντιμνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης. 
Απ' την άλλη μια τεράστια αγανάκτιση γι΄αυτό που ζήσαμε ενάμισυ χρόνο τώρα με τη διάλυση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ενώ η πολιτική που έπρεπε να εφαρμοσθεί ήταν από την πρώτη στιγμή γνωστή και μονόδρομος - για όσους θέλανε να σωθεί η χώρα και όχι η δημιουργία μιας Νέας Αλβανίας του Χότζα είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση του μηδέποτε υπαρξαντος σοσιαλισμού.

Η διακυβέρνηση Παπανδρέου είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να υπάρξει για τη χώρα στην περίοδο κρίσης. 
Για τη σωτηρία του δικτύου πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής δεν δίστασαν να πετάξουν στο δρόμο 450.000 εργαζομένους (μιλάω μόνο για την πρόσθετη ανεργία), να τσακίσουν πάνω από ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. 
Τα εγκλήματα κατά της κοινωνίας δεν τα έχουν διαπράξει ο καπιταλισμός και οι νεοφιλελεύθεροι. Τα έχει διαπράξει η κυβέρνηση. Αυτοί οι άνθρωποι με τις προσωπικές ατζέντες και τα πελατειακά δίκτυα! 
Συνεπικουρούμενοι βέβαια από τους εν πελατεία αδελφούς της ΝΔ αλλά και τη βλαμμένη αριστερά και τους ελληναράδες με τις πολεμικές αποζημιώσεις, τον Πούτιν και τους Κινέζους.

Η αγανάκτησή μου στρέφεται και προς όλο το πολιτικό φάσμα. 
Κανένα πολιτικό κόμμα, ούτε καν τα μικρότερα που δεν (δικαιολογούνται να) έχουν ως κριτήριο το πολιτικό κόστος δεν έχει τολμήσει να σταθεί απέναντι στις πελατείες των μεγάλων, ίσως γιατί αυτό ξέρουν ως πολιτική επιβίωση. 
Δεν αξίζει να επιβιώσουν!

Το μεγάλο άμεσο στοίχημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η εφαρμογή των αποφάσεων της 21/7. Η μόνη απομένουσα χρησιμότητα του σημερινού πολιτικού συστήματος είναι η διασφάλιση των όρων εφαρμογής τους. 
Για να μην καταγραφούν ως οι μεγαλύτεροι εγκληματίες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας οφείλουν, ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, να εργασθούν γι αυτό. Δηλαδή, να υπάρξει μια στοιχειώδης συνεννόηση σε μερικά βασικά ζητήματα, προαπαιτούμενα για την εφαρμογή των αποφάσεων:
- οι νομικές δεσμεύσεις της χώρας σχετικά με τον περιορισμό των ελλειμμάτων
- το σύμφωνο σταθερότητας
- οι εγγυήσεις
- η δημόσια περιουσία, τόσο ως εργαλείο μείωσης του χρέους όσο και για κάλυψη εγγυήσεων
- η επιλεκτική χρεοκοπία
- τι ευρωομόλογο θέλουμε


Μετά απ' αυτό, μπορούν να πάνε καλλιά τους. 
Και εκλογές μπορεί να γίνουν, στις οποίες καθένας θα είναι αναγκασμένος να τοποθετηθεί επί των πραγματικών ζητημάτων διαχείρισης της κρίσης και διεξόδου. 
Κυρίως όμως, πρέπει να υπάρξει κοινωνική πρωτοβουλία ανάδειξης νέων πολιτικών δυνάμεων, έστω και "μιας χρήσης" - να βγούμε από το αδιέξοδο - χωρίς τα πελατειακά βαρίδια. 
Αν το σκεφθούμε, είναι προφανές ότι τυχαία επιλογή αντί του Βενιζέλου στο ΥΠΟΙΚ δεν θα είχε διαφορετική κατάληξη! 
Η μόνη χρησιμότητα του Βενιζέλου ήταν ότι είχε το παλαιοπασοκικό βάρος να μαζέψει τα νούμερα της πολιτικής που κάθονται στα έδρανα της Βουλής ως εκπρόσωποι του έθνους. Κι αυτό τόκανε με πρώτο μέλημα την προσωπική του πολιτική επιβίωση πάνω στα ερείπια της χώρας. 
Το ίδιο ισχύει, πλην τριών ή τεσσάρων εξαιρέσεων, για όλους όσοι άσκησαν εξουσία στις υπουργικές καρέκλες από τον Οκτώβρη του 2009.
Για να μη κατηγορηθώ για μισόλογα, καταθέτω την προσωπική μου άποψη: πλην των Διαμαντοπούλου και Ραγκούση (και τελικά του Λοβέρδου που φαίνεται να κατάλαβε στην πορεία), όλοι οι υπόλοιποι, του ΓΑΠ και του Μπένι συμπεριλαμβανομένων, θα προσέφεραν μεγάλη υπηρεσία στην ελληνική κοινωνία αν πήγαιναν στο σπίτι τους. 
Μακάρι να μπορούσε η κοινωνία να τους στείλει, με τρόπο εκκωφαντικό και ως μάθημα για μελλοντικούς επίδοξους κυβερνήτες. 
Είναι χαρακτηριστικό βέβαια ότι οι τρεις "ανεκτοί" (για μένα πάντα) προέρχονται από τρία διαφορετικά ΠΑΣΟΚ. Τελικά οι πολιτικοί πρέπει να εγκαλούνται για την προσωπική τους στάση και όχι τις πολιτικές, δήθεν ιδεολογικές, ξύλινες καταθέσεις τους.

Είναι αδήριτη ανάγκη να ενεργοποιηθούν όποιες υγιείς δυνάμεις υπάρχουν στην κοινωνία. 
Όχι για να πλαισιώσουν και να σώσουν τελικά το σημερινό πολιτικό προσωπικό, αλλά για να δώσουν μια προοπτική στην κοινωνία. Χωρίς παραμυθίες και επικοινωνιακή διαχείριση. 
Κι από το σημερινό πολιτικό προσωπικό, καθένας τους πρέπει να αποφασίσει: με την κοινωνία ή με την πελατεία. 
Η κατάσταση είναι τέτοια που επιτρέπει και στους μικρούς πολιτικούς σχηματισμούς να καταθέσουν στίγμα και να κάνουν τη διαφορά.
Αρκεί κι αυτοί να αποφασίζουν: με τα ιδεολογικά βαρίδια της μεταπολιτευτικής πολιτικής φιλολογίας ή με την κοινωνία!
Αυτήν την κοινωνία.

*κυκλοφόρησε στο fb με τίτλο "Οι νέοι αγανακτισμένοι"

4 σχόλια:

 1. Τα γράφει ο Γιώργος, τα γράφουμε και μεις, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να γίνονται αυτά συνείδηση της κοινωνίας. Το πολιτικό σύστημα, και της αριστεράς συμπεριλαμβανομένης νοιάζονται μόνο για τους πελάτες τους αφήνοντας τη χώρα και τους αδύναμους να καταρρέουν συνεχώς.Οι μικροί πολιτικοί σχηματισμοί, τα blogs, τα έντυπα, τα δίκτυα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διαδώσουν την αλήθεια. Αυτό πρέπει να είναι το νέο κίνημα. Πολίτες από όλους τους ιδεολογικούς χώρους πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους καταστροφείς της χώρας. Το δήθεν αντιμνημονιακό μπλοκ είναι ο εσωτερικός εχθρός της κοινωνίας μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολίτες από όλους τους ιδεολογικούς χώρους πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους καταστροφείς της χώρας." Προσυπογράφω την άποψη αυτή του leo, και συμπληρώνω: "οι καταστροφείς της χώρας βρίσκονται σε όλους τους πολιτικούς χώρους και οπωσδήποτε αποτελούν και σημαντικό κομμάτι της μη κομματικής-παραταξιακής κοινωνίας που αρχίζει από τα διαφόρου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου σαλόνια και τους καφενέδες, από τις καφετέριες και τα διάφορα "μαγαζιά σκυλάδικα-κέντρα πολιτισμού(μακαρίτης υπουργός ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Γιαννόπουλος)" περνάει στις εξέδρες και φτάνει μέχρι τις πλατείες των αγανακτησμένων"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παναγιώτη καλό χειμώνα. Η διαδρομή που αναφέρεις είναι ο οδικός χάρτης της καταστροφής, με πάμπολλους σταθμούς ανεφοδιασμού.΄Η αντίσταση στην καταστροφή είναι ζήτημα επιβίωσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιατι βρε Λεο συνεχως το ιδιο κειμενο και στα δυο μπλογκς? Γιατι μου θυμιζετε ΚΚΕ που τοσο αντιμαχεστε? mike

  ΑπάντησηΔιαγραφή